Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-13

  1. Ανακρίνεται το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού
  2. Στους δέκα οι θάνατοι των Τούρκων κρατουμένων
  3. Εξέγερση στις φυλακές στη Βραζιλία
  4. Εκτονώνεται η κατάσταση στο Σινσινάτι
  5. Ο Ζιάνγκ Ζεμίν στην Κούβα
  6. Παιδιά σώζονται από τη σκλαβιά στη Δυτική Αφρική
  7. Ο Κόλιν Πάουελ προειδοποιεί για τους Κροάτες αυτονομιστές της Βοσνίας
  8. Εξέργεση στις φυλακές στη Βραζιλία
  9. Επιστρέφει στη φυλακή ο Μιλόσεβιτς
  10. Νεκρός ανώτατος αξιωματικός της φιλορωσικής διοίκησης απο βομβιστική επίθεση στη Τσετσενία
  11. Στους δέκα οι θάνατοι των Τούρκων κρατουμένων
  12. Παιδιά σώζονται από τη σκλαβιά στη Δυτική Αφρική
  13. Εκκληση για ειρήνη στην Μεση Ανατολή από ΗΠΑ και Ρωσία.
  14. Στους δέκα οι θάνατοι των Τούρκων κρατουμένων
  15. Εκτονώνεται η κατάσταση στο Σινσινάτι
  16. Ερευνα για οικονομικές ατασθαλίες αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση
  17. Ανακρίνεται το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού
  18. Ο Κόλιν Πάουελ στα Σκόπια
  19. Φυλετικές ταραχές στο Σινσινάτι
  20. Φυλετικές ταραχές στο Σινσινάτι
  21. Ο Ζιάνγκ Ζεμίν στην Κούβα
  22. Εκκληση για ειρήνη στην Μεση Ανατολή από ΗΠΑ και Ρωσία.
  23. Ο Κόλιν Πάουελ στα Βαλκάνια
  24. Δολοφονία Τσετσένου αξιωματούχου.
  25. Σεισμός στην Κίνα.
  26. Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  27. Ο Κόλιν Πάουελ στα Βαλκάνια
  28. Ο Ετσεβίτ διατάζει έρευνα για το σκάνδαλο του Τούρκου τραπεζίτη
  29. Σκληρές δηλώσεις Μπους κατά της Κίνας.
  30. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Σινσινάτι
  31. Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  32. Στην Κούβα ο Ζιάνγκ Ζεμίν
  33. Εκκληση για ειρήνη στην Μεση Ανατολή από ΗΠΑ και Ρωσία.
  34. Τιμωρούνται αστυνομικοί διοικητές στην Βοσνία.
  35. Επέτειος του Εμφυλίου στον Λίβανο.
  36. Καταδίκη του "φανατικού" θαυμαστή της Χίνγκις
Ανακρίνεται το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού
BBC News
Ακόμη 14 ώρες θα ανακριθεί το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού

13.4.2001 19:07 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού ανέκριναν για πολλές ώρες τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού κατασκοπευτικού που επέστρεψαν χθες στη Χαβάη ύστερα από 12 ημέρες κράτησης από τις κινεζικές αρχές. Στόχος της λεπτομερούς ανάκρισης είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκάλεσε την εναέρια σύγκρουση του αμερικανικού κατασκοπευτικού και του κινεζικού πολεμικού αεροπλάνου, να διαπιστωθεί τι απόρρητες πληροφορίες κατάφεραν να καταστρέψουν τα 24 μέλη του πληρώματος αλλά και τι ρωτούσαν οι κινεζικές αρχές το πλήρωμα.

Σύμφωνα πάντως με Αμερικανούς διπλωμάτες οι πρώτες καταθέσεις του πληρώματος του κατασκοπευτικού επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι το κινεζικό σκάφος ευθυνόταν για το ατύχημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων πάνω από τη Νότια Κίνα δεν πρόκειται να σταματήσουν παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Απαίτησε παράλληλα από την Κίνα να σταματήσει να παρεμβαίνει στις πτήσεις των αμερικανικών αεροπλάνων - ζήτημα που θα συζητηθεί σε συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών την επόμενη εβδομάδα.

