Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-19

  1. Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
  2. Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
  3. Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
  4. Τουρκία: μέτρα για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης
  5. Τον αφθώδη πυρετό συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας των 15
  6. Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
  7. Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
  8. Χαμένοι και κερδισμένοι στις γαλλικές εκλογές
  9. 3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη
  10. Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον
  11. Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
  12. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδία
  13. Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
  14. Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
  15. Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
  16. Τουρκία: μέτρα για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης
  17. Τον αφθώδη πυρετό συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας των 15
  18. Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον
  19. Χαμένοι και κερδισμένοι στις γαλλικές εκλογές
  20. 3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη
  21. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδία
  22. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αργεντινή
  23. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
  24. Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
  25. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αργεντινή
  26. 3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη
  27. Χαμένοι και κερδισμένοι στις γαλλικές εκλογές
  28. Συνεχίζονται για 6η ημέρα οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
  29. Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
  30. Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
  31. Τον αφθώδη πυρετό συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας των 15
  32. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αργεντινή
  33. 3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη
  34. Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον
  35. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδία
  36. Εντονες διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ΠΓΔΜ
  37. Οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Μόρι
  38. Πρόγραμμα του BBC για τη 17 Νοέμβρη
  39. Βρετανία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης -αγροτών λόγω του αφθώδους πυρετού
Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Τέτοβο

19.3.2001 21:12 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την απομόνωση των αλβανών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Τo ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, για ν'ανακόψει τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις συγκρούσεις στο εδαφος της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει με κανένα τρόπο τον ανεφοδιασμό μιας περιορισμένης, όπως είπε, ομάδας ανταρτών. Ο Λόρδος Ρόμπερτσον προέβη σ'αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Σερντάμ Κερίμ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους αντάρτες αποτελεσματικά εάν αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών. Ο κ. Κερίμ συναντήθηκε επίσης στις Βρυξέλλες και με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Οι δυνάμεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας που βρίσκονται μέσα αλλά και γύρω από το Τέτοβο έχουν ενισχυθεί, εν τω μεταξύ, με άρματα μάχης και, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, είναι έτοιμες ν'αρχίσουν σύντομα την τελική επιχείρηση για την εξόντωση των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθεις για τον τερματισμό της κρίσης στα Βαλκάνια και δεν απέκλεισε την προσφυγή στα όπλα κατά των ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Η κατάσταση εκεί, είπε ο κ. Πούτιν, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: αυτοί που εξόπλισαν τους αντάρτες δεν γνωρίζουν τώρα με ποιό τρόπο μπορούν να τους θέσουν υπό έλεγχο, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και εξήγησε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, να συνεργασθεί με τους ηγέτες των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, για να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσ ης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, καταδίκασαν τους αλβανούς αντάρτες.

Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
BBC News
Μικρός παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

19.3.2001 21:37 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την Βηθλεέμ, μετά τον φόνο ενός εβραίου έποικου στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, ο έποικος τραυματίσθηκε θανάσιμα από παλαιστίνιους οπλοφόρους οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του. Από σήμερα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στη διαδικασία για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή. Από την Ουάσινγκτον και πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να θέσει τέρμα στο κύμα βίας που μαστίζει την περιοχή.. Οι παλαιστίνιοι, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν πως ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να πιέσει τον κ. Σαρόν να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
BBC News
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι

19.3.2001 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, τόνισε προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Γουόκερ Μπους, ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ιαπωνική οικονομία. Σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη έπειτα από συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον τονίζεται η σπουδαιότητα της απορρύθμισης και των διαρθρωτικών αλλαγών για τη διασφάλιση της ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας. Προηγουμένως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει την απόφαση να μειώσει στο μηδέν τοις εκατό τα επιτόκια. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτριυ, γιατί, όπως επισημαίνουν, τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε πλησιάζουν σχεδόν το 0 τοις εκατό. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν ότι χρειάζεται να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τεραστίων χρεών του τραπεζικού τομέα.

