Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-04

  1. "Συγχώρεση από το Θεό" ζήτησε ο Πάπας στην Αθήνα
  2. Ο στρατός της ΠΓΔΜ αντεπιτίθεται εναντίον Αλβανοφώνων ενόπλων
  3. Πρόστιμο 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Έξον
  4. Αύξηση - σόκ της ανεργίας στις ΗΠΑ
  5. Ιράν: Ο Χαταμί ζητά επανεκλογή του τον Ιούνιο
  6. Καταδίκη της Βρετανίας στο Στρασβούργο
  7. 'Ανοδος εγκληματικότητας στην Ελλάδα λέει έρευνα του Βρετ. Υπουργείου Εσωτερικών
  8. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξετάζουν κείμενο για τα αίτια της βίας
  9. Οι μνήμες του πολέμου της Αλγερίας "καταδιώκουν" τη Γαλλία
  10. Ο πόλεμος της Αλγερία καταδιώκει τη Γαλλία
  11. Απόφαση εναντίον της Βρετανίας στο Στρασβούργο
  12. Βόμβα στην κατεχόμενη Λευκωσία
  13. Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουμάνοβο
  14. Απόφαση εναντίον της Βρετανίας στο Στρασβούργο
  15. Ιράν: Ξανά υποψήφιος ο Χαταμί.
  16. 'Ανοδος εγκληματικότητας στην Ελλάδα λέει έρευνα του Βρετ. Υπουργείου Εσωτερικών
  17. Επιδεινώνονται οι σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών
  18. Θα συνεχίζει να εξάγει πυραύλους η Βόρεια Κορέα.
  19. Βόμβα στην κατεχόμενη Λευκωσία
  20. Στην Αθήνα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'
  21. Ξεκαθάρισμα "λογαριασμών" ο θάνατος της Σούζαν Μαίρη Αριστείδη
  22. Αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα
  23. Στην Αθήνα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'
  24. Δυνάμεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας βάλλουν εναντίον ενός χωριού κοντά στο Κουμάνοβο
  25. Στην Αθήνα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'
  26. Επιδεινώνονται οι σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών
  27. Αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα
  28. Ξεκαθάρισμα "λογαριασμών" ο θάνατος της Σούζαν Μαίρη Αριστείδη
  29. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν θα εκπροσωπούνται στην Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ
  30. Σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση Μίτσελ για την βία στη Μέση Ανατολή
"Συγχώρεση από το Θεό" ζήτησε ο Πάπας στην Αθήνα
BBC News
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Πάπα

4.5.2001 19:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος ο Β', που επισκέπτεται από το πρωί την Αθήνα, ζήτησε συγνώμη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια δημόσιας αντιφώνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ο Ποντίφηκας είπε επί λέξει: "Για τις περιπτώσεις που στο παρελθόν και στο παρόν, τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας αμάρτησαν με πράξεις και παραλείψεις τους εναντίον των Ορθοδόξων αδελφών τους, είθε ο Κύριος να μάς δώσει την συγχώρεση που εκλιπαρούμε". Ο Πάπας αναφέρθηκε στη συνέχεια συγκεκριμένα στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, ως παράδειγμα πράξης που γεμίζει τους Καθολικούς με "βαθειά θλίψη".

Ο Ποντίφηκας συνεχίζει την επίσκεψή του στην Αθήνα και το μεσημέρι του Σαββάτου θα μεταβεί αεροπορικώς προς το δεύτερο σταθμό του προσκυνήματός του, τη Δαμασκό της Συρίας.

Η επίσκεψη του Πάπα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι γεγονός στο οποίο ο διεθνής Τύπος αναφέρεται διεξοδικά. H εφημερίδα του Βατικανού "L'Osservatore Romano" γράφει ότι το ταξίδι του Πάπα είναι ένα προσκήνυμα στις ρίζες της Εκκλησίας. Η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" έχει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία ενός Ορθόδοξου ιερέα που διαμαρτύρεται για την επίσκεψη του Πάπα, ενώ η ιταλική εφημερίδα "La Stampa" γράφει ότι είναι κρίμα ότι ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους και, έτσι, δεν θα προσευχηθούν μαζί. Στη Βρετανία, η εφημερίδα "Times" γράφει ότι ο Πάπας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα - που, να σημειώσουμε, ότι αποτελεί την έναρξη της 93ης περιοδείας του στα 23 χρόνια που είναι ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας - θα χρειαστεί να κάνει επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς αν δεν επιθυμεί να δει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η εφημερίδα "Guardian" γράφει ότι, με την κατάσταση και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι πιο πιθανό η επίσκεψη του Ποντίφηκα στην Αθήνα περισσότερο να διχάσει παρά να ενώσει.