Στους δέκα οι θάνατοι των Τούρκων κρατουμένων

13.4.2001 19:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στους δέκα έφθασαν σήμερα οι θάνατοι Τούρκων κρατουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Ο δέκατος κρατούμενος, Ερόλ Εβτσίλ, που παρέμεινε χωρίς τροφή για 5 ολόκληρους μήνες πέθανε τη Μ.Παρασκευή σε νοσοκομείο της Αγκυρας. Οι διαμαρτυρίες περίπου 800 κρατούμενων για τα «λευκά κελιά» ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και τώρα πραγματοποιούν απεργία πείνας περίπου 400 έγκλειστοι. Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, της Τουρκίας Χικμέτ Σαμί Τουρκ , εξέφρασε την λύπη του αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί με τους κρατούμενους. Η Γαλλία κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Αγκυρας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση της κρίσης.

Εξέγερση στις φυλακές στη Βραζιλία

13.4.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου)
Κρατούμενοι στις φυλακές της Κουιάβα στη κεντρική Βραζιλία κρατούν ομήρους πάνω απο εκατό ανθρώπους, μεταξύ αυτών και 50 παιδιά. Απαιτούν την απομάκρυνση του διοικητή των φυλακών και καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις της Βραζιλίας να σταματήσουν τους συστηματικούς βασανισμούς κρατουμένων. Εκθεση, μάλιστα, των Ηνωμένων εθνών περιγράφει λεπτομερώς εκατοντάδες περιπτώσεις φυλακισμένων που βασανίστηκαν και μερικοί μέχρι θανάτου.

Εκτονώνεται η κατάσταση στο Σινσινάτι

13.4.2001 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ηρεμία επικρατεί για την ώρα στο Σινσινάτι του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου από χθες ισχύει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ μετά από ένα τετραήμερο βίαιων φυλετικών ταραχών. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τον φόνο, το Σάββατο, ενός νεαρού άοπλου μαύρου από λευκό αστυνομικό. Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η ηρεμία των τελευταίων ωρών μπορεί να είναι προσωρινή καθώς αύριο είναι η κηδεία του νεαρού μαύρου.

Ο Ζιάνγκ Ζεμίν στην Κούβα
BBC News
Θερμής υποδοχής έτυχε ο Κινέζος πρόεδρος από τον ηγέτη της Κούβας

13.4.2001 18:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κούβα, επίσκεψη που υπογραμμίζει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο αυτών κομμουνιστικών χωρών. Τον πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος συνοδεύεται από ανώτερους αξιωματούχους, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αβάνας ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Σήμερα οι ηγέτες της Κούβας και της Κίνας παρέστησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την παροχή από το Πεκίνο δανείου ύψους 400ων περίπου εκατομμυρίων δολλαρίων. Σε αντάλλαγμα η Αβάνα προσέφερε την υποστήριξη της στην προσπάθεια του Πεκίνου να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Παιδιά σώζονται από τη σκλαβιά στη Δυτική Αφρική

13.4.2001 19:03 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές και οι οργανισμοί αρωγής στο Μπενίν προετοιμάζονται για την επιστροφή ενός πλοίου που μεταφέρει 250 παιδιά τα οποία πιστεύεται ότι είχαν πουληθεί σκλάβοι για να εργαστούν σε φυτείες ή ως υπηρετικό προσωπικό σε γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Το πλοίο με τα παιδιά είχε αναχωρήσει από το Μπενίν πριν τρεις μήνες αλλά ύστερα από παρέμβαση των αρχών του Καμερούν ο πλοίαρχος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μπενίν. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Μπενίν είπε ότι τα παιδιά θα φιλοξενηθούν σε ειδικό κέντρο του οργανισμού πριν επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Ο Κόλιν Πάουελ προειδοποιεί για τους Κροάτες αυτονομιστές της Βοσνίας
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τράικοφσκυ

13.4.2001 18:01 (Ωρα Λονδίνου)
Πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρέσχε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κολιν Πάουελ. Ο κ. Πάουελ είχε συνομιλίες στα Σκόπια με τον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκυ, τον πρωθυπουργό και ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην περιοχή και δεσμεύονται να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Ο Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων - Σλάβων και Αλβανών ενώ απευθυνόμενος και στις δύο πλευρές τόνισε ότι για την προσέγγιση απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις και πρωτοβουλίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον και για την αναβίωση του εθνικισμού στην Βοσνία τονίζοντας ότι οι Κροάτες αυτονομιστές απειλούν την πρόοδο που επετεύχθει μετά το τέλος του πολέμου το 1995. Νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Πάουελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι εξστρεμιστές Αλβανοί αντάρτες στο Κοσσυφοπέδιο, Νότια Σερβία και ΠΓΔΜ.

