Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-31

  1. Στη φυλακή οδηγήθηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
  2. Οργή Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ
  3. Τον Ιούνιο οι εκλογές στην Βρετανία
  4. Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά των μέτρων λιτότητας
  5. Ιστορία φρίκης στην Μολδαβία
  6. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
  7. Σύλληψη Βοσνιοκροάτη για εγκλήματα πολέμου
  8. Διαπραγματεύσεις για την παράδοση Μιλόσεβιτς
  9. Επικροτεί η Δύση - Προειδοποιεί η Μόσχα
  10. Οργή Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ
  11. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν λένε τα Σκόπια
  12. Τον Ιούνιο οι εκλογές στην Βρετανία
  13. Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά των μέτρων λιτότητας
  14. Ιστορία φρίκης στην Μολδαβία
  15. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
  16. Σύλληψη Βοσνιοκροάτη για εγκλήματα πολέμου
  17. Τον Ιούνιο οι εκλογές στην Βρετανία
  18. Σύλληψη Βοσνιοκροάτη για εγκλήματα πολέμου
  19. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
  20. Από στιγμή σε στιγμή νέα επιχείρηση για την σύλληψη Μιλόσεβιτς
  21. Επικροτεί η Δύση - Προυδοποιεί η Μόσχα
  22. Eurofighter: Έκπληξη και απογοήτευση για την αναβολή αγοράς από την Ελλάδα
  23. Μιλόσεβιτς: "Μόνο νεκρό θα με πάρετε"
  24. Οργή Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ
  25. Μιλόσεβιτς: "Μόνο νεκρό θα με πάρετε"
  26. Άλλοι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Μέση Ανατολή
  27. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν λένε τα Σκόπια
  28. Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά των μέτρων λιτότητας
  29. Διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας του τύπου στην Μόσχα
  30. Ιστορία φρίκης στην Μολδαβία
  31. Μιλόσεβιτς: "Μόνο νεκρό θα με πάρετε"
  32. Eurofighter: Έκπληξη και απογοήτευση για την αναβολή αγοράς από την Ελλάδα
  33. Άλλοι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Μέση Ανατολή
  34. Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
  35. Νέες συγκρούσεις στη ΠΓΔΜ
  36. Το κυπριακό συζήτησαν Πάουελ και Τζεμ
  37. Ο Δαλάι Λάμα στην Ταϊβάν
  38. Η αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι του Μιλόσεβιτς
  39. Ç áóôõíïìßá
Στη φυλακή οδηγήθηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
BBC News
Κουρασμένος φάνηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη σύλληψή του

1.4.2001 5:05 (Ωρα Λονδίνου)
"Την πρώτη Απριλίου 2001 εντεταλμένα στελέχη του Σερβικού Υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς." Με αυτά τα λόγια η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές και συνελήφθη.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση "Δεν προεβλήθη αντίσταση και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιήθηκε βία". Λίγο πριν τα ξημερώματα ο κ. Μιλόσεβιτς οδηγήθηκε στην κεντρική φυλακή του Βελιγραδίου.

Το σερβικό υπουργείο διευκρίνησε ότι κάποιοι πυροβολισμοί που ακούστηκαν μέσα από την κατοικία του πρώην προέδρου λίγο πριν τη σύλληψή του ερίφθησαν από την τριανταδυάχρονη κόρη του Μαρία. Δεν έχει γίνει γνωστό αν τραυματίστηκε κανείς.

Έτσι μετά από 30 ώρες τερματίστηκε ο αποκλεισμός της έπαυλης Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι και η αντιπαράθεση των εκατοντάδων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και των τουλάχιστον 20 καλά εξοπλισμένων φρουρών του κ. Μιλόσεβιτς.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας της κυβέρνησης με τον κ. Μιλόσεβιτς, μετά τη χθεσινοβραδυνή αποτυχημένη απόπειρα των δυνάμεων ασφαλείας να τον συλλάβουν με τη βία.

Όπως έγινε γνωστό εκκρεμούν μια σειρά από κατηγορίες σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μεταξύ των οποίων και αυτή της κατάχρησης της εξουσίας. Καμμία όμως δεν σχετίζεται με τις κατηγορίες που έχει απευθύνει σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το ειδικό διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οργή Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ
BBC News
Οι κηδείες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

1.4.2001 0:16 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη για να παρακολουθήσουν τις κηδείες των 6 ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθές σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. ΟΙ διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, ενώ νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η οργή των Παλαιστινίων εντείνεται καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων μετά την σκληρή στάση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Τον Ιούνιο οι εκλογές στην Βρετανία
BBC News
Η καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού προτεραιότητα για τον Τόνι Μπλέρ

1.4.2001 0:17 (Ωρα Λονδίνου)

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BBC, για τον Ιούνιο μεταφέρονται οι βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλέρ φέρεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις να αναβάλλει για έναν μήνα την προσφυγή στις κάλπες έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση του αφθώδους πυρετού. Καθώς η ασθένεια πλήττει πολλές περιοχές της Βρετανίας, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ανώτατοι κληρικοί αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου άσκησαν πιέσεις για την μετάθεση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών. Ο κύριος Μπλέρ θα ανακοινώσει την απόφαση του την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά των μέτρων λιτότητας

1.4.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποίηθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας κατά των νέων μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η τουρκική κυβέρνηση με το Διοεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές, κυρίως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, πιστεύουν πως το πρόγραμμα απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους. Φωνάζωντας συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διαδηλωτές απαιτούν αύξηση των μισθών για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος που από τον Φεβρουάριο έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συνδικάτων και των εργοδοτών για να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους για τα μέτρα λιτότητας.

