Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-09

  1. Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
  2. Ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποκλιμακώσει την δυσαρέσεκια των αμερικανών
  3. ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
  4. Ανθρωποι στον Αρη μέχρι το 2020
  5. Λίστα του FBI με τους υπόπτους της βόμβας στη Σαουδική Αραβία
  6. ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
  7. Νέα στοιχεία για τις γενετικές επιπτώσεις που είχε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ
  8. Νέα ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας
  9. ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
  10. Πεταμένα εντομοκτόνα απειλούν την παγκόσμια υγεία
  11. Ο Πάπας στη Μάλτα
  12. Αρχίζει και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία
  13. ΠΓΔΜ: Για μείζονα επίθεση εναντίον των Αλβανών ανταρτών ετοιμάζεται ο στρατός.
  14. Βρέθηκαν νεκροί δύο δεκατετράχρονοι Ισραηλινοί
  15. ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
  16. Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
  17. Βρέθηκαν νεκροί 2 νεαροί ισραηλινοί κοντά στη Βηθλεέμ
  18. Ο Πάπας στη Μάλτα
  19. Βρέθηκαν νεκροί 2 νεαροί ισραηλινοί κοντά στη Βηθλεέμ
  20. Νέα στοιχεία για τις γενετικές επιπτώσεις που είχε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ
  21. Συνάντηση Ζιανγκ Ζεμίν-Μπιλ Κλίντον στο Χονγκ Κονγκ
  22. Η Ουάσινγκτον θα πιέσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη
  23. Εχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το Γκρόζνι, διαπιστώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  24. Ο Πάπας στη Μάλτα
  25. Νέες μηνύσεις κατά των καπνοβιομηχανιών
  26. Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
  27. Συνάντηση Ζιανγκ Ζεμίν-Μπιλ Κλίντον στο Χονγκ Κονγκ
  28. Η Ουάσινγκτον θα πιέσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη
  29. Εχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το Γκρόζνι, διαπιστώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  30. Ο Πάπας στη Μάλτα
  31. Νέες μηνύσεις κατά των καπνοβιομηχανιών
  32. Βρετανία: Αρχισε η προεκλογική εκστρατεία
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
BBC News
Moνάδα του πυροβολικού της ΠΓΔΜ

9.5.2001 22:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔ της Μακεδονίας βομβαρδίζουν τα χωριά που ελέγχονται από τους αλβανόφωνους αντάρτες στα βόρεια της χώρας, γεγονός που εμποδίζει τον σχηματισμό μιάς κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τουλάχιστον τρία χωριά βομβαρδίστηκαν, ενώ πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι οι αντάρτες δεν επιτρέπουν ούτε στους εκπροσώπους των οργανισμών αρωγής να εισέλθουν στα χωριά, γιατί αυτό θα διευκόλυνε την απομάκρυνση των κατοίκων, και, κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις του στρατού.

Στο μεταξύ στα Σκόπια συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες των πολιτικών γιά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χωρίς όμως επιτυχία. Το μεγαλύτερο από τα κομματα των αλβανοφώνων, το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στον προτεινόμενο συνασπισμό εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας--κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποκλιμακώσει την δυσαρέσεκια των αμερικανών
BBC News
Πηχιαίοι τίτλοι στο Πεκίνο γιά το θέμα

9.5.2001 22:40 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσσο να μην προχωρήσει σε οικονομικά αντίποινα μετά την απόφαση να μην περιληφθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μία από τις σημαντικές επιτροπές του οργανισμού. Διάφορα στελέχη του Ρεπομπλικανικού κόματος ζητούν να μην καταβληθούν οι προηγούμενες οφειλές προς τον ΟΗΕ παρά μόνον εάν αποκατασταθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκ νέου στην επιτροπή γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν συζητηθεί , την επόμενη φορά, η κατανομή των εδρών.

Το ζήτημα ξεκίνησε μετά την αποπομπή του αμερικανού εκπροσώπου από έναν άλλο φορέα του ΟΗΕ, το Διεθνές Συμβούλιο γιά τα Ναρκωτικά.. Η απόρριψη των αμερικανών υποψηφίων θεωρείται ένδειξη της αποδοκιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης γιά την αμερικανική στάση έναντι των Παλαιστινίων στην σύρραξη της Μέσης Ανατολής, καθώς και γιά την εγωιστική, όπως θεωρείται στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα της φροντίδας γιά το περιβάλλον.

ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
BBC News
To νέο σύστημα που έχει επονομασθεί "Ο γιός του Πολέμου των Άστρων"

9.5.2001 22:23 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα με στόχο να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις να άρουν τις αντιρρήσεις που προβάλλουν στα σχέδια του προέδρου Μπους για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επαφές στην Νότιο Κορέ και σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οπου τα σχέδια του προέδρου Μπους συνάντησαν χλιαρή υποδοχή. Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία επανέλαβε τους ενδοιασμούς της στον αμερικανό αξιωματούχο, ενώ η Δανία επανάλαβε την άποψη που έχουν εκφράσει και άλλες χώρες της Ευρώπης, ότι δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προχωρήουν στο εν λόγω σχέδιο χωρίς την προηγουμενη συνέναιση της Ρωσσίας. Αντοιχες επαφές θα γίνουν και στη Μόσχα, την Βαρσοβία, το Βερολίνο και τη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωσε χθες την αναδιάρθωση των διαστημικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του τα οποία θα υπάγονται τώρα στις αρμοδιότητες της πολεμικής αεροπορίας. Τα διαστημικά προγράμματα του Πενταγώνου καλύπτουν πολλούς τομείς--από τον εντοπισμό και την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων ώς τις επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων και την συλλογή πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως.

Ανθρωποι στον Αρη μέχρι το 2020

9.5.2001 22:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της αμερικανικής NASA δηλωσε ότι η αποβίβαση ανθρώπων στον πλανήτη Αρη θα μπορούσε ίσως να γίνει και εντός δέκα ετών, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα χρειασθεί διεθνής συνεργασία και σημαντικά κονδύλια. Η αναγγελία αυτή γίνεται ενώ ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοι , το Οδύσσεια, κατευθύνεται ήδη προς τον Αρη, με ταχύτητα τριάντα χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Οταν φθάσει εκεί θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει την ενδεχόμενη παρουσία νερού στον πλανήτη, και να αναγνωρίσει τις ανόργανες ουσίες στο έδαφος.

Λίστα του FBI με τους υπόπτους της βόμβας στη Σαουδική Αραβία

9.5.2001 19:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του FBI στις ΗΠΑ έδωσε στην κυβέρνηση Μπους έναν κατάλογο με τα ονόματα ατόμων που όπως πιστεύει είχαν ανάμιξη στην βομβιστική επίθεση της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Σαουδική Αραβία. 19 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων βρήκαν τον θάνατο στο επεισόδιο αυτό, ενώ 500 άλλα άτομα τραυματίσθηκαν. Σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker , στη λίστα περιλαμβάνονται αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης.Οι αρχές της Τεχεράνης απέρριψαν την έκθεση, λέγοντας ότι είναι αβάσιμη, και ότι αποτελεί προσπάθεια να παρεμποδιστεί η βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
BBC News
To νέο σύστημα που έχει επονομασθεί "Ο γιός του Πολέμου των Άστρων"

9.5.2001 18:04 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα με στόχο να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις να άρουν τις αντιρρήσεις που προβάλλουν στα σχέδια του προέδρου Μπους για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Έτσι, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σήμερα συνομιλίες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ν. Κορέα και η Γαλλία. Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, είχε συνομιλίες στη Σεούλ σήμερα με το Νοτιοκορεάτη ηγέτη Κιμ Ντάε Γιουνγκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Σεούλ, η Ν. Κορέα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το νέο αμυντικό σύστημα και πιστεύει ότι τα συμβατικά όπλα είναι η καλύτερη αποτρεπτική δύναμη εναντίον οποιασήποτε απειλής από τη Β. Κορέα. Οι αμερικανοί είχαν ήδη συνομιλίες για το θέμα της αντιπτυραυλικής ασπίδας στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στο Τόκιο, ενώ θα επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Βαρσοβία και τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ και η Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαβουλεύσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, oι αμερικανοί δεν έχουν κατά τα φαινόμενα απαντήσεις για πολλά ερωτήματα: δεν είναι σε θέση να πουν πότε μπορεί ν'αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα ή τί ακριβώς θα είναι, αν θα εδράζεται λ.χ. στην ξηρά, στη θάλασσα κτλ. Ο συντάκτης του BBC προσθέτει πως πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο το αμφιλεγόμενο αυτό σύστημα που μπορεί, όπως υποστηρίζουν, να διαταράξει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωσε χθες την αναδιάρθωση των διαστημικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του τα οποία θα υπάγονται τώρα στις αρμοδιότητες της πολεμικής αεροπορίας. Τα διαστημικά προγράμματα του Πενταγώνου καλύπτουν πολλούς τομείς--από τον εντοπισμό και την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων ώς τις επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων και την συλλογή πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως.

