Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-26

  1. Αεροπειρατεία αιθιοπικού αεροσκάφους
  2. Ο Τάμπο Μπέκι απτόητος από τις φήμες γιά συνωμοσία εναντίον του
  3. Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
  4. Ο Σολάνα εκφράζει την λύπη του γιά την ήττα του πρωθυπουργού Γιουσέκνο της Ουκρανίας
  5. Το αμερικανικό κογκρεσο συζητά την πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης εμβρύων
  6. Πιέσεις για μείωση των επιτοκιών στην ευρωζώνη
  7. Παράταση δίνει η ΦΙΦΑ
  8. Το επιτελείο του οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
  9. Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
  10. Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
  11. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απομακρύνει τον πρωθυπουργό της χώρας
  12. Η Ινδία στον αγώνα για την καταπολέμηση του "λαθρεμπορίου παιδιών"
  13. Το επιτελείο του οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
  14. 15 χρόνια συμπληρώνονται από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ
  15. Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
  16. Το αμερικανικό κογκρεσο συζητά την πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης εμβρύων
  17. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απομακρύνει τον πρωθυπουργό της χώρας
  18. H ΣΙA αναλαμβάνει και πάλι ρόλο στο μεσανατολικό
  19. O Κόφι Ανάν στον αγώνα για το Aids
  20. Δύο ακόμα νεκροί στις Τουρκικές φυλακές
  21. Συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  22. Μπους: Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ταϊβάν
  23. 15 χρόνια απο την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
  24. Υπόνοιες για συνομωσία κατά του προέδρου της Νοτίου Αφρικής
  25. Μικρή αλλαγή στις θέσεις του Μαροβουνίου.
  26. Συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  27. Κομισιόν: έτοιμη η Κύπρος για την ένταξη της στην Ε.Ε.
  28. Δύο ακόμα νεκροί στις Τουρκικές φυλακές
  29. Πόλεμο κατά του Έιτζ κύρηξε ο Κόφι Αννάν.
  30. Δύο ακόμα νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας.
  31. Προβλήματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Αεροπειρατεία αιθιοπικού αεροσκάφους
BBC News
Το διεθνές αερδρόμιο του Χαρτούμ

26.4.2001 23:23 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε σε στρατιωτικό αεροσκάφος της Αιθιοπίας που μετεφερε πενήντα άτομα και που αναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Η πτήση εσωτερικού ξεκίνησε από το Μπαρ Νταρ στην βορειοδυτική Αιθιοπία, με επιβάτες που είναι συγγενείς ανδρών των αιθιοπικών ενόπλων δυνάμεων. Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Χαρτούμ δήλωσε ότι εννέα αεροπειρατές με βαρύ οπλισμό είναι υπεύθυνοι γιά το συμβάν. Στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χωρίς όμως να έχουν πεισθεί οι αεροπειρατές να απελευθερώσουν τς παιδιά και τους ηλικιωμένους από το αεροπλάνο. Σύμφωνα με την τηλεόραση του Σουδάν οι αεροπειρατές είναι φοιτητές. Την περασμένη εβδομάδα φοιτητικές διαμαρτυρίες στην Αιθιοπία είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 40 ατόμων και την σύλληψη χιλιάδων άλων.

Ο Τάμπο Μπέκι απτόητος από τις φήμες γιά συνωμοσία εναντίον του
BBC News
Η αστυνομία εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια του Τάμπο Μπέκι

26.4.2001 23:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι διέψευσε τα περί κρίσης που διέρχεται το κυβερνων Αφροκανικό Εθνικό Κογκρέσσο. Ο κ. Μπέκι δήλωσε ότι δεν τον ανησυχούν οι συνωμοσίες που λέγεται ότι εξυφαίνονται εις βάρος του. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις κατηγορίες εκ μέρους της αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής ότι ανώτατα στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου συνωμοτούν κατά του προέδρου. Οι δηλώσεις της αστυνομίας προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών. Η αντιπολίτευση, καθώς και οι υποστηρικτές του Αφρκακνικού Εθνικού Κογκρέσσου, καθώς και οι περισσότερες εφημερίδες, θεωρούν ότιπρόκειται γιά απόπειρα εκφοβισμού και απομάκρυνσης ατόμων που πιθανόν θα ήθελαν να ανταγωνισθούν τον κ. Μπέκι στην αρχηγία του κόμματος, στις εκλογές που θα γίνουν τον ερχομενο χρόνο. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νέλσον Μαντέλα,δήλωσε και αυτός την πλήρη υποστηριξή του έναντι των υπόπτων.

Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο δημοφιλής πρώην συνδικαλιστής ηγέτης και αγωνιστής κατά του Απάρτχαϊντ, Σίριλ Ραμαφόζα. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
BBC News
Η Ταϊβάν αγοράζει πολεμικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ

26.4.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπούς ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη του δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ταιβάν εάν η νήσος δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

"Αναρωτιέμαι αν πιστεύετε πως αν η Κίνα επιτεθεί κατά της Ταϊβαν, εμείς έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους ταϊβανέζους", ρωτησε τον προεδρο Μπους ο Τσαρλς Γκιμπσον του αμερικανικού δικτυου ABC. "Εχουμε", απάντησε ο αμερικανός προεδρος, "και οι κινέζοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό".