Ιστορία φρίκης στην Μολδαβία

1.4.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Μολδαβίας συνέλλαβαν και άσκησαν δίωξη κατά 2 ανδρών που πουλούσαν ανθρώπινο κρέας για κατανάλωση. Η αστυνομία στην πρωτεύουσα, Τσισινάου, ανακοίνωσε ότι οι δύο συνελλήφθησαν την Πέμπτη όταν ένας πελάτης τους ειδοποίησε την αστυνομία ότι πουλούσαν κομμάτια άνθρωπινου σώματος έξω από κρεοπωλείο.

Οι συλληφθέντες είπαν ότι προμηθεύτηκαν το ανθρώπινο κρέας από δήμοσια κλινική καρκινοπαθών.

Η Μολδαβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με μέσο μισθό ένα δολλάριο την ημέρα.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
BBC News
Δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα λέει ο Μπους

1.4.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να βρίσκονται απομονωμένες σχετικά με την απόρριψη της συμφωνίας του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές, η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν, στην συνάντηση τους στην Σουηδία, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την συνθήκη του Κιότο και χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνει την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα.

Στο μεταξύ οι υπουργοί από 32 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που συναντώνται στο Μοντρεάλ του Καναδά, έχουν υπογράψει διακήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο είναι η κύρια προτεραιότητά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι οι μόνες χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Σύλληψη Βοσνιοκροάτη για εγκλήματα πολέμου

1.4.2001 0:17 (Ωρα Λονδίνου)
H Κροατική αστυνομία συνέλλαβε ένα πρώην μέλος της Βοσνιοκροατικής πολιτοφυλακής ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης. Ο Μίροσλαβ Ανιτς κατηγορείται ότι δολοφόνησε Μουσουλμάνους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκπρόσωπος της Κροατικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο Ανιτς συνελλήφθη στο Σπλιτ. Ομως μία έγγυρη εφημερίδα της Κροατίας υποστηρίζει ότι ο Ανιτς θα δικασθεί στην χώρα και δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Χάγη.

Διαπραγματεύσεις για την παράδοση Μιλόσεβιτς
BBC News
Η αστυνομία κρατά μακριά τους διαδηλωτές κατά του Μιλόσεβιτς

1.4.2001 0:38 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και να τον πείσουν να παραδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει την κατοικία του στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβερνητικοί διαπραγματευτές έχουν εισέλθει στην έπαυλη του κυρίου Μιλόσεβιτς, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.Η προθεσμία που του είχε δοθεί για να παραδοθεί έχει εκπνεύσει.

Μετά την χθεσινοβραδυνή αποτυχημένη απόπειρα να συλληφθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την έπαυλη του κυρίου Μιλόσεβιτς και εμποδίζουν τόσο τους οπαδούς όσο και τους αντιπάλους του να πλησιάσουν. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στην έπαυλη έχει διακοπεί.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε αλεπάλληλες διαβουλεύσεις με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και δήλωσε ότι κανείς - ούτε φυσικά και ο κύριος Μιλόσεβιτς - δεν είναι υπέρ άνω των νόμων της χώρας.

Οι αρχές της Σερβίας θέλουν να επιδόσουν στον πρώην πρόεδρο κατηγορητήριο που περιέχει μιά σειρά κατηγοριών ανάμεσα στις οποίες και αυτή της κατάχρησης εξουσίας. Ομως, επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να τον απελάσουν στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη.

Επικροτεί η Δύση - Προειδοποιεί η Μόσχα
BBC News
Ο κύριος Μιλόσεβιτς χαιρετά τους οπαδούς του το βράδυ της Παρασκευής

1.4.2001 0:18 (Ωρα Λονδίνου)
Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις προσπάθειες για την σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Γιουγκοσλαβία.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διαφορετικά απειλεί να μην προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος της Κομμισιόν Ρομάνο Πρόντι και ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, δήλωσαν ότι ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να δικασθεί από το Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη.

Η επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, παρώτρυνε τις γιουγκοσλαβικές αρχές να εκδώσουν τον κ. Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο, δήλωσε όμως ότι δεν έχει αντίρρηση να δικαστεί για τα οικονομικά σκάνδαλα στο Βελιγράδι.

Πάντως η Ρωσική κυβέρνηση τόνισε ότι καμμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Βελιγράδι. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι οι πιέσεις που ασκούν ξένες δυνάμεις για την σύλληψη του Μιλόσεβιτς θα υπονομεύσουν τελικά τις δημοκρατικές συνάμεις της χώρας.

Οργή Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ
BBC News
Οι κηδείες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

1.4.2001 0:16 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη για να παρακολουθήσουν τις κηδείες των 6 ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθές σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. ΟΙ διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, ενώ νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η οργή των Παλαιστινίων εντείνεται καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων μετά την σκληρή στάση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν λένε τα Σκόπια
BBC News
Διαδήλωση αλβανών κατοίκων στο Κρίβενικ κατά των στρατιωτών της ΠΓΔΜ

1.4.2001 0:21 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπσκο Γκεοργκέφσκι, δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός ολοκλήρωσε την επιχείρηση κατά των Αλβανών ανταρτών.

Σήμερα το πρωί Αλβανοί αντάρτες και στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αντάλλαξαν πυρά όλμων και ελαφρών όπλων κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή του χωριού Γκράτσανι όπου πριν μερικές μέρες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις..

