Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-05

  1. Προσπάθεια για επίδοση εντάλματος έκδοσης Μιλόσεβιτς στη Χάγη
  2. "Λυπάται" ο κ. Μπους για το χαμό του κινέζου πιλότου
  3. Θάνατος στελέχους της μαχητικής οργάνωσης Τζιχάντ
  4. Μεγάλες διαδηλώσεις στην Τουρκία λόγω οικονομικής κρίσης
  5. Συλλήψεις υπόπτων για οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών
  6. Ρωσία: Έτοιμη για συνεργασία με Ευρώπη σε θέματα ασφαλείας
  7. Διπλωματικές επαφές στα Σκόπια
  8. Εξέταση Οτσαλάν για το φόνο του Όλαφ Πάλμε
  9. Καταγγελίες για ανάμιξη Κάραζιτς σε λαθρεμπόριο όπλων
  10. Ευρωπαϊκή κριτική στην απόφαση Μπούς για το περιβάλλον
  11. Επιστολή ΗΠΑ προς Κίνα για τη σύγκρουση των αεροπλάνων
  12. Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ
  13. Πιέσεις στο Βελιγράδι για έκδοση του Μιλόσεβιτς
  14. Ανακρίνεται ο Οτσαλάν για το φόνο του Πάλμε
  15. Ανακρίνεται ο Οτσαλάν για το φόνο του Πάλμε
  16. Ικανοποίηση στην Κίνα για τη "λύπη" των ΗΠΑ
  17. Επίθεση Ισραηλινών σε αυτοκίνητα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους
  18. Ανακρίνεται ο Οτσλαάν για το φόνο του Πάλμε
  19. Επιδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσενιτς
  20. Διπλωματικές επαφές στα Σκόπια
  21. Καταγγελίες για ανάμιξη Κάραζιτς σε λαθρεμπόριο όπλων
  22. Πολλά κρούσματα φυματίωσης σε αγγλικό σχολείο
  23. Στην Άγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου
  24. Πυρηνικά όπλα μετέφερε το Κουρσκ
  25. Κόμμα ιδρύει ο Συμεών
  26. Η "λύπη" των ΗΠΑ "συγκίνησε" την Κίνα
  27. Διαφωνίες για την έκδοση του Μισόσεβιτς
  28. Αισιοδοξία στη Βρετανία για τον αφθώδη πυρετό
  29. Πυρηνικά όπλα μετέφερε το Κουρσκ
  30. Η "λύπη" των ΗΠΑ δεν συγκινεί την Κίνα
  31. Αμείωτη η βία στη Μέση Ανατολή
  32. Διαφωνίες για την έκδοση του Μισόσεβιτς
  33. Στην Άγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου
  34. Την πΓΔΜ επισκέπονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
  35. Κόμμα ιδρύει ο Συμεών
  36. Πυρηνικά όπλα μετέφερε το Κουρσκ
Προσπάθεια για επίδοση εντάλματος έκδοσης Μιλόσεβιτς στη Χάγη
BBC News
Υποστηρικτές του κ. Μιλόσεβιτς διαδήλωσαν έξω από τις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου, ζητώντας την αποφυλάκισή του.

5.4.2001 22:14 (Ωρα Λονδίνου)
Eκπρόσωποι του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, που βρίσκονται στο Βελιγράδι, παρουσίασαν επίσημα σήμερα στις αρχές της Γιουγκοσλαβίας ένταλμα δικαστικής έκδοσης του πρώην προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με το ένταλμα, ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια των συγκρούσεων στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο κ. Μιλόσεβιτς - που από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής βρίσκεται κρατούμενος στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου- αντιμετωπίζει ήδη στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Όμως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υποστηρίζει ότι έχει άμεση προτεραιότητα η παραπομπή του ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών. Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι - υπάρχουν άλλα εμπόδια για την παράδοση του κ. Milosevic στη Χάγη, όπως το γεγονός ότι πολλοί Σέρβοι υποστηρίζουν ότι το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια.

Εντωμεταξύ υποστηρικτές του κ. Μιλόσεβιτς διαδήλωσαν χθες έξω από τις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου, ζητώντας την αποφυλάκισή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.