Νέα στοιχεία για τις γενετικές επιπτώσεις που είχε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ
BBC News
H προτομή του Λένιν στο Τσερνομπίλ

9.5.2001 3:44 (Ωρα Λονδίνου)
Eπιστήμονες στο Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν νέα στοιχεία για τις γενετικές επιπτώσεις που είχε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφας μελέτησαν τον γενετικό κώδικα, το DNA, στα κύτταρα ενός δείγματος παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν αναλάβει την αντιμετώπιση της μόλυνσης και τα οποία γεννήθηκαν μετά το ατύχημα. Όπως διαπίστωσαν, λοιπόν, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια είχαν επταπλάσιες μεταλλάξεις από τ'άλλα παιδιά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, όμως, και κάτι άλλο: οι γονείς που περίμεναν να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποκτήσουν παιδιά, τα παιδιά αυτά είχαν λιγότερες μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφας, είτε ο ίδιος ο οργανισμός των γονέων επιδιόρθωσε με το πέρασμα του χρόνου τη ζημία που είχε υποστεί ή έγινε κάποιου είδους επιλογή από τον οργανισμό που απομόνωσε και απομάκρυνε το σπέρμα ή τα ωάρια που είχαν υποστεί ζημίες.

Νέα ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Τα πτώματα βρέθηκαν κοντά σε ένα αποξηραμένο ποτάμι

9.5.2001 19:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης και μονάδες του στρατού πραγματοποίησαν νέα έφοδο στην υπό παλαιστινιακή διοίκηση Λωρίδα της Γαζας, μετά τους βομβαρδισμούς με όλμους των εβραϊκών οικισμών από Παλαιστινιακές δυνάμεις.

Αυτά ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα ανακαλύψει τους δολοφονους των δύο ισραηλινών νεαρών που λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου στη Δυτική Οχθη. Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στην Παλαιστινιακή εξέγερση. Και η Παλαιστινιακή πλευρά καταδίκασε το γεγονός. Ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, ο Σαέμπ Ερεκάτ, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή αρχή δεν αποδέχεται τη δολοφονία αμάχων και παιδιών, είτε πρόκειται για Παλαιστινίους είτε για Ισραηλινούς.

Τα πτώματα δύο δεκατετράχρονων Ισραηλινών βρέθηκαν σε μια σπηλιά έξω από συνοικισμό κοντά στη Βηθλεέμ σήμερα το πρωϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ισραηλινοί είχαν πάει εχθές για πεζοπορία στην έρημο χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους- οι αρχές πιστεύουν ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές τους πετροβόλησαν και τους χτύπησαν μέχρι θανάτου.

ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
BBC News
To νέο σύστημα που έχει επονομασθεί "Ο γιός του Πολέμου των Άστρων"

9.5.2001 18:04 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα με στόχο να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις να άρουν τις αντιρρήσεις που προβάλλουν στα σχέδια του προέδρου Μπους για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Έτσι, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σήμερα συνομιλίες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ν. Κορέα και η Γαλλία. Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, είχε συνομιλίες στη Σεούλ σήμερα με το Νοτιοκορεάτη ηγέτη Κιμ Ντάε Γιουνγκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Σεούλ, η Ν. Κορέα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το νέο αμυντικό σύστημα και πιστεύει ότι τα συμβατικά όπλα είναι η καλύτερη αποτρεπτική δύναμη εναντίον οποιασήποτε απειλής από τη Β. Κορέα. Οι αμερικανοί είχαν ήδη συνομιλίες για το θέμα της αντιπτυραυλικής ασπίδας στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στο Τόκιο, ενώ θα επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Βαρσοβία και τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ και η Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαβουλεύσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, oι αμερικανοί δεν έχουν κατά τα φαινόμενα απαντήσεις για πολλά ερωτήματα: δεν είναι σε θέση να πουν πότε μπορεί ν'αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα ή τί ακριβώς θα είναι, αν θα εδράζεται λ.χ. στην ξηρά, στη θάλασσα κτλ. Ο συντάκτης του BBC προσθέτει πως πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο το αμφιλεγόμενο αυτό σύστημα που μπορεί, όπως υποστηρίζουν, να διαταράξει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωσε χθες την αναδιάρθωση των διαστημικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του τα οποία θα υπάγονται τώρα στις αρμοδιότητες της πολεμικής αεροπορίας. Τα διαστημικά προγράμματα του Πενταγώνου καλύπτουν πολλούς τομείς--από τον εντοπισμό και την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων ώς τις επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων και την συλλογή πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως.

