Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-21

  1. Εντολή στο στρατό δίνει ο πρόεδρος Τραικόφσκυ
  2. Τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο της ΠΓΔΜ προς τους αντάρτες
  3. Τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο της ΠΓΔΜ προς τους αντάρτες
  4. Αφθώδης πυρετός και στην Ολλανδία
  5. Πτώση των Ευρωπαικών χρηματιστηρίων
  6. Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων από την Τουρκική αστυνομία
  7. Συναντήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή
  8. Η Κίνα κατέχει το ρεκόρ εκτελέσεων
  9. Απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  10. Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων από την Τουρκική αστυνομία
  11. Συναντήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μέσα Ανατολή
  12. Η Κίνα κατέχει το ρεκόρ εκτελέσεων
  13. απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  14. Σκάνδαλο στο Βατικανό.
  15. Απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  16. Απειλείται η Μεσόγειος απο τον τουρισμό.
  17. Λήγει τα μεσάνυχτα η διορία των Αλβανόφωνων.
  18. Κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
  19. 40 νέα κρούσματα Αυθώδους πυρετού σε μία ημέρα.
  20. Τελεσίγραφο της FIFA στην Ελλάδα
  21. Σκάνδαλο στο Βατικανό.
  22. Συνάντηση Μπούς - Σαρόν
  23. απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Εντολή στο στρατό δίνει ο πρόεδρος Τραικόφσκυ
BBC News
Ετοιμος για παν ενδεχόμενο ο στρατός της ΠΓΔΜ

21.3.2001 23:33 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρακτορείο ειδήσεων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας μετέδωσε ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τη μεριά των Αλβανών ανταρτών στα υψώματα πάνω από το Τέτοβο, στα βορειοδυτικά της χώρας. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ακόμη ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την περιπολία του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Το τελεσίγραφο που έχουν θέσει οι αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Αλβανούς αντάρτες έληξε. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφκσυ έδωσε εντολή στο στρατό να αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Λίγες ώρες πριν από την λήξη του τελεσιγράφου, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι κήρυξαν εκεχειρία, ως πρώτο βήμα για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αλι Αχμέτι, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου ότι οι αντάρτες κήρυξαν διαρκή και μονομερή εκεχειρία, προειδοποιώντας, όμως, ότι οι συγκρούσεις θα γενικευτούν αν οι οι αντάρτες δεχτούν επίθεση. Οι αρχές των Σκοπίων έχουν ζητήσει από τους Αλβανούς αντάρτες να παραδοθούν ή να αποχωρήσουν από την περιοχή που έχουν καταλάβει στο Τέτοβο -- διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη επίθεση του στρατού. Ωστόσο, οι αντάρτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραδοθούν. Ο απεσταλμένος του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι είναι εμφανής η νευρικότητα και η ένταση στα Αλβανικά χωριά που περιβάλλουν το Τέτοβο.

Ενταση επικρατεί και στα Σκόπια μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, τον οποίο πυροβόλησαν άγνωστοι σε περιοχή όπου κυριαρχεί το Αλβανικό στοιχείο. Ενας άλλος αστυνομικός τραυματίστηκε.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια απασχόλησε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, George Robertson, είπε ότι τα κράτη μέλη καλούνται να προσφέρουν στρατεύματα για να ενισχυθούν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι χρειάζονται χίλιοι τετρακόσιοι στρατιώτες και ότι μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί να συμβάλου ν η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρεταννίας, Robin Cook, δήλωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή - η K-FOR - πρέπει να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά στην κρίση αυξάνοντας τις περιπολίες της στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με στόχο να εμποδίσει τους αντάρτες να περάσουν τα σύνορα. Παράλληλα, όμως, ο Κος Cook είπε ότι η Βρετανία θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στα Σκόπια για να βοηθήσει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αλβανικής μειονότητας στη χώρα αυτή. Γι'αυτό, όπως είπε, σε πρώτη φάση η Βρετανία θα διαθέσει περίπου 250 εκατομμύρια δραχμές για την χρηματοδότηση Αλβανικού Πανεπιστημίου στο Τέτοβο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Igor Ivanov, μιλώντας στα Σκόπια, κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να προχωρήσουν σε συμφωνία που θα κάνει σεβαστή την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών της περιοχής.