Εξέργεση στις φυλακές στη Βραζιλία

13.4.2001 16:40 (Ωρα Λονδίνου)
Κρατούμενοι στις φυλακές της Κουιάβα στη κεντρική Βραζιλία κρατούν ομήρους πάνω απο εκατό ανθρώπους, μεταξύ αυτών και 50 παιδιά. Απαιτούν την απομάκρυνση του διοικητή των φυλακών και καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις της Βραζιλίας να σταματήσουν την εφαρμογή συστηματικών βασανιστηρίων στις φυλακές. Εκθεση, μάλιστα, των Ηνωμένων εθνών περιγράφει λεπτομερώς εκατοντάδες περιπτώσεις φυλακισμένων που βασανίστηκαν και μερικοί μέχρι θανάτου.

Επιστρέφει στη φυλακή ο Μιλόσεβιτς

13.4.2001 17:06 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στο Βελιγράδι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποντας Μιλόσεβιτς πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή ύστερα από τη διήμερη παραμονή του σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου για λόγους υγείας. Ο κ Μιλόσεβιτς υποβλήθηκε σε σειρά καρδιακών εξετάσεων. Γενικά η κατάστασή του είναι φυσιολογική είπαν οι γιατροί που παρατήρησαν ωστόσο υπέρταση. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου είπαν ότι η μεταφορά του στις φυλακές θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Νεκρός ανώτατος αξιωματικός της φιλορωσικής διοίκησης απο βομβιστική επίθεση στη Τσετσενία

13.4.2001 16:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ανώτατος αξιωματικός της φιλορωσσικής διοίκησης στην Τσετσενία, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση χθές το βράδυ κοντά στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Ο Σαμαλού Ντανίγιεβ λίγο πρίν εκραγή η βόμβα το βράδυ της Πέμπτης μαγνητοσκοπούσε μία τηλεοπτική συνέντευξη. σε τηλεοπτικό σταθμό, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκρόζνι. Η βόμβα εξεράγη στο στουντιο, τραυματίζοντας θανάσιμα τον Ρώσσο αξιωματικό, ο οποίος ξεψύχησε κατά τη μεταφόρά του στο νοσοκομείο. Από την έκρηξη τραυματίστηκε και ένας εικονολήπτης. Ο Ντανίγιεβ ήταν αναπληρωτής διοικητής και ο νεότερος αξιωματικός της φιλορωσσικής διοίκησης που έπεσε θύμα δολοφονίας. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης, ωστόσο, σύμφωνα την ανταποκρίτρια του ΒΒC στο Γκρόζνι, είναι πιθανό να αποδειχτεί οτι η δολοφονία ήταν έργο των Τσετσένων αυτονομιστών.

Στο παρελθόν ο Damalu Daniyev έιχε επανηλειμένως κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα θεωρείτο υπέυθυνος για το θάνατο 6 νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού το 1996 στη Τσετσενία.

Στους δέκα οι θάνατοι των Τούρκων κρατουμένων

13.4.2001 17:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στους δέκα έφθασαν σήμερα οι θάνατοι Τούρκων κρατουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Ο δέκατος κρατούμενος, Ερόλ Εβτσίλ, που παρέμεινε χωρίς τροφή για 5 ολόκληρους μήνες πέθανε τη Μ.Παρασκευή σε νοσοκομείο της Αγκυρας. Οι διαμαρτυρίες περίπου 800 κρατούμενων για τα «λευκά κελιά» ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και τώρα πραγματοποιούν απεργία πείνας περίπου 400 έγκλειστοι. Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, της Τουρκίας Χικμέτ Σαμί Τουρκ ,απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει η απεργία πείνας».

