Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-21

  1. Διαφέρουν οι απόψεις για την δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου
  2. Παραβιάζουν και πάλι τις παλαιστινιακές περιοχές οι Ισραηλινοί
  3. Δεν επετεύχθει συμφωνία για τα επιτόκια στην ευρωζώνη
  4. Ματαιώνεται το ταξίδι αμερικανικού πλοίου στην Αβάνα
  5. Προειδοποίηση Πεκίνου προς Ουάσινγκτον
  6. Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνείας στην Ισπανία.
  7. Ένταση στην πόλη του Κεμπέκ. Ξεκίνησε η παναμερικανική διάσκεψη κορυφής
  8. Και δέκατος τέταρτος απεργός πείνας στην Τουρκία
  9. Παραβιάζουν και πάλι τις παλαιστινιακές περιοχές οι Ισραηλινοί
  10. Προειδοποίηση Πεκίνου προς Ουάσινγκτον
  11. Συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ
  12. Διαμαρτυρίες στην Ολλανδία για την μαζική σφαγή ζώων
  13. Αποσύρεται ο μεξικανικός στρατός από την πολιτεία των Τσιάπας
  14. Περού: Στρατιωτικό τζετ καταρρίπτει ιδιωτικό αεροπλάνο
  15. Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνείας στην Ισπανία
  16. Ένταση στην πόλη του Κεμπέκ. Ξεκίνησε η παναμερικανική διάσκεψη κορυφής
  17. Και δέκατος τέταρτος απεργός πείνας στην Τουρκία
  18. Θάνατος επί σκηνής
  19. Αποσύρεται ο μεξικανικός στρατός από την πολιτεία των Τσιάπας
  20. Παραβιάζουν και πάλι τις παλαιστινιακές περιοχές οι Ισραηλινοί
  21. Περού: Στρατιωτικό τζετ καταρρίπτει ιδιωτικό αεροπλάνο
  22. Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στην Ισπανία
Διαφέρουν οι απόψεις για την δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου
BBC News
Διαδηλώσεις που κατέληξαν σε τραυματισμούς και συλλήψεις στην πόλη του Κεμπέκ.

21.4.2001 20:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παναμερικανική Σύνοδος Κορυφής, όπου παρίστανται ηγέτες από 34 χώρες, ξεκίνησε τελικά στο Κεμπέκ του Καναδά. Η επίσημη έναρξη καθυστέρησε όμως για μία ώρα λόγω των διαδηλώσεων εναντίον της παγκοσμιοποίησης που μάλιστα εξελίχθηκαν σε ολονύχτιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας-διαδηλωτών.

Κατά την συζήτηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας εμπορικής ζώνης για την αμερικανική ήπειρο διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για την μεθόδευση της διαδικασίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπούς, είπε ότι είναι αποφασησμένος να διαπραγματευθεί συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου και σκιαγράφησε το όραμα του για μια δημοκρατική ήπειρο. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις όμως προειδοποίησε ότι για τη μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων που πέρνουν μέρος στις εκλογές και κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπ'όψιν τους τις ανησυχίες του κόσμου για την παγκοσμοποίηση.

Ομως άλλοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, τόνισαν ότι το ελεύθερο εμπόριο δεν είναι από μόνο του, η λύση για την φτώχεια.

Αυτή είναι και η άποψη των διαδηλωτών εξώ από το κτίριο της Συνόδου μερικοί από τους οποίους συγκρούστηκαν με την αστυνομία για δεύετρη συνεχή μέρα.

Ο Κουβανός πρόεδρος, ο Φιντέλ Κάστρο, ο μόνος αμερικανός ηγέτης που δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές, τους αποκάλεσε μάλιστα ήρωες ενός δίκαιου αγώνα.

Παραβιάζουν και πάλι τις παλαιστινιακές περιοχές οι Ισραηλινοί
BBC News
Ο χάρτης της Λωρίδας της Γάζας

21.4.2001 20:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες εισήλθαν σήμερα το πρωϊι, για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σε έδαφος υπό παλαιστινιακή διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα ισραηλινά άρματα μάχης κατευθύνθηκαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και οι ισραηλινοί έβαλλαν με αυτόματα όπλα όταν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να αντισταθούν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ήταν σε απάντηση βολών από παλαιστινιακό φυλάκιο το οποίο κατεστράφει. Μάχη με όπλα σημειώθηκε επίσης σήμερα στο στρατόπεδο προσφύγων Κχαν Γιουνίς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επικρίθηκε έντονα για τις προηγούμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από πολλές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες,επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει τις επαφές με τους Παλαιστινίους με στόχο τον τερματισμό της βίας. Ο κ. Πέρες είπε ότι η βία δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο με την ισχύ των όπλων και ο διάλογος είναι αναγκαίος.