" Θα τους βοηθήσουμε με όλη την στρατιωτικη μας ισχύ"; ρώτησε στη συνέχεια ο αμερικανός δημοσιογράφος.

"Θα κανουμε ο,τι απαιτείται για να βοηθησουμε την Ταϊβάν να αμυνθεί" απάντησε ο κ. Μπους.

Κατά τους αναλυτές αυτό δεν αποτελεί τόσο μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής όσο αλλαγή στην έμφαση που δίνεται. Οι αμερικανοί πάντα παραδέχονταν ιδιαιτέρως πως αν η Κίνα προχωρήσει σε αποκλεισμό ή σε εισβολή της Ταϊβάν το Πεντάγωνο δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει στρατιωτικά τη χώρα. Αυτό που φαίνεται να επιθυμεί τώρα ο κ. Μπους είναι να γίνει αυτό σαφές στους κινέζους ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως παράλληλα κάλεσε την Ταϊβάν να μην κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Ο Σολάνα εκφράζει την λύπη του γιά την ήττα του πρωθυπουργού Γιουσέκνο της Ουκρανίας

26.4.2001 22:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιά τις εξωτερικές υποθέσεις, Χαβιέ Σολάνα, εξέφρασε την απογοήτευσή του από την απομάκρυνση του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιουσένκο.Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι ο κ. Γιουσένκο έχαιρε την εκτίμησης των ευρωπαίων εταίρων, και προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα διαπράξει σοβαρώτατο σφάλμα αν εγκαταλείψει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπερ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού και όλου του υπουργικού συμβουλίου. Την πρόταση μομφής εκανε Κομμουνιστικό Κόμμα που είναι αντίθετο στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

"Παρά τις προβλέψεις η μάχη στο ουκρανικό κοινοβούλιο απεδείχθει εύκολη για τους αντιπολιτευόμενους την κυβέρνηση", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Τζάκυ Ρόoυλαντ. "Με 262 ψήφους υπερ και 62 κατά, οι ουκρανοί βουλευτές αποφάνθηκαν ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να απομακρυνθεί. Ο πρωθυπουργός Βικτωρ Γιουσένκο, ήταν γενικά αποδεκτός απο την Δυση και τους Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς- μια αποδοχή που πληρώνει τώρα πολύ ακριβά με την αποπομπή του.Τα οικονομικά μέτρα που εισηγήθηκε τον εκαναν αντιδημοφιλή, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε, για δικούς του λόγους, το ισχυρό, κοινοβουλευτικά, κομμουνιστικό κόμμα", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Το αμερικανικό κογκρεσο συζητά την πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης εμβρύων

26.4.2001 23:00 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρώτο νομοσχέδιο για την εξολοκλήρου απαγόρευση κλωνοποίησης εμβρύων κατατίθεται σήμερα προς συζήτηση στα αμερικανικό κονγκρέσσο. Το νομοσχέδιο αυτό καταρτίστηκε από ρεπυμπλικανους γερουσιαστές που πιστεύουν ότι η πρακτική της κλωνοποίησης είναι ανήθικη και ιατρικά εσφαλμένη.Αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί, η απαγόρευση της κλωνοποίησης, που ήδη ισχύει σε πέντε αμερικανικές πολιτειες, θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Εντούτοις ένας εξέχων αμερικανός εμεπιρογνώμων του κλάδου δήλωσε ότι το Κογκρέσσο θα διαπράξει σοβαρό σφάλμα αν εγκρίνει το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο Δρ. Πάνος Ζαβός υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτο η τεχνολογία να δημιουργη΄σει, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ένα τέτοιο βρέφος, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει το Κογκρέσσο είναι να διασφαλίσει το ότι η σχετική τεχνογνωσία έχει αναπτυχθεί με τον σωστό τρόπο.

"Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να κλωνοποιήσουν έμβρυα- 10 χρόνια ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο ύψους ενός εκατ δολλαρίων." μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ στην Ουάσινγκτον Φιλίπα Τόμας

Ένας από τους γερουσιαστές που στηρίζουν την απαγόρευση - ο Ντέιβ Ουέλντον υποστηρίζει ότι η κλωνοποίηση των προβάτων επέφερε πολλά γενετικά προβλήματα στα κλωνοποιημένα ζώα. "Στα πρόβατα με προβλήματα γίνεται ευθανασία αλλά ποιος θα ενδιαφερθεί για τα κλωνοποιημένα ανθρώπινα μωρά που μπορεί να έχουν προβλήματα?" είπε ο Ουέλντον στο ΒΒC

Πιέσεις για μείωση των επιτοκιών στην ευρωζώνη

26.4.2001 23:40 (Ωρα Λονδίνου)
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι ο παγκόσμιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται , αλλά ότι δεν εί ναι πιθανόν να συμβεί παγκόσμια υφεση. Σε έκθεση του το ΔΝΤ σημειώνει ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, και ότι η Ιαπωνία δεν δείχνει αρκετά σημεία ανάκαμψης. Σϋμφωνα με την έκθεση παρόλο που οι ενδείξεις είναι καλύτερες γιά την Ευρώπη, οι κυβέρνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να προχωρη΄σουν και αυτές σε ποικίλες μεταρρυθμίσεις. Ο επικεφαλής του οργανισμού επέκρινε την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα διότι δεν έχει προβεί σε μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη κάλεσε την Tρίτη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης, προκειμένου να αποφύγει τη διολίσθηση σε ύφεση. Το επιτόκιο της ευρωζώνης παραμένει από τον Οκτώβριο στο 4,75%.

