Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-08

  1. Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου
  2. Συντριβή ελικοπτέρου με 16 νεκρούς στο Βιετνάμ
  3. Σε επιφυλακή το Ισραήλ για τον φόβο επεισοδίων
  4. Συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
  5. Και άλλος φυλακισμένος νεκρός στην Τουρκία από την απεργία πείνας
  6. Η Τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε περίπου 300 παράνομους μετανάστες που κατευθύνονταν στην Ελλάδα
  7. Πληροφορίες για συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης στο Ιράν
  8. Προεδρικές εκλογές στο Περού
  9. Στη δημοσιότητα αδιάκριτη συζήτηση της Κόμησας του Γουέσεξ
  10. Διάσκεψη για την τύχη των ανηλίκων παιδιών που πολεμούν
  11. Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου
  12. Συντριβή ελικοπτέρου με 16 νεκρούς στο Βιετνάμ
  13. Σε επιφυλακή το Ισραήλ για τον φόβο επεισοδίων
  14. Και άλλος φυλακισμένος νεκρός στην Τουρκία από την απεργία πείνας
  15. Η Τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε 300 παράνομους μετανάστες που κατευθύνονταν στην Ελλάδα
  16. Πληροφορίες για συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης στο Ιράν
  17. Προεδρικές εκλογές στο Περού
  18. Στους Μουσουλμάνους αντάρτες οι υποψίες για 2 βομβιστικές επιθέσεις στην Ταϊλάνδη
  19. Διάσκεψη για την τύχη των ανηλίκων παιδιών που πολεμούν
  20. Στη δημοσιότητα αδιάκριτη συζήτηση της Κόμησας του Γουέσεξ
  21. Πρόοδο για επιστροφή των 24 αμερικανών από την Κίνα βλέπει εκπρόσωπος του προέδρου Μπους.
  22. Αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο κεντρικό Βιετνάμ.
  23. Ευχές για το Πάσχα απηύθυνε ο Αραφάτ στον ισραηλινό πρωθυπουργό.
  24. Και άλλος φυλακισμένος νεκρός στην Τουρκία από την απεργία πείνας.
  25. Ζώνη ελευθέρου εμπορίου θα δημιουργηθεί στην Αμερική μέχρι το 2005.
  26. Αρχίζει σήμερα στην Ιορδανία διάσκεψη για την τύχη των ανηλίκων παιδιών που πολεμούν.
  27. Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Περού.
  28. Σε βρετανική εφημερίδα δημοσιεύεται σήμερα η συζήτηση της Κόμησσας του Wessex
Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου
BBC News
Βαραίνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Κινέζων για το αεροσκάφος

8.4.2001 20:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να ζητήσει συγγνώμη από την Κίνα για την σύγκρουση στον αέρα μεταξύ Αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους και Κινεζικού αεροσκάφους. Ο κ. Τσένεϊ είπε ότι, παρότι η Αμερικανική κυβέρνηση λυπάται για την απώλεια ενός Κινέζου πιλότου από την σύγκρουση, δεν πρόκειται να απολογηθεί για την παρουσία στην περιοχή του Αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο, όπως είπε, βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοκινεζικές σχέσεις έχουν υποστεί βλάβη από την συνεχιζόμενη, εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κράτηση στην Κίνα των 24 Αμερικανών μελών του κατασκοπευτικού αεροσκάφους. Το Αμερικανικό αεροσκάφος υποχρεώθηκε σε προσγείωση μετά από την σύγκρουση με Κινεζικό αεροσκάφος. Πάντως, νωρίτερα εκπρόσωπος του Αμερικανικού Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου βρίσκονται σε ευαίσθητο χρονικά σημείο προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση. Ομως, η Κίνα εξακολουθεί να ζητάει από την Αμερικανική κυβέρνηση συγγνώμη για το περιστατικό. Χθες Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν την τρίτη συνάντησή τους μετά από την σύγκρουση με τα μέλη του πληρώματος. Μετά από την συνάντηση ο επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι τα 24 μέλη του πληρώματος είναι καλά, τυχαίνουν καλής μεταχείρησης και έχουν λάβει ηλεκτρονική αλληλογραφία και πακέτα από τις οικογένειές τους.