Εν τω μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών που εποπτεύουν τα σύνορα σταμάτησαν 30 άνδρες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι Αλβανοί αντάρτες που περνούσαν από την ΠΓΔΜ στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκπρόσωπος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι οι άνδρες ήταν στρατεύσιμης ηλικίας και πως μαζί τους μετέφεραν πολυβόλα, όπλα που χρησιμοποιούνται από ελεύθερους σκοπευτές και άλλο πολεμικό υλικό.

Τον Ιούνιο οι εκλογές στην Βρετανία
BBC News
Η καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού προτεραιότητα για τον Τόνι Μπλέρ

1.4.2001 0:17 (Ωρα Λονδίνου)

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BBC, για τον Ιούνιο μεταφέρονται οι βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλέρ φέρεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις να αναβάλλει για έναν μήνα την προσφυγή στις κάλπες έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση του αφθώδους πυρετού. Καθώς η ασθένεια πλήττει πολλές περιοχές της Βρετανίας, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ανώτατοι κληρικοί αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου άσκησαν πιέσεις για την μετάθεση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών. Ο κύριος Μπλέρ θα ανακοινώσει την απόφαση του την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά των μέτρων λιτότητας

1.4.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποίηθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας κατά των νέων μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η τουρκική κυβέρνηση με το Διοεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές, κυρίως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, πιστεύουν πως το πρόγραμμα απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους. Φωνάζωντας συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διαδηλωτές απαιτούν αύξηση των μισθών για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος που από τον Φεβρουάριο έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συνδικάτων και των εργοδοτών για να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους για τα μέτρα λιτότητας.

Ιστορία φρίκης στην Μολδαβία

1.4.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Μολδαβίας συνέλλαβαν και άσκησαν δίωξη κατά 2 ανδρών που πουλούσαν ανθρώπινο κρέας για κατανάλωση. Η αστυνομία στην πρωτεύουσα, Τσισινάου, ανακοίνωσε ότι οι δύο συνελλήφθησαν την Πέμπτη όταν ένας πελάτης τους ειδοποίησε την αστυνομία ότι πουλούσαν κομμάτια άνθρωπινου σώματος έξω από κρεοπωλείο.

Οι συλληφθέντες είπαν ότι προμηθεύτηκαν το ανθρώπινο κρέας από δήμοσια κλινική καρκινοπαθών.

Η Μολδαβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με μέσο μισθό ένα δολλάριο την ημέρα.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
BBC News
Δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα λέει ο Μπους

1.4.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να βρίσκονται απομονωμένες σχετικά με την απόρριψη της συμφωνίας του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές, η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν, στην συνάντηση τους στην Σουηδία, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την συνθήκη του Κιότο και χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνει την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα.

Στο μεταξύ οι υπουργοί από 32 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που συναντώνται στο Μοντρεάλ του Καναδά, έχουν υπογράψει διακήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο είναι η κύρια προτεραιότητά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι οι μόνες χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Σύλληψη Βοσνιοκροάτη για εγκλήματα πολέμου

1.4.2001 0:17 (Ωρα Λονδίνου)
H Κροατική αστυνομία συνέλλαβε ένα πρώην μέλος της Βοσνιοκροατικής πολιτοφυλακής ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης. Ο Μίροσλαβ Ανιτς κατηγορείται ότι δολοφόνησε Μουσουλμάνους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκπρόσωπος της Κροατικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο Ανιτς συνελλήφθη στο Σπλιτ. Ομως μία έγγυρη εφημερίδα της Κροατίας υποστηρίζει ότι ο Ανιτς θα δικασθεί στην χώρα και δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Χάγη.

Τον Ιούνιο οι εκλογές στην Βρετανία
BBC News
Η καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού προτεραιότητα για τον Τόνι Μπλέρ

31.3.2001 22:47 (Ωρα Λονδίνου)

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BBC, για τον Ιούνιο μεταφέρονται οι βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλέρ φέρεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις να αναβάλλει για έναν μήνα την προσφυγή στις κάλπες έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση του αφθώδους πυρετού. Καθώς η ασθένεια πλήττει πολλές περιοχές της Βρετανίας, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ανώτατοι κληρικοί αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου άσκησαν πιέσεις για την μετάθεση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών. Ο κύριος Μπλέρ θα ανακοινώσει την απόφαση του την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύλληψη Βοσνιοκροάτη για εγκλήματα πολέμου

31.3.2001 22:24 (Ωρα Λονδίνου)

H Κροατική αστυνομία συνέλλαβε ένα πρώην μέλος της Βοσνιοκροατικής πολιτοφυλακής ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης. Ο Μίροσλαβ Ανιτς κατηγορείται ότι δολοφόνησε Μουσουλμάνους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκπρόσωπος της Κροατικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο Ανιτς συνελλήφθη στο Σπλιτ. Ομως μία έγγυρη εφημερίδα της Κροατίας υποστηρίζει ότι ο Ανιτς θα δικασθεί στην χώρα και δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Χάγη.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
BBC News
Δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα λέει ο Μπους

31.3.2001 15:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να βρίσκονται απομονωμένες σχετικά με την απόρριψη της συμφωνίας του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές, η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν, στην συνάντηση τους στην Σουηδία, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την συνθήκη του Κιότο και χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνει την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα.