Δεν επετεύχθει συμφωνία για τα επιτόκια στην ευρωζώνη

21.4.2001 20:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνάντηση τους με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, στην πόλη Μάλμο της Σουηδίας, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ζήτημα των επιτοκίων στην ζώνη του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Καρλ Χάινς Γκράσερ, επανέλαβε το αίτημα για μείωση των επιτοκίων ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Προηγουμένως ο κ. Γκράσερ είχε δηλώσει ότι η πλειοψηφία των ομολόγων του συμμερίζονται την άποψη του. Την δήλωσε αυτή απέρριψαν ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούισνμπεργκ ο οποίος μάλιστα είπε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα επιρρεάσει πολύ λίγο την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν είπε ότι τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την αναβολή αναγγκαίων αλλά οδυνηρών μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο που θα έχει η ένταξη στην Κοινότητα με τους ομολόγους τους από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες και συμφώνησαν να απευθύνουν έκκληση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

Ματαιώνεται το ταξίδι αμερικανικού πλοίου στην Αβάνα

21.4.2001 20:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ματαιώθηκε το πρώτο ταξίδι μετά από 40 και πλέον χρόνια, αμερικανικού φορτηγού πλοίου στην Κούβα. Το πλοίο επρόκειτο να φθάσει σήμερα στην Αβάνα όμως εκπρόσωπος της πλοικτήτριας εταιρείας είπε ότι η διεύθνηση της έδωσε εντολή στον καπετάνιο να παρακάμψει την Κούβα και να κατευθυνθεί στο μεξικό.

Η εταιρεία σχεδίαζε να πραγματοποιεί εβδομαδίαια δρομολόγιο στην Κούβα. Ανταποκριτές λένε ότι ίσως ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντε΄λ Κάστρο, να είναι αυτός που έλαβε την απόφαση να μην δωθεί άδεια εισόδου στο φορτηγό που πιστεύεται ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και εμπορεύματα.

Προειδοποίηση Πεκίνου προς Ουάσινγκτον
BBC News
Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Λι Τενγκ-Χούι

21.4.2001 17:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν άδεια εισόδου στην χώρα στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Λι Τενγκ - Χούι. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανορθώσει τα σφάλματα της για να μην επιρρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις των δύο χωρών, και είπε ότι η προσπάθεια του κ. Λι να επισκεφθεί ως τουρίστας τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στην πραγματικότητα πολιτικούς στόχους.

Το Πεκίνο εξαλλου διαμαρτυρήθηκε επισήμως στο Τόκυο που έδωσε άδεια στον κ.Λι να επισκεφθεί την Ιαπωνία για ιατρικούς λόγους.

Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνείας στην Ισπανία.

21.4.2001 20:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε δίκτυο διανομής παιδικής πορνογραφίας που λειτουργούσε μέσω του ίντερνετ με πενήντατέσσερεις διανομείς σε τέσσερεις ηπείρους.

Οκτώ Ισπανοί έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής μετά από μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που διήρκεσε ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ στην Πράγα η αστυνομία συνέλλαβε 87 άτομα μετά από επιδρομές στα πλαίσια εξάρθρωσης διεθνούς δικτύου προαγωγής ανηλίκων αγοριών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 13 ξένοι υπήκοοι και πάνω από 20 ανήλικα αγόρια.

Ένταση στην πόλη του Κεμπέκ. Ξεκίνησε η παναμερικανική διάσκεψη κορυφής
BBC News
Διαδηλώσεις που κατέληξαν σε τραυματισμούς και συλλήψεις στην πόλη του Κεμπέκ.

21.4.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παναμερικανική Σύνοδος Κορυφής, όπου παρίστανται σύνεδροι από 34 χώρες, ξεκίνησε τελικά στο Κεμπέκ του Καναδά. Η επίσημη έναρξη καθυστέρησε όμως για μία ώρα λόγω των διαδηλώσεων εναντίον της παγκοσμιοποίησης που μάλιστα εξελίχθηκαν σε ολονύχτιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας-διαδηλωτών. Τα μέλη της Συνόδου, που στόχο έχει να συζητήσει τη δημιουργία μιας ενιαίας εμπορικής ζώνης για την αμερικανική ήπειρο, αναγκάστηκαν να κρατούν μαντήλια κατά την είσοδό τους, ώστε να αποφύγουν τα δακρυγόνα.

) πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, προειδοποίησε ότι για τη μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων που πέρνουν μέρος στις εκλογές και κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπ'όψιν τους τις ανησυχίες του κόσμου για την παγκοσμοποίηση.