Τουρκία: μέτρα για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης

19.3.2001 21:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με στόχο τον τερματισμό της κρίσης που έχει παραλύσει την οικονομία της χώρας. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν μετά τις συνομιλίες που έγιναν στην Αγκυρα ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τα τέλη του 2002 και να αρχίσει φέτος η ανάκαμψη της οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να γίνει γνωστό ότι μπορεί ν'αποδεσμεύσει πρόωρα τα δάνεια που είχε συμφωνήσει να χορηγήσει στην Τουρκία, για να στηρίξει την τουρκική λίρα η οποία έχασε τον τελευταίο μήνα το ένα τρίτο της αξίας της.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Τουρκίας ενέκρινε δέσμη πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την μελοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκλή Ενωση. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισότερες λεπτομέρειες, αλλά όπως δήλωσε ένας υπουργός, στόχος των νέων μέτρων είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και η βελτίωση της οικονομίας.

Τον αφθώδη πυρετό συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας των 15

19.3.2001 21:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν στις Βρυξέλλες την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν στην Ευρώπη για ν'αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου του αφθώδους πυρετού. Εδώ στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, οι αρχές σχεδιάζουν να θανατώσουν 350 χιλιάδες υγιή ζώα στη ΒΔ Αγγλία για να αποτραπεί έτσι η εξάπλωση της νόσου.

Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Τέτοβο

19.3.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την απομόνωση των αλβανών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Τo ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, για ν'ανακόψει τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις συγκρούσεις στο εδαφος της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει με κανένα τρόπο τον ανεφοδιασμό μιας περιορισμένης, όπως είπε, ομάδας ανταρτών. Ο Λόρδος Ρόμπερτσον προέβη σ'αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Σερντάμ Κερίμ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους αντάρτες αποτελεσματικά εάν αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα αλλά και γύρω από το Τέτοβο έχουν ενισχυθεί, εν τω μεταξύ, με άρματα μάχης και, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, είναι έτοιμες ν'αρχίσουν σύντομα την τελική επιχείρηση για την εξόντωση των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθεις για τον τερματισμό της κρίσης στα Βαλκάνια και δεν απέκλεισε την προσφυγή στα όπλα κατά των ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Η κατάσταση εκεί, είπε ο κ. Πούτιν, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: αυτοί που εξόπλισαν τους αντάρτες δεν γνωρίζουν τώρα με ποιό τρόπο μπορούν να τους θέσουν υπό έλεγχο, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και εξήγησε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, να συνεργασθεί με τους ηγέτες των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, για να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, καταδίκασαν τους αλβανούς αντάρτες.

Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
BBC News
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι

19.3.2001 16:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν τοις εκατό τα επιτόκια σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτριυ, γιατί, όπως επισημαίνουν, τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε πλησιάζουν σχεδόν το 0 τοις εκατό. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν ότι χρειάζεται να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τεραστίων χρεών του τραπεζικού τομέα. Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες που θα έχουν ως θέμα τις ανησυχίες που εκφράζονται ευρέως για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Χαμένοι και κερδισμένοι στις γαλλικές εκλογές

19.3.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν στη Γαλλία, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν,κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Παρίσι κι επίσης ένα άλλο ισχυρό προπύργιο της κεντροδεξιάς, τη Λιόν. Αλλά το ακροδεξιό κόμα του προέδρου Ζακ Σιράκ πήγε καλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, σε άλλες περιοχές. Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών ήταν οι κομμουνιστές. Μόνον οι πράσινοι, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασποισμού, πήγαν πολύ καλά με τις εκλογικές συμμαχίες που συνήψαν.

3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη

19.3.2001 14:07 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχίσε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη η δίκη τριών σερβοβόσνιων διοικητών που κατηγορούνται για τον φόνο, βασανισμό και τον βιασμκό εκατοντάδων μουσουλμάνων και κροατών της Βοσνίας στο περιβόητο στρατόπεδο κρατουμένων Κέρατερμ της Β.Δ. Βοσνίας το 1992. Και οι τρεις κατηγορούμενοι δηλώνουν πως είναι αθώοι. Εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε ισόβια κάθειρξη.

Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον

19.3.2001 13:03 (Ωρα Λονδίνου)
Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ανακοίνωσε πως θ'αποχωρήσει ναπό το αξίωμα αυτό όταν λήξει η θητεία της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας δήλωσε πως μπορεί να να επιτύχει περισσότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργαζόμενη εκτός των ορίων και των περιορισμών του ΟΗΕ.

Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Τέτοβο

19.3.2001 15:29 (Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, για ν'ανακόψει τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις συγκρούσεις στο εδαφος της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει με κανένα τρόπο τον ανεφοδιασμό μιας περιορισμένης, όπως είπε, ομάδας ανταρτών. Ο Λόρδος Ρόμπερτσον προέβη σ'αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Σερντάμ Κερίμ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους αντάρτες αποτελεσματικά εάν αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα αλλά και γύρω από το Τέτοβο έχουν ενισχυθεί, εν τω μεταξύ, με άρματα μάχης και, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, είναι έτοιμες ν'αρχίσουν σύντομα την τελική επιχείρηση για την εξόντωση των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθεις για τον τερματισμό της κρίσης στα Βαλκάνια και δεν απέκλεισε την προσφυγή στα όπλα κατά των ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Η κατάσταση εκεί, είπε ο κ. Πούτιν, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: αυτοί που εξόπλισαν τους αντάρτες δεν γνωρίζουν τώρα με ποιό τρόπο μπορούν να τους θέσουν υπό έλεγχο, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και εξήγησε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, να συνεργασθεί με τους ηγέτες των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, για να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδία

19.3.2001 15:37 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ινδία το σκάνδαλο δωροδοκιών σε υπόθεση αγοράς όπλων που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός Άμυνας. Τόσο έντονη είναι η αντιπαράθεση των Iνδών βουλευτών τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, ώστε ανεστάλη και η σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Η κρίση άρχισε όταν εταιρεία του Διαδικτύου έδοσε στη δημοσιότητα βιντεοκασέτες που έδειχναν διάφορουτς πολιτικούς και αξιωματικούς του στρατού να δωροδοκούνται από δημοσιογράφους που προσποιούνταν ότι ήταν έμποροι όπλων.

Περισσότερα στρατεύματα στέλλει το ΝΑΤΟ στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Τέτοβο

19.3.2001 14:50 (Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, για ν'ανακόψει τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις συγκρούσεις στο εδαφος της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η περιοχή των συνόρων είναι εξαιρετικά δασώδης και ορεινή, αλλά το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να την θέσει υπό τον έλεγχό του. Το ΝΑΤΟ, είπε ο Λόρδος Ρόμπερτσον, δεν έχει εντολή για ν'αρχίσει επιχειρήσεις στο έδαφος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά ούτε και η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ζητήσει μία τέτοια παρέμβαση. Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λόρδο Ρόμπερτσον ότι η χώρα του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους αντάρτες αποτελεσματικά εάν αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα αλλά και γύρω από το Τέτοβο έχουν ενισχυuεί με άρματα μάχης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθεις για τον τερματισμό της κρίσης στα Βαλκάνια και δεν απέκλεισε την προσφυγή στα όπλα κατά των ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Η κατάσταση εκεί, είπε ο κ. Πούτιν, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: αυτοί που εξόπλισαν τους αντάρτες δεν γνωρίζουν τώρα με ποιό τρόπο μπορούν να τους θέσουν υπό έλεγχο, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και εξήγησε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, να συνεργασθεί με τους ηγέτες των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, για να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Εν τω μεταξύ, ο Χαβιέ Σολάνα, που είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Κοινότητας, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Σολάνα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔ της Μακεδονίας και καταδίκασε απερίφραστα τις επι θέσεις που εξαπολύουν οι αλβανοί αντάρτες. Εξήρε επίσης την κυβέρνηση των Σκοπίων για την αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει.

Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
BBC News
Μικρός παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

19.3.2001 13:58 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την Βηθλεέμ, μετά τον φόνο ενός εβραίου έποικου στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, ο έποικος τραυματίσθηκε θανάσιμα από παλαιστίνιους οπλοφόρους οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του. Από σήμερα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στη διαδικασία για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, ότι δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών εάν δεν τεθεί προηγουμένως τέρμα στη βία. Οι παλαιστίνιοι, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν πως ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να πιέσει τον κ. Σαρόν να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
BBC News
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι

19.3.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν τοις εκατό τα επιτόκια σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτριυ, γιατί, όπως επισημαίνουν, τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε πλησιάζουν σχεδόν το 0 τοις εκατό. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν ότι χρειάζεται να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τεραστίων χρεών του τραπεζικού τομέα. Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες που θα έχουν ως θέμα τις ανησυχίες που εκφράζονται ευρέως για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τουρκία: μέτρα για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης

19.3.2001 14:26 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με στόχο τον τερματισμό της κρίσης που έχει παραλύσει την οικονομία της χώρας. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν μετά τις συνομιλίες που έγιναν στην Αγκυρα ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τα τέλη του 2002 και να αρχίσει φέτος η ανάκαμψη της οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να γίνει γνωστό ότι μπορεί ν'αποδεσμεύσει πρόωρα τα δάνεια που είχε συμφωνήσει να χορηγήσει στην Τουρκία, για να στηρίξει την τουρκική λίρα η οποία έχασε τον τελευταίο μήνα το ένα τρίτο της αξίας της.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Τουρκίας ενέκρινε δέσμη πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την μελοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκλή Ενωση. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισότερες λεπτομέρειες, αλλά όπως δήλωσε ένας υπουργός, στόχος των νέων μέτρων είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και η βελτίωση της οικονομίας.

Τον αφθώδη πυρετό συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας των 15

19.3.2001 14:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν στην Ευρώπη για ν'αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου του αφθώδους πυρετού. Εδώ στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, οι αρχές σχεδιάζουν να θανατώσουν 350 χιλιάδες υγιή ζώα στη ΒΔ Αγγλία για να αποτραπεί έτσι η εξάπλωση της νόσου.

Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον

19.3.2001 13:03 (Ωρα Λονδίνου)
Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ανακοίνωσε πως θ'αποχωρήσει ναπό το αξίωμα αυτό όταν λήξει η θητεία της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας δήλωσε πως μπορεί να να επιτύχει περισσότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργαζόμενη εκτός των ορίων και των περιορισμών του ΟΗΕ.

Χαμένοι και κερδισμένοι στις γαλλικές εκλογές

19.3.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν στη Γαλλία, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν,κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Παρίσι κι επίσης ένα άλλο ισχυρό προπύργιο της κεντροδεξιάς, τη Λιόν. Αλλά το ακροδεξιό κόμα του προέδρου Ζακ Σιράκ πήγε καλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, σε άλλες περιοχές. Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών ήταν οι κομμουνιστές. Μόνον οι πράσινοι, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασποισμού, πήγαν πολύ καλά με τις εκλογικές συμμαχίες που συνήψαν.

3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη

19.3.2001 14:07 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχίσε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη η δίκη τριών σερβοβόσνιων διοικητών που κατηγορούνται για τον φόνο, βασανισμό και τον βιασμκό εκατοντάδων μουσουλμάνων και κροατών της Βοσνίας στο περιβόητο στρατόπεδο κρατουμένων Κέρατερμ της Β.Δ. Βοσνίας το 1992. Και οι τρεις κατηγορούμενοι δηλώνουν πως είναι αθώοι. Εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε ισόβια κάθειρξη.

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδία

19.3.2001 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ινδία το σκάνδαλο δωροδοκιών σε υπόθεση αγοράς όπλων--σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλουν ήδη τις παραιτήσεις τους ο υπουργός Άμυνας και οι ηγέτες δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Τόσο έντονη ήταν η αντιπαράθεση των ινδών βουλευτών τόσο εντός όσο και εκτός της Βουlής, ώστε ανεστάλη η σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αργεντινή

19.3.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάλο, που ήταν αντίπαλος του κ. ντε λα Ρούα στις προεδρικές εκλογές του 1999. Η συμμετοχή του κ. Καβάλο στη νέα κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Αργεντινής, είναι η μόνη λύση για τον τερεματισμό της σοβαρής ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας. Η πολιτική αναταραχή άρχισε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα μεγάλα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας τις παραιτήσεις των αριστερών υπουργών της κυβέρνησης.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
BBC News
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Τέτοβο