Στο μεταξύ οι υπουργοί από 32 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που συναντώνται στο Μοντρεάλ του Καναδά, έχουν υπογράψει διακήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο είναι η κύρια προτεραιότητά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι οι μόνες χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Από στιγμή σε στιγμή νέα επιχείρηση για την σύλληψη Μιλόσεβιτς
BBC News
Η έπαυλις του κυρίου Μιλόσεβιτς είναι περικυκλωμένη από τις Σερβικές ειδικές δυνάμεις

31.3.2001 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας έχουν περικυκλώσει την κατοικία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, έχουν αποκλίσει τους δρόμους και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές περιμένουν την διαταγή για να επιχειρήσουν να συλλάβουν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν λίγη ώρα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί εάν ξεκίνησε η επιχείρηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν στην χθεσινοβραδυνή τους απόπειρα να συλλάβουν τον κύριο Μιλόσεβιτς καθώς αντιμετώπισαν τα πυρά της προσωπικής φρουράς του πρώην προέδρου. Αρματα μάχης και τεθωρακισμένα έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους γύρω από την έπαυλη ενώ απομακρύνθηκαν και εκατοντάδες οπαδοί του κ. Μιλόσεβιτς. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έχει διαβουλεύσεις με ανώτερα στελέχη τηε κυβέρνησης δήλωσε ότι κανείς δεν είναι υπέρ άνω του νόμου.

"Μόνο νεκρό θα με πάρετε από εδώ μέσα" είπε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους αστυνομικούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς σε συνέντευξη τύπου, και διευκρήνησε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα και κατάχρηση εξουσίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, ο κ. Μιχαήλοβιτς έκανε γνωστό ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου και ότι σύμφωνα με αυτό ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και οικονομικά εγκλήματα. Επίσης κατέστησε σαφές ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα συλληφθεί για να εκδοθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκληματα πολέμου. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρις ότου συλληφθεί.

Επικροτεί η Δύση - Προυδοποιεί η Μόσχα
BBC News
Ο κύριος Μιλόσεβιτς χαιρετά τους οπαδούς του το βράδυ της Παρασκευής

31.3.2001 21:05 (Ωρα Λονδίνου)
Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις προσπάθειες για την σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Γιουγκοσλαβία. Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διαφορετικά απειλεί να μην προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος της Κομμισιόν Ρομάνο Πρόντι και ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, δήλωσαν ότι ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να δικασθεί από το Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη. Η επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, παρώτρυνε τις γιουγκοσλαβικές αρχές να εκδώσουν τον κ. Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο, δήλωσε όμως ότι δεν έχει αντίρρηση να δικαστεί για τα οικονομικά σκάνδαλα στο Βελιγράδι.

Μόσχα προς Δύση: "Μην ανακατεύεστε"

Πάντως η Ρωσική κυβέρνηση τόνισε ότι καμμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Βελιγράδι. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι οι πιέσεις που ασκούν ξένες δυνάμεις για την σύλληψη του Μιλόσεβιτς θα υπονομεύσουν τελικά τις δημοκρατικές συνάμεις της χώρας.

Eurofighter: Έκπληξη και απογοήτευση για την αναβολή αγοράς από την Ελλάδα
BBC News
H Νότιος Κορέα, η Ολλανδία και η Σινγκαπούρη ενδιαφέρονται να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει η Ελλάδα λέει η Eurofighter

31.3.2001 10:54 (Ωρα Λονδίνου)
Την έκπληξη και απογοήτευση τους για την απόφαση της ελληνικής κυβερνησης να αναβάλλει την αγορά των αεροσκαφών Eurofighter εξέφρασε το Ευρωπαϊκό κονσόρτιουμ.

O Ian Bustin εκπρόσωπος της εταιρείας Eurofighter μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε όμως ότι άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανα καλύψουν το κενό που αφήνει η απουσία της Ελλάδας.

"Μας δημιούργησε έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για την αναβολή της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα Eurofighter. Αναμέναμε ότι θα προχωρούσουμε στην οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση το πρώτο δεκαπένθημερο του Απριλίου."Περιμέναμε ότι η τελική απόφαση θα λαμβανόταν στις αρχές Απριλίου στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και όχι με τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη την Πέμπτη" είπε ο Ian Bustin εκπρόσωπος τύπου της Eurofighter από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μόναχο της Γερμανίας.

Μιλόσεβιτς: "Μόνο νεκρό θα με πάρετε"
BBC News
Η έπαυλις του κυρίου Μιλόσεβιτς είναι περικυκλωμένη από τις Σερβικές ειδικές δυνάμεις

31.3.2001 19:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας έχουν περικυκλώσει την κατοικία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι μετά τις αποτυχημένες απόπειρες της αστυνομίας να τον συλλάβει. Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν χθες την νύχτα τα πυρά της προσωπικής φρουράς του Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Αρματα μάχης και τεθωρακισμένα έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους γύρω από την έπαυλη όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοί του κ. Μιλόσεβιτς. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έχει διαβουλεύσεις με ανώτερα στελέχη τηε κυβέρνησης δήλωσε ότι κανείς δεν είναι υπερ άνω του νόμου. Ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι οι αρχές ετοιμάζονται να διατάξουν νέα επιχείρηση για την σύλληψη του κ.Μιλόσεβιτς, τον οποίο προστατεύουν βαριά οπλισμένοι σωματοφύλακες, αρνείται να παραδοθεί.

