Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-02

  1. Οι Αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους
  2. Κι άλλες κατηγορίες εις βάρος του Μιλόσεβιτς
  3. Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρεταννοί
  4. Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης με τους Αλβανόφωνους
  5. Σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ
  6. Επικρίνεται και πάλι η πολιτική για το περιβάλλον του Τζορτζ Μπούς
  7. Στιγματίζει η Κίνα την επίσκεψη του τον Δαλάι Λάμα
  8. Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρετανοί
  9. Νέα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
  10. Οι Αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους
  11. Κι άλλες κατηγορίες εις βάρος του Μιλόσεβιτς
  12. Νέα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
  13. Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης με τους αλβανόφωνους
  14. Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρετανοί
  15. Ατύχημα στην Κένυα
  16. Επικρίνεται και πάλι η πολιτική για το περιβάλλον του Τζορτζ Μπούς
  17. Υπό το μηδέν ο δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των ιαπωνικών εταιρειών
  18. Επίθεση με στόχο τον Δαλάϊ Λάμα
  19. Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρετανοί
  20. Οι Αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους
  21. Ατύχημα στην Κένυα
  22. Την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητεί ο δικηγόρος του
  23. Την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητεί ο δικηγόρος του
  24. Σε νέα ένταση οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα
  25. Οι ισραηλινοί συλλαμβάνουν άνδρες της προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ
  26. Επικρίνεται και πάλι η πολιτική για το περιβάλλον του Τζορτζ Μπούς
  27. Δεν μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες
  28. Την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητεί ο δικηγόρος του
  29. Σε νέα ένταση οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα
  30. Οι ισραηλινοί συλλαμβάνουν άνδρες της προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ
  31. Αρχίζει ο διάλογος στα Σκόπια
  32. Υπό το μηδέν ο δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των ιαπωνικών εταιρειών
  33. Ενδέχεται να αρθούν σύντομα οι περιορισμοί στις εξαγωγές κρεάτων από την Γαλλία
Οι Αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους
BBC News
Οι αμερικανοί λένε πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα

2.4.2001 21:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως η Κίνα τους διεμήνυσε ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στους εικοσιτέσσερεις άνδρες που επάνδρωναν το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, που κρατούνται από τις κινεζικές αρχές μετά την σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό αεροπλάνο, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή. Προηγήθηκε η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος Μπους όταν η Κίνα απέρριπτε το αίτημα των αμερικανών να επισκεφθούν το πλήρωμα. To αμερικανικό αεροσκάφος βρίσκεται τώρα σε στρατιωτική βάση στο νησί Χαϊνάν. Το Πεκίνο επέρριψε τις ευθύνες στο αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο κατηγόρησε επίσης ότι εισήλθε στον κινεζικό εναέριο χωρο χωρίς άδεια όταν προσγειώθηκε. Οι αμερικανοί διατείνονται πως το κινεζικό αεροπλάνο προσέκρουσε στο δικό τους και πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα. Πρόκειται για αναγνωριστικό τύπου ΕΡ-3 που είναι εφοδιασμένο με ειδικές συσκευές για την παρακολούθηση των κινεζικών ραντάρ και ασυρμάτων.

Κι άλλες κατηγορίες εις βάρος του Μιλόσεβιτς
BBC News
Aφίσσα στο Βελιγράδι δείχνει τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή

2.4.2001 21:04 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Γιουγκοσλαβίας, μετά τη σύλληψη του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι αποφασίστηκε η έγκριση βοήθειας ύψους έως και πενήντα εκατομμυρίων δολλαρίων επειδή η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνές Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη. Η συνεργασία αυτή, προειδοποίησε η Ουάσιγκτον, πρέπει να συνεχιστεί, διότι, διαφορετικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απόσχουν από διάσκεψη υποψηφίων δωρητών που θα γίνει φέτος.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στο Βελιγράδι δηλώνει ότι πρόκειται να απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες εις βάρος του, μεταξύ αυτών και η κατηγορία γιά πολιτικές δολοφονίες. Μέχρι στιγμής ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται για οικονομική διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Σε συνέντευξη τύπου στενός συνεργάτης του προέδρου Κοστούνιτσα δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών οι αρχές θα παρουσιάσουν το ολοκληρωμένο κατηγορητήριο. Παράλληλα, έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Γιουγκοσλαβία από την διεθνή κοινότητα γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης.

Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρεταννοί
BBC News
Ο αφθώδης πυρετός αναγκάζει τον Μπλαίρ να αναβάλει τις εκλογές

2.4.2001 20:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρεταννίας, Τόνυ Μπλαίρ, ανάγγειλε την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης γιά ένα μήνα, μέχρι τις 7 Ιουνίου, λόγω της επιδημίας του αφθώδους πυρετού .Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημέρα. Ο Κος Μπλαίρ είχε υποστεί πιέσεις από τα μέλη της κυβέρνησής του να μην μεταθέσει τις εκλογές, αλλά οι κτηνοτρόφοι, και άλλες οργανώσεις της υπαίθρου υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας θα παρακώλυαν τις μετακινήσεις που συνεπάγεται μία προεκλογική εκστρατεία.

Κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης με τους Αλβανόφωνους

2.4.2001 21:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της πρώην γιουγλοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραικόφσκυ, είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα, μετά τη εξέγεση των Αλβανόφωνων. Μετά από συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες των Αλβανοφώνων στα Σκόπια, ο Κος Τραικόφσκυ υποσχέθηκε να συνεχίσει το διάλογο που, όπως είπε, θα οφελήσει όλους τους κατοίκους της χώρας. Στις συνομιλίες έλαβε μέρος το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανοφώνων, το Δημοκρατικό Κόμμα, απείχε όμως το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανοφώνων της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας. Στα Σκόπια έφτασαν οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Ενωσης επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ο Κρις Πάττεν και ο Χαβιέ Σολάνα, σε μια προσπάθεια προώθησης του διακοινοτικού διαλόγου.

Σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

2.4.2001 21:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις στην Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης. Ταραχές ξέσπασαν όταν ισραηλινό ελικόπτερο έβαλε κατά αυτοκινήτου στη λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο μέλος της μαχητικής ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ -- ένδειξη ότι οι ισραηλινοί ακολουθούν νέα πολιτική, τη πάταξη των μαχητικών Παλαιστινίων. Οι συγκρούσεις στη Βηθλεέμ διήρκεσαν επί δύο ώρες, καθώς Ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλλαν στο κέντρο της πόλης και κατά παρακείμενων Παλαιστινιακών καταυλισμών, καταστρέφοντας τους δύο ορόφους νοσοκομείου στο οποίο μένουν τουρίστες. Ανταποκριτής του BBC περιγράφει την σκηνή ως μία από τις σφοδότερες μάχες στη Βηθλεέμ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτων με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζώρτζ Μπούς. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει απο τις Ηνωμένες Πολιτεέις να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό.

Επικρίνεται και πάλι η πολιτική για το περιβάλλον του Τζορτζ Μπούς
BBC News
Η συνθήκη του Κιότο προβλέπει μείωση των αερίων που προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας

2.4.2001 21:13 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται καθ' οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ελπίδα να συζητήσει με τον πρόεδρο Μπους το θέμα της στάσης του έναντι της συνθήκης του Κυότο γιά την μείωση των αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θέσουν σε εφαρμογή τη διεθνή συμφωνία η οποία έχει στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η Ευρωπαική Ενωση είναι αποφασισμένη να θέσει σε εφαρμογή την συνθήκη. Εν τω μεταξύ ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, ο αστροναύτης Τζων Γκλεν και άλλες γνωστές προσωπικότητες ζήτησαν από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπούς να αναθεωρήσει την πολιτική του.

.