Ο στρατός της ΠΓΔΜ αντεπιτίθεται εναντίον Αλβανοφώνων ενόπλων
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔΜ έχουν περικυκλώσει 2 χωριά - προπύργια των Αλβανοφώνων ανταρτών

4.5.2001 19:24 (Ωρα Λονδίνου)
Αμείωτες συνεχίζονται και σήμερα οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά των αλβανοφώνων ανταρτών στις ορεινές περιοχές γύρω από το Κουμάνοβο στα βόρεια της χώρας. Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων επικεντρώνεται στα χωριά Βάκσιντζε και Σλούπτσανε, που βρίσκονται υπό των έλεγχο των ανταρτών και δέχθηκαν επιθέσεις πυροβολικού, όλμων και ρουκετών. Το μεσημέρι οι επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων σταμάτησαν για λίγη ώρα και δόθηκε τελεσίγραφο στους κατοίκους των 2 αυτών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προτού επαναληφθούν οι βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή τουλάχιστον 2 άμαχοι στο χωριό Σλούπτσανε σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οι κυβερνητικές επιχειρήσεις κρίθηκαν αναγκαίες έπειτα από τη χθεσινή δολοφονία 2 μελών των σωμάτων ασφαλείας της ΠΓΔΜ από τους αλβανόφωνους. Στο μεταξύ εξελίξεις αναμένονται και στα Σκόπια, όπου το Κοινοβούλιο την Τρίτη θα συζητήσει το θέμα κήρυξης της ΠΓΔΜ σε κατάσταση πολέμου.

Εξάλλου με ανακοίνωση που εξεδόθη στα Τίρανα, ο αυτοαποκαλούμενος Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Αλβανοφώνων λέει ότι πέντε στρατιώτες της ΠΓΔΜ σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων στο Κουμάνοβο, στα βόρειο τμήμα της χώρας. Η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πρόστιμο 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Έξον
BBC News
Τα κεντρικά γραφεία της "Έξον", στο Ερβιν του Τέξας.

4.5.2001 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ δικαστήριο επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 1,3 τρισεκατομμυρίου δραχμών) που είχε επιβληθεί πρωτόδικα κατά της "Έξον Μόμπιλ", της μεγαλύτερης παγκοσμίως πετρελαϊκής εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία εκ προθέσεως δεν πλήρωσε τα χρήματα που όφειλε, από την παραχώρηση δικαιωμάτων για άντληση φυσικού αερίου, στην αμερικανική πολιτεία της Αλαμπάμα. Ο δικαστής της περιφέρειας που εξέτασε την υπόθεση απεφάνθη ότι η Έξον ενεπλάκη σε δραστηριότητες σκόπιμης απάτης μέσω των οποίων επεδίωξε να στερήσει την πολιτεία Αλαμπάμα από έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ορκωτό δικαστήριο αποφάσισε σε πρώτο βαθμό ότι η εταιρεία απέφυγε να πληρώσει ό,τι όφειλε προς την πολιτεία Αλαμπάμα έναντι των δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου που τής είχαν παραχωρηθεί σε παράκτια περιοχή. Η Έξον σχεδιάζει τώρα να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ενάμιση χρόνο για να τελεσιδικήσει.

Αύξηση - σόκ της ανεργίας στις ΗΠΑ
BBC News
Η εξεύρεση εργασίας στο δευτερογενή τομέα όπως η αυτοκινητοβιομηχανία γίνεται έργο όλο και περισσότερο δύσκολο.

4.5.2001 20:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε το 4.5 % τον Απρίλιο, στο υψηλότερο δηλαδή ποσοστό εδώ και δυόμιση χρόνια, καθώς εντείνεται η επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ μείωσαν το προσωπικό τους κατά 223 χιλιάδες εργαζομένους τον Απρίλιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των ανέργων από το 1991, όταν η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.

Η εξέλιξη αυτή κάνει ακόμα πιό δυσοίωνες τις προβλέψεις για ενδεχόμενη νέα ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στο βιομηχανικό τομέα, που έχει ήδη πληγεί από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών τα νέα αυτά στοιχεία θα αυξήσουν τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια με στόχο να ενισχυθεί η καταναλωτική ζήτηση. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι τιμές των μετοχών στη Γουόλ Στρήτ σημείωσαν καθοδική πορεία.