Η Διάσκεψη των Ηνωμενων Εθνών για το Εμπόριο υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας και ότι είναι επιτακτική η άμεση ανάληψη δράσης, προκειμένου να αποτραπούν οι επιπτώσεις.

Η Κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη για να αποφασίσει την πολιτική της.

Παράταση δίνει η ΦΙΦΑ

26.4.2001 23:45 (Ωρα Λονδίνου)
Η ΦΙΦΑ απεφάσισε χθες να παρατείνει για μερικές ώρες, την προθεσμία που εχει δώσει στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις παρεμβάσεις της στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκπρόσωπος της FIFA μας είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην παραλαβή ενός πολυσέλιδου φαξ της ΕΠΟ στο οποίο αναφέρεται όλη η αλληλογραφία της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Αθλητισμού. Ο εκπρόσωπος μας είπε πως η FIFA θα λάβει την απόφαση της, μετα την προσεκτική μελέτη του φαξ. Οπως υπογράμμισε η ίδια πηγή υπάρχει ενα πολύ μικρό, οπως διευκρίνισε, ενδεχόμενο, να ανακοινωθεί η αποφαση της ΦΙΦΑ σημερα αλλά το πιθανώτερο είναι η ανακοινωση αυτη να γίνει την Δευτέρα.

Το επιτελείο του οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
BBC News
Η Μακίκο Τανάκα είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ιαπωνία

26.4.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου)
Το νέο του επιτελείο ανακοινώνει ο νέος εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι μετά την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της χώρας. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ιαπωνίας μιά γυναίκα τοποθετείται στην κορυφή του υπουργείου εξωτερικών. Η νέα υπουργός εξωτερικών, Μακίκο Τανάκα είναι από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στην Ιαπωνία και κόρη του ισχυρού πρωθυπουργού της χώρας τη δεκαετία του 1970, Κακουέι Τανάκα.

Η απόφαση του νέου πρωθυπουργού κ Κοϊζούμι να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού οικονομικών τον 79χρόνο Μασατζούρο Σιοκάουα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς κυρίως λόγου του γηραιού της ηλικίας του. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν απογοητευμένοι επίσης με την επιλογήτ ου Σιοκάουα γιατί επιθυμούσαν κάποιον περισσότερο εκσυγχρονιστή στο ιαπωνικό υπουργείο οικονομικών- λέει ο ανταποκριτής του ΒΒC. Ο κ Κοϊζούμι έκανε σαφές ότι θα στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο με πολιτικούς που έχουν ζήλο για μεταρρύθμιση- όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοϊζουμι είπε επίσης ότι θα αναλάβει έντονη πολιτική δράση για να πετύχει οικονομικές αλλαγές και να πατάξει τις διχόνιες που προκαλούν οι κομματικές φατρίες στον πολιτικό κόσμο της Ιαπωνίας.

Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
BBC News
Η Ταϊβάν αγοράζει πολεμικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ

26.4.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπούς ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη του δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ταιβάν εάν η νήσος δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

"Αναρωτιέμαι αν πιστεύετε πως αν η Κίνα επιτεθεί κατά της Ταϊβαν, εμείς έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους ταϊβανέζους", ρωτησε τον προεδρο Μπους ο Τσαρλς Γκιμπσον του αμερικανικού δικτυου ABC. "Εχουμε", απάντησε ο αμερικανός προεδρος, "και οι κινέζοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό".

" Θα τους βοηθήσουμε με όλη την στρατιωτικη μας ισχύ"; ρώτησε στη συνέχεια ο αμερικανός δημοσιογράφος.

"Θα κανουμε ο,τι απαιτείται για να βοηθησουμε την Ταϊβάν να αμυνθεί" απάντησε ο κ. Μπους.

Κατά τους αναλυτές αυτό δεν αποτελεί τόσο μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής όσο αλλαγή στην έμφαση που δίνεται. Οι αμερικανοί πάντα παραδέχονταν ιδιαιτέρως πως αν η Κίνα προχωρήσει σε αποκλεισμό ή σε εισβολή της Ταϊβάν το Πεντάγωνο δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει στρατιωτικά τη χώρα. Αυτό που φαίνεται να επιθυμεί τώρα ο κ. Μπους είναι να γίνει αυτό σαφές στους κινέζους ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως παράλληλα κάλεσε την Ταϊβάν να μην κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
BBC News
Η Ταϊβάν αγοράζει πολεμικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ

26.4.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπούς ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη του δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ταιβάν εάν η νήσος δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

"Αναρωτιέμαι αν πιστεύετε πως αν η Κίνα επιτεθεί κατά της Ταϊβαν, εμείς έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους ταϊβανέζους", ρωτησε τον προεδρο Μπους ο Τσαρλς Γκιμπσον του αμερικανικού δικτυου ABC. "Εχουμε", απάντησε ο αμερικανός προεδρος, "και οι κινέζοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό".