"Λυπάται" ο κ. Μπους για το χαμό του κινέζου πιλότου
BBC News
Συνεχίζονται ακόμα οι προσπάθειες ανέυρεσης του πιλότου του κινέζικου μαχητικού

5.4.2001 20:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς εξέφρασε τη "λύπη" του για το γεγονός ότι συνεχίζει να αγνοείται ένας Κινέζος πιλότος, μετά από τη σύγκρουση του μαχητικού του αεροπλάνου με αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος την περασμένη Κυριακή. Αλλά ο κ. Μπούς -σε συνομιλία του με αμερικανούς δημοσιογράφους- είπε ότι η Κίνα πρέπει να δράσει άμεσα και να επιστρέψει στις ΗΠΑ τους 24 Αμερικανούς - μέλη του πληρώματος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους- που κρατούνται από τις κινεζικές αρχές στο νησί Χαϊνάν.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει ποιές τυχόν περιστάσεις θα τον οδηγούσαν στο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Κίνα, με αφορμή το αεροπορικό ατύχημα που προκάλεσε την αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους σε κινεζικό έδαφος. Ο κ. Μπους είπε ότι λυπάται τόσο για το χαμό του πιλότου του κινεζικού αεροσκάφους όσο και για τη συνεχιζόμενη κράτηση του πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους. Και τόνισε ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον δεν πρέπει να επιτρέψουν την αποσταθεροποίηση των διμερών τους σχέσεων, εξαιτίας ενός τέτοιου συμβάντος.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, έστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης, Κιάν Κιτσέν. Η επιστολή ενεχειρίσθη στον πρέσβυ της Κίνας στην Γουάσινγκτον και πιστεύεται ότι εκφράζει, εγγράφως πλέον, την λύπη των Αμερικανών για την απώλεια του κινεζικού αεροπλάνου. Ο κ. Πάουελ είχε κάνει παρόμοια προφορική δήλωση χθες. Σχολιάζοντας την έκφραση που χρησιμοποίησε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, ο Κινέζος εκπρόσωπος Σουν Γιουξί χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως το πρώτο βήμα πρός εκτόνωση της κρίσης.

Θάνατος στελέχους της μαχητικής οργάνωσης Τζιχάντ
BBC News
Παλαιστίνιοι στρατιώτες επιθεωρούν όχημα της αυτοκινητοπομπής που επλήγη από ισραηλινά πυρά

5.4.2001 21:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ηγετικό στέλεχος της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμικό Τζιχάντ - "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος" δηλαδή- σκοτώθηκε από έκρηξη στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Το θύμα της βομβιστικής επίθεσης, Ιγιάντ Χαρντάν, καθώς προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει παγιδευμένο με εκρηκτικά τηλεφωνικό θάλαμο. Ο κ. Χαρντάν είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν από το Ισραήλ ότι οργάνωσε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων, και οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν το θάνατό του ως δολοφονία. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από την Ισραηλινή πλευρά για τη βομβιστική αυτή επίθεση. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, η σημερινή επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του κ. Χαρντάν φέρει τα σημάδια ενέργειας των Ισραηλινών δυνάμεων, που στο παρελθόν έχουν πλήξει άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών.

Εν τω μεταξύ οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν σήμερα τις δυνάμεις του Ισραήλ ότι άνοιξαν πυρ ηθελημένα εναντίον ενός κομβόϊ αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Παλαιστινίων που επέστρεφαν από συνομιλίες που είχαν με Ισραηλινούς εκπροσώπους για θέματα ασφαλείας. Δύο σωματοφύλακες των Παλαιστινίων τραυματίστηκαν από τα πυρά. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια ανταποδίδοντας τα πυρά που δέχθηκαν από ένα όχημα που βρισκόταν μέσα στο κομβόϊ.

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Τουρκία λόγω οικονομικής κρίσης
BBC News
Οι αυξήσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά προκαλούν διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης Ετσεβίτ

5.4.2001 19:49 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα μαζικές διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Πολλοί καταστηματάρχες στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις έκλεισαν τα μαγαζιά τους και έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ετσεβίτ. Στο Ικόνιο μάλιστα οι αστυνομία χρησιμοποίησε κλόμπς και αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Τα τουρκικά συνδικάτα λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη δουλειά τους από την αρχή του χρόνου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, απηύθυνε έκκληση για επίδειξη ηρεμίας και είπε ότι όλα τα κοινωνικά στρώματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές προσπάθειες που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Συλλήψεις υπόπτων για οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών
BBC News
Οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συνδέονται με τον καταζητούμενο για τρομοκρατικές ενέργειες Οσάμα Μπιν Λάντεν.

5.4.2001 22:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε Αλγερινούς και Τυνήσιους, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη ισλαμικής οργάνωσης που σχετίζεται με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία και καταζητούμενο από τις ΗΠΑ για τρομοκρατικές ενέργειες, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στους πέντε συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών υλών, καθώς και για πλαστογράφηση εγγράφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Έντσο Μπιάνκο είπε ότι οι πέντε ύποπτοι αποτελούσαν το νευραλγικό κέντρο ελέγχου μιας οργάνωσης που μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις ανά την Ευρώπη.