Συντριβή ελικοπτέρου με 16 νεκρούς στο Βιετνάμ
BBC News
Το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν τύπου Mi-17 Ρωσικής κατασκευής παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας

8.4.2001 20:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βιετναμέζος υπουργός Εξωτερικών απέστειλε τα συλλυπήτήριά του στις οικογένειες 7 Αμερικανών που επέβαιναν σε ελικόπτερο που συνετρίβη στο Βιετνάμ στην διάρκεια αποστολής για την ανεύρεση Αμερικανών που χάθηκαν στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Από την πτώση έχασαν την ζωή τους και 9 Βιετναμέζοι. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Βιετνάμ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην διάρκεια της ιστορική επίσκεψής του πέρσι στο Βιετνάμ, είχε τονίσει την σημασία της προσπάθειας να βρεθούν οι περίπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες των οποίων αγνοείται η τύχη από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αμερικανοί και Βιετναμέζοι ειδικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια του συμβάντος.

Σε επιφυλακή το Ισραήλ για τον φόβο επεισοδίων
BBC News
Φόβοι για επεισόδια στη Μέση Ανατολή

8.4.2001 20:08 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ για τους εορτασμούς για το Εβραϊκό Πάσχα που άρχισαν το Σάββατο. Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι χιλιάδες μέλη του στρατού και της αστυνομίας αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά από απειλές ακραίων Ισλαμιστών. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν κάλεσε τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να ασκήσει την επιροή του ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στην περιοχή. Η έκκληση του κ. Σαρόν έγινε όταν του τηλεφώνησε ο κ. Αραφάτ για να του δώσει τις ευχές του για το Πάσχα.

Συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

8.4.2001 20:22 (Ωρα Λονδίνου)
Στις προσωπικές επιδιώξεις ορισμένων στελεχών, που συχνά διαμορφώνουν ένα κλίμα αντίθετο με την σοβαρότητα που πρέπει να έχει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αποδίδει το εσωκομματικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. o γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης, που βρίσκεται στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη, απευθύνει έκκληση στα στελέχη του κόμματός του να σταματήσουν την δημόσια αντιπαράθεση και να ασχοληθούν με τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επίσης, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο λαός θα προσέλθει στις κάλπες μόνο όταν ολοκληρωθεί η τετραετία. Για το θέμα που έχει ανακύψει στην Ελλάδα με την αφαίρεση των αδειών αρκετών ραδιοφωνικών σταθμών, ο γραματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το αν θα δωθούν και άλλες άδειες θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Τύπου.

Και άλλος φυλακισμένος νεκρός στην Τουρκία από την απεργία πείνας

8.4.2001 20:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία πέθανε και τρίτος κρατούμενος που έκανε απεργία πείνας από το Νοέμβριο κατά των μεταρρυθμίσεων στις φυλακές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο θάνατος του δεύτερου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας. Ο 38χρονος Αντίλ Καπλάν ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης και πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί από την φυλακή πριν από μια εβδομάδα. Συμμετείχε και αυτός στην απεργία πείνας που άρχισαν οι κρατούμενοι τον Νοέμβριο, για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να τους μεταφέρει σε νέες φυλακές με μικρά κελιά. Τον Δεκέμβριο οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας είχαν εισβάλει σε 20 φυλακές για να μεταφέρουν στις νέες φυλακές περίπου 1.000 περίπου κρατουμένους. Τριάντα κρατούμενοι και 2 στρατιώτες είχαν χάσει τότε την ζωή τους στα δραματικά εκείνα επεισόδια, όμως - παρά τις μεταφορές κρατουμένων - η απεργία πείνας συνεχίστηκε από κρατούμενους. Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι εκατοντάδες κρατούμενοι κάνουν ακόμα απεργία πείνας και ότι πάνω από 100 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στα αιτήματα των κρατουμένων.