19.3.2001 13:42 (Ωρα Λονδίνου)
"Λίγο μετά από τα ξημερώματα, τα συνηθισμένα τις τελευταίες ημέρες σύννεφα καπνού ξεπρόβαλλαν από τους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Τουλάχιστον 2 σπίτια πήραν φωτιά", μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, Πίτερ Μπάιλς. "Οι δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών. Πάντως, σήμερα μερικά καταστήματα άνοιξαν αφού οι κάτοικοι της περιοχής φαίνεται ότι άρχισαν να συνηθίζουν σε αυτές τις συνθήκες."

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, για ν'ανακόψει τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις συγκρούσεις στο εδαφος της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η περιοχή των συνόρων είναι εξαιρετικά δασώδης και ορεινή, αλλά το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να την θέσει υπό τον έλεγχό του. Το ΝΑΤΟ, είπε ο Λόρδος Ρόμπερτσον, δεν έχει εντολή για ν'αρχίσει επιχειρήσεις στο έδαφος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά ούτε και η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ζητήσει μία τέτοια παρέμβαση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθεις για τον τερματισμό της κρίσης στα Βαλκάνια και δεν απέκλεισε την προσφυγή στα όπλα κατά των ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Η κατάσταση εκεί, είπε ο κ. Πούτιν, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: αυτοί που εξόπλισαν τους αντάρτες δεν γνωρίζουν τώρα με ποιό τρόπο μπορούν να τους θέσουν υπό έλεγχο, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και εξήγησε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, να συνεργασθεί με τους ηγέτες των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, να υπάρξει συτμνφωνία για τον τερματισμό της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να έχουν συνομιλίες για την κατάσταση στην πρώην αυτή γιουγκοσλαβική δημοκρατία με τον Λόρδο Ρόμπερτσον. Θα είν αι η πρώτη συνάντηση που φίνεται μετά την απόφαση της Κοινότητας και του ΝΑΤΟ να συνεργάζονται στενότερα στην αντιμετώπιση στρατιωτικών κρίσεων στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο Χαβιέ Σολάνα, που είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Κοινότητας, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Σολάνα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔ της Μακεδονίας και καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι αλβανοί αντάρτες. Εξήρε επίσης την κυβέρνηση των Σκοπίων για την αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει.

Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
BBC News
Μικρός παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

19.3.2001 13:58 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την Βηθλεέμ, μετά τον φόνο ενός εβραίου έποικου στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, ο έποικος τραυματίσθηκε θανάσιμα από παλαιστίνιους οπλοφόρους οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του. Από σήμερα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στη διαδικασία για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, ότι δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών εάν δεν τεθεί προηγουμένως τέρμα στη βία. Οι παλαιστίνιοι, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν πως ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να πιέσει τον κ. Σαρόν να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αργεντινή

19.3.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάλο, που ήταν αντίπαλος του κ. ντε λα Ρούα στις προεδρικές εκλογές του 1999. Η συμμετοχή του κ. Καβάλο στη νέα κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Αργεντινής, είναι η μόνη λύση για τον τερεματισμό της σοβαρής ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας. Η πολιτική αναταραχή άρχισε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα μεγάλα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας τις παραιτήσεις των αριστερών υπουργών της κυβέρνησης.

3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη

19.3.2001 14:07 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχίσε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη η δίκη τριών σερβοβόσνιων διοικητών που κατηγορούνται για τον φόνο, βασανισμό και τον βιασμκό εκατοντάδων μουσουλμάνων και κροατών της Βοσνίας στο περιβόητο στρατόπεδο κρατουμένων Κέρατερμ της Β.Δ. Βοσνίας το 1992. Και οι τρεις κατηγορούμενοι δηλώνουν πως είναι αθώοι. Εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε ισόβια κάθειρξη.