Για την ίδια υπόθεση η Γερμανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα ένα άτομο Αλγερινής υπηκοότητας.

Ρωσία: Έτοιμη για συνεργασία με Ευρώπη σε θέματα ασφαλείας
BBC News
Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Ιβανώφ αντικατοπτρίζουν πρόσφατες θέσεις του προέδρου Πούτιν

5.4.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέϊ Ιβανώφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ο κ. Ιβανόφ προέβη στη δήλωση αυτή μετα από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον κοινοτικό υπεύθυνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα. Ο κ. Ιβανόφ σημείωσε επίσης ότι το ζήτημα της συνεργασίας Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι επείγον.

Η επίσκεψη του κ. Σολάνα στη Μόσχα έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που εξήγγειλε ότι η διαδικασίας συνοχής μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης αποτελεί στόχο - κλειδί για την εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.

Διπλωματικές επαφές στα Σκόπια
BBC News
Ηρεμία επικρατεί στο Τέτοβο

5.4.2001 22:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απο την Ευρώπη και τα Βαλκάνια συναντήθηκαν σήμερα στα Σκόπια με στόχο να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον αγώνα της εναντίον των αλβανών ανταρτών.

Αρκετές χώρες έχουν προσφερθεί να χορηγήσουν πρακτική βοήθεια. Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν αισιόδοξοι για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης των Σκοπίων και της αλβανικής κοινότητας, παρά τη φαινομενική κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν τις δύο εθνότητες.

Την ιδια στιγμή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών άμυνας των Βαλκανικών χωρών στην οποία συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Εκτός των υπουργών των βαλκανικών χωρών, στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι ΗΠΑ, ο ΟΑΣΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέταση Οτσαλάν για το φόνο του Όλαφ Πάλμε
BBC News
Ο Οτσαλάν λέει πως γνωρίζει το δολοφόνο του Πάλμε

5.4.2001 22:31 (Ωρα Λονδίνου)
Σουηδοί ανακριτές εξετάζουν τον κούρδο αυτονομιστή ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές σε μια προσπάθεια διαλεύκανσης της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, Όλαφ Πάλμε, το 1986.

Ο Οτσαλάν κατά τη δίκη του είχε καταθέσει ότι ο κ. Πάλμε είχε δολοφονηθεί από μια αποσχισθείσα κουρδική οργάνωση με στόχο να ενοχοποιηθεί το ΠΕΚΑΚΑ, οργάνωση της οποίας ο ίδιος ηγείτο. Αλλά άλλες καταγγελίες αποδιδουν την δολοφονία του Πάλμε στο ΠΕΚΑΚΑ.

Οι Σουηδοί λένε ότι πριν τη δολοφονία του Όλαφ Πάλμε είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις κουρδικές οργανώσεις της χώρας επειδή υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζαν κάποια επίθεση.

Καταγγελίες για ανάμιξη Κάραζιτς σε λαθρεμπόριο όπλων
BBC News
Ο Κάραζιτς καταγγέλεται ότι εφοδιάζει με όπλα εξτρεμιστικές οργανώσεις

5.4.2001 22:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάραζιτς, φέρεται αναμεμειγμένος στην προμήθεια όπλων σε παρακλάδι του IRA και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ETA.

Ο Κάραζιτς που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλεται ότι έχει οργανώσει σε μια ολόκληρη περιοχή την δημιουργία κέντρου διακίνησης όπλων προς εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές, που μετέδωσε την Τετάρτη το βράδυ το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Antena 3, τα όπλα μεταφέρονται με πλοία μέσω Κοσσυφοπεδιου, Κροατίας και Γερμανίας στην Ιρλανδία και σε άλλες περιοχές. Και όλα αυτά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του ισπανικού καναλιού, κυριολεκτικά κάτω από τη... μύτη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

Κατά την Guardian τα περισσότερα από τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας και των Σέρβων της Βοσνίας. Μάλιστα, η ομάδα που τα διακινεί -υπό τον κ. Κάραζιτς, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ- φέρεται να διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους ότι μπορεί να τους προμηθεύσει με τεθωρακισμένα οχήματα, ακόμα και με ελικόπτερα, λόγω διασυνδέσεων με το Γιουγκοσλαβικό και το Σερβοβοσνιακό στρατό.