Η Τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε περίπου 300 παράνομους μετανάστες που κατευθύνονταν στην Ελλάδα

8.4.2001 20:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία η ακτοφυλακή κρατάει 2 πλοία που μετέφεραν περίπου 300 παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους περίπου 300 μετανάστες, είναι και 100 Τούρκοι, αλλά και Νιγηριανοί, Μαροκινοί και Ιρακινοί. Η αστυνομία συνέλαβε τους Τούρκους κυβερνήτες των πλοίων.

Πληροφορίες για συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης στο Ιράν

8.4.2001 20:11 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι περίπου 40 μέλη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης συνελλήφθησαν στην πρωτεύουσα της χώρας - την Τεχεράνη - και σε άλλες πόλεις. Ο δικαστής που διέταξε τις συλλήψεις δήλωσε ότι έγιναν με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του Ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, όμως δεν θέλησε να προβεί σε περισσότερες λεοπτομέρειες για την ενέργεια αυτή. Ακόμα 20 μέλη περίπου της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί τον τελευταίο μήνα στη Τεχεράνη και ορισμένες εφημερίδες στο Ιράν γράφουν ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν επειδή τα μέλη αυτά της αντιπολίτευσης ενδέχεται να συνδέονται με απαγορευμένη οργάνωση της χώρας.

Προεδρικές εκλογές στο Περού

8.4.2001 20:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Περού διεξάγονται Προεδρικές εκλογές, που είναι οι πρώτες μετά από την φυγή λόγω σκανδάλου διαφθοράς του πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται ο Αλεχάντρο Τολέντο. Ωστόσο, ο κ. Τολέντο έχει να αντιμετωπίσει σκληρή αντιπαράθεση, αφού μεταξύ των αντιπάλων του στις εκλογές είναι και ο τέως πρόεδρος του Περού Αλαν Γκαρσία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών δεν θα αναδείξει νικητή.

Στη δημοσιότητα αδιάκριτη συζήτηση της Κόμησας του Γουέσεξ

8.4.2001 20:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βρετανία θόρυβος έχει προκληθεί από τα αδιάκριτα σχόλια για πολιτικούς που φέρεται να έκανε η Κόμησα του Γουέσεξ, σύζυγος του πρίγκηπα Εδουάρδου, σε δημοσιογράφο που παρίστανε Αραβα. Ολη η συζήτηση δημοσιεύθηκε σε Βρετανική εφημερίδα. Η Κόμησα του Γουέσεξ στη συνομιλία, που ηχογραφήθηκε κρυφά, έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συμπεριφέρεται με Προεδρικό στυλ, ενώ ασκούσε και έντονη κριτική για τον φετινό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων αυτών ήταν, όπως ανακοίνωσε το Μπάκινγχαμ Πάλας, η Κόμησα του Γουέσεξ να παραιτηθεί από την θέση που είχε ως επικεφαλής εταιρείας δημοσίων σχεσεων. Πάντως, η Βασίλισσα της Αγγλίας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Διάσκεψη για την τύχη των ανηλίκων παιδιών που πολεμούν

8.4.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Η τύχη των 300.000 παιδιών που πολεμούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου είναι το θέμα της διάσκεψης που άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Η διάσκεψη οργανώθηκε από την οργάνωση που αγωνίζεται να σταματήσει την χρησιμοποίηση παιδιών σε πολέμους. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι μόνο στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή παιδιά πολεμούν στην Αλγερία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στο Σουδάν, στη Τουρκία και στην Υεμένη. Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέφερε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να αποφευχθεί στο μέλλον η εκμετάλλευση και η κακομεταχείρηση των παιδιών.

Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου
BBC News
Βαραίνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Κινέζων για το αεροσκάφος