"Μόνο νεκρό θα με πάρετε από εδώ μέσα" είπε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους αστυνομικούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς σε συνέντευξη τύπου, και διευκρήνησε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα και κατάχρηση εξουσίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, ο κ. Μιχαήλοβιτς έκανε γνωστό ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου και ότι σύμφωνα με αυτό ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και οικονομικά εγκλήματα. Επίσης κατέστησε σαφές ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα συλληφθεί για να εκδοθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκληματα πολέμου. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρις ότου συλληφθεί.

Οι ενέργειες για την σύλληψη του Σλομποντάν Μιλόσεβιτς άρχισαν λίγο πριν λήξει η προθεσμία των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Γιουγκοσλαβία. Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διαφορετικά απειλεί να μην προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας.

Η επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, παρώτρυνε τις γιουγκοσλαβικές αρχές να εκδώσουν τον κ. Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο, δήλωσε όμως ότι δεν έχει αντίρρηση να δικαστεί για τα οικονομικά σκάνδαλα στο Βελιγράδι.

Στο μεταξύ η Ρωσία τόνισε ότι καμμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Βελιγράδι.

Οργή Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ
BBC News
Οι κηδείες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

31.3.2001 19:35 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη για να παρακολουθήσουν τις κηδείες των 6 ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθές σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. ΟΙ διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, ενώ νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η οργή των Παλαιστινίων εντείνεται καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων μετά την σκληρή στάση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Μιλόσεβιτς: "Μόνο νεκρό θα με πάρετε"
BBC News
Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλλουν στην έπαυλη του κ. Μιλόσεβιτς

31.3.2001 18:49 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας έχουν περικυκλώσει την κατοικία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι μετά τις αποτυχημένες απόπειρες της αστυνομίας να τον συλλάβει. Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν χθες την νύχτα τα πυρά της προσωπικής φρουράς του Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Αρματα μάχης και τεθωρακισμένα έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους γύρω από την έπαυλη όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοί του κ. Μιλόσεβιτς. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έχει διαβουλεύσεις με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης . Ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι οι αρχές ετοιμάζονται να διατάξουν νέα επιχείρηση για την σύλληψη του κ.Μιλόσεβιτς, τον οποίο προστατεύουν βαριά οπλισμένοι σωματοφύλακες, αρνείται να παραδοθεί.

"Μόνο νεκρό θα με πάρετε από εδώ μέσα" είπε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους αστυνομικούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς σε συνέντευξη τύπου, και διευκρήνησε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα και κατάχρηση εξουσίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, ο κ. Μιχαήλοβιτς έκανε γνωστό ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου και ότι σύμφωνα με αυτό ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και οικονομικά εγκλήματα. Επίσης κατέστησε σαφές ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα συλληφθεί για να εκδοθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκληματα πολέμου. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρις ότου συλληφθεί.

Οι ενέργειες για την σύλληψη του Σλομποντάν Μιλόσεβιτς άρχισαν λίγο πριν λήξει η προθεσμία των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Γιουγκοσλαβία. Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διαφορετικά απειλεί να μην προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας.

Η επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών τ ου δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, παρώτρυνε τις γιουγκοσλαβικές αρχές να εκδώσουν τον κ. Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο, δήλωσε όμως ότι δεν έχει αντίρρηση να δικαστεί για τα οικονομικά σκάνδαλα στο Βελιγράδι.

Στο μεταξύ η Ρωσία τόνισε ότι καμμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Βελιγράδι.

Άλλοι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή

31.3.2001 14:59 (Ωρα Λονδίνου)
Και νέα επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, ύστερα από τις βίαιες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άνθρωποι και να τραυματησθούν άλλοι 100.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν τις κηδείες των έξι Παλαιστινιών που σκοτώθηκαν χθες φωνάζωντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Στο μεταξύ σήμερα τραυματήσθηκαν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική και η σκληρή στάση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, έχει εξοργήσει στο έπακρο τους Παλαιστίνους αυξάνωντας τις πιθανότητες για κλιμάκωση της βίας.

Εν τω μεταξύ οι Ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν σε αρκετούς Παλαιστίνιους υπουργούς να ταξιδέψουν από τη Γάζα στη Δυτική Οχθη, όπου θα γινόταν συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν λένε τα Σκόπια
BBC News
Διαδήλωση αλβανών κατοίκων στο Κρίβενικ κατά των στρατιωτών της ΠΓΔΜ

31.3.2001 15:20 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπσκο Γκεοργκέφσκι, δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός ολοκλήρωσε την επιχείρηση κατά των Αλβανών ανταρτών.

Σήμερα το πρωί Αλβανοί αντάρτες και στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αντάλλαξαν πυρά όλμων και ελαφρών όπλων κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή του χωριού Γκράτσανι όπου πριν μερικές μέρες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις..

Εν τω μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών που εποπτεύουν τα σύνορα σταμάτησαν 30 άνδρες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι Αλβανοί αντάρτες που περνούσαν από την ΠΓΔΜ στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκπρόσωπος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι οι άνδρες ήταν στρατεύσιμης ηλικίας και πως μαζί τους μετέφεραν πολυβόλα, όπλα που χρησιμοποιούνται από ελεύθερους σκοπευτές και άλλο πολεμικό υλικό.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά των μέτρων λιτότητας

31.3.2001 18:31 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποίηθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας κατά των νέων μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η τουρκική κυβέρνηση με το Διοεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές, κυρίως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, πιστεύουν πως το πρόγραμμα απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους. Φωνάζωντας συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διαδηλωτές απαιτούν αύξηση των μισθών για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος που από τον Φεβρουάριο έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συνδικάτων και των εργοδοτών για να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους για τα μέτρα λιτότητας.

Διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας του τύπου στην Μόσχα

31.3.2001 15:09 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες Ρώσοι πήραν μέρος σε συλλαλητήριο στην Μόσχα υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και υπέρ του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού NTV.

Στη συγκέντρωση μίλησαν δημοσιογράφοι, φιλελεύθεροι πολιτικοί και προσωπικότητες που κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο του το τηλεοπτικό σταθμό που επικρίνει συχνά την κυβέρνηση. Πρόσφατα η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τον σταθμό.

Ιστορία φρίκης στην Μολδαβία

31.3.2001 18:30 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Μολδαβίας συνέλλαβαν και άσκησαν δίωξη κατά 2 ανδρών που πουλούσαν ανθρώπινο κρέας για κατανάλωση. Η αστυνομία στην πρωτεύουσα, Τσισινάου, ανακοίνωσε ότι οι δύο συνελλήφθησαν την Πέμπτη όταν ένας πελάτης τους ειδοποίησε την αστυνομία ότι πουλούσαν κομμάτια άνθρωπινου σώματος έξω από κρεοπωλείο.

Οι συλληφθέντες είπαν ότι προμηθεύτηκαν το ανθρώπινο κρέας από δήμοσια κλινική καρκινοπαθών.

Η Μολδαβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με μέσο μισθό ένα δολλάριο την ημέρα.

Μιλόσεβιτς: "Μόνο νεκρό θα με πάρετε"
BBC News
Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλλουν στην έπαυλη του κ. Μιλόσεβιτς

31.3.2001 10:24 (Ωρα Λονδίνου)
"Μόνο νεκρό θα με πάρετε από εδώ μέσα" είπε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς σε συνέντευξη τύπου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, ο κ. Μιχαήλοβιτς έκανε γνωστό ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου και ότι σύμφωνα με αυτό ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και οικονομικά εγκλήματα. Ξεκαθάρισε ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα συλληφθεί για να εκδοθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκληματα πολέμου. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρις ότου συλληφθεί.

Ο κ. Μιχαήλοβιτς είπε ότι την Παρασκευή το βράδυ η αστυνομία αναγκάστηκε να σταματήσει την απόπειρα σύλληψης του Μιλόσεβιτς γιατί όπως εξήγησε "εάν χρησιμοποιούσαμε βία τότε θα υπήρχαν και θύματα". Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ανδρών της προσωπικής φρουράς του πρώην προέδρου, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Ο Υπουργός εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν από την αστυνομία και άλλες απόπειρες για σύλληψη του Μιλόσεβιτς και σημείωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είτε θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου εθελοντικά "είτε θα τον πάρουμε με τη βία".

Αλλά το πρακτορείο ειδήσεων της Σερβίας Μπέτα μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος και στενός συνεργάτης και φίλος του Μιλόσεβιτς, Ζίβοραντ 'Ιγκιτς είπε ότι δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου και υποστήριξε ότι δεν έγιναν διαπραγματεύσεις για τη σύλληψή του.

Αναφερόμενος στους αστυνομικούς που πήγαν για να συλλάβουν τον Μιλόσεβιτς ο ΄Ιγκιτς είπε ότι "δεν θα τους αφήσουμε να μπούνε μέσα. Δεν θα τους αφήσουμε να τον συλλάβουν."

Eurofighter: Έκπληξη και απογοήτευση για την αναβολή αγοράς από την Ελλάδα
BBC News
H Νότιος Κορέα, η Ολλανδία και η Σινγκαπούρη ενδιαφέρονται να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει η Ελλάδα λέει η Eurofighter

31.3.2001 10:54 (Ωρα Λονδίνου)
Την έκπληξη και απογοήτευση τους για την απόφαση της ελληνικής κυβερνησης να αναβάλλει την αγορά των αεροσκαφών Eurofighter εξέφρασε το Ευρωπαϊκό κονσόρτιουμ.

O Ian Bustin εκπρόσωπος της εταιρείας Eurofighter μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε όμως ότι άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανα καλύψουν το κενό που αφήνει η απουσία της Ελλάδας.

"Μας δημιούργησε έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για την αναβολή της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα Eurofighter. Αναμέναμε ότι θα προχωρούσουμε στην οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση το πρώτο δεκαπένθημερο του Απριλίου."Περιμέναμε ότι η τελική απόφαση θα λαμβανόταν στις αρχές Απριλίου στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και όχι με τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη την Πέμπτη" είπε ο Ian Bustin εκπρόσωπος τύπου της Eurofighter από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μόναχο της Γερμανίας.

Άλλοι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή

31.3.2001 10:41 (Ωρα Λονδίνου)
Και νέα επεισόδια πυροβολισμών σημειώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, ύστερα από τις βίαιες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή.