Ιράν: Ο Χαταμί ζητά επανεκλογή του τον Ιούνιο
BBC News
Ο πρόεδρος Χαταμί φτάνει στο υπουργείο δικαιοσύνης στην Τεχεράνη για να υποβάλει την αίτηση υποψηφιότητάς του

4.5.2001 20:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμετ Χαταμί δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του επόμενου μηνός- κάτι που εκτιμάται ως θετικό στοιχείο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Ο κ. Χαταμί μετέβη μάλιστα σήμερα στο υπουργείο δικαιοσύνης στην Τεχεράνη, όπου και υπέβαλε επίσημα αίτηση για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Σε ομιλία του, που διέκοψε 2 φορές αφού δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δακρυά του, ο πρόεδρος Χαταμί είπε ότι το Ιράν έχει πληρώσει ακριβό τίμημα στο δρόμο για τη δημοκρατία και σημείωσε ότι πολλοί Ιρανοί έχουν υποφέρει για να επιτευχθεί αυτή. Χαρακτήρισε δε τον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας μακρύ και δύσκολο, αλλά όπως σημείωσε κάθε βήμα μπροστά αποτελεί νίκη.

Στις προεδρικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 8 Ιουνίου, λαμβάνουν μέρος περίπου 140 υποψήφιοι -ανάμεσά τους και 3 γυναίκες-, ενώ η διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Κυριακή.

Καταδίκη της Βρετανίας στο Στρασβούργο
BBC News
Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι άσκησαν υπερβολική βία.

4.5.2001 20:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Ιρλανδία κατά τη δεκαετία 1982-92, με σημερινή απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο τρόπος που έγιναν οι έρευνες για το θάνατο δέκα μελών του ΙΡΑ από τις αρχές, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Επιδικάστηκε μάλιστα αποζημίωση 10.000 λιρών στην οικογένεια του κάθε θύματος. Οι οικογένειες των θυμάτων υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι οι θάνατοι των οικείων του ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής 'εν ψυχρώ δολοφονιών' που ακολουθούσε η βρετανική αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις στην Βόρεια Ιρλανδία -κάτι που η Βρετανική Κυβέρνηση αρνείτο μέχρι τώρα κατηγορηματικά.

'Ανοδος εγκληματικότητας στην Ελλάδα λέει έρευνα του Βρετ. Υπουργείου Εσωτερικών
BBC News
Κελί νεαρών κρατουμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα του Φέλδαμ, στην Αγγλία

4.5.2001 20:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ανοδο κατά 14% παρουσίασε η εγκληματικότητα στην Ελλάδα στο διάστημα 1995-1999 -ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των κρουσμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά της εγκληματικότητας στην Ελλάδα παραμένουν σαφώς χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο. Aυτό προκύπτει από αναλυτική συγκριτική έρευνα του βρετανικού υπουργείου των Εσωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Δεν εκπλήσσει ότι ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των φυλακισμένων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 30% περίπου αλλά παραμένει κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο - ανά 100 χιλιάδες πολίτες 72 βρίσκονταν στην φυλακή στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 87.

Η Αθήνα παραμένει ασφαλής πόλη... Στην διετία ' 97-99 κατεγράφησαν 52 φόνοι, 1,69 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Η πρωτεύουσα με την υψηλότερη εγκληματικότητα στον κόσμο είναι η Ουάσιγκτον με 50 φόνους ανά 100 χιλιάδες ανθρώπους στο ίδιο διάστημα, και ακολουθούν η Πρετόρια και η Μόσχα. Είναι ενδιαφέρον ότι στο διάστημα ' 95 - 99 στην Ελλάδα οι διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 13%, ενώ αντιθέτως τα εγκλήματα τα σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά ποσοστό που πλησιάζει το 130%.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξετάζουν κείμενο για τα αίτια της βίας
BBC News
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη Σαρόν στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, επίσκεψη που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι πυροδότησε την βία των τελευταίων μηνών.

4.5.2001 20:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξετάζουν πώς θα τοποθετηθούν στα πορίσματα προκαταρκτικού κειμένου που τούς έδωσε η διεθνής επιτροπή που ερευνά τα αίτια της συνεχιζόμενης εδώ και 7 μήνες βίαιης αντιπαράθεσης των 2 πλευρών, που έχει στοιχήσει τη ζωή σε σχεδόν 500 άτομα. Το προκαταρκτικό αυτό κείμενο προετοιμάστηκε από ομάδα υπό την εποπτεία του αμερικανού πρώην γερουσιαστή Τζόρτζ Μίτσελ. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διορία 2 εβδομάδων για να απαντήσουν στο κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου έχει κρατηθεί εμπιστευτικό, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής που το συνέταξε.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι στο κείμενο δεν προτείνεται η αποστολή διεθνούς ομάδας παρατηρητών στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής πλευράς. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι ζητούν να αποδωθούν -με το επίμαχο κείμενο- ευθύνες στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, γιατί όπως λένε έδωσε το έναυσμα στις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων 7 μηνών, με την επίσκεψή του το φθινόπωρο στο τέμενος Άλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.