" Θα τους βοηθήσουμε με όλη την στρατιωτικη μας ισχύ"; ρώτησε στη συνέχεια ο αμερικανός δημοσιογράφος.

"Θα κανουμε ο,τι απαιτείται για να βοηθησουμε την Ταϊβάν να αμυνθεί" απάντησε ο κ. Μπους.

Κατά τους αναλυτές αυτό δεν αποτελεί τόσο μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής όσο αλλαγή στην έμφαση που δίνεται. Οι αμερικανοί πάντα παραδέχονταν ιδιαιτέρως πως αν η Κίνα προχωρήσει σε αποκλεισμό ή σε εισβολή της Ταϊβάν το Πεντάγωνο δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει στρατιωτικά τη χώρα. Αυτό που φαίνεται να επιθυμεί τώρα ο κ. Μπους είναι να γίνει αυτό σαφές στους κινέζους ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως παράλληλα κάλεσε την Ταϊβάν να μην κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απομακρύνει τον πρωθυπουργό της χώρας

26.4.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν είναι ομως μόνο το Τσερνομπιλ που φέρνει σημερα την Ουκρανία στην επικαιρότητα, αλλά και οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην χώρα αυτή. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε με πλειοψηφία υπερ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Βικτωρ Γιουσένκο και όλου του υπουργικού συμβουλίου. Την πρόταση μομφής εκανε Κομμουνιστικό Κόμμα που είναι αντίθετο στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

"Παρά τις προβλέψεις η μάχη στο ουκρανικό κοινοβούλιο απεδείχθει εύκολη για τους αντιπολιτευόμενους την κυβέρνηση", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Τζάκυ Ρόoυλαντ. "Με 262 ψήφους υπερ και 62 κατά, οι ουκρανοί βουλευτές αποφάνθηκαν ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να απομακρυνθεί. Ο πρωθυπουργός Βικτωρ Γιουσένκο, ήταν γενικά αποδεκτός απο την Δυση και τους Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς- μια αποδοχή που πληρώνει τώρα πολύ ακριβά με την αποπομπή του.Τα οικονομικά μέτρα που εισηγήθηκε τον εκαναν αντιδημοφιλή, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε, για δικούς του λόγους, το ισχυρό, κοινοβουλευτικά, κομμουνιστικό κόμμα", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η Ινδία στον αγώνα για την καταπολέμηση του "λαθρεμπορίου παιδιών"

26.4.2001 14:40 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στην επαρχία Άντρα Πράντες στη νότια Ινδία έκλεισαν ένα κατάλυμα για παιδιά που λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση μη κυβερνητικού οργανισμού ύστερα από κατηγορίες ότι ήταν αναμεμιγμένος σε "λαθρεμπόριο παιδιών". Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών μέχρι στιγμής πέντε τέτοια καταλύματα έχουν κλείσει αυτη την εβδομάδα και περίπου 170 παιδιά έχουν διασωθεί. Ερευνα έχει ξεκινήσει για να διερευνηθούν οι αιτίες και ο τρόπος που τα παιδιά, κοριτσια στην πλειοψηφία τους, φθάνουν σε αυτά τα καταλύματα.

Οι αρχές στην Ινδία ειπαν ότι ορισμένοι τέτοιοι οργανισμοί αγοράζουν παιδιά από άπορες οικογένειες και τα πωλούν σε πλούσια ζευγάρια στη Δύση που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Το επιτελείο του οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
BBC News
Η Μακίκο Τανάκα είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ιαπωνία

26.4.2001 13:08 (Ωρα Λονδίνου)
Το νέο του επιτελείο ανακοινώνει ο νέος εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι μετά την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της χώρας. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ιαπωνίας μιά γυναίκα τοποθετείται στην κορυφή του υπουργείου εξωτερικών. Η νέα υπουργός εξωτερικών, Μακίκο Τανάκα είναι από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στην Ιαπωνία και κόρη του ισχυρού πρωθυπουργού της χώρας τη δεκαετία του 1970, Κακουέι Τανάκα.

Η απόφαση του νέου πρωθυπουργού κ Κοϊζούμι να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού οικονομικών τον 79χρόνο Μασατζούρο Σιοκάουα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς κυρίως λόγου του γηραιού της ηλικίας του. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν απογοητευμένοι επίσης με την επιλογήτ ου Σιοκάουα γιατί επιθυμούσαν κάποιον περισσότερο εκσυγχρονιστεί στο ιαπωνικό υπουργείο οικονομικών- λέει ο ανταποκριτής του ΒΒC. Ο κ Κοϊζούμι έκανε σαφές ότι θα στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο με πολιτικούς που έχουν ζήλο για μεταρρύθμιση- όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοϊζουμι είπε επίσης ότι θα αναλάβει έντονη πολιτική δράση για να πετύχει οικονομικές αλλαγές και να πατάξει τις διχόνιες που προκαλούν οι κομματικές φατρίες στον πολιτικό κόσμο της Ιαπωνίας.