Παιδιά σώζονται από τη σκλαβιά στη Δυτική Αφρική

13.4.2001 16:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές και οι οργανισμοί αρωγής στο Μπενίν προετοιμάζονται για την επιστροφή ενός πλοίου που μεταφέρει 250 παιδιά τα οποία πιστεύεται ότι είχαν πουληθεί σκλάβοι για να εργαστούν σε φυτείες ή ως υπηρετικό προσωπικό στο εξωτερικό. Το πλοίο με τα παιδιά είχε αναχωρήσει από το Μπενίν πριν τρεις μήνες αλλά ύστερα από παρέμβαση των αρχών του Καμερούν ο πλοίαρχος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μπενίν. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Μπενίν είπε ότι τα παιδιά θα φιλοξενηθούν σε ειδικό κέντρο του οργανισμού πριν επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Εκκληση για ειρήνη στην Μεση Ανατολή από ΗΠΑ και Ρωσία.
BBC News
Ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Χαν Γιουνίς μετά την επίθεση των Ισραηλινών

13.4.2001 17:54 (Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ και Ρωσία κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλασιτινίους να προχωρήσουν σε αμοιβαίες κινήσεις καλής θελήσεως για να τερματισθεί το κύμα βίας που σαρώνει τις δύο πλευρές τους τελευταίους έξη μήνες. Την κοινή έκκληση υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ και Ιγκόρ Ιβάνωφ, στην διάρκεια της συνάντησης τους στο Παρίσι στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Ομάδος Επαφής για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κοινή αμερικανο-ρωσική έκκληση κρίθηκε αναγκαία μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντιον παλαιστινιακού προσφυγικού καταβλυσμού την Τετάρτη.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Μαάριβ, είπε ότι είναι υπέρ μίας μεταβατικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που θα περιλαμβάνει το 40% περίπου της Δυτικής Οχθης, θα έχει δηλαδή λίγο μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που ελέγχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι.

Στους δέκα οι θάνατοι των Τούρκων κρατουμένων

13.4.2001 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στους δέκα έφθασαν σήμερα οι θάνατοι Τούρκων κρατουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Ο δέκατος κρατούμενος, Ερόλ Εβτσίλ, που παρέμεινε χωρίς τροφή για 5 ολόκληρους μήνες πέθανε τη Μ.Παρασκευή σε νοσοκομείο της Αγκυρας. Οι διαμαρτυρίες περίπου 800 κρατούμενων για τα «λευκά κελιά» ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και τώρα πραγματοποιούν απεργία πείνας περίπου 400 έγκλειστοι. Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, της Τουρκίας Χικμέτ Σαμί Τουρκ ,απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει η απεργία πείνας».

Εκτονώνεται η κατάσταση στο Σινσινάτι

13.4.2001 13:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ηρεμία επικρατεί για την ώρα στο Σινσινάτι του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου από χθες ισχύει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ μετά από ένα τετραήμερο βίαιων φυλετικών ταραχών. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τον φόνο, το Σάββατο, ενός νεαρού άοπλου μαύρου από λευκό αστυνομικό. Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η ηρεμία των τελευταίων ωρών μπορεί να είναι προσωρινή καθώς αύριο είναι η κηδεία του νεαρού μαύρου.

Ερευνα για οικονομικές ατασθαλίες αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση
BBC News
Τούρκοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

13.4.2001 11:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ συμφώνησε στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με καταγγελίες εναντίον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για οικονομικές ατασθαλίες. Ο κ. Γκαζί Ερτζέλ, κατηγορείται ότι μετέτρεψε τις οικονομίες του, από τουρκικές λίρες σε δολάρια, λίγες μόνο ημέρες πριν την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, επωφελούμενος από . Ο κ. Ερτζέλ, που παραιτήθηκε το Φεβρουάριο από τη θέση του, αρνείται τις κατηγορίες.

Εντωμεταξύ οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις προγραμματισμένες για το Σαββάτο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τους, ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ετσεβίτ. Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του ΒΒC, τις διαδηλώσεις αυτές εκτός από τα συνδικάτα, υποστηρίζουν και άτομα από τις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.