Στιγματίζει η Κίνα την επίσκεψη του τον Δαλάι Λάμα

2.4.2001 21:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα επανέλαβε τις επιθέσεις της με στόχο τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, λέγοντας ότι η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ταϊβάν αποτελεί νέα απόπειρα να ενσπείρει διχόνοια στην Κίνα. Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας το Θιβέτ και η Ταϊβάν συνομωτούν υπό τον μανδύο της θρησκείας. Από την πλευρά του ο Δαλάι Λάμα έχει δηλώσει ότι η δεκαήμερη επίσκεψή του γίνεται γιά θρησκευτικούς λόγους.

Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρετανοί
BBC News
Ο αφθώδης πυρετός αναγκάζει τον Μπλαίρ να αναβάλει τις εκλογές

2.4.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλαίρ, ανάγγειλε την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης γιά ένα μήνα, μέχρι τις 7 Ιουνίου, λόγω της επιδημίας του αφθώδους πυρετού.Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημέρα . Ο κ. Μπλαίρ είχε υποστεί πιέσεις από τα μέλη της κυβέρνσησής του να μην μεταθέσει τις εκλογές, αλλά οι μεγαλοκτηνοτρόφοι, και άλλες οργανώσεις της υπαίθρου υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας θα παρακώλυων τις μετακινήσεις που συνεπάγεται μία προεκλογική εκστρατεία.

Κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Νέα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

2.4.2001 14:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Λωρίδα της Γάζας Ισραηλινό ελικόπτερο έβαλε με ρουκέτες κατά αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ένα ανώτατο στέλεχος της Ισπαμικής οργάνωσης Τζιχάντ. Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτωρεία ο Μοχάμεντ Αμπτελάλ σκοτώθηκε από την επίθεση.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτων με τον αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει απο τις Ηνωμένες Πολιτεέις να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό.

Οι Αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους
BBC News
Οι αμερικανοί λένε πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα

2.4.2001 13:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα ζήτησε να του επιτραπεί η πρόσβαση στους εικοσιτέσσερεις άνδρες που επάνδρωναν το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, που κρατούνται από τις κινεζικές αρχές μετά την σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό αεροπλάνο, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή.To αμερικανικό αεροσκάφος βρίσκεται τώρα σε στρατιωτική βάση στο νησί Χαϊνάν. Το Πεκίνο επέρριψε τις ευθύνες στο αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο κατηγόρησε επίσης ότι εισήλθε στον κινεζικό εναέριο χωρο χωρίς άδεια όταν προσγειώθηκε. Οι αμερικανοί διατείνονται πως το κινεζικό αεροπλάνο προσέκρουσε στο δικό τους και πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα. Πρόκειται για αναγνωριστικό τύπου ΕΡ-3 που είναι εφοδιασμένο με ειδικές συσκευές για την παρακολούθηση των κινεζικών ραντάρ και ασυρμάτων.

Κι άλλες κατηγορίες εις βάρος του Μιλόσεβιτς
BBC News
Aφίσα στο Βελιγράδι δείχνει τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή

2.4.2001 15:58 (Ωρα Λονδίνου)

Μία μέρα μετά την σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας η κυβέρνηση στο Βελιγράδι δηλώνει ότι πρόκειται να απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες εις βάρος του, μεταξύ αυτών και η κατηγορία γιά πολιτικές δολοφονίες. Μέχρι στιγμής ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται για οικονομική διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Σε συνέντευξη τύπου στενός συνεργάτης του προέδρου Κοστούνιτσα δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών οι αρχές θα παρουσιάσουν το ολοκληρωένο κατηγορητήριο. Στο μεταξύ έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Γιουγκοσλαβία από την διεθνή κοινότητα γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διεθνές δικαστήριο γιά τα εγκλήματα πολέμου στη Χάγη.

Νέα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

2.4.2001 15:27 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας μέλος της μαχητικής ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ βρήκε το θάνατο μετά από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στην Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στην σκλήρυνση της στάσης του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων τους οποίους θεωρει υπευθυνους γά την κλιμάκωση της βίας.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτων με τον αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει απο τις Ηνωμένες Πολιτεέις να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Μεσανατολικό.

Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης με τους αλβανόφωνους

2.4.2001 15:25 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των Σκοπίων ξεκίνησε διακομματικές συνομιλίες σε μιά προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που βρίσκονται πίσω από τις εξεγέρσεις των αλβανοφώνων γύρω από το Τέτοβο τον περασμένο μήνα. Ο ηγέτης των αλβανοφώνων Αρμπέν Τζαφέρι δήλωσε ότι αναμένει μιά ταχύτερη πορεία προς την κατεύθυνση μιάς μεγαλύτερης ισότητας. Στο μεταξύ δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης , ο Χαβιέ Σολάνα και ο Κρις Πάττεν, αναμένονται σήμερα στα Σκόπια με στόχο ακριβώς την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρετανοί
BBC News
Συνεχίζεται η θανάτωση ζώων στην Βρετανία

2.4.2001 13:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλαίρ, ανάγγειλε την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης γιά ένα μήνα, μέχρι τις 7 Ιουνίου, λόγω της επιδημίας του αφθώδους πυρετού.Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημέρα . Ο κ. Μπλαίρ είχε υποστεί πιέσεις από τα μέλη της κυβέρνσησής του να μην μεταθέσει τις εκλογές, αλλά οι μεγαλοκτηνοτρόφοι, και άλλες οργανώσεις της υπαίθρου υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας θα παρακώλυων τις μετακινήσεις που συνεπάγεται μία προεκλογική εκστρατεία.

Κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Ατύχημα στην Κένυα

2.4.2001 11:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κένυα υπάρχουν φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων, μετά την σύγκρουση δύο λεωφορείων πάνω σε μία γέφυρα. Τα λεωφορεία ήταν γεμάτα κόσμο, έπεσαν δε στο ποτάμι, μετά την σύγκρουσή τους, που έγινε κοντά στην παραλικακή πόλη Μαλίντι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πιστύεται ότι δεκάδες άτομα βρήκαν τον θάνατο. Συνεργεία διασώσεως, καθώς και δύτες, αναζητούν τα πτώματα των θυμάτων, στον ποταμό, του οποίου μάλιστα η στάθμη έχει ανέβει μετά από πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις. Ηδη έχουν ανασυρθεί μερικά από τα θύματα, ενώ μερικοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Επικρίνεται και πάλι η πολιτική για το περιβάλλον του Τζορτζ Μπούς
BBC News
Η συνθήκη του Κιότο προβλέπει μείωση των αερίων που προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας

2.4.2001 15:32 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται καθ' οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ελπίδα να συζητήσει με τον πρόεδρο Μπους το θέμα της στάσης του έναντι της συνθήκης του Κυότο γιά την μείωση των αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να θέσει σε εφαρμογή την συνθήκη.Εν τω μεταξύ ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, ο αστροναύτης Τζον Γκλεν και άλλες γνωστές προσωπικότητες ζήτησαν από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπούς να αναθεωρήσει την πολιτική του.

.

Υπό το μηδέν ο δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των ιαπωνικών εταιρειών

2.4.2001 5:09 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιαπωνία ο δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας έπεσε στο μείον 5 από το συν 10 που ήταν τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις είναι απαισιόδοξες για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας. Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκυο μεταδίδει ότι η πτώση του δείκτη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, είναι η τελευταία ένδειξη οτι η οικονομία ενδέχεται να βαίνει προς ύφεση.

Επίθεση με στόχο τον Δαλάϊ Λάμα

2.4.2001 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα επανέλαβε τις επιθέσεις της με στόχο τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ λέγοντας ότι η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ταϊβάν αποτελεί μία νέα απόπειρα να καλλιεργηθεί η διχόνοια στην Κίνα. Σϋμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας το Θιβέτ και η Ταϊβάν συνομωτούν υπό τον μανδύο της θρησκείας. ΑΠό την πλευρά του Ο Δαλάϊ Λάμα έχει δηλώσει ότι η δεκαήμερη επίσκεψή του γίνεται γιά θρησκευτικούς λόγους.