15 χρόνια συμπληρώνονται από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ
BBC News
Το εργοστάστιο στο Τσερνομπίλ έκλεισε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο

26.4.2001 13:36 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα ολων των εποχών..Η εκρηξη που σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986 στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ, προκάλεσε ενα τεράστιο ραδιενεργό συνεφο που σκέπασε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαικής ηπείρου και μόλυνε με ραδιενεργια το έδαφος της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και μεγάλων περιοχών της Ρωσίας.

Η ραδιενεργια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, ηταν 500 φορές μεγαλύτερη από την βομβα της Χιροσίμα και προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Το Τσερνομπίλ ηταν ενα δράμα διχως επιλογο, αφού ακόμα και σημερα, 15 χρόνια μετά, εξακολουθεί να έχει τραγικές επιτώσεις στην δημοσια υγεια λέει ο Ντέιβιντ Κιντ, διευθυντης της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

"Τα πλέον ευάλωτα είναι τα παιδιά που ήταν βρέφη την εποχή του ατυχήματος. Σε αυτά παρατηρείται μια τεράστια αυξηση κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου των λεμφαδένων. Αλλά και πολλοί ενήλικες που ζούσαν στις γυρω περιοχές εμφανίζουν τώρα, μετά τόσα χρόνια μορφές καρκίνου που συνδέδονται άμεσα με την ραδιενέργια", λέει ο διευθυντης του Διεθνούς Γραφείου Ατομικής Ενέργιας.

Παρά την τεράστια ζημιά που υπέστει η μονάδα του Τσερνομιλ εξακολουθούσε να λειτουργεί εως πέρσυ, οταν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, προχώρησε στο κλεισιμο της, αφού προηγουμένως εξασφάλισε βοήθεια υψους 2 δισ. δολ. από την Δύση. "Ακόμα, ομως και παραπλισμένο το Τσερνομπιλ, είναι εστία μόλυνσης", υπογραμμιζει ο Βαλερυ Κουτσίνσκυ, πρέσβυς της Ουκρανίας στα ΗΕ

Συνεχίζεται η σινο-αμερικανική αντιπάραθεση για την Ταιβάν
BBC News
Η Ταϊβάν αγοράζει πολεμικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ

26.4.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπούς ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη του δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ταιβάν εάν η νήσος δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

"Αναρωτιέμαι αν πιστεύετε πως αν η Κίνα επιτεθεί κατά της Ταϊβαν, εμείς έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους ταϊβανέζους", ρωτησε τον προεδρο Μπους ο Τσαρλς Γκιμπσον του αμερικανικού δικτυου ABC. "Εχουμε", απάντησε ο αμερικανός προεδρος, "και οι κινέζοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό".

" Θα τους βοηθήσουμε με όλη την στρατιωτικη μας ισχύ"; ρώτησε στη συνέχεια ο αμερικανός δημοσιογράφος.

"Θα κανουμε ο,τι απαιτείται για να βοηθησουμε την Ταϊβάν να αμυνθεί" απάντησε ο κ. Μπους.

Κατά τους αναλυτές αυτό δεν αποτελεί τόσο μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής όσο αλλαγή στην έμφαση που δίνεται. Οι αμερικανοί πάντα παραδέχονταν ιδιαιτέρως πως αν η Κίνα προχωρήσει σε αποκλεισμό ή σε εισβολή της Ταϊβάν το Πεντάγωνο δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει στρατιωτικά τη χώρα. Αυτό που φαίνεται να επιθυμεί τώρα ο κ. Μπους είναι να γίνει αυτό σαφές στους κινέζους ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως παράλληλα κάλεσε την Ταϊβάν να μην κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Το αμερικανικό κογκρεσο συζητά την πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης εμβρύων

26.4.2001 13:17 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρώτο νομοσχέδιο για την εξολοκλήρου απαγόρευση κλωνοποίησης εμβρύων κατατίθεται σήμερα προς συζήτηση στα αμερικανικό κονγκρέσσο. Το νομοσχέδιο αυτό που απαγορεύει την ανθρώπινη κλωνοποίηση τόσο για αναπαραγωγικούς όσο και για ερευνητικούς σκοπούς, καταρτίστηκε δε από ρεπυμπλικανους γερουσιαστές που πιστεύουν ότι η πρακτική της κλωνοποίησης είναι ανήθικη και ιατρικά εσφαλμένη.

"Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να κλωνοποιήσουν έμβρυα- 10 χρόνια ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο ύψους ενός εκατ δολλαρίων." μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ στην Πυάσινγκτον Φιλίπα Τόμας

Δεν είναι σίγουρο ότι θα τεθεί για ψηφοφορία ή σε συζήτηση στο Κογκρέσο. Οι Ρεμουμπλικανοί Γερουσιαστές που το κατάρτιστηκαν πιστεύουν ότι πρέπει να αρχίσει ο αγώνας εναντίον της κλωνοποίησης" λέει η ανταποκρίτρια του BBC Φιλίπα Τόμας.

