Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-18

  1. Τη Δύση κατηγορούν τα Σκόπια
  2. Ιστορική νίκη των σοσιαλιστών στο Παρίσι
  3. Επίσκεψη Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
  4. Βρετανία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης -αγροτών λόγω του αφθώδους πυρετού
  5. Οικονομία συνεργασία με τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Μόρι
  6. Κατηγορίες Σκοπίων κατά δυτικών συμμάχων - Συγκρούσεις στο Τέτοβο
  7. Κρίσιμος 2ος γύρος στις γαλλικές δημοτικές εκλογές
  8. Επίσκεψη Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
  9. Εκκληση Μόσχας προς Δύση: Δώστε όπλα στο Βελιγράδι
  10. 2 εκρήξεις βομβών στην Ισπανία - Ένας αστυνομικός νεκρός
  11. Βρετανία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης -αγροτών λόγω του αφθώδους πυρετού
  12. Ιράν: Καταδικάστηκαν οπαδοί της αντιπολίτευσης
  13. Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης στην Τουρκία
  14. Τουλάχιστον 14 νεκροί από συγκρούσεις στην Ινδονησία
  15. Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
  16. Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να νικήσουν στο Παρίσι
  17. Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  18. Βελιγράδι: Ανέφικτη η παράδοση του Μιλόσεβιτς
  19. Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
  20. Συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους έχει η βρεταννική κυβέρνηση
  21. Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
Τη Δύση κατηγορούν τα Σκόπια
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ

19.3.2001 3:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μερίδα του Αλβανικού πληθυσμού έχει αρχίσει να μετακινείται πρός τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας ενώ η κυβέρνηση στα Σκόπια αποφάσισε την επιστράτευση των εφέδρων. Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι οι Αλβανοί έχουν εγείρει οδοφράγματα σε χωριά γύρω από την πόλη του Τέτοβο - όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις τις τελευταίες μέρες. Oι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επιδιώκουν κυρίως να απωθήσουν τους αντάρτες από τους γειτονικούς λόφους γύρω από το Τέτοβο ενώ παράλληλα χάνουν τον έλεγχο στις περισσότερο απόμακρες περιοχές. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι επέκρινε την πολιτική της Δύσης επειδή, όπως είπε ο κ. Γκερογκίεφσκι, "αρνείται να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς αντάρτες". Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία που σε σχέση με τις άλλες χώρες διατηρούν το μεγαλύτερο αριθιμό ανδρών στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο γνωρίζουν ποιοί είναι οι ηγέτες των ανταρτών και αν πραγματικά το επιθυμούν είναι σε θέση να τους υποχρεώσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις. Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί γιά την επιδείνωση της κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη λήψη μέτρων γιά την αντιμετώπιση της κρίσης θα εξετάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα Σκόπια αναμένεται για διαβουλεύσεις ο Χαβιέ Σολάνα, αρμόδιος γιά την εξωτερική πολιτική της Κοινότητας.

Ιστορική νίκη των σοσιαλιστών στο Παρίσι
BBC News
Θερμή υποδοχή του Ντελανοέ από τους υποστηρικτές του

19.3.2001 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπερτράν Ντελανοέ αναδείχθηκε δήμαρχος του Παρισιού στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή αλλά το σοσιαλιστικό κόμμα δεν είχε ανάλογες επιδόσεις σε αρκετούς άλλους δήμους.

Οι σοσιαλιστές εξασφάλισαν 89 έδρες από τις 163 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού και ο Μπερτράν Ντελανοέ είπε ότι η εκλογή του αποτελεί "νίκη του θάρρους και της λογικής". «Σήμερα οι κάτοικοι του Παρισιού αποφάσισαν ελεύθερα για αλλαγή στην πρωτεύουσα» είπε ο Ντελανοέ ο οποίος μετά την εκλογή του γίνεται ο πρώτος ισχυρός πολιτικός στη Γαλλία που παραδεχέται ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Οπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές η νίκη της Αριστεράς στο Παρίσι αποτελεί συμβολικό χτύπημα στο γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που "θα αντιμετωπίσει" του χρόνου τις προεδρικές εκλογές.