Τον Ιούνιο στις κάλπες οι Βρετανοί
BBC News
Συνεχίζεται η θανάτωση ζώων στην Βρετανία

2.4.2001 13:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλαίρ, ανάγγειλε την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης γιά ένα μήνα, μέχρι τις 7 Ιουνίου, λόγω της επιδημίας του αφθώδους πυρετού.Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημέρα . Ο κ. Μπλαίρ είχε υποστεί πιέσεις από τα μέλη της κυβέρνσησής του να μην μεταθέσει τις εκλογές, αλλά οι μεγαλοκτηνοτρόφοι, και άλλες οργανώσεις της υπαίθρου υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας θα παρακώλυων τις μετακινήσεις που συνεπάγεται μία προεκλογική εκστρατεία.

Κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Οι Αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους
BBC News
Οι αμερικανοί λένε πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα

2.4.2001 13:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα ζήτησε να του επιτραπεί η πρόσβαση στους εικοσιτέσσερεις άνδρες που επάνδρωναν το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, που κρατούνται από τις κινεζικές αρχές μετά την σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό αεροπλάνο, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή.To αμερικανικό αεροσκάφος βρίσκεται τώρα σε στρατιωτική βάση στο νησί Χαϊνάν. Το Πεκίνο επέρριψε τις ευθύνες στο αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο κατηγόρησε επίσης ότι εισήλθε στον κινεζικό εναέριο χωρο χωρίς άδεια όταν προσγειώθηκε. Οι αμερικανοί διατείνονται πως το κινεζικό αεροπλάνο προσέκρουσε στο δικό τους και πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα. Πρόκειται για αναγνωριστικό τύπου ΕΡ-3 που είναι εφοδιασμένο με ειδικές συσκευές για την παρακολούθηση των κινεζικών ραντάρ και ασυρμάτων.

Ατύχημα στην Κένυα

2.4.2001 11:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κένυα υπάρχουν φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων, μετά την σύγκρουση δύο λεωφορείων πάνω σε μία γέφυρα. Τα λεωφορεία ήταν γεμάτα κόσμο, έπεσαν δε στο ποτάμι, μετά την σύγκρουσή τους, που έγινε κοντά στην παραλικακή πόλη Μαλίντι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πιστύεται ότι δεκάδες άτομα βρήκαν τον θάνατο. Συνεργεία διασώσεως, καθώς και δύτες, αναζητούν τα πτώματα των θυμάτων, στον ποταμό, του οποίου μάλιστα η στάθμη έχει ανέβει μετά από πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις. Ηδη έχουν ανασυρθεί μερικά από τα θύματα, ενώ μερικοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητεί ο δικηγόρος του
BBC News
Aφίσα στο Βελιγράδι δείχνει τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή

2.4.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
Μία μέρα μετά την σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, η κυβέρνηση του βελιγραδίου ετοιμάζεται να απαγγείλει νέες κατηγορίες ενατίον του μεταξύ των οποίων είναι και πολιτικές δολοφονίες. Το Βελιγράδι δέχεται πιέσεις να παραδώσει τον κ. Μιλόσεβιτς στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου της Χάγης.

Ο δικηγόρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση για την αποφυλάκιση του πελάτη του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία. Ο κ. Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου για 30 ημέρες μέχρι να ετοιμασθεί η δικογραφία. Ο δικηγόρος του, Τόμα Φίλα, δήλωσε πως ο πελάτης του συμφώνησε να συνεργασθεί πλήρως με τις αρχές, αν και επιμένει ότι είναι αθώος της κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στις φυλακές τα ξημερώματα της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι η αστυνομία που ερεύνησε την κατοικία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ανακάλυψε κρυψώνα με όπλα και πυρομαχικά.

