Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-24

  1. 20 νεκροί από βόμβες στη Ρωσία
  2. Σφοδρές συγκρούσεις στην πΓΔΜ
  3. Σφοδρές συγκρούσεις στην πΓΔΜ
  4. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
  5. Δύο νεκροί από σεισμό στην Ιαπωνία
  6. Ανεξέλεγκτος ο αφθώδης στη Βρετανία
  7. Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό
  8. Υποστήριξη Μπους προς Κόφι Ανάν
  9. Συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανοφώνων είχε η κυβέρνηση της Σερβίας
  10. Σκοτώθηκε ένας από τους συνιδρυτές της Γκρινπις
  11. Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν από τρείς εκρήξεις βομβών στην Ρωσία
  12. Ελληνικό κρατικό έγγραφο προκαλεί αναστάτωση στα Σκόπια
  13. Τελευταία ημέρα της συνόδου Κορυφής.
  14. Ανεξέλεγκτος ο Αφθώδης στη Βρετανία.
  15. Συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών είχε η κυβέρνηση της Σερβίας
  16. Αθώωση τριών Βόσνιων Μουσουλμάνων από δικαστήριο στη Βοσνία.
  17. Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό
  18. Υποστήριξη Μπους προς Κόφι Αναν
  19. Δύο νεκροί από σεισμό στην Ιαπωνία.
  20. Θάνατος ενός από τους συνιδρυτές της Γκρήνπις
  21. Ελληνικό κρατικό έγγραφο προκαλεί αναστάτωση στα Σκόπια
  22. Τελευταία ημέρα της συνόδου Κορυφής.
  23. Ανεξέλεγκτος ο Αφθώδης στη Βρετανία.
  24. Συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών είχε η κυβέρνηση της Σερβίας
  25. Αθώωση τριών Βόσνιων Μουσουλμάνων από δικαστήριο στη Βοσνία.
  26. Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό
  27. Υποστήριξη Μπους προς Κόφι Αναν
  28. Θάνατος ενός από τους συνιδρυτές της Γκρήνπις
  29. Μια από τις πιο πλούσιες ιπποδρομίες στον κόσμο πραγματοποείται σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
20 νεκροί από βόμβες στη Ρωσία
BBC News
Χάος προκάλεσε η βόμβα στο Μινεραλνίγιε Βόντι

24.3.2001 16:11 (Ωρα Λονδίνου)
20 άτομα σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών στη νότιο Ρωσία. Οι πρώτες βόμβες εξερράγησαν στην περιοχή της Σταυρούπολης κοντά στην Τσετσενία. Η μία βόμβα ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο και εξερράγη σε αγορά στην πόλη Μινεραλνίγιε Βόντι. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό σταθμό στην πόλη Γιεσεντούκι. Η έκρηξη της τρίτης βόμβας προκάλεσε το θάνατο δύο αστυνομικών την ώρα που εξέταζαν ένα ύποπτο αυτοκίνητο σε περιοχή κοντά στη Σταυρούπολη. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε έκτακτη συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα της τοποθέτησης των βομβών ενώ έστειλε στην περιοχή ειδικό απεσταλμένο. Μέχρι στιγμή καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση των βομβών.

Σφοδρές συγκρούσεις στην πΓΔΜ
BBC News
Τέτοβο

24.3.2001 16:51 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των δυναμέων ασφαλείας της πΓΔΜ στο χωριό Γκρατσάνι που βρίσκεται 12 χλμ στα βόρεια των Σκοπίων. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC καπνοί είναι ορατοί από τους γύρω λόφους και ακούγονται εκρήξεις οβίδων. Προηγουμένως σημειώθηκαν νέοι πυροβολισμοί στο Τέτοβο, λίγο μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λιουμπσκο Γκεοργκιέφσκι ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον των αλβανοφώνων ανταρτών.

Σφοδρές συγκρούσεις στην πΓΔΜ
BBC News
Τέτοβο

24.3.2001 16:51 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των δυναμέων ασφαλείας της πΓΔΜ στο χωριό Γκρατσάνι που βρίσκεται 12 χλμ στα βόρεια των Σκοπίων. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC καπνοί είναι ορατοί από τους γύρω λόφους και ακούγονται εκρήξεις οβίδων. Προηγουμένως σημειώθηκαν νέοι πυροβολισμοί στο Τέτοβο, λίγο μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λιουμπσκο Γκεοργκιέφσκι ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον των αλβανοφώνων ανταρτών.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
BBC News
Τα οικονομικά θέματα κυριάρχησαν την τελευταία ημέρα της Συνόδου