Οι μνήμες του πολέμου της Αλγερίας "καταδιώκουν" τη Γαλλία
BBC News
Ο γάλλος συγγραφέας του επίμαχου βιβλίου, στρατηγός εν αποστρατεία Πώλ Ωσαρές.

4.5.2001 20:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία, ένα βιβλίο που εκδόθηκε προ ημερών, έχει ανοίξει ξανά τις πληγές του πολέμου της Αλγερίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις του Πωλ Ωσσαρέςς, Γάλλου στρατηγού εν αποστρατεία που παραδέχθηκε στο βιβλίο του ότι έλαβε μέρος σε σκληρά βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αιχμαλώτων ανταρτών, κατά τον πόλεμο της Αλγερίας τη δεκαετία του '50. Δεν απέκλεισε μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος να κινηθεί η στρατιωτική δικαιοσύνη εναντίον του στρατηγού -κάτι που εντούτοις οι ανταποκριτές θεωρούν δύσκολο, καθώς ισχύει ακόμη η γενική αμνηστεία για τα εγκλήματα πολέμου στην Αλγερία που είχε αποφασιστεί το 1968.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Στρατηγού Ωσαρέςς, η πρακτική των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων ήταν γνωστή στην τότε κυβέρνηση και σε μερικές περιπτώσεις ενθαρρυνόταν από τους πολιτικούς- μεταξύ των οποίων και ο Φρανσουά Μιττεράν, υπουργός δικαιοσύνης τότε.

Ο πόλεμος της Αλγερία καταδιώκει τη Γαλλία
BBC News
Ο κ.Ωσαρέςς.

4.5.2001 16:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία, ένα βιβλίο που εκδόθηκε προ ημερών, έχει ανοίξει ξανά τις πληγές του πολέμου της Αλγερίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις του Πωλ Ωσσαρέςς, Γάλλου στρατηγού εν αποστρατεία που παραδέχθηκε στο βιβλίο του ότι έλαβε μέρος σε σκληρά βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αιχμαλώτων ανταρτών, κατά τον πόλεμο της Αλγερίας τη δεκαετία του '50. Δεν απέκλεισε μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος να κινηθεί η στρατιωτική δικαιοσύνη εναντίον του στρατηγού -κάτι που εντούτοις οι ανταποκριτές θεωρούν δύσκολο, καθώς ισχύει ακόμη η γενική αμνηστεία για τα εγκλήματα πολέμου στην Αλγερία που είχε αποφασιστεί το 1968.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Στρατηγού Ωσαρέςς, η πρακτική των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων ήταν γνωστή στην τότε κυβέρνηση και σε μερικές περιπτώσεις ενθαρρυνόταν από τους πολιτικούς- μεταξύ των οποίων και ο Φρανσουά Μιττεράν, υπουργός δικαιοσύνης τότε.

Απόφαση εναντίον της Βρετανίας στο Στρασβούργο
BBC News
Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι άσκησαν υπερβολική βία.

4.5.2001 15:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Ιρλανδία κατά τη δεκαετία 1982-92, με σημερινή απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο τρόπος που έγιναν οι έρευνες για το θάνατο δέκα μελών του ΙΡΑ από τις αρχές, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Επιδικάστηκε αποζημίωση 10.000 λιρών στην οικογένεια του κάθε θύματος. Οι οικογένειες των θυμάτων υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι οι θάνατοι των οικείων του ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής 'εν ψυχρώ δολοφονιών' που ακολουθούσε η βρετανική αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις στην Βόρεια Ιρλανδία -κάτι που η Βρετανική Κυβέρνηση αρνείτο μέχρι τώρα κατηγορηματικά.

Βόμβα στην κατεχόμενη Λευκωσία

4.5.2001 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 2 σήμερα τα ξημερώματα, στην Βόρεια Λευκωσία. Ο μηχανισμός εξερράγη κοντά στην κατοικία του Τουρκοκύπριου Ντερβίς Ερόγλου, πρωθυπουργού της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ο φρουρόςτης κατοικίας του κ.Ερόγλου τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο και παρακείμενο αστυνομικό τμήμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 16 Απριλίου εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη και στην Αμμόχωστο.