Την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητεί ο δικηγόρος του
BBC News
Aφίσα στο Βελιγράδι δείχνει τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή

2.4.2001 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση για την αποφυλάκιση του πελάτη του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία. Ο κ. Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου για 30 ημέρες μέχρι να ετοιμασθεί η δικογραφία. Ο δικηγόρος του, Τόμα Φίλα, δήλωσε πως ο πελάτης του συμφώνησε να συνεργασθεί πλήρως με τις αρχές, αν και επιμένει ότι είναι αθώος της κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στις φυλακές τα ξημερώματα της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι η αστυνομία που ερεύνησε την κατοικία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ανακάλυψε κρυψώνα με όπλα και πυρομαχικά.

Σε νέα ένταση οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα
BBC News
Οι αμερικανοί λένε πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα

2.4.2001 7:55 (Ωρα Λονδίνου)
Σε νέα ένταση έχουν περιέλθει οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα μετά τη σύγκρουση ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροπλάνου μ'ένα κινεζικό μαχητικό πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή.To Πεκίνο επέρριψε τις ευθύνες στο αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο κατηγόρησε επίσης ότι εισήλθε στον κινεζικό εναέριο χωρο χωρίς άδεια όταν προσγειώθηκε. Οι Αμερικανοί διατείνονται πως το κινεζικό αεροπλάνο προσέκρουσε στο δικό τους και πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα. Το κινεζικό αεροσκάφος συνετρίβει ενώ το αμερικανικό αναγνωριστικό πραγματοποίησε αναγκαστικη προσγείωση στην Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην περιοχή που προσγειώθηκε το αναγνωριστικό αεροσκάφος - τύπου ΕΡ-3 που είναι εφοδιασμένο με ειδικές συσκευές παρακολούθησης και έχει εικοσιτετραμελές πλήρωμα. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος είναι επικράτεια τους και δεν μπορεί να μπεί κανείς σ'αυτό χωρίς άδεια.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο υπογραμμίζει ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε το Πεκίνο είναι ιδαίτερα σκληρή και την παρομοιάζει με τη γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει όταν βομβαρδίσθηκε πριν από δύο χρόνια από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει την αμοιβαία καχυποψία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του προέδρου Μπους ότι βλέπει την Κίνα ως ανταγωνιστή μάλλον παρά ως στρατηγικό εταίρο.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης κάλεσε τις δύο πλευρές να λύσουν σύντομα τις διαφορές τους, διότι όπως τόνισε οι καλές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Ασία.

Οι ισραηλινοί συλλαμβάνουν άνδρες της προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ
BBC News
ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο εβραίους έποικους

2.4.2001 7:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματήσθηκε θανάσιμα στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ένοπλοι Παλαιστίνιοι επετέθηκαν εναντίον θέσης τους στο χωριό Σάλεμ. Νωρίτερα, είχε γίνει η κηδεία δύο παιδιών που είχαν σκοτωθεί την περασμένη εβδομάδος--μιας μικρής Ισραηλινής κι ενός Παλαιστινίου.

Eντωμεταξύ ειδικά στελέχη των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης τουλάχιστον πέντε μέλη της επίλεκτης φρουράς του ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ--της "Δύναμης 17". Πράξη "πειρατίας" χαρακτήρισε ένας υπουργός των παλαιστινίων, ο Σαέμπ Ερεκάτ, την επιχείρηση, που αποδεικνύει, όπως είπε, την "οργανωμένη τρομοκρατία" του Ισραήλ. Αλλά o αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, τόνισε πως η χώρα του "θα χτυπήσει όπου χρειαστεί, εκείνους που ευθύνονται για πράξεις τρομοκρατίας και σκοτώνουν αμάχους ή ισραηλινούς στρατιώτες". Οι ισραηλινοί κατηγορούν τη "Δύναμη 17" ότι συνεργεί με εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως είναι η "Χαμάς", που εξαπολύουν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν το αρχηγείο της "Δύναμης 17" στη Ραμάλα και τη Λωρίδα της Γάζας. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, πολλές ισραηλινές εφημερίδες πιστεύουν ότι θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις παλαιστινίων, ενώ επίκεινται, λέει, νέες ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς και αέρος.