24.3.2001 17:11 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών θα επηρεασθούν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Στοκχόλμη τονίζεται πάντως ότι οι ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά ισχυρή και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στις οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν αναγκαία την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστούν οι οικονομίες των χωρών τους ανταγωνιστικές. Δεν κατάφεραν, όμως, να συμφωνήσουν ως προς το ποια ακριβώς μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Στη Σύνοδο Κορυφής εξετάσθηκε επίσης και η κατάσταση στην πΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας αυτής Μπορίς Τραϊκόφσκι. Οι 15 στήριξαν την κυβέρνηση των Σκοπίων. Παράλληλα απηύθυναν έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Δύο νεκροί από σεισμό στην Ιαπωνία

24.3.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 12 τραυματίστηκαν από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας με επίκεντρο περιοχή κοντά στην πόλη της Χιροσίμα. Ιάπωνες επιστήμονες ανέφεραν ότι ο σεισμός είχε ισχύ 6.4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Από τον σεισμό πολλά κτίρια κουνήθηκαν, ρήγματα δημιουργήθηκαν σε δρόμους ενώ πολλά παράθυρα έσπασαν. Το αεροδρόμιο της Χιροσίμα έκλεισε ενώ τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων ανεστάλησαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφάλειας.

Ανεξέλεγκτος ο αφθώδης στη Βρετανία

24.3.2001 16:25 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ασθένεια του αφθώδους πυρετού, με τους ειδικούς σύμβουλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν το υπουργείο Γεωργίας ότι εάν δεν λάβει σύντομα σειρά δραστικών μέτρων, μέχρι τον Ιούνιο τα κρούσματα της νόσου θα φτάσουν τα 4.000 απο τα 514 που είναι επιβεβαιωμένα ως αυτή την ώρα.

"Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου" δήλωσε ένας απο τους ειδικούς, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κινγκ και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να θανατώθουν περίπου τα μισά ζώα της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ασθένειας του αφθώδους πυρετού, αυτή τη φορά σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Παρίσι, αρκετά χιλιόμετρα μακρυά απο την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας.

Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό

24.3.2001 16:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Σε τελετή, που οργανώθηκε απο την ελληνική ομογένεια για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να βοηθήσει για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

"Σεβόμαστε την αρχαία επιρροή της Ελλάδος και εκτιμάμε τις νέες φιλίες. Η Ελλάδα και η Αμερική υπήρξαν σύμμαχοι στους μεγάλους αγώνες του 20ου αιώνα. Τις δύο χώρες συνδέουν η ιστορία, η οικονομία, ο αλληλοσεβασμός, τα κοινά ιδανικά. Εμείς θεωρούμε οτι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα, ένας δυνατός σύμμαχος και μια ισχυρή δύναμη", είπε ο Τζορτζ Μπους.

Νωρίτερα η κυβέρνηση Μπούς ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην αμυντική πολιτική της . Αυτή τη φορά η προσοχή της Αμερικής δεν θα είναι στραμένη στην Ευρώπη αλλά στον Ειρηνικό και την Ασία, καθώς πλέον η Κίνα θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ.

Υποστήριξη Μπους προς Κόφι Ανάν

24.3.2001 16:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόφι Ανάν για την παραμονή του, για δεύτερη πενταετία, στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Ανάν στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η κυβέρνησή του πιστεύει πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών άσκησε με επιτυχία τα καθήκοντά του και γι'αυτό τον στηρίζει.

Συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανοφώνων είχε η κυβέρνηση της Σερβίας

24.3.2001 17:12 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση της Σερβίας είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανοφώνων στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την υπόλοιπη Σερβία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο σεβασμό των μειονοτήτων στη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία των Σέρβων απέφυγε να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν οι Αλβανόφωνοι δεν απελευθερώσουν 6 Σέρβους που κρατούν αιχμάλωτους. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια Πίτερ Φέιθ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική.

Σκοτώθηκε ένας από τους συνιδρυτές της Γκρινπις

24.3.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου)
H αστυνομία στην Ιταλία ανακοίνωσε οτι ένας απο τους συνιδρυτές της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπις, ο Καναδός Ντέιβιντ Μακ Τάγκαρτ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην Περούτζια. Ο Ντέιβιντ Μακ Τάγκαρτ που ήταν ηλικίας 68 χρόνων, βοήθησε στην ίδρυση της οργάνωσης το 1971 ενώ μέχρι πριν από δέκα χρόνια διετέλεσε πρόεδρός της.

Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν από τρείς εκρήξεις βομβών στην Ρωσία

24.3.2001 11:52 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 90 τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών στη νότιο Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους συμβούλους του για την ασφάλεια σε συνάντηση στο Κρεμλίνο ενώ απέστειλε στην περιοχή ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων προκειμένου να ερευνήσουν το θέμα. Οι δύο βόμβες εξερράγησαν στην περιοχή της Σταυρούπολης κοντά στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας. Τα περισσότερα άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη της πρώτης βόμβας η οποία ήταν κρυμμένη σε αυτοκίνητο και εξερράγη σε αγορά στην πόλη Μινεραλνίγιε Βόντι. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό σταθμό στην πόλη Γιεσεντούκι. Η έκρηξη της τρίτης βόμβας προκάλεσε το θάνατο δύο αστυνομικών την ώρα που εξέταζαν ένα ύποπτο αυτοκίνητο σε περιοχή κοντά στη Σταυρούπολη. Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση των βομβών, ενώ σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση συνελήφθη ένα άτομο.

Ελληνικό κρατικό έγγραφο προκαλεί αναστάτωση στα Σκόπια
BBC News
Αναστάτωση στη ΠΓΔΜ απο ελληνικό έγγραφο

24.3.2001 9:45 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίσθηκε και χθές η ανταλλαγή - σποραδικών ωστόσο - πυροβολισμών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Η κυβέρνηση των σκοπίων δήλωσε οτι έχει εξουσιοδοτήσει τους διοικητές του στρατού να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξόντωση των ανταρτών οι οποίοι έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο που τους ζητούσε να παραδωθούν ή να αποσυρθουν απο το έδαφος της ΠΓΔΜ. Εν τω μεταξύ, σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει στην πρώην ΓΔΜ η εμφάνιση ενός απόρητου εγγράφου του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που συνιστά διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο έγγραφο του συμβούλου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστώνται στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ορισμένα μέτρα για το ξεπέρασμα της κρίσης στην ΠΓΔΜ. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η μονομερής κατάπαυση του πυρός εκ μέρους της ΠΓΔΜ. Αλλα σημεία του εγγράφου είναι η καθιέρωση της Αλβανικής γλώσσας ως ισότιμη με τη Σλαβομακεδονική ακόμα και στη Βουλή και η υπογραφή συμφωνίας τύπου Ντέϊτον, πιθανόν στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν τόσο την αναστάτωση όσο και την έντονη αντίδραση των Σκοπίων.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει στην πρώην ΓΔΜ η εμφάνιση ενός απόρητου εγγράφου του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που συνιστά διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τελευταία ημέρα της συνόδου Κορυφής.
BBC News
Στην ατζέντα σήμερα οικονομικά θέματα.

24.3.2001 8:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ κυριάρχησε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στη Στοκχόλμη. Οι αρχηγοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στις προσπάθειες των Σκοπίων να καταστείλουν τη δράση των Αλβανών ανταρτών.

Ωστόσο η Σουηδία, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζει σήμερα οι ηγέτες των χωρών μελλών να ασχοληθούν με θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και με την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη.

Ανεξέλεγκτος ο Αφθώδης στη Βρετανία.
BBC News
Χιλιάδες ζώα θα θανατωθούν μέχρι το καλοκαίρι

24.3.2001 8:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ασθένεια του Αφθώδους πυρετού, με τους ειδικούς σύμβουλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν το υπουργείο γεωργίας οτι άν δεν λάβει σύντομα σειρά δραστικών μέτρων, μέχρι τον Ιούνιο τα κρούσματα της νόσου αυτής θα φτάσουν τα 4.000 απο τα 514 που είναι επιβεβαιωμένα εώς αυτή την ώρα.

"Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου" δήλωσε ένας απο τους ειδικούς, ο καθηγητής David King. και πρόσθεσε οτι δεν αποκλείεται να θανατώθουν περίπου τα μισά ζώα της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ασθένειας του αφθώδους πυρετού, αυτή τη φορά σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Παρίσι, αρκετά χιλιόμετρα μακρυά απο την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας.

Συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών είχε η κυβέρνηση της Σερβίας

24.3.2001 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση της Σερβίας έιχε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρεσεβο, στα σύνορα του Κοσυφοπεδίου με την υπόλοιπη Σερβία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο σεβασμό των μειονοτήτων στη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία των Σέρβων απέφυγε να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν οι Αλβανοί δεν απελευθερώσουν 6 Σέρβους που κρατούν αιχμάλωτους. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια Πίτερ Φέιθ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική.