Ευρωπαϊκή κριτική στην απόφαση Μπούς για το περιβάλλον
BBC News
Μείωση κατά 5,2% στις εκκλύσεις αερίων που συμβάλλουν στο "φαινόμενο του θερμοκηπίου" είχαν συμφωνήσει στο Κυότο 38 κράτη

5.4.2001 22:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος, Μάργκοτ Βάλστρομ, άσκησε έντονη κριτική στη θέση των ΗΠΑ, που -δια στόματος του προέδρου Τζώρτζ Μπούς- δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν δεσμεύονται πλέον από τους όρους της συνθήκης του Κυότο, της διεθνούς δηλαδή συνθήκης για την αντιμετώπιση του "φαινομένου του θερμοκηπίου". Η κ. Βάλστρομ είπε ότι η απόρριψη της συνθήκης του Κυότο από την κυβέρνηση Μπους προκαλεί βαθειά ανησυχία και διακήρυξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τους όρους της συνθήκης και δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμποδίσουν την εφαρμογή της.

Επιστολή ΗΠΑ προς Κίνα για τη σύγκρουση των αεροπλάνων
BBC News
Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του κινέζου πιλότου που αγνοείται

5.4.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβερνησης, Κιάν Κιτσέν, εστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Η επιστολή ενεχειρίσθη στον πρέσβυ της Κίνας στην Ουάσιγκτον και πιστεύεται ότι εκφράζει, εγγράφως πλέον, την λύπη των αμερικανών για την απώλεια του κινεζικού αεροπλάνου που συγκρούστηκε με αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Ο κ. Πάουελ είχε κάνει παρομοια προφορική δηλωση χθες, μια δηλωση που ικανοποιησε την κινεζική ηγεσία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και είπε ότι το Πεκίνο δεν θέλει να δει τις σινοαμερικανικές σχέσεις να επηρεάζονται από το περιστατικό. Ωστοσο ο κινέζος αξιωματούχος προσθεσε ότι είναι μακρυς ο δρόμος εως ότου ικανοποιηθουν όλα τα αιτήματα της χώρας του.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Κίνα ετοιμάζεται να επιστρέψει το αεροπλάνο ή το εικοσιτετραμελές πλήρωμά του.

Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δέχτηκαν προμελετημένη επίθεση -κάτι που αρνείται το Ισραήλ

5.4.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Τζιχάντ σκοτώθηκε στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Φαίνεται πως σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να πάρει τηλέφωνο από ένα παγιδευμένο τηλεφωνικό θάλαμο. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για δολοφονία.

Νωρίτερα, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Ισραήλ ότι άνοιξαν πυρ ηθελημένα σε μία φάλαγγα αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Παλαιστινίων που επέστρεφαν από συνομιλίες για θέματα ασφαλείας που είχαν στο Ισραήλ.

Δύο σωματοφύλακες των Παλαιστινίων τραυματίστηκαν από τα πυρά.

Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους λένε ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να ανταποδώσουν τα πυρά που δέχθηκαν από ένα όχημα που βρισκόταν στη φάλαγγα.

Τόσο η συνάντηση που είχε προηγηθεί αυτού του συμβάντος όσο και οι συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα εκπρόσωποι των δύο πλευρών εντάσσονται στα πλαίσια μιας νέας προσπάθειας για να τερματισθεί η βία στην περιοχή - προσπάθεια που, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές είναι άγνωστο αν, μετά από το τελευταίο αυτό περιστατικό, θα έχει αποτέλεσμα.

Πιέσεις στο Βελιγράδι για έκδοση του Μιλόσεβιτς
BBC News
Αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητούν οπαδοί του

5.4.2001 16:59 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωποι του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με σέρβους αξιωματούχους και συζήτησαν μαζί τους το ενδεχόμενο έκδοσης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος κατηγορείται πως ενέχεται σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν οι εκπρόσωποι του δικαστηρίου της Χάγης επέδωσαν το ένταλμα για την παράδοση του κ. Μιλόσεβιτς, καθώς ο σέρβος υπουργός δικαιοσύνης, Βλάνταν Μπάτιτς είπε ότι το ένταλμα θα επιδοθεί στις ομοσπονδιακές αρχές την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, δήλωσε πως έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Ανακρίνεται ο Οτσαλάν για το φόνο του Πάλμε
BBC News
Ο Οτσαλάν λέει πως γνωρίζει το δολοφόνο του Πάλμε

5.4.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σουηδοί ανακριτές εξετάζουν τον κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που κρατείται στις τουρκικές φυλακές σε μια προσπάθεια διαλευκανσης της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σουηδίας Όλαφ Πάλμε το 1986.

Ο Οτσαλάν κατά τη δίκη του είχε καταθέσει ότι ο Πάλμε είχε δολοφονηθεί από μια αποσχισθείσα κουρδική οργάνωση με στόχο να ενοχοποιηθεί το ΠΚΚ η οργάνωση που ο ιδιος ηγείτο. Αλλά αλλες καταγγελίες αποδιδουν την δολοφονία του Πάλμε στο ΠΚΚ.