Επίσκεψη Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς συνομιλητές του για την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής προσέγγισης στον ειρηνευτικό διάλογο

19.3.2001 3:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Σαρόν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαρόν θα προσπαθήσει να αποσπάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται την ειρηνευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους σε ανώτατο επίπεδο, μέχρις ότου σταματήσουν τα βίαια επεισόδια, που έχουν κοστίσει τη ζωή 400 ατόμων τους τελευταίους μήνες.

Εντωμεταξύ ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Αβί Ντίχτερ, επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας, της γνωστής "Σιν Μπετ", και ο υπεύθυνος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμίν Αλ Χίντι, συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για να συζητήσουν τρόπους κατάπαυσης της βίας.

Βρετανία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης -αγροτών λόγω του αφθώδους πυρετού

19.3.2001 3:47 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς τα κρούσματα από τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία ξεπέρασαν τα 300, η εξάπλωση της νόσου έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών. Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας προειδοποίησε για μιά ακόμη φορά ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καταπολεμηθεί η επιδημία. Ο αρχικτηνίατρος Τζίμ Σκούνταμορ πρόκειται να επισκεφθεί αγροκτήματα στη βορειοδυτική Αγγλία, για να πείσει τους αγρότες ότι προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αφθώδης πυρετός είναι αναγκαία η θανάτωση ακόμα και ζώων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Πολλοί όμως αγρότες -που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των περιορισμών που τούς έχουν επιβληθεί- λένε ότι θα προστατεύσουν το ποίμνιό τους καταφεύγοντας ακόμα και στη βία εάν χρειαστεί. Ο βρετανός υπουργός Γεωργίας, Νίκ Μπράουν, έκανε έκκληση προς τους αγρότες, ζητώντας τους να κατανοήσουν ότι η θανάτωση υγειών ζώων που κινδυνεύουν να μολυνθούν είναι μέτρο ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Οικονομία συνεργασία με τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Μόρι

19.3.2001 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχισθεί η συνεργασία του Τόκιο με την Ουάσινγκτον στον οικονομικό τομέα. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Μόρι πριν τη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα στην αμερικανική πρωτευούσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε οικονομικά θέματα αλλά και στη βύθιση ιαπωνικού αλιευτικού μετά από σύγκρουση με αμερικανικό υποβρύχιο.

Κατηγορίες Σκοπίων κατά δυτικών συμμάχων - Συγκρούσεις στο Τέτοβο
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ σε θέση μάχης στο Τέτοβο

18.3.2001 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία γιατί -όπως λέει- οι δυνάμεις τους αρνούνται να αναλάβουν δράση εναντίον των αλβανών ανταρτών, που επιτίθενται στη χώρα του ορμώμενοι από το Κοσυφοπέδιο. "Δεν μπορεί κανένας σήμερα στη χώρα μου να πεισθεί" σημείωσε ο κ. Γκεοργκίεφσκι "ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Γερμανία δεν γνωρίζουν ποιοί είναι και τι επιζητούν οι ηγέτες των τρομοκρατών" -όπως χαρακτήρισε τους αλβανούς ενόπλους. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή, εάν ήθελαν θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τους αλβανούς αντάρτες.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την έκκληση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ που ζητούσε να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αρκετές χιλιάδες Σλαβομακεδόνες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα απαιτώντας από την κυβέρνηση να λάβει σκληρότερα μέτρα ενάντια στους αντάρτες. Από την πλευρά της η υπό Νατοϊκή διοίκηση διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσυφοπέδιο (Κ-FOR) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποκλείσει τελείως την ορεινή μεθοριακή περιοχή ανάμεσα στο Κοσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, με στόχο να σταματήσει τον ανεφοδιασμό των αλβανών ανταρτών.