8.4.2001 16:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να ζητήσει συγγνώμη από την Κίνα για την σύγκρουση στον αέρα μεταξύ Αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους και Κινεζικού αεροσκάφους. Ο κ. Τσένεϊ είπε ότι, παρότι η Αμερικανική κυβέρνηση λυπάται για την απώλεια ενός Κινέζου πιλότου από την σύγκρουση, δεν πρόκειται να απολογηθεί για την παρουσία στην περιοχή του Αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο, όπως είπε, βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοκινεζικές σχέσεις έχουν υποστεί βλάβη από την συνεχιζόμενη, εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κράτηση στην Κίνα των 24 Αμερικανών μελών του κατασκοπευτικού αεροσκάφους. Το Αμερικανικό αεροσκάφος υποχρεώθηκε σε προσγείωση μετά από την σύγκρουση με Κινεζικό αεροσκάφος. Πάντως, νωρίτερα εκπρόσωπος του Αμερικανικού Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου βρίσκονται σε ευαίσθητο χρονικά σημείο προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση. Ομως, η Κίνα εξακολουθεί να ζητάει από την Αμερικανική κυβέρνηση συγγνώμη για το περιστατικό. Χθες Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν την τρίτη συνάντησή τους μετά από την σύγκρουση με τα μέλη του πληρώματος. Μετά από την συνάντηση ο επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι τα 24 μέλη του πληρώματος είναι καλά, τυχαίνουν καλής μεταχείρησης και έχουν λάβει ηλεκτρονική αλληλογραφία και πακέτα από τις οικογένειές τους.

Συντριβή ελικοπτέρου με 16 νεκρούς στο Βιετνάμ
BBC News
Το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν τύπου Mi-17 Ρωσικής κατασκευής παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας

8.4.2001 16:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βιετναμέζος υπουργός Εξωτερικών απέστειλε τα συλλυπήτήριά του στις οικογένειες 7 Αμερικανών που επέβαιναν σε ελικόπτερο που συνετρίβη στο Βιετνάμ στην διάρκεια αποστολής για την ανεύρεση Αμερικανών που χάθηκαν στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Από την πτώση έχασαν την ζωή τους και 9 Βιετναμέζοι. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Βιετνάμ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην διάρκεια της ιστορική επίσκεψής του πέρσι στο Βιετνάμ, είχε τονίσει την σημασία της προσπάθειας να βρεθούν οι περίπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες των οποίων αγνοείται η τύχη από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αμερικανοί και Βιετναμέζοι ειδικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια του συμβάντος.

Σε επιφυλακή το Ισραήλ για τον φόβο επεισοδίων
BBC News
Φόβοι για επεισόδια στη Μέση Ανατολή

8.4.2001 15:22 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ για τους εορτασμούς για το Εβραϊκό Πάσχα που άρχισαν το Σάββατο. Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι χιλιάδες μέλη του στρατού και της αστυνομίας αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά από απειλές ακραίων Ισλαμιστών. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν κάλεσε τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να ασκήσει την επιροή του ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στην περιοχή. Η έκκληση του κ. Σαρόν έγινε όταν του τηλεφώνησε ο κ. Αραφάτ για να του δώσει τις ευχές του για το Πάσχα.

Και άλλος φυλακισμένος νεκρός στην Τουρκία από την απεργία πείνας

8.4.2001 15:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία πέθανε και τρίτος κρατούμενος που έκανε απεργία πείνας από το Νοέμβριο κατά των μεταρρυθμίσεων στις φυλακές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο θάνατος του δεύτερου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας. Ο 38χρονος Αντίλ Καπλάν ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης και πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί από την φυλακή πριν από μια εβδομάδα. Συμμετείχε και αυτός στην απεργία πείνας που άρχισαν οι κρατούμενοι τον Νοέμβριο, για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να τους μεταφέρει σε νέες φυλακές με μικρά κελιά. Τον Δεκέμβριο οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας είχαν εισβάλει σε 20 φυλακές για να μεταφέρουν στις νέες φυλακές περίπου 1.000 περίπου κρατουμένους. Τριάντα κρατούμενοι και 2 στρατιώτες είχαν χάσει τότε την ζωή τους στα δραματικά εκείνα επεισόδια, όμως - παρά τις μεταφορές κρατουμένων - η απεργία πείνας συνεχίστηκε από κρατούμενους. Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι εκατοντάδες κρατούμενοι κάνουν ακόμα απεργία πείνας και ότι πάνω από 100 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στα αιτήματα των κρατουμένων.