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Αλλος Παλαιστίνιος ο οποίος τραυματίστηκε στις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Τετάρτη εναντίον της οικίας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, πέθανε νωρίς το πρωϊ στο νοσοκομείο.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μετέδωσε ότι οι κηδείες των τελευταίων θυμάτων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες διαδηλώσεις καθώς μεγαλώνει η σύγκρουση μεταξύ του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σιαρόν και των Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ οι Ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν σε αρκετούς Παλαιστίνιους υπουργούς να ταξιδέψουν από τη Γάζα στη Δυτική Οχθη, όπου θα γινόταν συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς ΗΠΑ για το Κιότο
BBC News
Δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα λέει ο Μπους

31.3.2001 10:47 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να βρίσκονται απομονωμένες σχετικά με την απόρριψη της συμφωνίας του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές, η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπουργοί από 32 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που συναντώνται στο Μοντρεάλ του Καναδά, έχουν υπογράψει διακήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο είναι η κύρια προτεραιότητά τους.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι οι μόνες χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να στείλει στην Ουάσιγκτον αποστολή η οποία θα έχει επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών για το όλο θέμα.

Νέες συγκρούσεις στη ΠΓΔΜ
BBC News
Διαδήλωση αλβανών κατοίκων στο Κρίβενικ κατά των στρατιωτών της ΠΓΔΜ

31.3.2001 11:00 (Ωρα Λονδίνου)
Αλβανοί αντάρτες και στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίαςαντάλλαξαν πυρα όλμων και ελαφρών όπλων το Σάββατο το πρωί κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αλλά ο στρατός ανέφερε πως ερευνούσε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ένας αλβανός αντάρτης σκοτώθηκε.

Εν τω μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών που εποπτεύουν τα σύνορα σταμάτησαν 30 άνδρες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι Αλβανοί αντάρτες που περνούσαν από την ΠΓΔΜ στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκπρόσωπος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι οι άνδρες ήταν στρατεύσιμης ηλικίας και πως μαζί τους μετέφεραν πολυβόλα, όπλα που χρησιμοποιούνται από ελεύθερους σκοπευτές και άλλο πολεμικό υλικό.

Το κυπριακό συζήτησαν Πάουελ και Τζεμ
BBC News
Επιστροφή του Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επιθυμούν οι ΗΠΑ

31.3.2001 10:33 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κυπριακό συζήτησαν χθες μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με τον Τούρκο ομολογό του Ισμαήλ Τζέμ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Ουάσιγκτον Δημήτρης Απόκης, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που παρεβρίσκονταν στη συνάντηση είπε ότι ο κύριος Πάουελ εξέφρασε στον Τούρκο ομολογό του την επιθυμία της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη των συνομιλιών και την προσέλευση του κ. Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι ο κ. Πάουελ έδωσε δυνατό μήνυμα στον κ. Τζέμ όσο αφορά την επιθυμία της κυβέρνησης Μπούς να δεί τη διαδικασία του ΟΗΕ να ξεκινά και τον κ. Ντενκτάς να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ουσιαστική διάθεση διαπραγμάτευσης.

Ο Δαλάι Λάμα στην Ταϊβάν
BBC News
Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Δαλάι Λάμα

31.3.2001 10:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα βρίσκεται στην Ταϊβάν για δεκαήμερη επίσκεψη και κατά την άφιξή του έγινε δεκτός από εκατοντάδες υποστηρικτές του περιλαμβανομένων Βουδιστές μοναχούς και καλόγριες.

Η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα έχει θρησκευτικό σκοπό αφού θα δώσει σειρά διαλέξεων. Ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC στην Ταϊπέϊ ανέφερε ότι ο συμβολισμός της παρουσίας του Δαλάι Λάμα στο έδαφος της Ταϊβάν είναι τόσο δυναμική όσο και αμφιλεγόμενη.

Η Κίνα θεωρεί ότι το Θιβέτ και η Ταϊβάν βρίσκονται υπό την κυριαρχία της.

Ομάδα ακτιβιστών που υποστηρίζει την επανένωση της Ταϊβάν με την Κϊνα φώναζαν συνθήματα εναντίον του Δαλάϊ Λάμα έξω από το αεροδρόμιο.

Η αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι του Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έξω από το σπίτι του πριν λίγες μέρες

31.3.2001 08:30 (Ώρα Λονδίνου)
Δραματική νύχτα στο Βελιγράδι καθώς σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το σπίτι του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που επεχείρησαν να εισβάλλουν στην κατοικία του αντάλλαξαν πυρά με τη φρουρά του πρώην προέδρου. Ένας αστυνομικός φέρεται τραυματίας.

Η κατοικία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται νέα αστυνομική επίθεση.

Οι πληροφορίες στη διάρκεια της νύχτας ήταν αντικρουόμενες. Αρχικά έγινε γνωστό ότι κ. Μιλόσεβιτς είχε συλληφθεί, είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο όπου του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες και στη συνέχεια αφέθηκε ελέυθερος. Ωστόσο συνεργάτες του διέψευσαν ότι είχε συλληφθεί και ο ίδιος σε τηλεφωνική συνέντευξή του δήλωσε χαρακτηριστικά "Πίνω καφέ με τους φίλους μου και είμαι πολύ καλά".