Εξάλλου η κυβέρνηση των Σκοπίων προχώρησε σε μερική επιστράτευση με σκοπό την ενίσχυση των δυνάμεων της που μάχονται με αλβανούς αντάρτες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο. Επίκεντρο των σημερινών συγκρούσεων είναι η περιοχή γύρω από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Τέτοβο. Παραστρατιωτικές μονάδες της αστυνομίας έβαλλαν με οβίδες πυροβολικού και όλμους κατά θέσεων των αλβανών ανταρτών, αλλά σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στο μέτωπο οι προσπάθειες των κυβερνητικών δυνάμεων να εκδιώξουν τους αντάρτες από την περιοχή δεν φαίνεται να καρποφορούν. Την ίδια στιγμή οι αλβανοί αντάρτες φαίνεται ότι μετακινούνται σε νέες περιοχές. Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην περιοχή οι αλβανοί αυτονομιστές έχουν εγκαταστήσει φυλάκια ελέγχου σε δρόμους και χωριά γύρω από το Τέτοβο. Σύμφωνα με σκοπιανούς αξιωματούχους τουλάχιστον 2 χιλιάδες κάτοικοι του Τετόβου έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Κρίσιμος 2ος γύρος στις γαλλικές δημοτικές εκλογές
BBC News
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Μπερτράν Ντελανό (αριστερά) με τον δεξιό αντίπαλό του, Φιλίπ Σεγκέν, σε τηλεοπτική μονομαχία

18.3.2001 18:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες, στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, και οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως θα κατακτήσουν τη δημαρχία του Παρισιού, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι λέει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος των Σοσιαλιστών, Μπερτράν Ντελανό, εμφανίζεται ως ο πιθανότερος νικητής, αν και το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα κριθεί. Οι πιθανότητες επικράτησης του κ. Ντελανό ενισχύονται από την εντύπωση που επικρατεί, ότι το δεξιό Γκωλικό κόμμα του προέδρου Ζακ Σιράκ, που εκλέγει δήμαρχο στο Παρίσι για πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί πλέον κατεστημένη εξουσία.

Οι σημερινές δημοτικές εκλογές θα καθορίσουν ακόμα ποιό κόμμα θα έχει τον έλεγχο σε 100 περίπου μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις της Γαλλίας. Οι Σοσιαλιστές έχουν βάλει ως στόχο να κατακτήσουν τις δημαρχίες πόλεων όπως η Λυών και η Τουλούζη, που θεωρούνται παραδοσιακά προπύργια των δεξιών κομμάτων.

Επίσκεψη Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς συνομιλητές του για την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής προσέγγισης στον ειρηνευτικό διάλογο

18.3.2001 18:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Σαρόν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαρόν θα προσπαθήσει να αποσπάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται την ειρηνευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους σε ανώτατο επίπεδο, μέχρις ότου σταματήσουν τα βίαια επεισόδια, που έχουν κοστίσει τη ζωή 400 ατόμων τους τελευταίους μήνες.

Εντωμεταξύ ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Αβί Ντίχτερ, επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας, της γνωστής "Σιν Μπετ", και ο υπεύθυνος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμίν Αλ Χίντι, συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για να συζητήσουν τρόπους κατάπαυσης της βίας.

Εκκληση Μόσχας προς Δύση: Δώστε όπλα στο Βελιγράδι
BBC News
Σύγχρονα όπλα για το γιουγκοσλαβικό στρατό ζήτησε από τη Δύση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ (αριστερά στη φωτογραφία)

18.3.2001 17:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, κάλεσε τις χώρες της Δύσης να δώσουν στη Γιουγκοσλαβία σύγχρονα οπλικά συστήματα, ώστε αυτή να συμμετάσχει πιό ενεργά στη σταθεροποίηση της νότιας Βαλκανικής. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Ιβανώφ, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα για το Βελιγράδι και τα Σκόπια. Σκοπός της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών είναι η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βόϊσλαβ κοστούνιτσα, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ. Ο κ. Ιβανώφ σημίωσε ότι οι διεθνής ειρηνευτική δύναμη K-FOR υποχρεούται να εντείνει τον έλεγχο της μεθορίου γύρω από το Κοσυφοπέδιο ώστε έτσι να αποτρέψει τους αλβανούς εξτρεμιστές -όπως τούς χαρακτήρισε- από το να προκαλέσουν μια περιφερειακή κρίση.