Πεταμένα εντομοκτόνα απειλούν την παγκόσμια υγεία

9.5.2001 16:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί με μια νέα έκθεσή του για τα απόβλητα από εντομοκτόνα που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τροφιμα και τη γεωργία, της γνωστής και ως FAO, τα τοξικά απόβλητα απο εντομοκτόνα είναι σήμερα πέντε φορές περισσότερα απο ό,τι δύο χρόνια πριν. Τουλάχιστον 500.000 τόνοι παλιών ή αχρησιμοποίητων εντομοκτόνων έχουν εγκαταλειφθεί, κυρίως σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, με αποτέλεσμα να μολύνουν τα αποθέματα νερού και να καθιστούν τη γη ακατάλληλη για καλλιέργεια.

Ο Πάπας στη Μάλτα
BBC News
Ο Πάπας στη Μάλτα

9.5.2001 16:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ συνεχίζει την επίσκεψή του στην Μάλτα όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος των πιστών. O προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χοροστάτησε σε λειτουργία ενώπιον 200.000 πιστών, ενώ ανακήρυξε ως τοπικούς αγίους δύο κληρικούς και μία μοναχή. 'Ακολούθησα τα βήματα του Αποστόλου Παύλου', είπε ο Ποντίφηκας αναφεόμενος στην περιοδεία του, και συμπλήρωσε ότι προσέυχεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, σε μια εποχή 'φρικτής βίας' στην περιοχή.

Ο Πάπας θα επιστρέψει στη Ρώμη γιά να γιορτάσει τα γεννέθλιά του - συμπληρώνει το 81ο έτος της ηλικίας του - και αργότερα φέτος πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία .

Αρχίζει και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία
BBC News
Ο κ.Μπράουν ανακοίνωσε τους βασικούς στο΄χους της οικονομικής πολιτικής των Εργατικών για τη νέα περίοδο.

9.5.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Εδώ στη Βρετανία, οι πολιτικοί ξεκίνησαν και επισήμως την προεκλογική εκστρατεία για τις γενικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουνίου. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Γκόρντον Μπράουν, στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων, επέμεινε όμως ότι η οικονομική πολιτική των Εργατικών αν κερδίσουν τις εκλογές θα έχει στόχο -και σύνθημα- 'Ευημερία για όλους'. Πέντε θα είναι οι βασικοί οικονομικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης, είπε, μεταξύ των οποίων εξάλειψη της ανεργίας και μεγαλύτερη επένδυση σε δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κ.Μπλαιρ θα περάσει σήμερα τη μέρα του μιλώντας σε κομματικά στελέχη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να τους υποβάλλει την ιδέα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του κόμματος θα είναι η αποχή και η έλλειψη ενθουσιασμού των ψηφοφόρων.

Αργότερα ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θα βρεθούν στο Κοινοβούλιο, καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα 'ώρα του Πρωθυπουργού' θα είναι η τελευταία για την παρούσα Βουλή.

ΠΓΔΜ: Για μείζονα επίθεση εναντίον των Αλβανών ανταρτών ετοιμάζεται ο στρατός.
BBC News
Moνάδα του πυροβολικού της ΠΓΔΜ

9.5.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔ της Μακεδονίας καλούν σήμερα όλους τους κατοίκους των χωριών γύρω από το Κουμάνοβο να φύγουν από τα χωριά τους, προτού αρχίσει ο στρατός μείζονα επίθεση εναντίον των Αλβανών ανταρτών.

Εντωμεταξύ, τα πολιτικά κόμματα της χώρας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι αλβανόφωνοι εξτρεμιστές. Όμως, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταλήξει κατά τα φαινόμενα σε αδιέξοδο επειδή το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στον προτεινόμενο συνασπισμό εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας--κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Εχθές τη νύχτα συνεχίσθηκαν οι επιθέσεις εναντίον των χωριών στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας που κατέχουν οι αντάρτες, αλλά, μέσα στην ημέρα υπήρξε σήμερα ύφεση των συγκρούσεων, ώστε να μπορέσουν έτσι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν όσους έχουν παγιδευθεί εκεί.