Χαμένοι και κερδισμένοι στις γαλλικές εκλογές

19.3.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν στη Γαλλία, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν,κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Παρίσι κι επίσης ένα άλλο ισχυρό προπύργιο της κεντροδεξιάς, τη Λιόν. Αλλά το ακροδεξιό κόμα του προέδρου Ζακ Σιράκ πήγε καλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, σε άλλες περιοχές. Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών ήταν οι κομμουνιστές. Μόνον οι πράσινοι, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασποισμού, πήγαν πολύ καλά με τις εκλογικές συμμαχίες που συνήψαν.

Συνεχίζονται για 6η ημέρα οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
BBC News
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Τέτοβο

19.3.2001 12:42 (Ωρα Λονδίνου)
"Λίγο μετά από τα ξημερώματα, τα συνηθισμένα τις τελευταίες ημέρες σύννεφα καπνού ξεπρόβαλλαν από τους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Τουλάχιστον 2 σπίτια πήραν φωτιά", μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, Πίτερ Μπάιλς. "Οι δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών. Πάντως, σήμερα μερικά καταστήματα άνοιξαν αφού οι κάτοικοι της περιοχής φαίνεται ότι άρχισαν να συνηθίζουν σε αυτές τις συνθήκες."

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, για ν'ανακόψει τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των αλβανών ανταρτών που συνεχίζουν τις συγκρούσεις στο εδαφος της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η περιοχή των συνόρων είναι εξαιρετικά δασώδης και ορεινή, αλλά το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να την θέσει υπό τον έλεγχό του. Το ΝΑΤΟ, είπε ο Λόρδος Ρόμπερτσον, δεν έχει εντολή για ν'αρχίσει επιχειρήσεις στο έδαφος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά ούτε και η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ζητήσει μία τέτοια παρέμβαση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να έχουν συνομιλίες για την κατάσταση στην πρώην αυτή γιουγκοσλαβική δημοκρατία με τον Λόρδο Ρόμπερτσον. Θα είναι η πρώτη συνάντηση που φίνεται μετά την απόφαση της Κοινότητας και του ΝΑΤΟ να συνεργάζονται στενότερα στην αντιμετώπιση στρατιωτικών κρίσεων στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο Χαβιέ Σολάνα, που είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Κοινότητας, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Σολάνα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔ της Μακεδονίας και καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι αλβανοί αντάρτες. Εξήρε επίσης την κυβέρνηση των Σκοπίων για την αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει. Ας σημειωθεί ότι στα Βαλκάνια βρίσκεται και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο ο ποίος προειδοποίησε ότι η κρίση στην ΠΓΔ της Μακεδονίας απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια στην Ιαπωνία
BBC News
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι

19.3.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν τοις εκατό τα επιτόκια σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτριυ, γιατί, όπως επισημαίνουν, τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε πλησιάζουν σχεδόν το 0 τοις εκατό. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν ότι χρειάζεται να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τεραστίων χρεών του τραπεζικού τομέα. Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες που θα έχουν ως θέμα τις ανησυχίες που εκφράζονται ευρέως για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
BBC News
Μικρός παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

19.3.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας ισραηλινός τραυματίσθηκε σήμερα το πρωί θανάσιμα από παλαιστίνιους οπλοφόρους, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι "γάζωσαν" το αυτοκίνητό του με σφαίρες κοντά σ'έναν εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Οχιη. Από σήμερα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και η διαδικασία για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών εάν δεν τεθεί προηγουμένως τέρμα στη βία. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν πως η μόνη λύση είναι η άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τη επίτευξη οριστικής λύσης.

Τον αφθώδη πυρετό συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας των 15

19.3.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν στην Ευρώπη για ν'αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου του αφθώδους πυρετού. Εδώ στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, οι αρχές σχεδιάζουν να θανατώσουν 500 χιλιάδες υγιή ζώα για να αποτραπεί έτσι η εξάπλωση της νόσου. Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής επιτροπής, Τζιμ Σκούνταμορ, συναντάται με κτηνοτρόφους στη Β.Δ. Αγγλία για να συζητήσει τα σχέδια αυτά που έχουν προκαλέσει τηην οργή των κτηνοτρόφων οι οποίοι απειλούν με κινητοποιήσεις.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αργεντινή

19.3.2001 13:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάλο, που ήταν αντίπαλος του κ. ντε λα Ρούα στις προεδρικές εκλογές του 1999. Η συμμετοχή του κ. Καβάλο στη νέα κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Αργεντινής, είναι η μόνη λύση για τον τερεματισμό της σοβαρής ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας. Η πολιτική αναταραχή άρχισε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα μεγάλα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας τις παραιτήσεις των αριστερών υπουργών της κυβέρνησης.