2 εκρήξεις βομβών στην Ισπανία - Ένας αστυνομικός νεκρός
BBC News
Λεωφορείο στις φλόγες, μετά την πρώτη έκρηξη στην πόλη Ρόζας

18.3.2001 18:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ισπανία οι δύο εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σήμερα εντείνουν τους φόβους ότι η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ στοχεύει τώρα τα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Από την πρώτη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο στην πόλη Ρόζας, στην βορειοανατολική περιοχή Κόστα Μπράβα, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός που βοηθούσε στην εκκένωση της περιοχής και τραυματίσθηκαν 3 ακόμη άτομα.

Η δεύτερη βόμβα ανατινάχθηκε στο παραθαλάσσιο θέρετρο Γκάντια, στην ανατολική επαρχία της Βαλένθια, από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν υλικές ζημιές αλλά χωρίς θύματα. Πριν τις εκρήξεις άγνωστοι τηλεφώνησαν εν ονόματι της ΕΤΑ και προειδοποίησαν τις αρχές για την τοποθέτηση των βομβών.

Οι ισπανικές ακτές της Μεσογείου έχουν και στο παρελθόν αποτελέσει στόχο της ΕΤΑ, σε μια προσπάθεια πρόκλησης ζημιών στον τουριστικό τομέα της χώρας.

Βρετανία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης -αγροτών λόγω του αφθώδους πυρετού
BBC News
Πολλοί βρετανοί αγρότες φοβούνται ότι θα χάσουν το ποίμνιό τους, ακόμα και εάν δεν έχει προσβληθεί από τη νόσο

18.3.2001 18:42 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς τα κρούσματα από τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία ξεπέρασαν τα 300, η εξάπλωση της νόσου έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών. Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας προειδοποίησε για μιά ακόμη φορά σήμερα ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καταπολεμηθεί η επιδημία. Ο αρχικτηνίατρος Τζίμ Σκούνταμορ πρόκειται να επισκεφθεί αγροκτήματα στη βορειοδυτική Αγγλία, για να πείσει τους αγρότες ότι προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αφθώδης πυρετός είναι αναγκαία η θανάτωση ακόμα και ζώων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου.

Πολλοί όμως αγρότες -που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των περιορισμών που τούς έχουν επιβληθεί- λένε ότι θα προστατεύσουν το ποίμνιό τους καταφέυγοντας ακόμα και στη βία εάν χρειαστεί.

Ο βρετανός υπουργός Γεωργίας, Νίκ Μπράουν, έκανε έκκληση προς τους αγρότες, ζητώντας τους να κατανοήσουν ότι η θανάτωση υγειών ζώων που κινδυνέουν να μολυνθούν είναι μέτρο ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Ιράν: Καταδικάστηκαν οπαδοί της αντιπολίτευσης
BBC News
Το ιρανικό κοινοβούλιο, πολλά μέλη του οποίου καταδίκασαν τις συλλήψεις των οπαδών της αντιπολίτευσης

18.3.2001 18:25 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν το επαναστατικό δικαστήριο απεφάνθη ότι τα 20 και πλέον οπαδοί της αντιπολίτευσης, που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή, είναι ένοχοι συνομωσίας με σκοπό την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος της χώρας. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν παρεισφρύσει σε νόμιμες μεταρρυθμιστικές οργανώσεις και χρησομοποιούσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν μετά από συγκέντρωση της Θρησκευτικής Εθνικής Συμμαχίας, μιάς οργάνωσης που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Κχαταμί. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη εκτιμά ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπάλης ανάμεσα σε συντηρητικούς και μεταρρυθμιστές, ενόψει και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης στην Τουρκία
BBC News
Η Ασία θεωρείται ως ο κύριος τόπος προέλευσης της ηρωίνης που διοχετέυεται στην Ευρώπη