Επικριτικός κατά του ΝΑΤΟ ο Σημίτης

Επικριτικός εναντι του ΝΑΤΟ για την κρίση στα Βαλκάνια ηταν ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λονδίνο. Ο Κος Σημίτης, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στην βρεταννική πρωτεύουσα είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομολογό του, Τόνυ Μπλαίρ, με τον οποίο συζήτησε την κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τη περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαικής Ενωσης, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Κυπριακό.

Τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο της ΠΓΔΜ προς τους αντάρτες
BBC News
Ετοιμος για παν ενδεχόμενο ο στρατός της ΠΓΔΜ

21.3.2001 22:20 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρακτορείο ειδήσεων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας μετέδωσε ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τη μεριά των Αλβανών ανταρτών στα υψώματα πάνω από το Τέτοβο, στα βορειοδυτικά της χώρας. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ακόμη ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την περιπολία του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Λίγες ώρες προτούν λήξει το τελεσίγραφο που έχουν θέσει οι αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Αλβανόφωνους αντάρτες - και το οποίο λήγει απόψε στη 1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας - εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι κήρυξαν εκεχειρία, ως πρώτο βήμα για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αλι Αχμέτι, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου ότι οι αντάρτες κήρυξαν διαρκή και μονομερή εκεχειρία, προειδοποιώντας, όμως, ότι οι συγκρούσεις θα γενικευτούν αν οι οι αντάρτες δεχτούν επίθεση. Οι αρχές των Σκοπίων έχουν ζητήσει από τους Αλβανούς αντάρτες να παραδοθούν ή να αποχωρήσουν από την περιοχή που έχουν καταλάβει στο Τέτοβο -- διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη επίθεση του στρατού. Ωστόσο, οι αντάρτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραδοθούν. Ο απεσταλμένος του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι είναι εμφανής η νευρικότητα και η ένταση στα Αλβανικά χωριά που περιβάλλουν το Τέτοβο.

Ενταση επικρατεί και στα Σκόπια μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, τον οποίο πυροβόλησαν άγνωστοι σε περιοχή όπου κυριαρχεί το Αλβανικό στοιχείο. Ενας άλλος αστυνομικός τραυματίστηκε.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια απασχόλησε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, George Robertson, είπε ότι τα κράτη μέλη καλούνται να προσφέρουν στρατεύματα για να ενισχυθούν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι χρειάζονται χίλιοι τετρακόσιοι στρατιώτες και ότι μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί να συμβάλουν η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρεταννίας, Robin Cook, δήλωσε ό τι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή - η K-FOR - πρέπει να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά στην κρίση αυξάνοντας τις περιπολίες της στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με στόχο να εμποδίσει τους αντάρτες να περάσουν τα σύνορα. Παράλληλα, όμως, ο Κος Cook είπε ότι η Βρετανία θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στα Σκόπια για να βοηθήσει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αλβανικής μειονότητας στη χώρα αυτή. Γι'αυτό, όπως είπε, σε πρώτη φάση η Βρετανία θα διαθέσει περίπου 250 εκατομμύρια δραχμές για την χρηματοδότηση Αλβανικού Πανεπιστημίου στο Τέτοβο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Igor Ivanov, μιλώντας στα Σκόπια, κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να προχωρήσουν σε συμφωνία που θα κάνει σεβαστή την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών της περιοχής.

Επικριτικός κατά του ΝΑΤΟ ο Σημίτης

Επικριτικός εναντι του ΝΑΤΟ για την κρίση στα Βαλκάνια ηταν ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λονδίνο. Ο Κος Σημίτης, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στην βρετανική πρωτευουσα είχε χθες συνάντηση με τον Βρετανό ομολογό του, Τόνυ Μπλαίρ, με τον οποίο συζήτησε την κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τη περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαικής Ενωσης, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Κυπριακό.

Τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο της ΠΓΔΜ προς τους αντάρτες
BBC News
Ετοιμος για παν ενδεχόμενο ο στρατός της ΠΓΔΜ

21.3.2001 21:06 (Ωρα Λονδίνου)
Λίγες ώρες προτούν λήξει το τελεσίγραφο που έχουν θέσει οι αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Αλβανόφωνους αντάρτες - και το οποίο λήγει απόψε στη 1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας - εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι κήρυξαν εκεχειρία, ως πρώτο βήμα για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αλι Αχμέτι, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου ότι οι αντάρτες κήρυξαν διαρκή και μονομερή εκεχειρία, προειδοποιώντας, όμως, ότι οι συγκρούσεις θα γενικευτούν αν οι οι αντάρτες δεχτούν επίθεση. Οι αρχές των Σκοπίων έχουν ζητήσει από τους Αλβανούς αντάρτες να παραδοθούν ή να αποχωρήσουν από την περιοχή που έχουν καταλάβει στο Τέτοβο, βορειοδυτικά της χώρας -- διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη επίθεση του στρατού. Παρόλο που δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις, οι αντάρτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραδοθούν. Ο απεσταλμένος του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι είναι εμφανής η νευρικότητα και η ένταση στα Αλβανικά χωριά που περιβάλλουν το Τέτοβο.

Αν και νωρίς πρωί ακούγονταν και πάλι πυροβολισμοί στο Τέτοβο, ωστόσο η κατάσταση είναι σαφώς πιο ήρεμη από τις προηγούμενες ημέρες -- μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC.

Ενταση επικρατεί και στα Σκόπια μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, τον οποίο πυροβόλησαν άγνωστοι σε περιοχή όπου κυριαρχεί το Αλβανικό στοιχείο. Ενας άλλος αστυνομικός τραυματίστηκε.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια απασχόλησε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, George Robertson, είπε ότι τα κράτη μέλη καλούνται να προσφέρουν στρατεύματα για να ενισχυθούν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι χρειάζονται χίλιοι τετρακόσιοι στρατιώτες και ότι μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί να συμβάλουν η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρεταννίας, Robin Cook, δήλωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή - η K-FOR - πρέπει να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά σ την κρίση αυξάνοντας τις περιπολίες της στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με στόχο να εμποδίσει τους αντάρτες να περάσουν τα σύνορα. Παράλληλα, όμως, ο Κος Cook είπε ότι η Βρετανία θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στα Σκόπια για να βοηθήσει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αλβανικής μειονότητας στη χώρα αυτή. Γι'αυτό, όπως είπε, σε πρώτη φάση η Βρετανία θα διαθέσει περίπου 250 εκατομμύρια δραχμές για την χρηματοδότηση Αλβανικού Πανεπιστημίου στο Τέτοβο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Igor Ivanov, μιλώντας στα Σκόπια, κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να προχωρήσουν σε συμφωνία που θα κάνει σεβαστή την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών της περιοχής.

Επικριτικός κατά του ΝΑΤΟ ο Σημίτης

Επικριτικός εναντι του ΝΑΤΟ για την κρίση στα Βαλκάνια ηταν ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λονδίνο. Ο Κος Σημίτης, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στην βρετανική πρωτευουσα είχε χθες συνάντηση με τον Βρετανό ομολογό του, Τόνυ Μπλαίρ, με τον οποίο συζήτησε την κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τη περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαικής Ενωσης, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Κυπριακό.

Αφθώδης πυρετός και στην Ολλανδία
BBC News
Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις φάρμες της Βρεταννίας

21.3.2001 20:20 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαική Ενωση απαγόρευσε την εξαγωγή ζώων και από την Ολλανδία, μετά την εμφάνιση αφθώδους πυρετού σε δύο τουλάχιστον αγροκτήματα. Απαγόρευσε επίσης την πώληση μη παστεριωμένου γάλακτος, κρέατος και προιόντων από τα αγροκτήματα όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια. Ο Υπουργός Γεωργίας της Ολλανδίας δήλωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας ότι 4 αγελάδες σφαγιάστηκαν στην περιοχή Olst, που βρίσκεται στα ανατολικά της Ολλανδίας, αφού βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από αφθώδη πυρετό.