Βρέθηκαν νεκροί δύο δεκατετράχρονοι Ισραηλινοί
BBC News
Τα πτώματα βρέθηκαν κοντά σε ένα αποξηραμένο ποτάμι

9.5.2001 13:16 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πτώματα δύο δεκατετράχρονων Ισραηλινών βρέθηκαν σε μια σπηλιά έξω από συνοικισμό κοντά στη Βηθλεέμ σήμερα το πρωϊ. Είχε προηγηθεί εκτεταμένη επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ισραηλινοί είχαν πάει εχθές για πεζοπορία στην έρημο χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους- οι αρχές πιστεύουν ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές τους πετροβόλησαν και τους χτύπησαν μέχρι θανάτου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Αριέλ Σαρόν, αποκάλεσε την ενέργεια έγκλημα μίσους που σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στην Παλαιστινιακή εξέγερση. Και η Παλαιστινιακή πλευρά καταδίκασε το γεγονός. Ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, ο Σαέμπ Ερεκάτ, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή αρχή δεν αποδέχεται τη δολοφονία αμάχων και παιδιών, είτε πρόκειται για Παλαιστινίους είτε για Ισραηλινούς.

ΗΠΑ: εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθεις για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα
BBC News
To νέο σύστημα που έχει επονομασθεί "Ο γιός του Πολέμου των Άστρων"

9.5.2001 3:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα με στόχο να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις να άρουν τις αντιρρήσεις που προβάλλουν στα σχέδια του προέδρου Μπους για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Έτσι, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σήμερα συνομιλίες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ν. Κορέα και η Γαλλία. Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, έχει συνομιλίες στη Σεούλ εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο ΒΒC ότι η κυβέρνησή του περιμένει πλήρεις, όπως τόνισε, διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Σεούλ, η Ν. Κορέα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το νέο αμυντικό σύστημα και πιστεύει ότι τα συμβατικά όπλα είναι η καλύτερη αποτρεπτική δύναμη εναντίον οποιασήποτε απειλής από τη Β. Κορέα. Οι αμερικανοί είχαν ήδη συνομιλίες για το θέμα της αντιπτυραυλικής ασπίδας στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στο Τόκιο, ενώ θα επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Βαρσοβία και τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ και η Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαβουλεύσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, oι αμερικανοί δεν έχουν κατά τα φαινόμενα απαντήσεις για πολλά ερωτήματα: δεν είναι σε θέση να πουν πότε μπορεί ν'αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα ή τί ακριβώς θα είναι, αν θα εδράζεται λ.χ. στην ξηρά, στη θάλασσα κτλ. Ο συντάκτης του BBC προσθέτει πως πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο το αμφιλεγόμενο αυτό σύστημα που μπορεί, όπως υποστηρίζουν, να διαταράξει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωσε χθες την αναδιάρθωση των διαστημικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του τα οποία θα υπάγονται τώρα στις αρμοδιότητες της πολεμικής αεροπορίας. Τα διαστημικά προγράμματα του Πενταγώνου καλύπτουν πολλούς τομείς--από τον εντοπισμό και την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων ώς τις επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων και την συλλογή πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως.

Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
BBC News
Moνάδα του πυροβολικού της ΠΓΔΜ

9.5.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔ της Μακεδονίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι αλβανόφωνοι εξτρεμιστές. Όμως, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταλήξει κατά τα φαινόμενα σε αδιέξοδο επειδή το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στον προτεινόμενο συνασπισμό εάν η κυβέρνηση δεν συτμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας--κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Συνεχίσθηκαν μέχρι τη νύχτα οι επιθέσεις εναντίον των χωριών στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας που κατέχουν οι αντάρτες, αλλά, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μπορεί να κηρυχθεί σήμερα προσωρινή ανακωχή. Θα μπορέσουν έτσι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν όσους έχουν παγιδευθεί λόγω των συγκρούσεων.