Η ανθρώπινη κλωνοποίηση έχει απαγορευθεί σε 5 αμερικανικές πολιτείες ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Μοντάνα και το Μίσγκαν. Όπως όμως σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ αυξάνονται αυτοί που αντιτίθενται στην ανθρώπινη κλωνοποίηση αλλα θα περάσουν χρόνια πριν συζητηθεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την κλωνοποιήση σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Ένας από τους γερουσιαστές που στηρίζουν την απαγόρευση - ο Ντέιβ Ουέλντον υποστηρίζει ότι η κλωνοποίηση των προβάτων επέφερε πολλά γενετικά προβλήματα στα κλωνοποιημένα ζώα. "Στα πρόβατα με προβλήματα γίνεται ευθανασία αλλά ποιος θα ενδιαφερθεί για τα κλωνοποιημένα ανθρώπινα μωρά που μπορεί να έχουν προβλήματα?" είπε ο Ουέλντον στο ΒΒC

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απομακρύνει τον πρωθυπουργό της χώρας

26.4.2001 13:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν είναι ομως μόνο το Τσερνομπιλ που φέρνει σημερα την Ουκρανία στην επικαιρότητα, αλλά και οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην χώρα αυτή. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε με πλειοψηφία υπερ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Βικτωρ Γιουσένκο και όλου του υπουργικού συμβουλίου. Την πρόταση μομφής εκανε Κομμουνιστικό Κόμμα που είναι αντίθετο στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

"Παρά τις προβλέψεις η μάχη στο ουκρανικό κοινοβούλιο απεδείχθει εύκολη για τους αντιπολιτευόμενους την κυβέρνηση", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Τζάκυ Ρόoυλαντ. "Με 262 ψήφους υπερ και 62 κατά, οι ουκρανοί βουλευτές αποφάνθηκαν ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να απομακρυνθεί. Ο πρωθυπουργός Βικτωρ Γιουσένκο, ήταν γενικά αποδεκτός απο την Δυση και τους Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς- μια αποδοχή που πληρώνει τώρα πολύ ακριβά με την αποπομπή του.Τα οικονομικά μέτρα που εισηγήθηκε τον εκαναν αντιδημοφιλή, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε, για δικούς του λόγους, το ισχυρό, κοινοβουλευτικά, κομμουνιστικό κόμμα", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

H ΣΙA αναλαμβάνει και πάλι ρόλο στο μεσανατολικό

26.4.2001 14:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπους ζήτησε από τη ΣΙΑ να αναλάβει και ρόλο διαμεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ Ισαραηλινών και Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον η ΣΙΑ συμμετείχε στις διαπραγματαεύσεις όμως σταμάτησε όταν ανέλαβε ο νέος πρόεδρος Μπους. Ο υποδιευθυντής της ΣΙΑ Τζον ΜακΛάλιν είπε ότι ο Λευκός Οικος του ζήτησε να συντονίζει τις συνομιλίες χωρίς όμως να διαπραγματεύεται με τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του BBC στην Ουάσινγκτον η κίνηση σηματοδοτεί μία ελαφρά μεταβολή της πολιτικής Μπους στις προσπάθειες για εκτόνωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

O Κόφι Ανάν στον αγώνα για το Aids
BBC News
Χιλιάδες αφρικανοί χρειάζονται να περιμένουν για να τους χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

26.4.2001 13:28 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Έθνη προωθουν νέα διεθνή εκστρατεία για την καταπολέμηση του AIDS. Στο ειδικό συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα στην πρωτευούσα της Νιγηρίας, Αμπούζα, ο γενικός γραμματέαςτου ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που τέθηκε και επικεφαλής της εκστρατείας κάλεσε τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών σε συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Δύο ακόμα νεκροί στις Τουρκικές φυλακές

26.4.2001 5:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νεκροί από την απεργία πείνας στην Τουρκία για τις μεταρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα έφτασαν πλέον τους 19, από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε και άρχισαν οι διαμαρτυρίες των αριστερών κρατουμένων. Ένας κρατούμενος πέθανε σε νοσκομείο της Αδριανούπολης έπειτα από έξη μήνες απεργίας πείνας, και ένας άλλος που απεργούσε σε ένδειξη συμπαράστασης πέθανε στη Σμύρνη.

Συνολικά πάνω από 750 κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Τουλάχιστον οι 200 από αυτούς δεν παίρνουν καθόλου στερεά τροφή ενώ οι υπόλοιποι δέχονται περιστασιακά κάποιου είδους τροφή. Οι γιατροί λένε ότι πολλοί από τους απεργούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κρατούμενοι αντιδρούν στη μεταφορά τους σε μικρά ή ατομικά κελλιά όπου όπως λένε θα είναι ευκολότερο για τους φύλακες να τους κακομεταχειρίζονται. Η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες προτάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά οι κρατούμενοι τις χαρακτηρίζουν απαράδεκτες.

Συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

26.4.2001 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις αναμένονται σήμερα στην Ουάσιγκτον οπου συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οχι όμως έξω από το κέντρο συνεδριάσεων μεταξύ αντικαπιταλιστών διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι σοβαρές μάχες αυτή τη φορά θα δοθούν μάλλον μέσα στην αίθουσα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις να χαμηλώσει τα επιτόκια στην ευρωζώνη όπως έκαναν -τεσσερεις φορές μέχρι στιγμής- οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον, αλλά και το Λονδίνο πιστεύουν οτι για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση. Αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται απρόθυμη και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την οικονομία και τη νομισματική πολτική, Πέδρο Σόλμπες, τόνισε στο ΒΒC οτι αν και η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά οτι το 85% του ευρωπαϊκού εμπορίου αφορά ενδοευρωπαίκές συναλλαγές. Οι επίσημοι και απο τις δυο πλευρές του Ατλαντικού αρνούνται οτι υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Δεν υπάρχει όμως καμμία αμφιβολία ότι οι διαφορές είναι υπαρκτές, και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όσο η παγκόσμια οικονομική πολιτική.

Η κατάσταση της οικονομίας πλήττει ιδιατέρως ως γνωστόν τις εταιρείες υψηλής τεχνολογιας. Ετσι, η μεγαλυτερη εταιρεια διακομιστών δικτύων, η Sun Microsystems, ανακοίνωσε οτι τον Ιούλιο θα κλεισει για μια εβδομαδα, δινοντας στους εργαζομενους της αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών

Προβλήματα και στην γερμανο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ντέμλερ Κράισλερ που παρουσίασε ζημίες το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό, είχε κέρδη σχεδόν δυόμιση δισεκατομμυρίων ευρώ

Υπ'αυτες τις συνθηκες η Γουολτ Ντισνει δηλωνει ευτυχισμενη που παρουσιασε απωλεις μικροτερες απο ο,τι αναμενοταν ελπιζοντας ετσι οτι συντομα θα επανελθει στα κερδη.

Μπους: Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ταϊβάν
BBC News
Όλα ξεκίνησαν όταν η Αμερική πούλησε υποβρύχια και καταδρομικά στην Ταϊβάν

26.4.2001 4:54 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν πως θα σταθούν στο πλευρό της Ταϊβάν αν αυτή δεχτεί επίθεση από την Κίνα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Το ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές είναι αν μεταβάλλεται η αμερικανική πολτική στο θέμα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη του κυριου Μπους διαφάνηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν και στρατεύματα για να ενισχύσουν την Ταϊβάν. Αλλά σε επόμενη συνέντευξη του, ο κυριος Μπους είπε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει και αρκέστηκε να δηλώσει πως η Ουάσιγκτον θα κάνει αυτό που πρέπει.

Κατά τους αναλυτές αυτό δεν αποτελεί τόσο μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής όσο αλλαγή στην έμφαση που δίνεται. Οι αμερικανοί πάντα παραδέχονταν ιδιαιτέρως πως αν η Κίνα προχωρήσει σε αποκλεισμό ή σε εισβολή της Ταϊβάν το Πεντάγωνο δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει στρατιωτικά τους ταϊβανέζους. Αυτό που φαίνεται να επιθυμεί τώρα ο κ. Μπους είναι να γίνει αυτό σαφές στους κινέζους ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως προεδιοποίησε όμως παράλληλα την Ταϊβάν ότι δεν θα πρέπει να κηρύξει την ανεξαρτησία της.

15 χρόνια απο την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
BBC News
Το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ έκλεισε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

26.4.2001 6:26 (Ωρα Λονδίνου)
15 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την καταστροφική έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ. Το μαύρο μανιτάρι με τα θανατηφόρα αέρια που απλώθηκε πάνω απο την Ουκρανία και τις όμορες χώρες, υπολογίζεται οτι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους, ενώ επιπλέον 7 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ακόμα απο τις συνέπειες της φοβερής εκείνης έκρηξης. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην τελετή για την 15η επέτειο που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ουκρανία τελικά αποφάσισε να κατεβάσει τον διακόπτη του πυρηνικού εργοστασίου μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού πρώτα έλαβε απο την δύση ένα οικονομικό πακέτο 2 δισεκατομμυρίων δολλάριων. Ωστόσο ούτε τα τεράστια χρηματικά ποσά ούτε και το κλείσιμο του εργοστασίου είναι αρκετά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζούν καθημερινά τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ. Στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία οι επιπτώσεις απο τη Ραδιενέργεια είναι ακόμα ορατές. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για παγκόσμιες δωρεές προκειμένου να βοηθηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Υπόνοιες για συνομωσία κατά του προέδρου της Νοτίου Αφρικής
BBC News
Η αστυνομία εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια του Τάμπο Μπέκι

26.4.2001 5:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός ασφαλείας της Νότιας Αφρικής κατηγόρησε τρία ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου ότι συνομωτούν για να ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας Τάμπο Μπέκι. Ήδη η αστυνομία διεξάγει σχετικές έρευνες.

Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο δημοφιλής πρώην συνδικαλιστής ηγέτης και αγωνιστής κατά του Απάρτχαϊντ, Σίριλ Ραμαφόζα. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες. Ο ίδιος ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος πάντως φάνηκε ανήσυχος για τις πληροφορίες αυτές, περί σχεδίου ανατροπής του.

Μικρή αλλαγή στις θέσεις του Μαροβουνίου.