Δεν έχει γίνει γνωστό τί κατηγορίες απαγγέλονται σε βάρος του πρώην προέδρου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτές αφορούν σε οικονομικά σκάνδαλα και όχι στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Σήμερα εκπνέει εξ άλλου και η προθεσμία που έχει δώσει η Ουάσιγκτον προκειμένου να αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι. Αμερικανοί επίσημοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις πληροφορίες περί συλλήψες Μιλόσεβιτς, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι περιμένει την επίσημη ενημέρωση των γιουγκοσλαβικών αρχών πριν εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Ç áóôõíïìßá åéóâÜëëåé óôï óðßôé ôïõ Ìéëüóåâéôò óôï ÂåëéãñÜäé
BBC News
O Óëüìðïíôáí Ìéëüóåâéôò Ýîù áðü ôï óðßôé ôïõ ðñéí áðü ëßãåò ìÝñåò

31.3.2001 06:00 (Ùñá Ëïíäßíïõ)
ÁíôáëëáãÞ ðõñïâïëéóìþí óçìåéþèçêå Ýîù áðü ôï óðßôé ôïõ ðñþçí ðñïÝäñïõ ôçò Ãéïõãêïóëáâßáò Óëüìðïíôáí Ìéëüóåâéôò, óôï ÂåëéãñÜäé. Áóôõíïìéêïß åðå÷åßñçóáí íá åéóÝëèïõí óôï óðßôé áëëÜ óõíÜíôçóáí ôçí áíôßóôáóç ôçò ðñïóùðéêÞò öñïõñÜò ôïõ ðñþçí ðñïÝäñïõ. Ç áíôáëëáãÞ ðõñïâïëéóìþí äéÞñêçóå ðåñßðïõ 15 ëåðôÜ êáé Ýíáò áóôõíïìéêüò öÝñåôáé üôé ôñáõìáôßóôçêå åëáöñÜ. Åí ìÝóù ôùí ðõñïâïëéóìþí,  õðïóôçñéêôÝò ôïõ Ìéëüóåâéôò äéáäÞëùóáí èõìùìÝíá Ýîù áðü ôï óðßôé ôïõ. Áðü ôüôå ç áóôõíïìßá Ý÷åé ó÷çìáôßóåé êëïéü áðïêëåéóìïý ãýñù áðü ôï óðßôé åíþ Ýíá  ôåèùñáêéóìÝíï ü÷çìá ìåôáöïñÜò ðñïóùðéêïý Ý÷åé ðÜñåé èÝóç êïíôÜ óå ìßá áðü ôéò ðýëåò. Ç áíôáëëáãÞ ðõñïâïëéóìþí Ýãéíå ýóôåñá áðü ôç äÞëùóç ôïõ áíôéðñïÝäñïõ ôçò óåñâéêÞò êõâÝñíçóçò ÆÜñêï Êüñáôò üôé ï ê. Ìéëüóåâéôò óõíåëÞöèç êáé ìåôáöÝñèçêå óôï äéêáóôÞñéï ôïõ Âåëéãñáäßïõ. Ùóôüóï äåí õðÜñ÷åé åðßóçìç åðéâåâáßùóç ôçò äÞëùóçò ôïõ ê. Êüñáôò êáé ëßãï áñãüôåñá ï Óëüìðïíôáí Ìéëüóåâéôò Ýêáíå óýíôïìç åìöÜíéóç Ýîù áðü ôçí êáôïéêßá ôïõ ãéá íá ÷áéñåôßóåé ôïõò õðïóôçñéêôÝò ôïõ.

Óýìöùíá ìå ôïí áíôáðïêñéôÞ ôïõ BBC ðïõ âñßóêåôáé óôï ÂåëéãñÜäé,, ìðïñåß í'áðáããÝëèçêáí êáôçãïñßåò êáôÜ ôïõ ê. Ìéëüóåâéôò êáé íá ôïõ åðåôñÜðç êáôüðéí íá åðéóôñÝøåé óôï óðßôé ôïõ êáèüí ÷ñüíïí èá óõíå÷ßæåôáé ç äéêáóôéêÞ äéáäéêáóßá. Õðåíèõìßæåôáé üôé ôï ÄéåèíÝò ÄéêáóôÞñéï ôùí ÇíùìÝíùí Åèíþí óôç ×Üãç èÝëåé íá äéêÜóåé ôïí ðñþçí ðñüåäñï ôçò Ãéïõãêïóëáâßáò ìå ôçí êáôçãïñßá ðùò åõèýíåôáé ãéá åãêëÞìáôá ðïëÝìïõ.

Åí ôù ìåôáîý, ôï ÓôÝéô ÍôéðÜñôìåíô åîÝöñáóå ôçí éêáíïðïßçóÞ ôïõ ãéá ôá íÝá áðü ôï ÂåëéãñÜäé. Ùóôüóï, áìåñéêáíïß áîéùìáôïý÷ïé äÞëùóáí üôé èÝëïõí íá ðëçñïöïñçèïýí áðü ôéò ßäéåò ôéò ãéïõãêïóëáâéêÝò áñ÷Ýò ðñéí ðñïâïýí óå åðßóçìç áíáêïßíùóç.

Ç óýëëçøç ôïõ Ìéëüóåâéôò Ýãéíå ëßãï ðñéí åêðíåýóåé ç ðñïèåóìßá ðïõ åß÷áí äüóåé ïé ÇÐÁ ïé ïðïßåò åß÷áí áðåéëÞóåé ìå áõóôçñÝò ïéêïíïìéêÝò êõñþóåéò åÜí äåí Ýêáíå óçìáíôéêÜ âÞìáôá ç Ãéïõãêïóëáâßá óôïí ôïìÝá ôïõ åêäçìïêñáôéóìïý. Óýìöùíá ìå ôïí áíôáðïêñéôÞ ôïõ BBC óôçí ÏõÜóéíãêôïí, ìðïñåß ç óýëëçøç ôïõ Óëüìðïíôáí Ìéëüóåâéôò íá èåùñçèåß åðáñêÝò ìÝôñï êáé íá ìçí åðéâëçèïýí Ýôóé êõñþóåéò óôï ÂåëéãñÜäé ðñïò ôï ðáñüí.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.