Ανακρίνεται το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού
BBC News
Ακόμη 14 ώρες θα ανακριθεί το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού

13.4.2001 11:31 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού ανέκριναν για 12 ώρες τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού κατασκοπευτικού που επέστρεψαν χθες στη Χαβάη ύστερα από 12 ημέρες κράτησης από τις κινεζικές αρχές. Στόχος της λεπτομερούς ανάκρισης είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκάλεσε την εναέρια σύγκρουση του αμερικανικού κατασκοπευτικού και του κινεζικού πολεμικού αεροπλάνου, να διαπιστωθεί τι απόρρητες πληροφορίες κατάφεραν να καταστρέψουν τα 24 μέλη του πληρώματος αλλά και τι ρωτούσαν οι κινεζικές αρχές το πλήρωμα. Οι ανακρίσεις των Αμερικανών θα συνεχιστούν για 14 ακόμη ώρες σήμερα, πριν τα μέλη επιστρέψουν στις οικογένειες του για να γιορτάσουν το Πάσχα. Σύμφωνα πάντως με πρώτες πληροφορίες οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες καταθέσεις του πληρώματος του κατασκοπευτικού επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι το κινεζικό σκάφος ευθυνόταν για το ατύχημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων πάνω από τη Νότια Κίνα δεν πρόκειται να σταματήσουν παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Απαίτησε παράλληλα από την Κίνα να σταματήσει να παρεμβαίνει στις πτήσεις των αμερικανικών αεροπλάνων - ζήτημα που θα συζητηθεί σε συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κόλιν Πάουελ στα Σκόπια
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ στην συνάντηση της Ομάδος Επαφής.

13.4.2001 0:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός των εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ΠΓΔΜ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στα Σκόπια με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να αναμένει αμερικανική βοήθεια ώστε να γίνει παράδειγμα για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο μιας χώρας όπου δύο εθνότητες συμβιώνουν ειρηνικά. Επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Πάουελ ήταν οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της ΠΓΔΜ και Αλβανών ανταρτών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ Πάουελ στη συνέχεια θα επισκευθεί το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Φυλετικές ταραχές στο Σινσινάτι

13.4.2001 11:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δήμαρχος της πόλης Σινσινάτι του Οχάιο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσε την κυκλοφορία μέτα από τρείς μέρες ταραχών και λεηλασιών. Ο δήμαρχος Τσαρλς Λούκεν είπε ότι η πόλη δεν μπορεί να ανεχθεί πλεόν την κατάρρευση της έννομης τάξης.

Οι ταραχές άρχισαν το Σάββατο όταν λευκός αστυνομικός τραυμάτισε θανάσιμα άοπλο νεαρό μαύρο. Τα τελευταία 6 χρόνια η αστυνομία έχει τραυματίσει θανάσιμα 15 μαύρους ύποπτους. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι την Τρίτη τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν με συγκρούσεις σε άρκετες συνοικίες της πόλης.

Ο πρόεδρος Μπούς έκανε έκκληση για ηρεμία και έστειλε στο Σινσινάτι 2 στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης για να μεσολάβησουν. Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο θάνατος του νεαρού μαύρου το Σάββατο έφερε στην επιφάνεια την οργή που αισθάνονται πολλοί μαύροι στο Σινσινάτι που κατηγορούν την αστυνομία ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία. Φυλετικές ταραχές στο Σινσινάτι

13.4.2001 11:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δήμαρχος της πόλης Σινσινάτι του Οχάιο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσε την κυκλοφορία μέτα από τρείς μέρες ταραχών και λεηλασιών. Ο δήμαρχος Τσαρλς Λούκεν είπε ότι η πόλη δεν μπορεί να ανεχθεί πλεόν την κατάρρευση της έννομης τάξης. Οι ταραχές άρχισαν το Σάββατο όταν λευκός αστυνομικός τραυμάτισε θανάσιμα άοπλο νεαρό μαύρο. Τα τελευταία 6 χρόνια η αστυνομία έχει τραυματίσει θανάσιμα 15 μαύρους ύποπτους. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι την Τρίτη τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν με συγκρούσεις σε άρκετες συνοικίες της πόλης. Ο πρόεδρος Μπούς έκανε έκκληση για ηρεμία και έστειλε στο Σινσινάτι 2 στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης για να μεσολάβησουν. Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο θάνατος του νεαρού μαύρου το Σάββατο έφερε στην επιφάνεια την οργή που αισθάνονται πολλοί μαύροι στο Σινσινάτι που κατηγορούν την αστυνομία ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία.