26.4.2001 5:14 (Ωρα Λονδίνου)
Yπαναχώρηση προς τις προεκλογικές του εξαγγελίες υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία θεωρούνται οι δηλώσεις του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος είπε ότι οι εκλογές της Κυριακής δείχνουν πως υπάρχουν βαθειές πολιτικές διαφορές στο εκλογικό σώμα όσον αφορά το μέλλον του Μαυροβουνίου

Συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

26.4.2001 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις αναμένονται σήμερα στην Ουάσιγκτον οπου συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οχι όμως έξω από το κέντρο συνεδριάσεων μεταξύ αντικαπιταλιστών διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι σοβαρές μάχες αυτή τη φορά θα δοθούν μάλλον μέσα στην αίθουσα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις να χαμηλώσει τα επιτόκια στην ευρωζώνη όπως έκαναν -τεσσερεις φορές μέχρι στιγμής- οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον, αλλά και το Λονδίνο πιστεύουν οτι για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση. Αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται απρόθυμη και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την οικονομία και τη νομισματική πολτική, Πέδρο Σόλμπες, τόνισε στο ΒΒC οτι αν και η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά οτι το 85% του ευρωπαϊκού εμπορίου αφορά ενδοευρωπαίκές συναλλαγές. Οι επίσημοι και απο τις δυο πλευρές του Ατλαντικού αρνούνται οτι υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Δεν υπάρχει όμως καμμία αμφιβολία ότι οι διαφορές είναι υπαρκτές, και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όσο η παγκόσμια οικονομική πολιτική.

Η κατάσταση της οικονομίας πλήττει ιδιατέρως ως γνωστόν τις εταιρείες υψηλής τεχνολογιας. Ετσι, η μεγαλυτερη εταιρεια διακομιστών δικτύων, η Sun Microsystems, ανακοίνωσε οτι τον Ιούλιο θα κλεισει για μια εβδομαδα, δινοντας στους εργαζομενους της αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών

Προβλήματα και στην γερμανο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ντέμλερ Κράισλερ που παρουσίασε ζημίες το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό, είχε κέρδη σχεδόν δυόμιση δισεκατομμυρίων ευρώ

Υπ'αυτες τις συνθηκες η Γουολτ Ντισνει δηλωνει ευτυχισμενη που παρουσιασε απωλεις μικροτερες απο ο,τι αναμενοταν ελπιζοντας ετσι οτι συντομα θα επανελθει στα κερδη.

Κομισιόν: έτοιμη η Κύπρος για την ένταξη της στην Ε.Ε.

26.4.2001 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κύπρος πληρεί σχεδόν όλα τα μακρο-οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ και θα μπορούσε να ενταχθεί αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Κομισιόν για τις οικονομικες επιδόσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Δύο ακόμα νεκροί στις Τουρκικές φυλακές

26.4.2001 5:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νεκροί από την απεργία πείνας στην Τουρκία για τις μεταρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα έφτασαν πλέον τους 19, από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε και άρχισαν οι διαμαρτυρίες των αριστερών κρατουμένων. Ένας κρατούμενος πέθανε σε νοσκομείο της Αδριανούπολης έπειτα από έξη μήνες απεργίας πείνας, και ένας άλλος που απεργούσε σε ένδειξη συμπαράστασης πέθανε στη Σμύρνη.

Συνολικά πάνω από 750 κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Τουλάχιστον οι 200 από αυτούς δεν παίρνουν καθόλου στερεά τροφή ενώ οι υπόλοιποι δέχονται περιστασιακά κάποιου είδους τροφή. Οι γιατροί λένε ότι πολλοί από τους απεργούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κρατούμενοι αντιδρούν στη μεταφορά τους σε μικρά ή ατομικά κελλιά όπου όπως λένε θα είναι ευκολότερο για τους φύλακες να τους κακομεταχειρίζονται. Η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες προτάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά οι κρατούμενοι τις χαρακτηρίζουν απαράδεκτες.

Πόλεμο κατά του Έιτζ κύρηξε ο Κόφι Αννάν.

26.4.2001 5:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ο οποίος παρακολουθεί την Αφρικανική σύνοδο κορυφής για το Έιτζ στη Νιγηρία, δήλωσε οτι για να κερδιθεί ο αγώνας ενάντια στη μάστιγα του αιώνα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ταμείο πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων.

Δύο ακόμα νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας.

26.4.2001 6:29 (Ωρα Λονδίνου)
Από έκρηξη χθες στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι και να τραυματίσθηκαν 6. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τα αίτια της εκρηξης. Ο διοικητής της αστυνομίας της Γάζας λέγεται ότι είπε πως 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν βόμβες που είχαν τοποθετηθεί κοντά σε σχολείο της πόλης Ραφάχ. Ομως Παλαιστίνιοι μαχητές είπαν ότι πρόκειται για ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο την δολοφονία συντρόφων τους. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για το συμβάν.

Προβλήματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

26.4.2001 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο διεθνή διαστημικό σταθμό. Οι τρείς βασικοί, αμερικανικής κατασκευής, ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν λειτουργούν ή δεν επικοινωνούν με τους υπολογιστές του εδάφους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.