Οι Σουηδοί λένε ότι πριν τη δολοφονία του Όλαφ Πάλμε είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις κουρδικές οργανώσεις της χώρας επειδή υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζαν κάποια επίθεση.

Ανακρίνεται ο Οτσαλάν για το φόνο του Πάλμε
BBC News
Ο Οτσαλάν λέει πως γνωρίζει το δολοφόνο του Πάλμε

5.4.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σουηδοί ανακριτές εξετάζουν τον κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που κρατείται στις τουρκικές φυλακές σε μια προσπάθεια διαλευκανσης της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σουηδίας Όλαφ Πάλμε το 1986.

Ο Οτσαλάν κατά τη δίκη του είχε καταθέσει ότι ο Πάλμε είχε δολοφονηθεί από μια αποσχισθείσα κουρδική οργάνωση με στόχο να ενοχοποιηθεί το ΠΚΚ η οργάνωση που ο ιδιος ηγείτο. Αλλά αλλες καταγγελίες αποδιδουν την δολοφονία του Πάλμε στο ΠΚΚ.

Οι Σουηδοί λένε ότι πριν τη δολοφονία του Όλαφ Πάλμε είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις κουρδικές οργανώσεις της χώρας επειδή υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζαν κάποια επίθεση.

Ικανοποίηση στην Κίνα για τη "λύπη" των ΗΠΑ
BBC News
Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του κινέζου πιλότου που αγνοείται

5.4.2001 12:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα δήλωσε ικανοποιημένη από την έκφραση λύπης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το θάνατο κινέζου πιλότου του οποίου το αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και είπε ότι το Πεκίνο δεν θέλει να δει τις σινοαμερικανικές σχέσεις να επηρεάζονται από το περιστατικό. Ωστοσο ο κινέζος αξιωματούχος προσθεσε ότι είναι μακρυς ο δρόμος εως ότου ικανοποιηθουν όλα τα αιτήματα της χώρας του.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Κίνα ετοιμάζεται να επιστρέψει το αεροπλάνο ή το εικοσιτετραμελές πλήρωμά του.

Επίθεση Ισραηλινών σε αυτοκίνητα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δέχτηκαν προμελετημένη επίθεση -κάτι που αρνείται το Ισραήλ

5.4.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Ισραήλ ότι άνοιξαν πυρ ηθελημένα σε μία φάλαγγα αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Παλαιστινίων που επέστρεφαν από συνομιλίες για θέματα ασφαλείας που είχαν στο Ισραήλ.

Δύο σωματοφύλακες των Παλαιστινίων τραυματίστηκαν από τα πυρά.

Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους λένε ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να ανταποδώσουν τα πυρά που δέχθηκαν από ένα όχημα που βρισκόταν στη φάλαγγα.

Τόσο η συνάντηση που είχε προηγηθεί αυτού του συμβάντος όσο και οι συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα εκπρόσωποι των δύο πλευρών εντάσσονται στα πλαίσια μιας νέας προσπάθειας για να τερματισθεί η βία στην περιοχή - προσπάθεια που, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές είναι άγνωστο αν, μετά από το τελευταίο αυτό περιστατικό, θα έχει αποτέλεσμα.

Ανακρίνεται ο Οτσλαάν για το φόνο του Πάλμε
BBC News
Ο Οτσαλάν λέει πως γνωρίζει το δολοφόνο του Πάλμε

5.4.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Σουηδοί ανακριτές εξετάζουν τον κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που κρατείται στις τουρκικές φυλακές σε μια προσπάθεια διαλευκανσης της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σουηδίας Όλαφ Πάλμε το 1986.

Ο Οτσαλάν κατά τη δίκη του είχε καταθέσει ότι ο Πάλμε είχε δολοφονηθεί από μια αποσχισθείσα κουρδική οργάνωση με στόχο να ενοχοποιηθεί το ΠΚΚ η οργάνωση που ο ιδιος ηγείτο. Αλλά αλλες καταγγελίες αποδιδουν την δολοφονία του Πάλμε στο ΠΚΚ.

Οι Σουηδοί λένε ότι πριν τη δολοφονία του Όλαφ Πάλμε είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις κουρδικές οργανώσεις της χώρας επειδή υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζαν κάποια επίθεση.

Επιδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσενιτς
BBC News
Αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητούν οπαδοί του

5.4.2001 13:05 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του Ειδικού Διεθνούς Δικαστήριου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία επέδωσε στο Βελιγράδι διεθνές ένταλμα για την σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την κατηγορία πως ενέχεται σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Στο μεταξύ, ο γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, δήλωσε πως έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Διπλωματικές επαφές στα Σκόπια
BBC News
Ηρεμία επικρατεί στο Τέτοβο

5.4.2001 12:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απο την Ευρώπη και τα Βαλκάνια έχουν συγκεντρωθεί στα Σκόπια με στόχο να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον αγώνα της εναντίον των αλβανών ανταρτών.

Αρκετές χώρες έχουν προσφερθεί να χορηγήσουν πρακτική βοήθεια.

Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν αισιόδοξοι για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την αλβανική κοινότητα στη χώρα παρά τη φαινομενική κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων.

Την ιδια στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών άμυνας των Βαλκανικών χωρών στην οποία θα συζητηθούν θεματα βαλκανικής ασφάλειας. Στη συνάντηση εχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, ο ΟΑΣΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καταγγελίες για ανάμιξη Κάραζιτς σε λαθρεμπόριο όπλων
BBC News
Ο Κάραζιτς καταγγέλεται ότι εφοδιάζει με όπλα εξτρεμιστικές οργανώσεις

5.4.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς φέρεται αναμεμειγμένος στην προμήθεια όπλων σε παρακλάδι του IRA και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και την βασκική ETA.

Ο Κάραζιτς που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλεται ότι έχει οργανώσει σε μια ολόκληρη περιοχή την δημιουργία κέντρου διακίνησης όπλων προς εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές, που μετέδωσε την Τετάρτη το βράδυ το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Antena 3, τα όπλα μεταφέρονται με πλοία μέσω Κοσσυφοπεδιου, Κροατίας και Γερμανίας στην Ιρλανδία και σε άλλες περιοχές.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του ισπανικού καναλιού, κυριολεκτικά κάτω από τη... μύτη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

Κατά την Guardian τα περισσότερα από τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας και των Σέρβων της Βοσνίας. Μάλιστα, η ομάδα που τα διακινεί -υπό τον κ. Κάραζιτς, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ- φέρεται να διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους ότι μπορεί να τους προμηθεύσει με τεθωρακισμένα οχήματα, ακόμα και με ελικόπτερα, λόγω διασυνδέσεων με τον Γιουγκοσλαβικό και τον Σερβοβοσνιακό στρατό.

Πολλά κρούσματα φυματίωσης σε αγγλικό σχολείο
BBC News
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κολλέγιο Κράουν Χιλς

5.4.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου)
Πολλά κρούσματα φυματίωσης παρατηρήθηκαν στη κεντρική Αγγλία. Τα περισσότερα από τα 24 κρούσματα εντοπίστηκαν σε κολλέγιο του Λέστερ.

Οι επίσημοι των υγειονομικών υπηρεσιών λένε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ισχυρή μορφή του βακτηρίου και υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσής της ασθένειας.

Ο διευθυντής του σχολείου είπε ότι δεν θέλει να εκφέρει γνώμη σχετικά με την αιτία των κρουσμάτων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.

Ας σημειωθεί πως έχει εκφραστεί η άποψη ότι τα κρούσματα σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό μαθητών (93%) που κατάγονται από την Ινδία και τις γύρω χώρες της Ασίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση φυματίωσης στη Βρετανία τη σύγχρονη εποχή.

Στην Άγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου

5.4.2001 5:22 (Ωρα Λονδίνου)
Την καχυποψία των εθνικιστών έχει ήδη διεγείρει η επίσκεψη που αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Αντίθετα, τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η κυβέρνηση Ετζεβίτ αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη ελληνική πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους προτάσεις αυτού του είδους αντανακλούν τη νέα αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα για τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Αγεφύρωτο, πάντως, παραμένει το χάσμα των δύο πλευρών στο Κυπριακό.

Πυρηνικά όπλα μετέφερε το Κουρσκ

5.4.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Το πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ", που βυθίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Θάλασσα του Μπάρεντς με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και τα 118 μέλη του πληρώματος, μετέφερε όντως πυρηνικά όπλα. Αυτό δήλωσε σε νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό ένα μέλος της επιτροπής στην οποία είχε αναθέσει η ρωσική κυβέρνηση να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Αλλά κι ένα στέλεχος της νορβηγικής εταιρείας που είχε ανάμιξη στα σχέδια για την ανάσυρση του υποβρυχίου δήλωσε ότι είδε έγγραφα που επιβεβαιώνουν, όπως τόνισε, ότι το "Κουρσκ" μετέφερε δύο πυρηνικούς πυραύλους ...