Η Ολλανδία είναι η τρίτη χώρα, μετά από την Γαλλία και την Βρετανία όπου εντοπίζονται κρούσματα αφθώδους πυρετού ύστερα από την πρόσφατη εκδήλωση της κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει περίπου τα 400 και συνεχίζεται η σφαγή χιλιάδων ζώων σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Πτώση των Ευρωπαικών χρηματιστηρίων
BBC News
Η απαγοήτευση της Νέας Υόρκης μεταφέρθηκε και στα Ευρωπαικά χρηματιστήρια

21.3.2001 19:19 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέφτουν καθώς οι επενδυτές δείχνουν απαγοητευμένοι απο την μικρώτερη του αναμενομένου μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Στο Λονδίνο ο δείκτης μετοχών μειώθηκε κατά 135 μονάδες, ενώ ανάλογη πτώση παρατηρήθηκε και στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης. Χθες η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σε μιά προσπάθεια να τονώσει την αγορά προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 0.5%. Ομως, παρά την μείωση των επιτοκίων η αξία των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνέχισε την καθοδική της πορεία. Η τιμή τους έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, καθώς οι επενδυτές προσδοκούσαν μεγαλύτερη μείωση τουλάχιστον 0,75%. Η περικοπή αποφασίσθηκε γιά να αποτραπεί η οικονομική ύφεση όπως όμως επισημαίνουν οι αναλυτές η βουτιά του Ντάου Τζόουνς οφείλεται στην απογοήτευση των επενδυτών που περιμέναν η μείωση των επιτοκίων να είναι μεγαλύτερη.

Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων από την Τουρκική αστυνομία

21.3.2001 19:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας έχουν ξεσπάσει μικροεπεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και σε Κούρδους που σήμερα γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους. Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περίπου 50 Κούρδοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, καθώς η Τουρκική αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τις παράνομες συγκεντρώσεις. Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠεΚαΚα Αμπντουλάχ Οτζαλάν έκανε έκκληση απο την φυλακή για ειρηνικό εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Συναντήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

21.3.2001 20:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε συνομιλίες στη Νεά Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, με αντικείμενο την Παλαιστινιακή εξέγερση και την κατάσταση στον Λίβανο. Εν τω μεταξύ στη Μέση Ανατολή έχει μεταβεί διεθνής επιτροπή, υπό τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ George Mitchell, για να εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Η επιτροπή θα περιοδεύσει και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Η Κίνα κατέχει το ρεκόρ εκτελέσεων

21.3.2001 19:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Κίνα ότι αποτελεί τον υπ' αριθμό ένας δήμιος του κόσμου. Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι κάθε βδομάδα περισσότεροι απο 40 Κινέζοι εκτελούνται - το 1999 ο συνολικός αριθμός αυτών που αντιμετώπισαν την θανατική ποινή ξεπέρασε τους 1,200.

Απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

21.3.2001 19:30 (Ωρα Λονδίνου)
Και πάλι στη Βρετανία, το Εθνικό συμβούλιο για την προστασία των πολιτών ανακοίνωσε οτι χιλιάδες γυναίκες απολύωνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το συμβούλιο απαιτεί απο την κυβέρνηση να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που να προστατεύουν τις εργαζόμενες εγκύους.

Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων από την Τουρκική αστυνομία

21.3.2001 13:34 (Ωρα Λονδίνου)
Σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας έχουν ξεσπάσει μικροεπεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και σε Κούρδους που σήμερα γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους. Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περίπου 50 Κούρδοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, καθώς η Τουρκική αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τις παράνομες συγκεντρώσεις. Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠεΚαΚα Αμπντουλάχ Οτζαλάν έκανε έκκληση απο την φυλακή για ειρηνικό εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Συναντήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μέσα Ανατολή

21.3.2001 13:40 (Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής επιτροπή, υπό τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ George Mitchell, συναντάται με τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ για να συζητηθούν μέτρα για την μείωση της βίας στα Παλαιστινιακά εδάφη. Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Χθές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς, ο οποίος δήλωσε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες αλλά δεν πρόκειται να επιβάλουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα κατέχει το ρεκόρ εκτελέσεων

21.3.2001 13:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Κίνα ότι αποτελεί τον υπ' αριθμό ένας δήμιος του κόσμου. Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι κάθε βδομάδα περισσότεροι απο 40 Κινέζοι εκτελούνται - το 1999 ο συνολικός αριθμός αυτών που αντιμετώπισαν την θανατική ποινή ξεπέρασε τους 1,200.

απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

21.3.2001 13:25 (Ωρα Λονδίνου)
Και πάλι στη Βρετανία, το Εθνικό συμβούλιο για την προστασία των πολιτών ανακοίνωσε οτι χιλιάδες γυναίκες απολύωνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το συμβούλιο απαιτεί απο την κυβέρνηση να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που να προστατεύουν τις εργαζόμενες εγκύους.

Σκάνδαλο στο Βατικανό.

21.3.2001 13:26 (Ωρα Λονδίνου)
Το Βατικανό παραδέχθηκε οτι έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες ιερείς παρενόχλησαν σεξουαλικά και βίασαν μοναχές. Διέψευσε ωστόσο δημοσιεύματα εφημερίδων που ανέφεραν οτι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κυρίως στην Αφρική, εξαιτίας της εξάπλωσης του AIDS.

Απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

21.3.2001 7:22 (Ωρα Λονδίνου)
Και πάλι στη Βρετανία, το Εθνικό συμβούλιο για την προστασία των πολιτών ανακοίνωσε οτι χιλιάδες γυναίκες απολύωνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το συμβούλιο απαιτεί απο την κυβέρνηση να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που να προστατεύουν τις εργαζόμενες εγκύους.

Απειλείται η Μεσόγειος απο τον τουρισμό.

21.3.2001 7:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η περιβαλλοντολογικη οργανωση , Παγκοσμιο Ταμειο για την Φυση, προειδοποιησε οτι το οικοσυστημα σε ολοκληρη την Μεσογειο απειλείται απο την τεράστια αύξηση του τουρισμού που θα παρατηρηθεί στην περιοχή μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Λήγει τα μεσάνυχτα η διορία των Αλβανόφωνων.
BBC News
Σπίτια στους λόφους έξω από το Τέτοβο

21.3.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Oι αρχές στην πρώην Γιογκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας εδώσαν προθεσμία στους Αλβανούς αντάρτες μέχρι σήμερα Τετάρτη γιά να παραδωθούν ή γιά να αποσυρθούν από τα εδάφη των Σκοπίων . Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση οι επιχηρήσεις του στρατού κατά των ανταρτών επρόκειτο να σταματήσουν χθες τα μεσανύχτα και γιά τις επόμενες 24 ώρες. Λίγο πρίν την κατάπαυση του πυρός οι κυβερνητικές δυνάμεις αρχισαν και πάλι να βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών στα βουνά γύρω από το Τέτοβο To θέμα των Σκοπίων κυριάρχησε στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βρετανίας χθες το βράδυ εδώ στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ ανακοίνωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνει τον αριθμό των περιπολιών στα σύνορα με την πρώην Γιογκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Παράλληλα ο κ. Κούκ είπε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να σεβασθεί τα νόμιμα αιτήματα του αλβανικού πληθυσμού. Τα δύο σημαντικότερα κόμματα που εκπροσωπούν τους Αλβανούς κατοίκους υπέγραψαν δήλωση με την οποία ζητούν από τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα. Τη δήλωση ενέκρινε ο Χαβιέ Σολάνα , αρμόδιος γιά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ .

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπορίς Τριακόφσκι υπογράμμισε γιά άλλη μία φορά ότι η κρίση απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα σε όλη την περιοχή . Εάν τα πολιτικά κόμματα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν δεχθούν τον διάλογο γιά την επίλυση των προβλημάτων των Αλβανών, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒΣ ο ηγέτης του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Καστριότ Χατζηρεζά.

Κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
BBC News
Στο χαμηλότερο εππίπεδο των δύο τελευταίων ετών οι μετοχές.

21.3.2001 6:31 (Ωρα Λονδίνου)
Βουτιά έκαναν οι μετοχές στη Νεά Υόρκη . Η τιμή τους έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών μετά την απόφαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας γιά τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 %.

Η περικοπή αποφασίσθηκε γιά να αποτραπεί η οικονομική ύφεση όπως όμως επισημαίνουν οι αναλυτές η βουτιά του Ντάου Τζόουνς οφείλεται στην απογοήτευση των επενδυτών που περιμέναν η μείωση των επιτικίων να είναι μεγαλύτερη . Η Φέντεραλ Ριζέρβ - η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα - υπογράμμισε ότι ανησυχεί γιά τον περιορισμό των κερδών των αμερικανικών εταιρειών με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τιμών των μετοχών τους τελευταίους μήνες .