Ο Ζιάνγκ Ζεμίν στην Κούβα

13.4.2001 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κούβα, επίσκεψη που υπογραμμίζει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο αυτών κομμουνιστικών χωρών. Τον πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος συνοδεύεται από ανώτερους αξιωματούχους, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αβάνας ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Στη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν διάφορες συμφωνίες φιλίας και οικονομικής συνεργασίας.

Εκκληση για ειρήνη στην Μεση Ανατολή από ΗΠΑ και Ρωσία.

13.4.2001 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ και Ρωσία κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλασιτινίους να προχωρήσουν σε αμοιβαίες κινήσεις καλής θελήσεως για να τερματισθεί το κύμα βίας που σαρώνει τις δύο πλευρές τους τελευταίους έξη μήνες. Την κοινή έκκληση υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ και Ιγκόρ Ιβάνωφ, στην διάρκεια της συνάντησης τους στο Παρίσι στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Ομάδος Επαφής για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κοινή αμερικανο-ρωσική έκκληση κρίθηκε αναγκαία μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντιον παλαιστινιακού προσφυγικού καταβλυσμού την Τετάρτη.

Ο Κόλιν Πάουελ στα Βαλκάνια
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τράικοφσκυ

13.4.2001 7:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Κοσυφοπέδιο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ετσι ο κ. Πάουελ θά μεταβεί αργότερα μόνο στην Βοσνία. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνάντηση του Κόλιν Πάουελ με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και την πολιτική ηγεσία Αλβανών και Σέρβων του Κοσυφοπεδίου θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια αντί της Πρίστινας. Χθές, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικων παρέσχε την πλήρη στήριξη της Ουάσινγκτων πρός την κυβέρνηση των Σκοπίων στις προσπάθειές της για την προώθηση του ενδο-εθνοτικού διαλόγου.

Δολοφονία Τσετσένου αξιωματούχου.

13.4.2001 8:05 (Ωρα Λονδίνου)
Το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τάς μετέδωσε ότι σκοτώθηκε απο έκρηξη βόμβας ένας από τους αντιπροέδρους της φιλο-ρωσικής κυβέρνησης της Τσετσενίας. Η βομβιστική ενέργια αποδίδεται σε ισλαμιστές αντάρτες και πραγματοποιήθηκε σε τηλεοπτικό στούντιο την ώρα που ο Τσετσένος αξιωματούχος παραχωρούσε συνέντευξη. Αν η πληροφορία του Ιτάρ-Τας επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για δολοφονία του πλέον ανώτατου στελέχους της Τσετσενικής κυβέρνησης απο αυτονομιστές αντάρτες.

Σεισμός στην Κίνα.

13.4.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κίνα, τουλάχιστον εκατόν πενήντα άτομα τραυματίσθηκαν και 30.000 κατοικίες καταστράφηκαν απο σεισμό μεγέθους 5.9 Ριχτερ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην κωμόπολη Shidian που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Γιουνάν στην οποία κατοικούν κυρίως εθνικές μειονότητες.

Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

13.4.2001 5:23 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα την δολοφονία ενός Ρώσου στρατιώτη της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στο Κοσυφοπέδιο. Η δολοφονία του Εώσου στρατιώτη έγινε την Τετάρτη και σύμφωνα με την Ρωσική διοίκηση οι δράστες είναι Αλβανοί αντάρτες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τον ΟΗΕ να διατάξει την διεξαγωγή έρευνας για την εξεύρεση των ενόχων και την προσαγωγή τους στην δικαιοσύνη. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν αποτέλεσμα των έντονων διαβημάτων της Μόσχας που εξοργισμένη κατηγόρησε την KFOR για πλήρη ανικανότητα να θέσει υπό 'ελεγχο τα εξτρεμιστικά στοιχεία των αλβανών.