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουμάνοβο
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔΜ κινούνται εναντίον ανταρτών.

4.5.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Αμείωτες συνεχίζονται και σήμερα οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά των αλβανοφώνων ανταρτών στις ορεινές περιοχές γύρω από το Κουμάνοβο στα βόρεια της χώρας. Οι επιχειρήσεις κρίθηκαν αναγκαίες έπειτα από το φόνο δέκα μελών των σωμάτων ασφαλείας της πΓΔΜ από τους αλβανόφωνους. Εν τω μεταξύ ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να λάβουν χώρα και στο Κοινοβούλιό όπου θα τελεί θέμα κήρυξης της ΠΓΔΜ σε κατάσταση πολέμου.

Απόφαση εναντίον της Βρετανίας στο Στρασβούργο
BBC News
Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι άσκησαν υπερβολική βία.

4.5.2001 13:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αγγλία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Ιρλανδία κατά τη δεκαετία 1982-92, με σημερινή απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο τρόπος που έγιναν οι έρευνες για το θάνατο δέκα μελών του ΙΡΑ από τις αρχές, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Επιδικάστηκε αποζημίωση 10.000 λιρών στην οικογένεια του κάθε θύματος. Οι οικογένειες των θυμάτων υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι οι θάνατοι των οικείων του ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής 'εν ψυχρώ δολοφονιών' που ακολουθούσε η βρετανική αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις στην Βόρεια Ιρλανδία -κάτι που η Βρετανική Κυβέρνηση αρνείτο μέχρι τώρα κατηγορηματικά.

Ιράν: Ξανά υποψήφιος ο Χαταμί.

4.5.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμετ Κχαταμί δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του επόμενου μηνός- κάτι που εκτιμάται ως θετικό στοιχείο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

'Ανοδος εγκληματικότητας στην Ελλάδα λέει έρευνα του Βρετ. Υπουργείου Εσωτερικών

4.5.2001 13:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ανοδο κατά 14% παρουσίασε η εγκληματικότητα στην Ελλάδα στο διάστημα 1995-1999 -ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των κρουσμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά της εγκληματικότητας στην Ελλάδα παραμένουν σαφώς χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο. Aυτό προκύπτει από αναλυτική συγκριτική έρευνα του βρετανικού υπουργείου των Εσωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Δεν εκπλήσσει ότι ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των φυλακισμένων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 30% περίπου αλλά παραμένει κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο - ανά 100 χιλιάδες πολίτες 72 βρίσκονταν στην φυλακή στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 87.

Η Αθήνα παραμένει ασφαλής πόλη... Στην διετία ' 97-99 κατεγράφησαν 52 φόνοι, 1,69 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Η πρωτεύουσα με την υψηλότερη εγκληματικότητα στον κόσμο είναι η Ουάσιγκτον με 50 φόνους ανά 100 χιλιάδες ανθρώπους στο ίδιο διάστημα, και ακολουθούν η Πρετόρια και η Μόσχα. Είναι ενδιαφέρον ότι στο διάστημα ' 95 - 99 στην Ελλάδα οι διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 13%, ενώ αντιθέτως τα εγκλήματα τα σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά ποσοστό που πλησιάζει το 130%.

Επιδεινώνονται οι σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών
BBC News
Κινεζικοί διηπειρωτικοί βαλιστικοί πύραυλοι

4.5.2001 8:05 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα ένταση στις σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου επικρίνει ξανά τον πρόεδρο Μπούς ενώ χάκερς από την κάθε χώρα επιτίθενται στους δικτυακούς τόπους της άλλης.Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της ισορροπίας που υπάρχει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Εάν το νέο σύστημα καταστήσει άκυρη τη συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλιστικούς πυραύλους, τονίζει η ανακοίνωση, θα έχει αυτό αντίκτυπο στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Νωρίτερα, το επίσημο όργανο του Κ.Κ. Κίνας, η "Λαϊκή Ημερησία", είχε επικρίνει τον εγωκεντρικό, όπως είπε, τρόπο με τον οποίο κυβερνά ο κ. Μπους τον οποίο κατηγορεί ότι λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα ότι δεν θέλει να φανεί αδύναμος.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στο διαδύκτιο. Κινέζοι χάκερς δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δικτυακών τόπων των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή Αμερικανοί χάκερς έβαλαν πορνογραφικό υλικό σε επίσημους δικτυακούς τόπους της Κίνας.