Η ρίψη δακρυγόνων και οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν μέχρι αργά -τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ έγιναν και τριάντα συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι μια νέα ζώνη εμπορίου θα δυσχεράνει τη θέση των φτωχότερων πληθυσμών στην ήπειρο, ενώ θα αποβεί μοιραία και για το περιβάλλον. Οι ΗΠΑ, που πρώτες πρότειναν και τώρα προωθούν τη συμφωνία, θεωρούν αντίθετα ότι αυτή θα φέρει ελευθερία και ευημερία.

Ο Κουβανός πρόεδρος, ο Φιντέλ Κάστρο, ο μόνος αμερικανός ηγέτης που δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές, τους αποκάλεσε μάλιστα ήρωες ενός δίκαιου αγώνα.

Και δέκατος τέταρτος απεργός πείνας στην Τουρκία
BBC News
Κηδεύτηκε και ο δέκατος τέταρτος απεργός πείνας στην Τουρκία.

21.4.2001 17:01 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία, όπου οι φυλακισμένοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, συγγενείς τους και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση για να τερματιστεί η απεργία. Η κυβέρνηση προτείνει ότι οι φυλακισμένοι που έχουν μεταφερθεί από τους μεγάλους κοιτώνες σε μικρά κελιά θα μπορούν να συναντώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και λέει ότι είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, δεν πρόκειται όμως ποτέ να κάνει διαπραγματεύσεις με τους απεργούς. Χθες έγινε στην Κωνσταντινούπολη η κηδεία του δέκατου τέταρτου απεργού που πέθανε.

Περικυκλωμένοι από βαρειά οπλισμένους στρατιώτες, προσπάθησαν να διαδηλώσεουν ειρηνικά όσοι ακολούθησαν την κηδεία του Εντέρ Γιαν Γιλντάζ,που εξέπνευσε την Τετάρτη. Η μητέρα του δήλωσε ότι είναι περήφανη για τον γιο της και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Εκατοντάδες φυλακισμένοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας σε ολόκληρη την Τουρκία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αρκετές δεκάδες από αυτούς βρίσκονται στο χείλος του θανάτου και οι νεκροί θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Παραβιάζουν και πάλι τις παλαιστινιακές περιοχές οι Ισραηλινοί
BBC News
Ο χάρτης της Λωρίδας της Γάζας

21.4.2001 16:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες εισήλθαν σήμερα το πρωϊι, για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σε έδαφος υπό παλαιστινιακή διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα ισραηλινά άρματα μάχης κατευθύνθηκαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και οι ισραηλινοί έβαλλαν με αυτόματα όπλα όταν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να αντισταθούν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ήταν σε απάντηση βολών από παλαιστινιακό φυλάκιο το οποίο κατεστράφει. Μάχη με όπλα σημειώθηκε επίσης σήμερα στο στρατόπεδο προσφύγων Κχαν Γιουνίς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επικρίθηκε έντονα για τις προηγούμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από πολλές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι συνεχίζει τις επαφές με τους Παλαιστινίους με στόχο τον τερματισμό της βίας.

Προειδοποίηση Πεκίνου προς Ουάσινγκτον
BBC News
Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Λι Τενγκ-Χούι

21.4.2001 17:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν άδεια εισόδου στην χώρα στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Λι Τενγκ - Χούι. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανορθώσει τα σφάλματα της για να μην επιρρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις των δύο χωρών, και είπε ότι η προσπάθεια του κ. Λι να επισκεφθεί ως τουρίστας τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στην πραγματικότητα πολιτικούς στόχους.

Το Πεκίνο εξαλλου διαμαρτυρήθηκε επισήμως στο Τόκυο που έδωσε άδεια στον κ.Λι να επισκεφθεί την Ιαπωνία για ιατρικούς λόγους.

Συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ

21.4.2001 17:19 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνεδρίαση τους στην πόλη Μάλμο της Σουηδίας δεν κατάφεραν να διαμορφώσουνκοινή στάση στο ζήτημα των επιτοκίων στην ζώνη του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Καρλ Χάινς Γκράσερ, επανέλαβε το αίτημα για μείωση των επιτοκίων ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Προηγουμένως ο κ. Γκράσερ είχε δηλώσει ότι η πλειοψηφία των ομολόγων του συμμερίζονται την άποψη του. Την δήλωσε αυτή απέρριψαν ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούισνμπεργκ ο οποίος μάλιστα είπε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα επιρρεάσει πολύ λίγο την Ευρώπη.

Οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο που θα έχει η ένταξη στην Κοινότητα με τους ομολόγους τους από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Διαμαρτυρίες στην Ολλανδία για την μαζική σφαγή ζώων
BBC News
Θανατώνονται ζώα στην Ολλανδία

21.4.2001 17:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη της Ολλανδίας χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για την μαζική σφαγή ζώων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η πολιτική θανάτωσης υγειών ζώων για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου, είναι ανήθικη και άδικη για τους κτηνοτρόφους και θέλουν από την κυβέρνηση να υιοθέτησει πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποκλείσει τον εμβολιασμό διότι αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές προς την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που επιμένουν ότι τα εισαγόμενα κρέατα δεν πρέπει να έχουν προσβληθεί από τον ιό του αφθώδους πυρετού.

Διαδήλωση υπέρ του εμβολιασμού των ζώων πραγματοποίηθηκε και στο Λονδίνο. Στην Βρετανία έχουν ήδη θανατωθεί 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ζώα και πρόκειται να θανατωθούν ακόμη 500 χιλιάδες.

Αποσύρεται ο μεξικανικός στρατός από την πολιτεία των Τσιάπας
BBC News
Από το 1994 ξεκίνησε η εξέγερση των Ζαπατίστας.

21.4.2001 17:32 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Μεξικό, ο στρατός απεσύρθη από τις τελευταίες βάσεις που κρατούσε στην πολιτεία των Τσιάπας στα νότια της χώρας. Αυτός ήταν και ο όρος που είχαν θέσει οι Ζαπατίστας για να ξαναγυρίσουν στις ειρηνευτικές διαπαραγματεύσεις που διακόπησαν πέντε χρόνια πριν.

Από το Κεμπέκ όπου βρίσκεται για την παναμερικανική σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της χώρας Βινσέντε Φόξ είπε ότι η στιγμή είναι ώριμη για εκ του σύνεγγης συνομιλίες με τους ηγέτες των ανταρτών.

Περού: Στρατιωτικό τζετ καταρρίπτει ιδιωτικό αεροπλάνο
BBC News
Η περιοχή όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο

21.4.2001 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Περού, ένα στρατιωτικό τζετ κατέρριψε ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε μια οικογένεια μέλη ιεραποστολικού τάγματος, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο μια γυναίκα και το εφτάμηνο κοριτσάκι της. Το Περουβιανό Υπουργείο Αμύνης δήλωσε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε επειδή δεν έδωσε στοιχεία αναγνώρισης -φαίνεται ότι ο πιλότος του αναγνωριστικού πίστεψε ότι πρόκειται για αεροπλάνο που διακινούσε ναρκωτικά.

Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνείας στην Ισπανία

21.4.2001 9:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε δίκτυο διανομής παιδικής πορνογραφίας που λειτουργούσε μέσω του ίντερνετ με πενήντατέσσερεις διανομείς σε τέσσερεις ηπείρους.

Οκτώ Ισπανοί έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής μετά από μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που διήρκεσε ένα χρόνο.

Ένταση στην πόλη του Κεμπέκ. Ξεκίνησε η παναμερικανική διάσκεψη κορυφής
BBC News
Διαδηλώσεις που κατέληξαν σε τραυματισμούς και συλλήψεις στην πόλη του Κεμπέκ.

21.4.2001 9:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παναμερικανική Σύνοδος Κορυφής, όπου παρίστανται σύνεδροι από 34 χώρες, ξεκίνησε τελικά στο Κεμπέκ του Καναδά. Η επίσημη έναρξη καθυστέρησε όμως για μία ώρα λόγω των διαδηλώσεων εναντίον της παγκοσμιοποίησης που μάλιστα εξελίχθηκαν σε ολονύχτιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας-διαδηλωτών. Τα μέλη της Συνόδου, που στόχο έχει να συζητήσει τη δημιουργία μιας ενιαίας εμπορικής ζώνης για την αμερικανική ήπειρο, αναγκάστηκαν να κρατούν μαντήλια κατά την είσοδό τους, ώστε να αποφύγουν τα δακρυγόνα.

Η ρίψη δακρυγόνων και οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν μέχρι αργά -τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ έγιναν και τριάντα συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι μια νέα ζώνη εμπορίου θα δυσχεράνει τη θέση των φτωχότερων πληθυσμών στην ήπειρο, ενώ θα αποβεί μοιραία και για το περιβάλλον. Οι ΗΠΑ, που πρώτες πρότειναν και τώρα προωθούν τη συμφωνία, θεωρούν αντίθετα ότι αυτή θα φέρει ελευθερία και ευημερία.