Ο Κόλιν Πάουελ στα Βαλκάνια
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τράικοφσκυ

13.4.2001 4:50 (Ωρα Λονδίνου)
Πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρέσχε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κολιν Πάουελ. Ο κ. Πάουελ είχε συνομιλίες στα Σκόπια με τον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκυ, τον πρωθυπουργό και ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην περιοχή και δεσμεύονται να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Ο Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων - Σλάβων και Αλβανών ενώ απευθυνόμενος και στις δύο πλευρές τόνισε ότι για την προσέγγιση απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις και πρωτοβουλίες. Επόμενοι σταθμοί του Κόλιν Πάουελ είναι το Κοσυφοπέδιο και η Βοσνία.

Ο Ετσεβίτ διατάζει έρευνα για το σκάνδαλο του Τούρκου τραπεζίτη
BBC News
Τούρκοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης.

13.4.2001 4:58 (Ωρα Λονδίνου)
O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλεντ Ετσεβίτ διέταξε την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για να διευκρινισθεί κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες εναντίον του πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Γκάζι Ερκέλ, ο οποίος κατηγορείται ότι έκανε χρήση του αξιώματος του για να αποκομίσει προσωπικά οικονομικά οφέλη. Η απόφαση για την διεξεγωγή έρευνας για τις δραστηριότητες του πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας ελήφθει μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον κ. Ερκέλ να έχει αγοράσει μεγάλη ποσότητα αμερικανικών δολλαρίων, λίγο πριν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχωρήσει στην αποδέσμευση του εθνικού νομισματος απά το δολλάριο, μια ενέργια που οδηγησε στην κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας.

Σκληρές δηλώσεις Μπους κατά της Κίνας.
BBC News
Η επιστροφή του 24μελούς πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου.

13.4.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου)
Τερματιστηκαν οι αμερικανικες αβρότητες προς την Κίνα με την ασφαλή επιστροφή του 24μελούς πληρώματος του κατασκοπευτικού αεροπλάνου σε αμερικανικό έδαφος.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε στην σκληρή του ρητορεία λέγοντας οτι οι πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω απο τις ακτές της Νότιας Κίνας δεν πρόκειται να σταματήσουν, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Μάλιστα ο κ. Μπους δεν περιορίστηκε μόνο αε αυτό αλλά απαίτησε από την Κίνα να σταματήσει να παρεμβαίνει στις πτήσεις των αμερικανικών αεροπλάνων. Αυτό όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος θα τεθεί στην συνάντηση αξιωματούχων από τις δύο πλεύρες την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Σινσινάτι
BBC News
Τουλάχιστον 66 άτομα συνέλλαβε η αστυνομία του Σινσινάτι

13.4.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι αμερικανικές αρχές την πόλη του Σινσινάτι μετά από ενα πρωτοφανές κύμα εξέγερσεων και λεηλασιών. Το έναυσμα για τα βίαια επεισόδια έδωσε η δολοφονία ενός μαύρου άνδρα από λευκό αστυνομικό. Η αστυνομία του Σινσινάτι επιδεικνύει εδώ και χρόνια μια απαράδεκτη στάση προς τους μαύρους κακοποιούς, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι τουλάχιστον 15 μαύροι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια απο λευκούς αστυνομικούς. Ο δήμαρχος της πόλης δικαιολόγησε την απόφαση του να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, στην προσπάθεια των τοπικών αρχών να αποκαταστήσουν την τάξη.

Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

13.4.2001 5:23 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα την δολοφονία ενός Ρώσου στρατιώτη της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στο Κοσυφοπέδιο. Η δολοφονία του Εώσου στρατιώτη έγινε την Τετάρτη και σύμφωνα με την Ρωσική διοίκηση οι δράστες είναι Αλβανοί αντάρτες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τον ΟΗΕ να διατάξει την διεξαγωγή έρευνας για την εξεύρεση των ενόχων και την προσαγωγή τους στην δικαιοσύνη. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν αποτέλεσμα των έντονων διαβημάτων της Μόσχας που εξοργισμένη κατηγόρησε την KFOR για πλήρη ανικανότητα να θέσει υπό 'ελεγχο τα εξτρεμιστικά στοιχεία των αλβανών.