Επικρίνεται και πάλι η πολιτική για το περιβάλλον του Τζορτζ Μπούς
BBC News
Η συνθήκη του Κιότο προβλέπει μείωση των αερίων που προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας

2.4.2001 8:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, ο αστροναύτης Τζον Γκλεν και άλλες γνωστές προσωπικότητες ζήτησαν από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπούς να αναθεωρήσει την πολιτική του και να μην εγκαταλείψει την συνθήκη του Κιότο για την μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Time τονίζουν ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που απειλεί τον πλανήτη μας.

Δεν μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Ο πρόεδρος Κάστρο υποδέχεται τις αντιπροσωπείες 120 και πλέον χωρών

2.4.2001 8:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, υποδέχθηκε στην Αβάνα τις αντιπροσωπείες που μετέχουν στο εκατοστό πέμπτο συνέδριο του Διακοινοβουλευτικού Συνδέσμου, της παγκόσμιας οργάνωσης εθνικών κοινοβουλίων. Ο κ. Κάστρο επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έστειλαν αντιπροσωπεία τονίζοντας ότι έχασαν μια καλή ευκαιρεία να μάθουν πως σκέφτεται ο υπόλοιπος κόσμος.

Πάνω από 1000 βουλευτές από 120 και πλέον χώρες συμμετέχουν στο συνέδρειο. Η μεγάλη συμμετοχή σημαίνει ότι στο Συνέδριο θα συζητηθεί ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αβάνα.

Την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητεί ο δικηγόρος του
BBC News
Aφίσα στο Βελιγράδι δείχνει τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή

2.4.2001 4:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση για την αποφυλάκιση του πελάτη του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία. Ο κ. Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου για 30 ημέρες μέχρι να ετοιμασθεί η δικογραφία. Ο δικηγόρος του, Τόμα Φίλα, δήλωσε πως ο πελάτης του συμφώνησε να συνεργασθεί πλήρως με τις αρχές, αν και επιμένει ότι είναι αθώος της κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στις φυλακές τα ξημερώματα της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι η αστυνομία που ερεύνησε την κατοικία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ανακάλυψε κρυψώνα με όπλα και πυρομαχικά.

Σε νέα ένταση οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα
BBC News
Οι αμερικανοί λένε πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα

2.4.2001 4:44 (Ωρα Λονδίνου)
Σε νέα ένταση έχουν περιέλθει οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα μετά τη σύγκρουση ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροπλάνου μ'ένα κινεζικό μαχητικό πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή.To Πεκίνο επέρριψε τις ευθύνες στο αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο κατηγόρησε επίσης ότι εισήλθε στον κινεζικό εναέριο χωρο χωρίς άδεια όταν προσγειώθηκε. Οι Αμερικανοί διατείνονται πως το κινεζικό αεροπλάνο προσέκρουσε στο δικό τους και πως επρόκειτο προφανώς για ατύχημα. Το κινεζικό αεροσκάφος συνετρίβει ενώ το αμερικανικό αναγνωριστικό πραγματοποίησε αναγκαστικη προσγείωση στην Κίνα.

Έχουν αρχίσει τώρα συνομιλίες για την επιστροφή των 24 μελών του πληρώματος και του αεροσκάφους. Πρόκειται για αναγνωριστικό τύπου ΕΡ-3 που είναι εφοδιασμένο με ειδικές συσκευές για την παρακολούθηση των κινεζικών ραντάρ και ασυρμάτων.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο υπογραμμίζει ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε το Πεκίνο είναι ιδαίτερα σκληρή και την παρομοιάζει με τη γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει όταν βομβαρδίσθηκε πριν από δύο χρόνια από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει την αμοιβαία καχυποψία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του προέδρου Μπους ότι βλέπει την Κίνα ως ανταγωνιστή μάλλον παρά ως στρατηγικό εταίρο.