Ο Κουβανός πρόεδρος, ο Φιντέλ Κάστρο, ο μόνος αμερικανός ηγέτης που δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές, τους αποκάλεσε μάλιστα ήρωες ενός δίκαιου αγώνα.

Και δέκατος τέταρτος απεργός πείνας στην Τουρκία
BBC News
Κηδεύτηκε και ο δέκατος τέταρτος απεργός πείνας στην Τουρκία.

21.4.2001 9:23 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία, όπου οι φυλακισμένοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, συγγενείς τους και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση για να τερματιστεί η απεργία. Η κυβέρνηση προτείνει ότι οι φυλακισμένοι που έχουν μεταφερθεί από τους μεγάλους κοιτώνες σε μικρά κελιά θα μπορούν να συναντώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και λέει ότι είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, δεν πρόκειται όμως ποτέ να κάνει διαπραγματεύσεις με τους απεργούς. Χθες έγινε στην Κωνσταντινούπολη η κηδεία του δέκατου τέταρτου απεργού που πέθανε.

Περικυκλωμένοι από βαρειά οπλισμένους στρατιώτες, προσπάθησαν να διαδηλώσεουν ειρηνικά όσοι ακολούθησαν την κηδεία του Εντέρ Γιαν Γιλντάζ,που εξέπνευσε την Τετάρτη. Η μητέρα του δήλωσε ότι είναι περήφανη για τον γιο της και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Εκατοντάδες φυλακισμένοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας σε ολόκληρη την Τουρκία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αρκετές δεκάδες από αυτούς βρίσκονται στο χείλος του θανάτου και οι νεκροί θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Θάνατος επί σκηνής
BBC News
Όπως και ο Δ.Μητρόπουλος, ο Τζ.Σινόπολι πέθανε την ώρα που διηύθυνε

21.4.2001 9:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιταλός μαέστρος Τζιουζέπε Σινόπολι πέθανε εχθές στο Βερολίνο σε ηλικία πενηντα τεσσάρων χρόνων. Ο Σινόπολι κατέρρευσε ενώ διηύθηνε την όπερα Αϊντα του Βέρντι στην Deutsche Opera του Βερολίνου- αργότερα ανακοινώθηκε ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Αποσύρεται ο μεξικανικός στρατός από την πολιτεία των Τσιάπας
BBC News
Από το 1994 ξεκίνησε η εξέγερση των Ζαπατίστας.

21.4.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Μεξικό, ο στρατός απεσύρθη από τις τελευταίες βάσεις που κρατούσε στην πολιτεία των Τσιάπας στα νότια της χώρας. Αυτός ήταν και ο όρος που είχαν θέσει οι Ζαπατίστας για να ξαναγυρίσουν στις ειρηνευτικές διαπαραγματεύσεις που διακόπησαν πέντε χρόνια πριν.

Από το Κεμπέκ όπου βρίσκεται για την παναμερικανική σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της χώρας Βινσέντε Φόξ είπε ότι η στιγμή είναι ώριμη για εκ του σύνεγγης συνομιλίες με τους ηγέτες των ανταρτών.

Παραβιάζουν και πάλι τις παλαιστινιακές περιοχές οι Ισραηλινοί

21.4.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες έχουν απο το πρωϊ μπει, για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σε έδαφος υπό παλαιστινιακή διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πληροφορία, που αναμένεται, όπως και οι προηγούμενες είσοδοι σε παλαιστινιακό έδαφος, να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης. Μάχη με όπλα σημειώθηκε επίσης σήμερα στο στρατόπεδο προσφύγων Κχαν Γιουνίς.

Περού: Στρατιωτικό τζετ καταρρίπτει ιδιωτικό αεροπλάνο
BBC News
Η περιοχή όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο

21.4.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Περού, ένα στρατιωτικό τζετ κατέρριψε ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε μια οικογένεια μέλη ιεραποστολικού τάγματος, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο μια γυναίκα και το εφτάμηνο κοριτσάκι της. Το Περουβιανό Υπουργείο Αμύνης δήλωσε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε επειδή δεν έδωσε στοιχεία αναγνώρισης -φαίνεται ότι ο πιλότος του αναγνωριστικού πίστεψε ότι πρόκειται για αεροπλάνο που διακινούσε ναρκωτικά.

Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στην Ισπανία

21.4.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε δίκτυο διανομής παιδικής πορνογραφίας που λειτουργούσε μέσω του ίντερνετ με πενήντατέσσερεις διανομείς σε τέσσερεις ηπείρους.

Οκτώ Ισπανοί έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής μετά από μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που διήρκεσε ένα χρόνο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.