Εξ άλλου, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ομάδα Αμερικανών τεχνικών που βρίσκεται στην νότια Κίνα για να επιθεωρήσει το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωπος του πενταγώνου είπε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν την παροχή ρεύματος αλλά τώρα αρνούνται ενώ απαγόρευσαν στους Αμερικανούς τεχνικούς να χρησιμοποιήσουν ασφαλή μέσα επικοινωνίας.

Θα συνεχίζει να εξάγει πυραύλους η Βόρεια Κορέα.

4.5.2001 13:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αρνήθηκε τις προτάσεις των ειδικών απεσταλμένων της Ευρωπαίκής Ένωσης να συμμετάσχει η χώρα του στη διεθνή προσπάθεια για την μείωση των πυραύλων, και να συμμορφωθεί με ένα μορατόριο απαγόρευσης των πυραυλικών δοκιμών μέχρι το 2003. Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίζει να εξάγει πυραυλική τεχνολογία, εφόσον υπάρχουν στον κόσμο αρκετοί αγοραστές -αυτά είναι τα δεδομένα του εμπορίου' είπε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες στο Πεκίνο -είχε προηγουμένως απελαθεί από την Ιαπωνία όπου συνελήφθη την Τρίτη προσπαθώντας να μπει στη χώρα με ψεύτικο διαβατήριο.

Βόμβα στην κατεχόμενη Λευκωσία

4.5.2001 13:17 (Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 2 σήμερα τα ξημερώματα, στην Βόρεια Λευκωσία. Ο μηχανισμός εξερράγη κοντά στην κατοικία του Τουρκοκύπριου Ντερβίς Ερόγλου, πρωθυπουργού της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ο φρουρόςτης κατοικίας του κ.Ερόγλου τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο και παρακείμενο αστυνομικό τμήμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 16 Απριλίου εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη και στη Φαμαγκούστα.

Στην Αθήνα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'
BBC News
Οι διαδηλώσεις εναντίον του ποντίφικα στην Αθήνα απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ

4.5.2001 11:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Πάπα Ιώαννη Παύλου του Β' σήμερα και αύριο στην Αθήνα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, είναι ένα γεγονός στο οποίο ο διεθνής Τύπους - στα σημερινά του φύλλα - αναφέρεται διεξοδικά. H εφημερίδα του Βατικανού "L'Osservatore Romano" γράφει ότι το ταξίδι του Πάπα είναι ένα προσκήνυμα στις ρίζες της Εκκλησίας. Η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" έχει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία ενός Ορθόδοξου ιερέα που διαμαρτύρεται για την επίσκεψη του Πάπα, ενώ η ιταλική εφημερίδα "La Stampa" γράφει ότι είναι κρίμα ότι ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους και, έτσι, δεν θα προσευχηθούν μαζί. Στη Βρετανία, η εφημερίδα "Times" γράφει ότι ο Πάπας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα - που, να σημειώσουμε, ότι αποτελεί την έναρξη της 93ης περιοδείας του στα 23 χρόνια που είναι ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας - θα χρειαστεί να κάνει επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς αν δεν επιθυμεί να δει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η εφημερίδα "Guardian" γράφει ότι, με την κατάσταση και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι πιο πιθανό η επίσκεψη του Ποντίφηκα στην Αθήνα περισσότερο να διχάσει παρά να ενώσει.

Ξεκαθάρισμα "λογαριασμών" ο θάνατος της Σούζαν Μαίρη Αριστείδη

4.5.2001 6:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο θάνατος της Σούζαν-Μαίρη Αριστείδη τη νύχτα της Τετάρτης στην Αθήνα απασχολεί ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία. Η εφημερίδα "Times", που στην πρώτη της σελίδα σήμερα δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία της γυναίκας με την Βρετανική υπηκοότητα, γράφει ότι είχε διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ότι πιθανότατα θα τοποθετούσε την βόμβα για υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και αναφέρει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πατέρα της - εδώ το Λονδίνο - που εξέφρασε την κατάπληξή του που η κόρη του είχε διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η εφημερίδα "Guardian" γράφει ότι οι Ελληνικές αρχές στην αρχή πίστευαν ότι η έκρηξη είχε να κάνει με την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα ή με την "17 Νοέμβρη". Η εφημερίδα "Independent" γράφει ότι ο θάνατος της Σούζαν-Μαίρη Αριστείδη πιθανόν να ρίξει φως στο οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα και στα κυκλώματα των νονών της νύχτας.

Αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

4.5.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Καθοριστικό βήμα στις προσπάθειες για την σύλληψη μελών της "17 Νοέμβρη" θα παίξει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, που δόθηκε στην δημοσιότητα στην Αθήνα, εκτιμά ο Βρετανός ειδικός για θέματα τρομοκρατίας Πόλ Μπίβερ. Σε συνέντευξη του στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ο Βρετανός αναλυτής που έχει διατελέσει εκπρόσωπος του έγκριτου βρετανικού περιοδικού Janes Defence Weekly υπογράμμισε ότι αναμένει σύντομα σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'

4.5.2001 8:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Πάπα Ιώαννη Παύλου του Β' σήμερα και αύριο στην Αθήνα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, είναι ένα γεγονός στο οποίο ο διεθνής Τύπους - στα σημερινά του φύλλα - αναφέρεται διεξοδικά. H εφημερίδα του Βατικανού "L'Osservatore Romano" γράφει ότι το ταξίδι του Πάπα είναι ένα προσκήνυμα στις ρίζες της Εκκλησίας. Η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" έχει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία ενός Ορθόδοξου ιερέα που διαμαρτύρεται για την επίσκεψη του Πάπα, ενώ η ιταλική εφημερίδα "La Stampa" γράφει ότι είναι κρίμα ότι ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους και, έτσι, δεν θα προσευχηθούν μαζί. Στη Βρετανία, η εφημερίδα "Times" γράφει ότι ο Πάπας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα - που, να σημειώσουμε, ότι αποτελεί την έναρξη της 93ης περιοδείας του στα 23 χρόνια που είναι ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας - θα χρειαστεί να κάνει επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς αν δεν επιθυμεί να δει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η εφημερίδα "Guardian" γράφει ότι, με την κατάσταση και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι πιο πιθανό η επίσκεψη του Ποντίφηκα στην Αθήνα περισσότερο να διχάσει παρά να ενώσει.

Δυνάμεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας βάλλουν εναντίον ενός χωριού κοντά στο Κουμάνοβο
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔΜ ψάχνουν να βρουν τους δράστες

4.5.2001 8:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Αλβανών ανταρτών στην περιοχή του Κούμανοβο. Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά την ενέδρα των ανταρτών νωρίς την Πέμπτη σε στρατιωτική περίπολο που είχα σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να συλληφθεί όμηρος ένας άλλος. Στη διάρκεια της μέρας μαχητικά ελικόπτερα και πυροβολικό έβαλλαν κατά στόχων των ανταρτών. Ο ανταποκριτής του BBC στην ΠΓΔ της Μακεδονίας επισημαίνει ότι η επανεμφάνιση των ένοπλων αυτονομιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία πίστευε πως είχε διώξει τον Μάρτιο τους αντάρτες από τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο φόνος 8 στρατιωτών από τους αντάρτες το Σαβατοκύριακο είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν επιθέσεις καταστήματα που ανήκαν σε αλβανόφωνους. Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Στην Αθήνα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'
BBC News
Διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Πάπα στην Αθηνα

4.5.2001 7:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Πάπα Ιώαννη Παύλου του Β' σήμερα και αύριο στην Αθήνα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, είναι ένα γεγονός στο οποίο ο διεθνής Τύπους - στα σημερινά του φύλλα - αναφέρεται διεξοδικά. H εφημερίδα του Βατικανού "L'Osservatore Romano" γράφει ότι το ταξίδι του Πάπα είναι ένα προσκήνυμα στις ρίζες της Εκκλησίας. Η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" έχει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία ενός Ορθόδοξου ιερέα που διαμαρτύρεται για την επίσκεψη του Πάπα, ενώ η ιταλική εφημερίδα "La Stampa" γράφει ότι είναι κρίμα ότι ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους και, έτσι, δεν θα προσευχηθούν μαζί.

[Live Read:STUDIO - KAR -]

Εδώ στην Βρετανία, η εφημερίδα "Times" γράφει ότι ο Πάπας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα - που, να σημειώσουμε, ότι αποτελεί την έναρξη της 93ης περιοδείας του στα 23 χρόνια που είναι ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας - θα χρειαστεί να κάνει επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς αν δεν επιθυμεί να δει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η εφημερίδα "Guardian" γράφει ότι, με την κατάσταση και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι πιο πιθανό η επίσκεψη του Ποντίφηκα στην Αθήνα περισσότερο να διχάσει παρά να ενώσει.