Στην Κούβα ο Ζιάνγκ Ζεμίν

13.4.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν βρίσκεται στην Κούβα σε μια επίσκεψη-σταθμό που στόχο έχει την περαιτέρω σύσφιξη των στενών, ούτως ή αλλως, σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντελ Κάστρο υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τον Κινέζο ηγέτη αμέσως μετα την κάθοδό του από το αεροπλάνο, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Αβάνα. Μια ομάδα Κινέζων που σπουδάζουν ή εργάζονται στην Κούβα ήταν στο αεροδρόμιο ανεμίζοντας τις σημαίες των δυο χωρών ενώ ολόκληρη η Αβάνα διακοσμήθηκε με γιγαντοαφίσες που διακυρήττουν την κινεζο-κουβανική φιλία. Για τον Φιντελ Κάστρο η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου δεν θα μπορούσε να είχε γίνει σε καλύτερη στιγμή, εκτιμά ο ανταποκριτής μας. Πιστεύεται ότι ο Κουβανός ηγέτης θα εκμεταλευθεί τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για να αποσπάσει περισσότερη βοήθεια από την μεγάλη του σύμμαχο.

Εκκληση για ειρήνη στην Μεση Ανατολή από ΗΠΑ και Ρωσία.

13.4.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ και Ρωσία κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλασιτινίους να προχωρήσουν σε αμοιβαίες κινήσεις καλής θελήσεως για να τερματισθεί το κύμα βίας που σαρώνει τις δύο πλευρές τους τελευταίους έξη μήνες. Την κοινή έκκληση υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ και Ιγκόρ Ιβάνωφ, στην διάρκεια της συνάντησης τους στο Παρίσι στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Ομάδος Επαφής για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κοινή αμερικανο-ρωσική έκκληση κρίθηκε αναγκαία μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντιον παλαιστινιακού προσφυγικού καταβλυσμού την Τετάρτη.

Τιμωρούνται αστυνομικοί διοικητές στην Βοσνία.

13.4.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
Σε διαθεσημότητα έχουν τεθεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη δύο αστυνομικοί διοικητές που σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απέτυχαν να αποτρέψουν τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από την εξέγερση των Κροατών της Βοσνίας στις πόλεις Γκρούντ και Μοστάρ. Η έκρηξη βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό είκοσι δύο ανθρώπων, ξέσπασε όταν άνδρες της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Βοσνία επέδραμαν σε τράπεζα που πιστεύεται ότι χρηματοδοτούσε αποσχιστικές οργανώσεις Κροατών.

Επέτειος του Εμφυλίου στον Λίβανο.

13.4.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Μια θλιβερή επέτειος επισκιάζει την καθημερινότητα στον Λίβανο σήμερα. Πρόκειται για την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου, πριν απο 15 χρόνια, που χώρισε στα δύο την χώρα. Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει απαγορεύσει κάθε είδους δημόσιες εκδηλώσεις, φοβούμενη βίαια επεισόδια μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την στρατιωτική παρουσία της Συρίας στην χώρα και σε εκείνους που αντιτίθενται σε αυτήν.

Καταδίκη του "φανατικού" θαυμαστή της Χίνγκις

13.4.2001 5:54 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση τον Αυστραλό μανιώδη θαυμαστή της Μαρτίνα Χίνγκις, ο οποίος παρακολουθούσε την διάσημη τενίστρια, κατά τη διάρκεια του περσινού Παγκόσμιου Τουρνουά αντισφαίρισης στο Μαϊάμι. Ο δικαστής χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ως άτομο με ιδαίτερα διαταραγμένη προσωπικότητα, που τηλεφωνούσε, έγραφε γράμματα, έστελνε λουλούδια και προσπαθούσε να συναντήσει την Χίνγκις άπειρες φορές, με τόση φορτικότητα ώστε αυτή αναγκάστηκε να προσλάβει σωματοφύλακα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.