40 νέα κρούσματα Αυθώδους πυρετού σε μία ημέρα.
BBC News
Πολιτικές διαστάσεις πέρνει η κρίση

21.3.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου σε 400 ανέρχονται τα κρούσματα απο τον αυθώδη πυρετό εδώ στη Βρετανία και οι αρχές, στο πλάισιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της ασθένειας, έστειλαν 200 περίπου στρατιώτες σε δύο περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα απο τη νόσο για να εποπτεύσουν τη θανάτωση των ζώων.

Εν τω μεταξύ, στο πολιτκό πεδίο, εντείνεται η αντιπαράθεση των κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προκυρήξει εκλογές για τις 3 Μαίου ενώ το κόμμα των συντηριτικών προτείνει την αναβολή τους για αργότερα.

Τελεσίγραφο της FIFA στην Ελλάδα

21.3.2001 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η κόντρα της Ελληνικής κυβέρνησης με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έφτασε μέχρι τη FIFA. Έτσι η Παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου απειλεί με αποκλεισμο την Ελλάδα απο όλους τους διεθνείς αγώνες, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει τις παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Του τελεσιγράφου αυτού, προήγηθηκε διήμερη επίκσεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της FIFA, Ντέιβιντ Γουίλ, ο οποίος είχε συνομιλίες τόσο με στελέχη της κυβέρνησης όσο και με την Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Όπως σχολιάζει ο αθλητικός συντάκτης του ΒΒΣ, η FIFA έχασε την υπομονή της με την ελληνική κυβέρνηση και με μιά επιστολή, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας, Μισέλ Τσέν Ρουφίνεν, δίνει προθεσμία στην Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία που αφορά στον αθλητισμό και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μέχρις τις 25 Απριλίου.

Αν η Ελλάδα δεν υπακούσει, τότε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν θα συνεχίσει τους αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου και δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε καμία διεθνή διοργάνωση. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ελληνικούς συλλόγους. Τέλος, η Ελλάδα δεν θα έχει το δικαίωμα να διοργανώσει το Ολυμπιακό Τουρνουά ποδοσφαίορυ το 2004.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του ΒΒΣ, η FIFA ακολουθεί μια πολύ αυστηρή γραμμή στο θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων στο χώρο του ποδοσφαίορου και μάλιστα πρίν λίγες ημέρες αποφάσισε τον αποκλεισμό της Γουινέας για τους ίδιους λόγους που τώρα απειλεί και την Ελλάδα.

Σκάνδαλο στο Βατικανό.

21.3.2001 6:49 (Ωρα Λονδίνου)
Το Βατικανό παραδέχθηκε οτι έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες ιερείς παρενόχλησαν σεξουαλικά και βίασαν μοναχές. Διέψευσε ωστόσο δημοσιεύματα εφημερίδων που ανέφεραν οτι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κυρίως στην Αφρική, εξαιτίας της εξάπλωσης του AIDS στις άλλες κοινωνικές ομάδες.

Συνάντηση Μπούς - Σαρόν

21.3.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
O αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς μετά τη σύνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον, δήλωσε οτι οι ΗΠΑ δεν θα προσπαθήσουν να επιβάλουν με τη βία την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο κύριος Σαρόν απο την πλευρά του είπε οτι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι πολίτες της χώρας του και πρόσθεσε οτι κανέις δεν πρέπει να υποκύψει στην τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒΣ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος άκουσε με κατανόηση την πρόταση του κυρίου Σαρόν οτι η βία στην περιοχή πρέπει να τερματιστεί πρίν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλιστίνιους. Ωστόσο δεν συμμερίστηκε την άποψη του Ισραηλινού προέδρου, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δεν πρέπει να γινει δεκτός απο την Ουάσιγκτον μέχρι να σταματήσει η βία.

απολύονται εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

21.3.2001 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Και πάλι στη Βρετανία, το Εθνικό συμβούλιο για την προστασία των πολιτών ανακοίνωσε οτι χιλιάδες γυναίκες απολύωνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το συμβούλιο απαιτεί απο την κυβέρνηση να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που να προστατεύουν τις εργαζόμενες εγκύους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.