Επιδεινώνονται οι σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών
BBC News
Κινεζικοί διηπειρωτικοί βαλιστικοί πύραυλοι

4.5.2001 8:05 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα ένταση στις σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου επικρίνει ξανά τον πρόεδρο Μπούς ενώ χάκερς από την κάθε χώρα επιτίθενται στους δικτυακούς τόπους της άλλης.Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της ισορροπίας που υπάρχει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Εάν το νέο σύστημα καταστήσει άκυρη τη συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλιστικούς πυραύλους, τονίζει η ανακοίνωση, θα έχει αυτό αντίκτυπο στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Νωρίτερα, το επίσημο όργανο του Κ.Κ. Κίνας, η "Λαϊκή Ημερησία", είχε επικρίνει τον εγωκεντρικό, όπως είπε, τρόπο με τον οποίο κυβερνά ο κ. Μπους τον οποίο κατηγορεί ότι λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα ότι δεν θέλει να φανεί αδύναμος.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στο διαδύκτιο. Κινέζοι χάκερς δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δικτυακών τόπων των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή Αμερικανοί χάκερς έβαλαν πορνογραφικό υλικό σε επίσημους δικτυακούς τόπους της Κίνας.

Εξ άλλου, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ομάδα Αμερικανών τεχνικών που βρίσκεται στην νότια Κίνα για να επιθεωρήσει το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωπος του πενταγώνου είπε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν την παροχή ρεύματος αλλά τώρα αρνούνται ενώ απαγόρευσαν στους Αμερικανούς τεχνικούς να χρησιμοποιήσουν ασφαλή μέσα επικοινωνίας.

Αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

4.5.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Καθοριστικό βήμα στις προσπάθειες για την σύλληψη μελών της "17 Νοέμβρη" θα παίξει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, που δόθηκε στην δημοσιότητα στην Αθήνα, εκτιμά ο Βρετανός ειδικός για θέματα τρομοκρατίας Πόλ Μπίβερ. Σε συνέντευξη του στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ο Βρετανός αναλυτής που έχει διατελέσει εκπρόσωπος του έγκριτου βρετανικού περιοδικού Janes Defence Weekly υπογράμμισε ότι αναμένει σύντομα σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Ξεκαθάρισμα "λογαριασμών" ο θάνατος της Σούζαν Μαίρη Αριστείδη

4.5.2001 6:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο θάνατος της Σούζαν-Μαίρη Αριστείδη τη νύχτα της Τετάρτης στην Αθήνα απασχολεί ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία. Η εφημερίδα "Times", που στην πρώτη της σελίδα σήμερα δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία της γυναίκας με την Βρετανική υπηκοότητα, γράφει ότι είχε διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ότι πιθανότατα θα τοποθετούσε την βόμβα για υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και αναφέρει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πατέρα της - εδώ το Λονδίνο - που εξέφρασε την κατάπληξή του που η κόρη του είχε διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η εφημερίδα "Guardian" γράφει ότι οι Ελληνικές αρχές στην αρχή πίστευαν ότι η έκρηξη είχε να κάνει με την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα ή με την "17 Νοέμβρη". Η εφημερίδα "Independent" γράφει ότι ο θάνατος της Σούζαν-Μαίρη Αριστείδη πιθανόν να ρίξει φως στο οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα και στα κυκλώματα των νονών της νύχτας.

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν θα εκπροσωπούνται στην Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ

4.5.2001 8:04 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την θέση τους στην Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διερευνά τις καταγγελείες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικιαωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά μετά την δημιουργία της Επιτροπής το 1947 που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εκπροσωπούνται σ' αυτή. Τα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν να δωθούν οι 3 θέσεις που αναλογούν στις χώρες της Δύσης στην Γαλλία, στην Σουηδία και στην Αυστραλία.

Σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση Μίτσελ για την βία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν στον εβραϊκό οικισμό Οφρα της Δυτικής Οχθης

4.5.2001 8:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η διεθνής επιτροπή που εξέτασε τα βίαια επεισόδια των τελευταίων επτά μηνών στη Μέση Ανατολή πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή την προκαταρκτική της έκθεση στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους. Η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, συγκροτήθηκε στα πλαίσια της συμφωνίας που είχαν συνάψει τον περασμένο Οκτώβριο, στο Σαρμ ελ Σείχ, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι, για τον τερματισμ΄ο των συγκρούσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, είχε συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπούς. Ο κ. Πέρες δήλωσε ότι ο κ. Μπούς τον πληροφόρησε πως είναι διατεθειμένος να διευκολύνει τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης αλλά δεν θέλει να επιβάλει μια συμφωνία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.