Η Τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε 300 παράνομους μετανάστες που κατευθύνονταν στην Ελλάδα

8.4.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία η ακτοφυλακή κρατάει 2 πλοία που μετέφεραν περίπου 300 παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους 300 μετανάστες, είναι και 100 Τούρκοι, αλλά και Νιγηριανοί, Μαροκινοί και Ιρακινοί. Η αστυνομία συνέλαβε τους Τούρκους κυβερνήτες των πλοίων.

Πληροφορίες για συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης στο Ιράν

8.4.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι περίπου 40 μέλη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης συνελλήφθησαν στην πρωτεύουσα της χώρας - την Τεχεράνη - και σε άλλες πόλεις. Ο δικαστής που διέταξε τις συλλήψεις δήλωσε ότι έγιναν με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του Ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, όμως δεν θέλησε να προβεί σε περισσότερες λεοπτομέρειες για την ενέργεια αυτή. Ακόμα 20 μέλη περίπου της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί τον τελευταίο μήνα στη Τεχεράνη και ορισμένες εφημερίδες στο Ιράν γράφουν ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν επειδή τα μέλη αυτά της αντιπολίτευσης ενδέχεται να συνδέονται με απαγορευμένη οργάνωση της χώρας.

Προεδρικές εκλογές στο Περού

8.4.2001 15:58 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Περού διεξάγονται Προεδρικές εκλογές, που είναι οι πρώτες μετά από την φυγή λόγω σκανδάλου διαφθοράς του πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται ο Αλεχάντρο Τολέντο. Ωστόσο, ο κ. Τολέντο έχει να αντιμετωπίσει σκληρή αντιπαράθεση, αφού μεταξύ των αντιπάλων του στις εκλογές είναι και ο τέως πρόεδρος του Περού Αλαν Γκαρσία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών δεν θα αναδείξει νικητή.

Στους Μουσουλμάνους αντάρτες οι υποψίες για 2 βομβιστικές επιθέσεις στην Ταϊλάνδη

8.4.2001 16:12 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωποι των αρχών της Ταϊλάνδης υποστηρίζουν ότι Μουσουλμάνοι αυτονομιστές αντάρτες ευθύνονται για τις 2 εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν το Σάββατο στα νότια της χώρας. Από τις εκρήξεις ένα παιδί έχασε την ζωή και συνολικά πάνω από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Διάσκεψη για την τύχη των ανηλίκων παιδιών που πολεμούν

8.4.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Η τύχη των 300.000 παιδιών που πολεμούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου είναι το θέμα της διάσκεψης που άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Η διάσκεψη οργανώθηκε από την οργάνωση που αγωνίζεται να σταματήσει την χρησιμοποίηση παιδιών σε πολέμους. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι μόνο στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή παιδιά πολεμούν στην Αλγερία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στο Σουδάν, στη Τουρκία και στην Υεμένη. Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέφερε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να αποφευχθεί στο μέλλον η εκμετάλλευση και η κακομεταχείρηση των παιδιών.

Στη δημοσιότητα αδιάκριτη συζήτηση της Κόμησας του Γουέσεξ

8.4.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βρετανία θόρυβος έχει προκληθεί από τα αδιάκριτα σχόλια για πολιτικούς που φέρεται να έκανε η Κόμησα του Γουέσεξ, σύζυγος του πρίγκηπα Εδουάρδου, σε δημοσιογράφο που παρίστανε Αραβα. Ολη η συζήτηση δημοσιεύθηκε σε Βρετανική εφημερίδα. Η Κόμησα του Γουέσεξ στη συνομιλία, που ηχογραφήθηκε κρυφά, έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συμπεριφέρεται με Προεδρικό στυλ, ενώ ασκούσε και έντονη κριτική για τον φετινό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων αυτών ήταν, όπως ανακοίνωσε το Μπάκινγχαμ Πάλας, η Κόμησα του Γουέσεξ να παραιτηθεί από την θέση που είχε ως επικεφαλής εταιρείας δημοσίων σχεσεων. Πάντως, η Βασίλισσα της Αγγλίας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Πρόοδο για επιστροφή των 24 αμερικανών από την Κίνα βλέπει εκπρόσωπος του προέδρου Μπους.
BBC News
Κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα

8.4.2001 6:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Προέδρου Μπους είπε ότι πραγματοποιείται πρόοδος για την επιστροφή του πληρώματος του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους που έκανε την περασμένη Κυριακή αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαϊνάν της Κίνας. Χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ αμερικανών και κινέζων διπλωματών "ευαίσθητες", ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου , Αρι Fleischer, είπε ότι ο πρόεδρος Μπους ελπίζει πως η κρίση θα λυθεί πολύ σύντομα..