3 σερβοβόσνιοι δικάζονται στη Χάγη

19.3.2001 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη η δίκη τριών σερβοβόσνιων διοικητών που κατηγορούνται για τον φόνο, βασανισμό και τον βιασμκό εκατοντάδων μουσουλμάνων και κροατών της Βοσνίας στο περιβόητο στρατόπεδο κρατουμένων Κέρατερμ της Β.Δ. Βοσνίας το 1992. Και οι τρεις κατηγορούμενοι δηλώνουν πως είναι αθώοι. Εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε ισόβια κάθειρξη.

Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον

19.3.2001 13:03 (Ωρα Λονδίνου)
Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ανακοίνωσε πως θ'αποχωρήσει ναπό το αξίωμα αυτό όταν λήξει η θητεία της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας δήλωσε πως μπορεί να να επιτύχει περισσότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργαζόμενη εκτός των ορίων και των περιορισμών του ΟΗΕ.

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδία

19.3.2001 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ινδία το σκάνδαλο δωροδοκιών σε υπόθεση αγοράς όπλων--σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλουν ήδη τις παραιτήσεις τους ο υπουργός Άμυνας και οι ηγέτες δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Τόσο έντονη ήταν η αντιπαράθεση των ινδών βουλευτών τόσο εντός όσο και εκτός της Βουlής, ώστε ανεστάλη η σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Εντονες διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ΠΓΔΜ
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ εναντίον αλβανών ανταρτών

19.3.2001 8:27 (Ωρα Λονδίνου)
H διεθνής κοινότητα ανησυχεί γιά την επιδείνωση της κατάστασης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης εξετάζουν σήμερα στις Βρυξέλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης. Στα Σκόπια αναμένεται γιά διαβουλεύσεις ο Χαβιέ Σολάνα, αρμόδιος γιά την εξωτερική πολιτική της Κοινότητας. Σε συνέντευξη του στο BBC ο κ. Σολάνα υπογράμμισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών. Ακούμε τον κ. Σολάνα" Μετά τις αλλαγές που έγιναν στα Βαλκάνια όλες οι κυβερνήσεις στην περιοχή είναι δημοκρατικές και δεν μπορούμε να έχουμε διαβουλεύσεις με ανθρώπους που υποστηρίζουν τη βία", τόνισε στο Μπι Μπι Σι ο κ. Σολάνα. Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μερίδα του Αλβανικού πληθυσμού έχει αρχίσει να μετακινείται πρός τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας ενώ η κυβέρνηση στα Σκόπια αποφάσισε την επιστράτευση των εφέδρων. Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι οι Αλβανοί έχουν εγείρει οδοφράγματα σε χωριά γύρω από την πόλη του Τέτοβο - όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις τις τελευταίες μέρες. Oι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επιδιώκουν κυρίως να απωθήσουν τους αντάρτες από τους γειτονικούς λόφους γύρω από το Τέτοβο ενώ παράλληλα χάνουν τον έλεγχο στις περισσότερο απόμακρες περιοχές. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι επέκρινε την πολιτική της Δύσης επειδή, όπως είπε ο κ. Γκερογκίεφσκι, "αρνείται να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς αντάρτες".

Οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Μόρι

19.3.2001 8:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχισθεί η συνεργασία του Τόκιο με την Ουάσινγκτον στον οικονομικό τομέα.Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Μόρι πριν τη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα στην αμερικανική πρωτευούσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε οικονομικά θέματα αλλά και στη βύθιση ιαπωνικού αλιευτικού μετά από σύγκρουση με αμερικανικό υποβρύχιο.