Βρέθηκαν νεκροί 2 νεαροί ισραηλινοί κοντά στη Βηθλεέμ
BBC News
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επισκέπτεται εβραϊκό οικισμό

9.5.2001 8:32 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι βρέθηκαν σε σπηλιά κοντά στη Βηθλεέμ τα πτώματα δύο νεαρών ισραηλινών. Η ισραηλινή αστυνομία υποψιάζεται ότι σκοτώθηκαν από παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι δύο νέοι, ηλικίας 14 ετών, είχαν χαθεί από την Τρίτη, όταν βγήκαν περίπατο στην έρημο. Ο ισραηλινός στρατός άρχισε έρευνες και τελικά βρήκε τα πτώματά των δύο νέων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είχαν λιθοβοληθεί και δαρεί.

Ο Πάπας στη Μάλτα
BBC News
Ο Πάπας στη Μάλτα

9.5.2001 8:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Μάλτα όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος των πιστών. Η Μάλτα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στα μέρη που κήρυξε ο απόστολος Παύλος. Σήμερα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα χοροστατήσει σε λειτουργία και θ' αναγνωρίσει ως τοπικούς αγίους δύο κληρικούς και μία μοναχή της Μάλτας. Ένας απ'τους ιερωμένους, ο πατήρ Ντον Τζορτζ Πρέκα, λέγεται πως είχε κάνει θαύματα, θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς. Κάποιος που είχε χάσει χάσει το φως του λέγεται πως το ξαναβρήκε προσευχόμενος πάνω από το κορδόνι του παπουτσιού του Ντον Τζορτζ.

Βρέθηκαν νεκροί 2 νεαροί ισραηλινοί κοντά στη Βηθλεέμ

9.5.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι βρέθηκαν σε σπηλιά κοντά στη Βηθλεέμ τα πτώματα δύο νεαρών ισραηλινών. Η ισραηλινή αστυνομία υποψιάζεται ότι σκοτώθηκαν από παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι δύο νέοι, ηλικίας 14 ετών, είχαν χαθεί από την Τρίτη, όταν βγήκαν περίπατο στην έρημο. Ο ισραηλινός στρατός άρχισε έρευνες και τελικά βρήκε τα πτώματά των δύο νέων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είχαν λιθοβοληθεί και δαρεί.

Νέα στοιχεία για τις γενετικές επιπτώσεις που είχε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ
BBC News
H προτομή του Λένιν στο Τσερνομπίλ

9.5.2001 3:44 (Ωρα Λονδίνου)
Eπιστήμονες στο Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν νέα στοιχεία για τις γενετικές επιπτώσεις που είχε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφας μελέτησαν τον γενετικό κώδικα, το DNA, στα κύτταρα ενός δείγματος παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν αναλάβει την αντιμετώπιση της μόλυνσης και τα οποία γεννήθηκαν μετά το ατύχημα. Όπως διαπίστωσαν, λοιπόν, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια είχαν επταπλάσιες μεταλλάξεις από τ'άλλα παιδιά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, όμως, και κάτι άλλο: οι γονείς που περίμεναν να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποκτήσουν παιδιά, τα παιδιά αυτά είχαν λιγότερες μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφας, είτε ο ίδιος ο οργανισμός των γονέων επιδιόρθωσε με το πέρασμα του χρόνου τη ζημία που είχε υποστεί ή έγινε κάποιου είδους επιλογή από τον οργανισμό που απομόνωσε και απομάκρυνε το σπέρμα ή τα ωάρια που είχαν υποστεί ζημίες.

Συνάντηση Ζιανγκ Ζεμίν-Μπιλ Κλίντον στο Χονγκ Κονγκ
BBC News
Το αμερικανικό κατασκοπευτικό που παραμένει στην Κίνα

9.5.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπλ Κλίντον, στο περιθώριο διεθνούς επιχειρηματικού φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ενταθεί οι σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου με κινεζικό μαχητικό. Πάντως, ο κινέζος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στον λόγο που εκφώνησε χθες στο συνέδριο στο επεισόδιο αυτό: τόνισε, αντίθετα, τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του στους επενδυτές.

Η Ουάσινγκτον θα πιέσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη
BBC News
O πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

9.5.2001 3:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πιέσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον, για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι εάν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία του Βελιγραδίου με το διεθνές δικαστήριο, δεν θα υποστηρίξει τη διάσκεψη των χωρών που θα αναμένεται να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία--διάσκεψη που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε ήδη συνομιλίες με τη γενική εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ότι η Γιουγκοσλαβία χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο προκειμένου να συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κ. Κοστούνιτσα είναι ασαφής όσον αφορά τις λεπτομέρειες της έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να δικασθεί στην Γιουγκοσλαβία.

Εχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το Γκρόζνι, διαπιστώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
BBC News
Η πρωτεύουσα της Τσετσενίας

9.5.2001 3:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η ρωσική διοίκηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού για να σταματήσουν οι συγκρούσεις με τους αντάρτες, λέει η κοινοτική αντιπροσωπεία.

Εχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το Γκρόζνι, διαπιστώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μόλις επισκέφθηκε την Τσετσενία δήλωσε ότι, αν και η ρωσική διοίκηση έχει αρχίσει την ανοικοδόμηση του Γκρόζνι, δεν θα καταφέρει ποτέ να θέσει τέρμα στις συγκρούσεις με τους τσετσένους αντάρτες αν δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο πρέσβυς της Σουηδίας στη Μόσχα, Σβεν Χίρντμαν, δήλωσε πως η πρωτεύουσα της Τσετσενίας έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και πως είναι ανύπαρκτες οι υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Σύμφωνα με τον κ. Χίρντμαν, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν το Γκρόζνι, αρνούνται να επιστρέψουν, επειδή φοβούνται τις συγκρούσεις.

Ο Πάπας στη Μάλτα
BBC News
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πάπα στη Συρία

9.5.2001 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνεχίζει την επίσκψή του η Μάλτα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα μέρη που κήρυξε ο απόστολος Παύλος. Σήμερα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα αναγνωρίσει ως τοπικούς αγίους δύο κληρικούς και μία μοναχή της Μάλτας. Ένας απ'τους ιερωμένους, ο πατήρ Ντον Τζορτζ Πρέκα, λέγεται πως είχε κάνει θαύματα, θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς. Κάποιος που είχε χάσει χάσει το φως του λέγεται πως το ξαναβρήκε προσευχόμενος πάνω από το κορδόνι του παπουτσιού του Ντον Τζορτζ.

Νέες μηνύσεις κατά των καπνοβιομηχανιών
BBC News
Στο στόχαστρο το κάπνισμα

9.5.2001 3:57 (Ωρα Λονδίνου)
Oι κυβερνήσεις της Ονδούρας, του Μπελίς και δεκατεσσάρων πόλεων και πολιτειών της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να προσφύγουν σε δικαστήριο του Μαϊάμι, μηνύοντας τις καπνοβιομηχανίες γιατί απέκρυψαν τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία το κάπνισμα και επίσης τον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της Ονδούρας και του Μπελίς κατηγορούν τις καπνομιομηχανίες ότι εισήγαγαν λαθραία τα προϊόντα τους στις δύο αυτές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι δικαστήριο του Μαϊάμι επεδίκασε τεράστιες αποζημιώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανούς πολίτες η υγεία των οποίων είχε υποστεί ζημίες λόγω του καπνίσματος.

Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
BBC News
Πρόσφυγες ζητούν καταφύγιο στο Κοσσυφοπέδιο

9.5.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔ της Μακεδονίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Όμως, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταλήξει κατά τα φαινόμενα σε αδιέξοδο επειδή το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στον προτεινόμενο συνασπισμό εάν η κυβέρνηση δεν συτμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας--κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Συνεχίσθηκαν μέχρι τη νύχτα οι επιθέσεις εναντίον των χωριών στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας που κατέχουν οι αντάρτες, αλλά, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μπορεί να κηρυχθεί σήμερα προσωρινή ανακωχή. Θα μπορέσουν έτσι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν όσους έχουν παγιδευθεί λόγω των συγκρούσεων.

Συνάντηση Ζιανγκ Ζεμίν-Μπιλ Κλίντον στο Χονγκ Κονγκ
BBC News
Το αμερικανικό κατασκοπευτικό που παραμένει στην Κίνα

9.5.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπλ Κλίντον, στο περιθώριο διεθνούς επιχειρηματικού φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ενταθεί οι σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου με κινεζικό μαχητικό. Πάντως, ο κινέζος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στον λόγο που εκφώνησε χθες στο συνέδριο στο επεισόδιο αυτό: τόνισε, αντίθετα, τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του στους επενδυτές.