Χθες αμερικανοί διπλωμάτες είχαν συνάντηση, την τρίτη μετά την σύγκρουση, με τα μέλη του πληρώματος στην πρωτεύουσα της Χαϊνάν. Μετά την συνάντηση ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής δήλωσε ότι τα 24 μέλη του πληρώματος είναι καλά, χαίρουν καλής μεταχείρησης και έχουν λάβει ηλεκτρονική αλληλογραφία και πακέτα από τις οικογένειές τους. Το Πεκινο επιμένει στο αίτημα του να ζητήσει συγνώμη η Ουάσινγκτον για την σύγκρουση του αμερικανικού αεροπλάνου με κινεζικό μαχητικό το οποίο συνετρίβει στην θάλασσα της νότιας Κίνας. Και ο υπουργός άμυνας της Κίνας, στρατηγός Τσι Χαοτιάν είπε ότι ο κινεζικός στρατός δεν θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να αποφύγειι τις ευθύνες της.

Αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο κεντρικό Βιετνάμ.
BBC News
Πολλοί αμερικανοί εργάζονται στο Βιετνάμ

8.4.2001 6:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βιετνάμ τα σωστικά συνεργεία ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα πτώματα των 7 Αμερικανών και 9 Βιετναμέζων που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβει στο κεντρικό Βιετνάμ. Το ελικόπτερο αναζητούσε αγνοούμενους από τον πόλεμο του Βιετνάμ Αμερικανούς στρατιώτες Ο πρόεδρος Μπους έστειλε συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον μεταδίδε ότι η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βιετνάμ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος Κλίντον , στην ιστορική του επίσκεψη στο Βιετνάμ πέρσυ, είχε τονίσει την σημασία της προσπάθειας να βρεθούν οι 1500 και πλέον Αμερικανοί στρατιώτες των οποίων αγνοείται η τύχη από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αμερικανοί και Βιετναμέζοι ειδικοί εξετάζουν τα αίτια του δυστυχήματος . Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το ελικόπτερο κινείτο περίεργα πριν πέσει σε πλαγιά βουνού.

Ευχές για το Πάσχα απηύθυνε ο Αραφάτ στον ισραηλινό πρωθυπουργό.
BBC News
Tο Ισραήλ λέει ότι δεν θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις εάν οι Παλαιστίνιοι δεν σταματήσουν τη βία.

8.4.2001 6:52 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας τέθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για το εβραϊκό Πάσχα που άρχισε χθες. Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι χιλιάδες μέλη του στρατού και της αστυνομίας αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά τις νέες απειλές ακραίων ισλαμιστών. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κάλεσε τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ να ασκήσει την επιρροή του ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια την Δυτική Οχθη. Η έκκληση έγινε όταν του τηλεφώνησε ο κ. Αραφάτ για να του δώσει τις ευχές του για το Πάσχα. Στο τηλεφώνημα του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γόσι Σαρίντ, ο κ. Αραφάτ ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Και άλλος φυλακισμένος νεκρός στην Τουρκία από την απεργία πείνας.