Πρόγραμμα του BBC για τη 17 Νοέμβρη

19.3.2001 7:44 (Ωρα Λονδίνου)

Πρόγραμμα διάρκειας 45 λεπτών σχετικό με τη 17 Νοέμβρη προβλήθηκε χθες από την τηλεόραση του BBC - και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου προγράμματος 'Correspondent' του BBC 2. Στο πρόγραμμα μιλούν συγγενείς τεσσάρων θυμάτων της 17 Νοέμβρη - η Χέδερ Σόντερς, χήρα του ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς, o Νίκος Περατικός, αδελφός του Κωστή Περατικού, η Πατρίσια Νόρντην, χήρα του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Μπιλ Νόρντην, και η Κριστίνα Γούελς, χήρα του Ρίτσαρντ Γούελς, του πρώτου θύματος της 17 Νοέμβρη. Οι συγγενείς των θυμάτων καταδικάζουν την ανεπάρκεια των Ελληνικών διωκτικών αρχών οι οποίες μετά από 26 χρόνια και 23 θύματα δεν έχουν ακόμη προβεί σε καμμία σύλληψη. Το πρόγραμμα αναφέρεται και στις κινήσεις της Χέδερ Σόντερς και του Νίκου Περατικού να συστήσουν μια ομάδα πίεσης με τη συμμετοχή των συγγενών των θυμάτων και με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα στις έρευνες για τη διαλεύκανση των εγκλημάτων. Στο πρόγραμμα μιλούν επίσης ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούσλει, ο πρώην πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, ο πρώην υπάλληλος της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Γούεϊν Μέρι, o πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δήμος Μπότσαρης και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής οι οποίοι αφήνουν αιχμές για το αν η αποτυχία των Ελληνικών διωκτικών αρχών να εξαρθρώσουν την 17 Νοέμβρη οφείλεται σε ανεπάρκεια ή αν υπάρχει και συγκάλυψη. Ο διευθυντής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Σεραφείμ Φυντανίδης λέει ότι η περί συγκαλύψεως θεωρία δεν μπορεί να ευσταθεί όταν στα 26 χρόνια δράσης της 17 Νοέμβρη έχουν αλλάξει 8 πρωθυπουργοί, 30 με 40 υπουργοί δημόσιας τάξης και πάνω από 100 αρχηγοί της αστυνομίας. Στο πρόγραμμα μιλά και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος ο οποίος καλεί όσους έχουν συγκεκριμένα στοιχεία επ'αυτού να τα προσκομίσουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των σημερινών Τάιμς, η χήρα του Στίβεν Σόντερς, Χέδερ έκανε έκκληση στο βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για να αυξήσει την πίεση στις ελληνικές αρχές ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάντα με τους Τάιμς ο Τόνι Μπλερ θα συζητήσει το θέμα στο γευμα που θα παραθέσει στον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη Βρετανία.

Βρετανία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης -αγροτών λόγω του αφθώδους πυρετού
BBC News
Αγρότες κοιτούν σφαγμένα ζώα που καίγονται

19.3.2001 3:49 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς τα κρούσματα από τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία ξεπέρασαν τα 300, η εξάπλωση της νόσου έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών. Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας προειδοποίησε για μιά ακόμη φορά ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καταπολεμηθεί η επιδημία. Ο αρχικτηνίατρος Τζίμ Σκούνταμορ πρόκειται να επισκεφθεί αγροκτήματα στη βορειοδυτική Αγγλία, για να πείσει τους αγρότες ότι προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αφθώδης πυρετός είναι αναγκαία η θανάτωση ακόμα και ζώων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Πολλοί όμως αγρότες -που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των περιορισμών που τούς έχουν επιβληθεί- λένε ότι θα προστατεύσουν το ποίμνιό τους καταφεύγοντας ακόμα και στη βία εάν χρειαστεί. Ο βρετανός υπουργός Γεωργίας, Νίκ Μπράουν, έκανε έκκληση προς τους αγρότες, ζητώντας τους να κατανοήσουν ότι η θανάτωση υγειών ζώων που κινδυνεύουν να μολυνθούν είναι μέτρο ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.