Οι ισραηλινοί συλλαμβάνουν άνδρες της προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ
BBC News
ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο εβραίους έποικους

2.4.2001 4:46 (Ωρα Λονδίνου)
Eιδικά στελέχη των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης τουλάχιστον πέντε μέλη της επίλεκτης φρουράς του ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ--της "Δύναμης 17". Πράξη "πειρατίας" χαρακτήρισε ένας υπουργός των παλαιστινίων, ο Σαέμπ Ερεκάτ, την επιχείρηση, που αποδεικνύει, όπως είπε, την "οργανωμένη τρομοκρατία" του Ισραήλ. Αλλά o αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, τόνισε πως η χώρα του "θα χτυπήσει όπου χρειαστεί, εκείνους που ευθύνονται για πράξεις τρομοκρατίας και σκοτώνουν αμάχους ή ισραηλινούς στρατιώτες". Οι ισραηλινοί κατηγορούν τη "Δύναμη 17" ότι συνεργεί με εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως είναι η "Χαμάς", που εξαπολύουν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν το αρχηγείο της "Δύναμης 17" στη Ραμάλα και τη Λωρίδα της Γάζας. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, πολλές ισραηλινές εφημερίδες πιστεύουν ότι θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις παλαιστινίων, ενώ επίκεινται, λέει, νέες ισραηλινές επιθέσεις από ξηράς και αέρος.

Εν τω μεταξύ Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι οπλοφόροι συγκρούσθηκαν κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, δέχθηκε επίθεση μία από τις θέσεις τους. Νωρίτερα, είχε γίνει η κηδεία δύο παιδιών που είχαν σκοτωθεί την περασμένη εβδομάδος--μιας μικρής Ισραηλινής κι ενός Παλαιστινίου.

Αρχίζει ο διάλογος στα Σκόπια
BBC News
Περίπολος στα Σκόπια

2.4.2001 4:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αρχίζει συνομιλίες με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουελυτικών κομμάτων με στόχο την εθνική συμφιλίωση και την ικανοποίηση των αιτημάτων για ισότητα της αλβανικής κοινότητας της χώρας. Ο ηγέτης του κόμματος των αλβανοφώνων που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, Αρμπέν Τζαφέρι, δήλωσε ότι αναμένει άμεσα μέτρα και απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αλβανικης κοινότητας που ισχυριζεται ότι τα μέλη της αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ανταποκριτης του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα για την εθνική συμφιλίωση επειδή φοβούνται το ενδεχόμενο μια νέα αντιπάραθεση μεταξύ των δυνάμεων της ΠΓΔΜ και των αλβανών ανταρτών να οδηγήσει σε ευρύτερη διένεξη στα Βαλκάνια.

Υπό το μηδέν ο δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των ιαπωνικών εταιρειών

2.4.2001 5:09 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιαπωνία ο δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας έπεσε στο μείον 5 από το συν 10 που ήταν τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις είναι απαισιόδοξες για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας. Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκυο μεταδίδει ότι η πτώση του δείκτη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, είναι η τελευταία ένδειξη οτι η οικονομία ενδέχεται να βαίνει προς ύφεση.

Ενδέχεται να αρθούν σύντομα οι περιορισμοί στις εξαγωγές κρεάτων από την Γαλλία
BBC News
Συνεχίζεται η θανάτωση ζώων στην Βρετανία

2.4.2001 5:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα αρθούν αυτή την εβδομάδα οι περιορισμοί στις εξαγωγές κρεάτων από την Γαλλία αν δεν εμφανιστεί νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην χώρα. Πριν από δέκα μέρες είχαν εντοπιστεί δύο εστίες της νόσου στην Γαλλία.

Στο μεταξύ στην Βρετανία η κυβέρνηση είναι πολυ πιθανό να αναβάλλει λόγω της κρίσης τις εκλογές για τον Ιούνιο ενώ θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες αν θα αρχίσει ο εμβολιασμός ζώων σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της νόσου.

Κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.