8.4.2001 7:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία πέθανε δεύτερος κρατούμενος που έκανε απεργία πείνας κατά των μεταρρυθμίσεων στις φυλακές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Κωνσταντινούπολη, Κρις Μόρρις , μετέδωσε ότι ο Αντίλ Καπλάν, 38 ετών, ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης. Πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί από την φυλακή πριν από μια εβδομάδα. Συμμετείχε στην απεργία πείνας που άρχισαν οι κρατούμενοι τον Νοέμβριο, για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να τους μεταφέρει σε νέες φυλακές με ατομικά κελιά. Τον Δεκέμβριο οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εισβάλει σε 20 φυλακές για να μεταφέρουν στις νέες φυλακές 1000 περίπου κρατουμένους. 30 κρατούμενοι και δύο στρατιώτες είχαν χάσει την ζωή τους στα δραματικά εκείνα επεισόδια, όμως παρά τις μεταφορές κρατουμένων η απεργία πείνας συνεχίστηκε. Είναι δύσκολο, συνεχίζει ο Κρις Μορις του ΒΒC, να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των απεργών. Ομως οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν πως συμμετέχουν στην απεργία πείνας εκατοντάδες κρατούμενοι και οτι πάνω από 100 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πριν από 2 μέρες η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η απεργία πείνας και είχε καταδικάσει τις νέες φυλακές οι οποίες , όπως τόνισε, δεν πληρούν τις διεθνείς προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση της Αγκυρας επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στα αιτήματα των κρατουμένων.

Ζώνη ελευθέρου εμπορίου θα δημιουργηθεί στην Αμερική μέχρι το 2005.

8.4.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εμπορίου 34ων χωρών της Αμερικανικής ηπείρου συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την δημιουργία, εως την 1η Ιανουαρίου του 2005, ζώνης ελευθέρου εμπορίου η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Αμερικής με μοναδική εξαίρεση την Κούβα.

Θα είναι η μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου που θα συνδέει τα 800 σχεδόν εκατομμύρια κατοίκους της Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούσαν να οριστικοποιηθεί η συνθήκη μέχρι τα τέλη του 2003, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση αρκετών κρατών της Λατινικής Αμερικής μεταξύ των οποίων ήταν και η Βραζιλία, η οποία θέλει να αρχίσει παράλληλα διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση με την οποία έχει μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές απ'οτι έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Νότιο Αμερική μεταδίδει πως η ανακοίνωση της συμφωνίας, ισοδυναμεί ουσιαστικά με διακήρυξη πρόθεσης, καθώς οι συμφωνίες που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών της ζώνης.

Αρχίζει σήμερα στην Ιορδανία διάσκεψη για την τύχη των ανηλίκων παιδιών που πολεμούν.

8.4.2001 7:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η τύχη των 300ων χιλιάδων ανηλίκων παιδιών που πολεμούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου είναι το θέμα της διάσκεψης που αρχίζει σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Η διάσκεψη οργανώθηκε από την οργάνωση που αγωνίζεται να σταματήσει τη συμμετοχή παιδιών σε πολέμους. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι μόνο στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή παιδιά πολεμούν στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Λίβανο, το Σουδάν,τη Τουρκία και την Υεμένη. Εκπρόσωπος της ομάδας ανέφερε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να διασφαλιστεί η αποφυγή στις επερχόμενες γενεές της εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρησης των παιδιών.

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Περού.

8.4.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Περού διεξάγονται σήμερα προεδρικές εκλογές, οι πρώτες μετά την φυγή λόγω σκανδάλου διαφθοράς, του πρώην προέδρου Αλμπερτο Φουτζιμόρι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται ο Αλεχάντρο Τολέντο.Ωστόσο ο Τολέντο έχει να αντιμετωπίσει σκληρή αντιπαράθεση αφού μεταξύ των αντιπάλων του στις εκλογές είναι και ο τέως πρόεδρος Αλαν Γκαρσία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών δεν θα αναδείξει τον νικητή.

Σε βρετανική εφημερίδα δημοσιεύεται σήμερα η συζήτηση της Κόμησσας του Wessex

8.4.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βρετανία η διένεξη που ξέσπασε με τα αδιάκριτα σχόλια για πολιτικούς, που είχε κάνει η σύζυγος του πρίγκηπα Εδουάρδου, η Σόφι Κόμησα του Wessex σε δημοσιογράφο που παρίστανε Αραβα σείχη, εντείνεται σήμερα με την δημοσίευση σε εφημερίδα όλης της συζήτησης. Η κόμησα του Wessex στη συνέντευξη που ηχογραφήθηκε κρυφά, έλεγε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα για την ύπαιθρο.

.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.