Αθώωση τριών Βόσνιων Μουσουλμάνων από δικαστήριο στη Βοσνία.

24.3.2001 9:16 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στη Βοσνία αθώωσε τρείς Βόσνιους - Μουσουλμάνους που κατηγορούνταν οτι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίων πολιτών της Κροατίας το 1993. Εν τω μεταξύ Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές απέλασαν ένα Βόσνιο Σέρβο τον οποίο κατηγόρησαν ότι βασάνισε και δολοφόνησε Μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό

24.3.2001 8:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Σε μία τελετή, που οργανώθηκε απο την Ελληνική ομογένεια για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε οτι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να βοηθήσει για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Σεβόμαστε την αρχαία επηροή της Ελλάδας και εκτιμάμε τις νέες φιλίες. Η Ελλάδα και η Αμερική υπήρξαν σύμμαχοι στους μεγάλους αγώνες του 20ου αιώνα. Τις δύο χώρες συνδέουν η ιστορία, η οικονομία, ο αλληλοσεβασμός, τα κοινά ιδανικά. Εμείς θεωρούμε οτι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα, ένας δυνατός σύμμαχος και μιά ισχυρή δύναμη", είπε ο Τζώρτζ Μπούς.

Νωρίτερα η κυβέρνηση Μπούς ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην αμυντική πολιτική της . Αυτή τη φορά η προσοχή της Αμερικής δεν θα είναι στραμένη στην Ευρώπη αλλά στον Ειρηνικό και την Ασία, καθώς πλέον η Κίνα θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ.

Υποστήριξη Μπους προς Κόφι Αναν

24.3.2001 8:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους ανακοίνωσε οτι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόφι Αννάν για την παραμονή του, για δεύτερη πενταετία, στη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Ανάν στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η κυβέρνησή του πιστεύει πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έκανε μια εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα και πως αυτός είναι και ο λόγος που τον στηρίζει.

Δύο νεκροί από σεισμό στην Ιαπωνία.

24.3.2001 11:47 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 12 τραυματίστηκαν από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας με επίκεντρο κοντά στην πόλη της Χιροσίμα. Γιαπωνέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο σεισμός ήταν ένταση 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από τον σεισμό πολλά κτίρια ταρακουνήθηκαν βίαια, ορισμένοι δρόμοι άνοιξαν ενώ πολλά παράθυρα έσπασαν. Το αεροδρόμιο της Χιροσίμα έκλεισε ενώ τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων ανεστάληκαν προκειμένου να γίνει έλεγχος ασφάλειας.

Θάνατος ενός από τους συνιδρυτές της Γκρήνπις

24.3.2001 9:21 (Ωρα Λονδίνου)
H αστυνομία στην Ιταλία ανακοίνωσε οτι ένας απο τους συνιδρυτές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, ο καναδός David McTaggart, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην Περούτζια. Ο McTaggart που ήταν ηλικίας 68 χρόνων, βοήθησε στην ίδρυση της οργάνωσης το 1971 ενώ μέχρι πριν από δέκα χρόνια υπήρξε πρόεδρός της.

Ελληνικό κρατικό έγγραφο προκαλεί αναστάτωση στα Σκόπια
BBC News
Αναστάτωση στη ΠΓΔΜ απο ελληνικό έγγραφο

24.3.2001 8:27 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίσθηκε και εχθές η ανταλλαγή -σποραδικών ωστόσο- πυροβολισμών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Η κυβέρνηση των σκοπίων δήλωσε οτι έχει εξουσιοδοτήσει τους διοικητές του στρατού να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξόντωση των ανταρτών οι οποίοι έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο που τους ζητούσε να παραδωθούν ή να αποσυρθουν απο το έδαφος της ΠΓΔΜ.

Τη δράση των Αλβανών ανταρτών καταδίκασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει στην πρώην ΓΔΜ η εμφάνιση ενός απόρητου εγγράφου του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που συνιστά διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τελευταία ημέρα της συνόδου Κορυφής.
BBC News
Στην ατζέντα σήμερα οικονομικά θέματα.

24.3.2001 8:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ κυριάρχησε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στη Στοκχόλμη. Οι αρχηγοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στις προσπάθειες των Σκοπίων να καταστείλουν τη δράση των Αλβανών ανταρτών.

Ωστόσο η Σουηδία, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζει σήμερα οι ηγέτες των χωρών μελλών να ασχοληθούν με θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και με την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη.