18.3.2001 18:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε και κατέσχεσε πάνω από 300 κιλά ηρωίνης, ποσότητα που προοριζόταν να διοχετευθεί στην Ευρώπη. Τα ναρκωτικά βρήκαν αστυνομικοί, που επέδραμαν σε αποθήκες και σπίτια της Κωνσταντινούπολης μετά από πληροφορίες που ήλθαν στην κατοχή τους. Η αστυνομία συνέλαβε 3 άτομα, που φέρονται να είναι μέλη σπείρας διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και το Ιράν προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη στο παρελθόν επισημανθεί ως κύρια είσοδος παράνομων ναρκωτικών ουσιών, που έρχονται από την Μέση Ανατολή και την Ασία και διοχετεύονται προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Τουλάχιστον 14 νεκροί από συγκρούσεις στην Ινδονησία
BBC News
Στρατεύματα της ινδονησιακής κυβέρνηση στην επαρχία Άτσε της Σουμάτρας

18.3.2001 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ινδονησία, τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εξέγερσης των αυτονομιστών, στην επαρχία Άτσε. Κατά τη διάρκεια ενός αιματηρού επεισοδίου, ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα 3 αμάχους, ενώ σε άλλο επεισόδιο η αστυνομία φέρεται να σκότωσε 3 μέλη του αυτονομιστικού "Κινήματος Ελευθερίας του Άτσε".

Ανταποκριτής του BBC λέει ότι τα τελευταία αιματηρά επεισόδια γίνονται καθώς αυξάνουν οι φόβοι για μετατροπή της επαρχίας του Άτσε σε πεδίο γενικευμένων συγκρούσεων. Τα τελευταία επεισόδια αποδεικνύουν σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας έχουν αρχίσει επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών, τις οποίες προανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα.

Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Οι υπουργοί ενέργειας του ΟΠΕΚ

18.03.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, στη συνάντηση τους στη Βιέννη, αποφάσισαν την μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, με σκοπό να συγκρατήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα. Η μειώση της παραγωγής, που ήταν άλλωστε αναμενόμενη θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο μήνα, και ακολουθεί την μείωση κατά 1.5 εκατομμύριο βαρέλια που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αναλυτές η νέα μείωση της παραγωγής ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου κατά 2 εώς 3 δολλάρια το βαρέλι και να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας, Σπένσερ Αμπραάμ, εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση του ΟΠΕΚ η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να νικήσουν στο Παρίσι
BBC News
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παρισιού, Μπερτράντ Ντελανέ και Φιλίπ Σεγκέν, σε τηλεοπτική συζήτηση

18.03.2001 9:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να αναδειχτούν νικητές στο Παρίσι, το οποίο έχει πάνω από εκατό χρόνια να περιέλθει στην εξουσία τους. Στο πρώτο γύρο, της περασμένης Κυριακής, η διαφορά των επικρατέστερων κομμάτων ήταν μικρή. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπερτράντ Ντελανέ, είναι πολύ πιθανόν να κερδίσει την ιστορική για το κόμμα του νίκη. Τις σημερινές εκλογές θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καθώς όχι μόνο το Παρίσι, αλλά και πόλεις όπως η Λυών και η Τουλούζη, που είναι παραδοσιακά προπύργια των Συντηρητικών, μπορεί να περιέλθουν στα χέρια των Συντηρητικών.

Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη έχει η πλατφόρμα

18.03.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ολλανδική ομάδα ειδικών συνεργάζεται με τις αρχές της Βραζιλίας και αμερικανούς εμπειρογνώμονες για να προλάβουν την βύθιση της μεγαλύτερης πλωτής πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στον κόσμο στην Βραζιλία, που υπέστη σοβαρές ζημιές από σειρά εκρήξεων την Πέμπτη.Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι οκτώ είναι αγνοούμενοι. Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της πλατφόρμας, της κρατικής εταιρείας Petrobras, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα συνεχίζει μεν να βυθίζεται, με αργότερο όμως ρυθμό, οπότε μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό η οικολογική καταστροφή από την διαρροή πετρελαίου. Η ομάδα διάσωσης προσπαθεί να γεμίσει με άζωτο τους πυλώνες που έχουν καταρρεύσει ώστε να συνεχίσει να επιπλέει η πλατφόρμα

Βελιγράδι: Ανέφικτη η παράδοση του Μιλόσεβιτς
BBC News
Χάρτης της Γιουγκοσλαβίας

18.03.2001 8:59 (Ωρα Λονδίνου)
O πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, είπε ότι ο πρώην γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν θα παραδοθεί στο διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Χάγη τον τρέχοντα μήνα -- όπως έχει ζητήσει το διεθνές δικαστήριο. Μιλώντας στην Σερβική κρατική τηλεόραση, ο Κος Τζίντζιτς είπε ότι το κόμμα του σέβεται την απόδοση της δικαιοσύνης, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι ρεαλιστική η προθεσμία για την παράδοση του Μιλόσεβιτς μέσα στον μήνα. Προηγουμένως, εκπρόσωπος της εισαγγελείας του δικαστηρίου απαίτησε εκ νέου την συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας για την παράδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Η συνεργασία, διευκρίνισε, αφορά την σύλληψη και παράδοση των υπόπτων ώστε να δικαστούν στη Χάγη. Στο διεθνές δικαστήριο βρίσκεται μόνο ένας γιουγκοσλάβος πολίτης, εναντίον του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος ωστόσο παραδόθηκε εθελοντικά την περασμένη εβδομάδα.

Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Οι υπουργοί ενέργειας του ΟΠΕΚ

18.03.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, στη συνάντηση τους στη Βιέννη, αποφάσισαν την μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, με σκοπό να συγκρατήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα. Η μειώση της παραγωγής, που ήταν άλλωστε αναμενόμενη θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο μήνα, και ακολουθεί την μείωση κατά 1.5 εκατομμύριο βαρέλια που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αναλυτές η νέα μείωση της παραγωγής ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου κατά 2 εώς 3 δολλάρια το βαρέλι και να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας, Σπένσερ Αμπραάμ, εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση του ΟΠΕΚ η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους έχει η βρεταννική κυβέρνηση
BBC News
Προληπτική η σφαγή των ζώων λέει η κυβέρνηση

18.03.2001 9:44 (Ωρα Λονδίνου)
Με τους κτηνοτρόφους της βορείου Αγγλίας συναντάται σήμερα η υφυπουργός Γεωργίας Τζόις Κουίν, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Οι κτηνοτρόφοι έχουν εξοργιστεί καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα βάσει των οποίων θα σφαγιαστούν όλα τα ζώα που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από περιοχή όπου υπάρχουν κρούσματα και επομένως θα σφαγιαστούν και ζώα τα οποία δέν υποφέρουν από τη νόσο. Ηδη έχει αρχίσει η εφαρμογή των νέων μέτρων στην Σκωτία. Η κρίση του αφθώδους πυρετού θα στοιχίσει στην βρεταννική κτηνοτροφία εννέα δισεκατομμύρια λίρες

Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
BBC News
Πεδίο μάχης έγινε η κεντρική πλατεία της Νάπολης

18.03.2001 8:20 (Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Νάπολη μεταξύ των ειδικών μονάδων της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παγκοσμοποίηση. Ογδόντα περίπου άτομα τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεςι κατά τις οποίες οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες και βόμβες καπνού κατά των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα. Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Νάπολη για την διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα την χρήση ηλεκτρονικής τεχνολογίας από τις κυβερνήσεις. Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι το ίντερνετ αυξάνει τις ανισότητες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.