Η Ουάσινγκτον θα πιέσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη
BBC News
O πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

9.5.2001 3:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πιέσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον, για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι εάν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία του Βελιγραδίου με το διεθνές δικαστήριο, δεν θα υποστηρίξει τη διάσκεψη των χωρών που θα αναμένεται να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία--διάσκεψη που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε ήδη συνομιλίες με τη γενική εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ότι η Γιουγκοσλαβία χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο προκειμένου να συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κ. Κοστούνιτσα είναι ασαφής όσον αφορά τις λεπτομέρειες της έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να δικασθεί στην Γιουγκοσλαβία.

Εχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το Γκρόζνι, διαπιστώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
BBC News
Η πρωτεύουσα της Τσετσενίας

9.5.2001 3:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η ρωσική διοίκηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού για να σταματήσουν οι συγκρούσεις με τους αντάρτες, λέει η κοινοτική αντιπροσωπεία.

Εχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το Γκρόζνι, διαπιστώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μόλις επισκέφθηκε την Τσετσενία δήλωσε ότι, αν και η ρωσική διοίκηση έχει αρχίσει την ανοικοδόμηση του Γκρόζνι, δεν θα καταφέρει ποτέ να θέσει τέρμα στις συγκρούσεις με τους τσετσένους αντάρτες αν δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο πρέσβυς της Σουηδίας στη Μόσχα, Σβεν Χίρντμαν, δήλωσε πως η πρωτεύουσα της Τσετσενίας έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και πως είναι ανύπαρκτες οι υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Σύμφωνα με τον κ. Χίρντμαν, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν το Γκρόζνι, αρνούνται να επιστρέψουν, επειδή φοβούνται τις συγκρούσεις.

Ο Πάπας στη Μάλτα
BBC News
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πάπα στη Συρία

9.5.2001 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνεχίζει την επίσκψή του η Μάλτα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα μέρη που κήρυξε ο απόστολος Παύλος. Σήμερα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα αναγνωρίσει ως τοπικούς αγίους δύο κληρικούς και μία μοναχή της Μάλτας. Ένας απ'τους ιερωμένους, ο πατήρ Ντον Τζορτζ Πρέκα, λέγεται πως είχε κάνει θαύματα, θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς. Κάποιος που είχε χάσει χάσει το φως του λέγεται πως το ξαναβρήκε προσευχόμενος πάνω από το κορδόνι του παπουτσιού του Ντον Τζορτζ.

Νέες μηνύσεις κατά των καπνοβιομηχανιών
BBC News
Στο στόχαστρο το κάπνισμα

9.5.2001 3:57 (Ωρα Λονδίνου)
Oι κυβερνήσεις της Ονδούρας, του Μπελίς και δεκατεσσάρων πόλεων και πολιτειών της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να προσφύγουν σε δικαστήριο του Μαϊάμι, μηνύοντας τις καπνοβιομηχανίες γιατί απέκρυψαν τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία το κάπνισμα και επίσης τον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της Ονδούρας και του Μπελίς κατηγορούν τις καπνομιομηχανίες ότι εισήγαγαν λαθραία τα προϊόντα τους στις δύο αυτές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι δικαστήριο του Μαϊάμι επεδίκασε τεράστιες αποζημιώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανούς πολίτες η υγεία των οποίων είχε υποστεί ζημίες λόγω του καπνίσματος.

Βρετανία: Αρχισε η προεκλογική εκστρατεία
BBC News
Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων

9.5.2001 5:12 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχισε εδώ, στη Βρετανία, επίσημα η προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα ενημερώσει τα στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η παράταξη προκειμένου να επιτύχει την επανεκλογή της στις 7 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του BBC, o κ. Μπλερ θέλει να τονίσει στο επιτελείο του τις ανησυχίες του για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος που μπορεί να κουραστεί από τη μακρά προεκλογική εκστρατεία και ενδέχεται έτσι να μην προσέλθει στις κάλπες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλ. των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, θα βρίσκεται στη Βουλή όπου θα έχει την ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό για τελευταία φορά πριν διαλυθεί η Βουλή ενόψει των εκλογών. Στη Βουλή των Κοινοτήτων θα βρίσκεται το απόγευμα και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, ο οποίος θα επισκεφθεί νωρίτερα 3 πόλεις της Αγγλίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και τους Συντηρητικούς είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη από το 1997, όταν η παράταξη του κ. Μπλερ εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.