Κόμμα ιδρύει ο Συμεών

5.4.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Την πρόθεσή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο πρώην Βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών. Όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC στη Σόφια, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρώην μονάρχης επέστρεψε στη χώρα και κινείται δραστήρια με στόχο την ενεργό ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της Βουλγαρίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο Συμεών απώλεσε τον θρόνο πριν σαράντα πέντε χρόνια έπειτα από δημοψήφισμα. Τελευταία, όμως, δείχνει να κερδίζει την υποστήριξη μέρους του εκλογικού σώματος που είναι δυσαρεστημένο από το δικομματικό ουσιαστικά σύστημα διακυβέρνησης των τελευταίων δέκα χρόνων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Σόφια δείχνουν ότι αν ο. Συμεών ιδρύσει κόμμα θα έχει την υποστήριξη του οκτώ τοις εκατό των ψηφοφόρων.

Η "λύπη" των ΗΠΑ "συγκίνησε" την Κίνα
BBC News
Αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη στη βάση τους στην Ιαπωνία

5.4.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ και οι Κίνα αναζητούν διέξοδο από την κρίση που προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους σε κινεζικό αεροδρόμιο την περασμένη Κυριακή, έπειτα από σύγκρουσή του με μαχητικό αεροσκάφος της Κίνας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Πεκίνου εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την δημόσια έκφραση της λύπης των ΗΠΑ για το θάνατο του Κινέζου πιλότου και τόνισε ότι η σχετική δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουλε, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Πεκίνο δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τις τελευταίες αντιδράσεις των κινεζικών αρχών. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Κίνας είναι έτοιμη να παραδώσει στους Αμερικανούς το αναγνωριστικό αεροσκάφος ή τα μέλη του πληρώματος.

Διαφωνίες για την έκδοση του Μισόσεβιτς
BBC News
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

5.4.2001 8:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ την παραπομπή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Σε συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο κ. Κουκ δέχθηκε πάντως ότι ο κ. Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να δικαστεί πρώτα στη χώρα του πριν οδηγηθεί στη Χάγη. Το Διεθνές Δικαστήριο διαφωνεί, όμως, με τον Βρετανό υπουργό και τονίζει ότι η παράδοση του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου βρίσκεται στο Βελιγράδι για να επιδόσει το ένταλμα που έχει εκδοθεί διεθνώς για την σύλληψη του κ. Μιλόσεβιτς, με την κατηγορία πως ενέχεται σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Εν τω μεταξύ, ο γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, δήλωσε πως έχει ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, η σύνταξη νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Αισιοδοξία στη Βρετανία για τον αφθώδη πυρετό

5.4.2001 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επιδημία του αφθώδους πυρετού που μαστίζει την κτηνοτροφία της χώρας τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση Μπλερ υποστηρίζει ότι ο άμεσος σφαγιασμός και η αποτέφρωση των προσβεβλημένων ζώων αρχίζει να έχει αποτέλεσμα και προέβλεψε ότι μέχρι τον Ιούνιο οι αρχές θα έχουν ελέγξει πλήρως την επιδημία. Πάνω από χίλια αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, μολονότι τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα είναι όλο και λιγότερα. Η πρόβλεψη για έλεγχο της νόσου μέχρι τον Ιούνιο ικανοποιεί τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναμένεται να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για τις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές.

Πυρηνικά όπλα μετέφερε το Κουρσκ

5.4.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Το πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ", που βυθίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Θάλασσα του Μπάρεντς με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και τα 118 μέλη του πληρώματος, μετέφερε όντως πυρηνικά όπλα. Αυτό δήλωσε σε νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό ένα μέλος της επιτροπής στην οποία είχε αναθέσει η ρωσική κυβέρνηση να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Αλλά κι ένα στέλεχος της νορβηγικής εταιρείας που είχε ανάμιξη στα σχέδια για την ανάσυρση του υποβρυχίου δήλωσε ότι είδε έγγραφα που επιβεβαιώνουν, όπως τόνισε, ότι το "Κουρσκ" μετέφερε δύο πυρηνικούς πυραύλους ...

Η "λύπη" των ΗΠΑ δεν συγκινεί την Κίνα
BBC News
Αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη στη βάση τους στην Ιαπωνία

5.4.2001 4:42 (Ωρα Λονδίνου)
Αμείωτη παραμένει η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου εξαιτίας του υπερσύγχρονου αναγνωριστικού αεροσκάφους που έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Κίνα την Κυριακή, μετά τη σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του κυβερνήτη του κινεζικού αεροπλάνου, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, όπως αξιώνει το Πεκίνο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα διστάσει να προβεί σε αντίποινα προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή του πληρώματος και του αναγνωριστικού που παραμένουν στην Κίνα. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο πρώτο μέτρο θα μπορούσε να είναι η ανάκληση ορισμένων διπλωματών από το Πεκίνο. Στη συνέχεια κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Αμείωτη η βία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Παλαιστίνια επιτίθεται κατά Ισραηλινού στρατιώτη

5.4.2001 4:54 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων. Ισραηλινοί στρατιώτες, σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον φάλαγγας οχημάτων, που μετέφερε ανώτερους αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο σωματοφύλακές τους.