Ανεξέλεγκτος ο Αφθώδης στη Βρετανία.
BBC News
Χιλιάδες ζώα θα θανατωθούν μέχρι το καλοκαίρι

24.3.2001 8:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ασθένεια του Αφθώδους πυρετού, με τους ειδικούς σύμβουλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν το υπουργείο γεωργίας οτι άν δεν λάβει σύντομα σειρά δραστικών μέτρων, μέχρι τον Ιούνιο τα κρούσματα της νόσου αυτής θα φτάσουν τα 4.000 απο τα 514 που είναι επιβεβαιωμένα εώς αυτή την ώρα.

"Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου" δήλωσε ένας απο τους ειδικούς, ο καθηγητής David King. και πρόσθεσε οτι δεν αποκλείεται να θανατώθουν περίπου τα μισά ζώα της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ασθένειας του αφθώδους πυρετού, αυτή τη φορά σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Παρίσι, αρκετά χιλιόμετρα μακρυά απο την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας.

Συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών είχε η κυβέρνηση της Σερβίας

24.3.2001 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση της Σερβίας έιχε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρεσεβο, στα σύνορα του Κοσυφοπεδίου με την υπόλοιπη Σερβία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο σεβασμό των μειονοτήτων στη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία των Σέρβων απέφυγε να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν οι Αλβανοί δεν απελευθερώσουν 6 Σέρβους που κρατούν αιχμάλωτους. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια Πίτερ Φέιθ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική.

Αθώωση τριών Βόσνιων Μουσουλμάνων από δικαστήριο στη Βοσνία.

24.3.2001 9:16 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στη Βοσνία αθώωσε τρείς Βόσνιους - Μουσουλμάνους που κατηγορούνταν οτι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίων πολιτών της Κροατίας το 1993. Εν τω μεταξύ Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές απέλασαν ένα Βόσνιο Σέρβο τον οποίο κατηγόρησαν ότι βασάνισε και δολοφόνησε Μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό

24.3.2001 8:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Σε μία τελετή, που οργανώθηκε απο την Ελληνική ομογένεια για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε οτι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να βοηθήσει για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Σεβόμαστε την αρχαία επηροή της Ελλάδας και εκτιμάμε τις νέες φιλίες. Η Ελλάδα και η Αμερική υπήρξαν σύμμαχοι στους μεγάλους αγώνες του 20ου αιώνα. Τις δύο χώρες συνδέουν η ιστορία, η οικονομία, ο αλληλοσεβασμός, τα κοινά ιδανικά. Εμείς θεωρούμε οτι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα, ένας δυνατός σύμμαχος και μιά ισχυρή δύναμη", είπε ο Τζώρτζ Μπούς.

Νωρίτερα η κυβέρνηση Μπούς ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην αμυντική πολιτική της . Αυτή τη φορά η προσοχή της Αμερικής δεν θα είναι στραμένη στην Ευρώπη αλλά στον Ειρηνικό και την Ασία, καθώς πλέον η Κίνα θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ.

Υποστήριξη Μπους προς Κόφι Αναν

24.3.2001 8:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους ανακοίνωσε οτι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόφι Αννάν για την παραμονή του, για δεύτερη πενταετία, στη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Ανάν στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η κυβέρνησή του πιστεύει πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έκανε μια εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα και πως αυτός είναι και ο λόγος που τον στηρίζει.

Θάνατος ενός από τους συνιδρυτές της Γκρήνπις

24.3.2001 9:21 (Ωρα Λονδίνου)
H αστυνομία στην Ιταλία ανακοίνωσε οτι ένας απο τους συνιδρυτές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, ο καναδός David McTaggart, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην Περούτζια. Ο McTaggart που ήταν ηλικίας 68 χρόνων, βοήθησε στην ίδρυση της οργάνωσης το 1971 ενώ μέχρι πριν από δέκα χρόνια υπήρξε πρόεδρός της.

Μια από τις πιο πλούσιες ιπποδρομίες στον κόσμο πραγματοποείται σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

24.3.2001 9:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμενεται να διεξαχθεί σήμερα μία πιο τις πιο πλούσιες ιπποδρομίες στον κόσμο. Στην κούρσα συμμετέχουν δώδεκα άλογα ενώ τα χρήματα για τους νικητές ανερχονται σε 6 εκατομμύρια δολλάρια.Ο περσινός νικητής με το όνομα Dubai Millennium δεν θα λάβει μέρος στις ιπποδρομίες για να υπερασπίσει τον τίτλο του. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγορεύεται η τοποθέτηση στοιχημάτων αλλά σύμφωνα με ανταποκριτές πολύς κόσμος αναμένεται να στοιχιματίσουν δια τηλεφώνου ή μέσω του διαδικτύου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.