Oι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέστρεφαν από τη συνάντηση που είχαν με τον αρχηγό των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, της Σιν Μπετ -- συνάντηση που έγινε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως η επίθεση ήταν προμελετημένη.

Εν τω μεταξύ, χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη των Παλαιστινίων, τους κκ. Σάαθ και Ερεκάτ. Ο κ. Πέρες χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και τόνισε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να τερματισθεί η βία και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαφωνίες για την έκδοση του Μισόσεβιτς
BBC News
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

5.4.2001 5:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ την παραπομπή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Σε συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο κ. Κουκ δέχθηκε πάντως ότι ο κ. Μιλόσεβιτες θα μπορούσε να δικαστεί πρώτα στη χώρα του πριν οδηγηθεί στη Χάγη. Το Διεθνές Δικαστήριο διαφωνεί, όμως, με τον Βρετανό υπουργό και τονίζει ότι η παράδοση του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου βρίσκεται στο Βελιγράδι για να επιδόσει το ένταλμα που έχει εκδοθεί διεθνώς για την σύλληψή του κ. Μιλόσεβιτς, με την κατηγορία πως ενέχεται σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Εν τω μεταξύ, ο γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, δήλωσε πως έχει ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, η σύνταξη νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Στην Άγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου

5.4.2001 5:22 (Ωρα Λονδίνου)
Την καχυποψία των εθνικιστών έχει ήδη διεγείρει η επίσκεψη που αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Αντίθετα, τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η κυβέρνηση Ετζεβίτ αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη ελληνική πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους προτάσεις αυτού του είδους αντανακλούν τη νέα αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα για τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Αγεφύρωτο, πάντως, παραμένει το χάσμα των δύο πλευρών στο Κυπριακό.

Την πΓΔΜ επισκέπονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

5.4.2001 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Σκόπια επισκέπτονται σήμερα οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ--για συνομιλίες με την ηγεσία της πΓΔΜ που αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπων για ν'αποτραπεί η επανάληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στους αλβανόφωνους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η ηγεσία των Σκοπίων, παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC, αισθάνεται κολακευμένη από τα εγκώμια των ξένων διπλωματών για την επιτυχία που είχαν οι επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, αλλά οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν παραλείπουν να τονίζουν πόση σημασία έχει να γίνουν γνήσιες παραχωρήσεις στον αλβανόφωνο πληθυσμό η ηγεσία του οποίου επιμένει πως θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Παρά την αποτυχία που είχαν κατά τα φαινόμενα οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC, δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν αισιόδοξοι πως μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα στους αλβανόφωνους και τους σλαβομακεδόνες.

Κόμμα ιδρύει ο Συμεών

5.4.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Την πρόθεσή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο πρώην Βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών. Όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC στη Σόφια, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρώην μονάρχης επέστρεψε στη χώρα και κινείται δραστήρια με στόχο την ενεργό ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της Βουλγαρίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο Συμεών απώλεσε τον θρόνο πριν σαράντα πέντε χρόνια έπειτα από δημοψήφισμα. Τελευταία, όμως, δείχνει να κερδίζει την υποστήριξη μέρους του εκλογικού σώματος που είναι δυσαρεστημένο από το δικομματικό ουσιαστικά σύστημα διακυβέρνησης των τελευταίων δέκα χρόνων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Σόφια δείχνουν ότι αν ο. Συμεών ιδρύσει κόμμα θα έχει την υποστήριξη του οκτώ τοις εκατό των ψηφοφόρων.

Πυρηνικά όπλα μετέφερε το Κουρσκ

5.4.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Το πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ", που βυθίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Θάλασσα του Μπάρεντς με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και τα 118 μέλη του πληρώματος, μετέφερε όντως πυρηνικά όπλα. Αυτό δήλωσε σε νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό ένα μέλος της επιτροπής στην οποία είχε αναθέσει η ρωσική κυβέρνηση να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Αλλά κι ένα στέλεχος της νορβηγικής εταιρείας που είχε ανάμιξη στα σχέδια για την ανάσυρση του υποβρυχίου δήλωσε ότι είδε έγγραφα που επιβεβαιώνουν, όπως τόνισε, ότι το "Κουρσκ" μετέφερε δύο πυρηνικούς πυραύλους ...

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.