Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-17

  1. Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
  2. Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
  3. Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  4. Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
  5. Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
  6. Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
  7. Αναβάλλεται ο μαζικός σφαγιασμός ζώων
  8. Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  9. Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
  10. Αναβάλλεται ο μαζικός σφαγιασμός ζώων
  11. Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
  12. Οι Αλβανόφωνοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή του Γιουγκοσλαβικού στρατού
  13. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν
  14. Τραυματίσθηκε ελαφρά τουρίστρια
  15. Συνεχίζονται οι μάχες στο Τέτοβο
  16. Νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου
  17. 108 νεκροί απο βομβιστική επίθεση στην Κίνα
  18. Τραυματίσθηκε ελαφρά τουρίστρια
  19. Τραυματίσθηκαν δύο Σέρβοι αστυνομικοί
  20. 108 νεκροί απο βομβιστική επίθεση στην Κίνα
  21. Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  22. Μαζική παραίτηση υπουργών στην Αργεντινή
  23. Αθώος ο Πάφ Ντάντυ
  24. Συνεχίζονται οι μάχες στο Τέτοβο
  25. Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας για την εξέγερση στις φυλακές
  26. Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  27. Μαζική παραίτηση υπουργών στην Αργεντινή
  28. Αθώος ο Πάφ Ντάντυ
  29. Συνεχίζονται οι μάχες στο Τέτοβο
  30. Νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου
  31. Αναβάλλεται ο μαζικός σφαγιασμός ζώων
  32. Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  33. Μαζική παραίτηση υπουργών στην Αργεντινή
  34. Αθώος ο Πάφ Ντάντυ
Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΣΜ

17.3.2001 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανών ανταρτών συνεχίσθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας έξω από το Τέτοβο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ήταν η πρώτη φορά στις τρείς ημέρες των εχθροπραξιών που οι μάχες διήρκησαν όλη τη νύχτα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις όλμων δόνησαν για πολλές ώρες την πόλη. Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις και να απωθήσουν τους αντάρτες μακρυά απο τους λόφους γύρω από την πόλη. Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε το Τέτοβο μεταδίδει ότι από αρκετά σημεία στους λόφους γύρω από την πόλη έβγαινε καπνός. Στο μεταξύ ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ συνετρίβει κόντα στο πεδίο των συγκρούσεων στα περίχωρα του Τέτοβο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος και να τραυματιστούν αρκετοί επιβάτες. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το ελικόπτερο έπεσε σε στήλο ηλεκτριού ρεύματος κοντά στο θέρετρο Πόποβα Σάπκα.

Μάχη και στο Κουμάνοβο

Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν συγκρούσεις και σε άλλα σημεία της χώρας καθώς για πρώτη φορά χθές το βράδυ αντηλλάγησαν πυροβολισμοί και στο Κουμάνοβο -20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων κοντά στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Σερβία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αλβανοί αντάρτες έβαλαν με αυτόματα όπλα κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Πολιτικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού και να συμπεριλάβει και ένα ακόμη κόμμα των αλαβανοφώνων - το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας.

Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ, προειδοποίησε την κυβέρνηση συνασπισμού των Σκοπίων ότι πρέπει να παραμείνει ενωμένη διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε πόλεμο. Ο κ. Μπιλντ είπε στο BBC ότι καμμία σταρτιωτική δύναμη όσο ισχυρή και αν είναι δεν θα μπο ρέσει να σώσει την χώρα αν καταρρεύση η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ανησυχούν ΗΠΑ- Συμβούλιο Ασφαλείας

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα και κάλεσε την Αλβανική μειονότητα να προσανατολισθεί στην επίλυση των προβλημάτων της μέσα απο τις δημοκρατικές δομές του κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ ο υπουργός των εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέφθηκε τις Γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τέτοβο και οι οποίες χθές δέχθηκαν επίθεση και απήυθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής.

Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
BBC News
Πεδίο μάχης έγινε η κεντρική πλατεία της Νάπολης

17.3.2001 21:15 (Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Νάπολη μεταξύ των ειδικών μονάδων της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παγκοσμοποίηση. Ογδόντα περίπου άτομα τραυματήσθηκαν στις συγκρούσει κατά τιςνοποίες οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες και βόμβες καπνού κατά των αστυνομικών που ανταποκρίθηκαν με δακρυγόνα. Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Νάπολη για την διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα την χρήση ηλεκτρονικής τεχνολογίας από τις κυβερνήσεις. Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι το ίντερνετ αυξάνει τις ανισότητες.

Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη έχει η πλατφόρμα

17.3.2001 21:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βραζιλία, εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της μεγαλύτερης πλωτής πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στον κόσμο, της κρατική εταιρεία Petrobras, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα συνεχίζει να βυθίζεται αλλά όχι τόσο γρήγορα και έτσι μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό η οικολογική καταστροφή από την διαρροή πετρελαίου. Διεθνής ομάδα ειδικών προσπαθεί να εμποδίσει την βύθιση της πλατφόρμας η οποία υπέστει μεγάλες ζημιές από σειρά εκκρήξεων την Πέμπτη.

Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΣΜ

17.3.2001 18:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανών ανταρτών συνεχίσθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας έξω από το Τέτοβο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ήταν η πρώτη φορά στις τρείς ημέρες των εχθροπραξιών που οι μάχες διήρκησαν όλη τη νύχτα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις όλμων δόνησαν για πολλές ώρες την πόλη. Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις και να απωθήσουν τους αντάρτες μακρυά απο τους λόφους γύρω από την πόλη. Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε το Τέτοβο μεταδίδει ότι από αρκετά σημεία στους λόφους γύρω από την πόλη έβγαινε καπνός.

Μάχη και στο Κουμάνοβο

Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν συγκρούσεις και σε άλλα σημεία της χώρας καθώς για πρώτη φορά χθές το βράδυ αντηλλάγησαν πυροβολισμοί και στο Κουμάνοβο -20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων κοντά στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Σερβία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αλβανοί αντάρτες έβαλαν με αυτόματα όπλα κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Πολιτικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού και να συμπεριλάβει και ένα ακόμη κόμμα των αλαβανοφώνων - το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας.

Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ, προειδοποίησε την κυβέρνηση συνασπισμού των Σκοπίων ότι πρέπει να παραμείνει ενωμένη διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε πόλεμο. Ο κ. Μπιλντ είπε στο BBC ότι καμμία σταρτιωτική δύναμη όσο ισχυρή και αν είναι δεν θα μπορέσει να σώσει την χώρα αν καταρρεύση η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ανησυχούν ΗΠΑ- Συμβούλιο Ασφαλείας

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχ εί ιδιαίτερα και κάλεσε την Αλβανική μειονότητα να προσανατολισθεί στην επίλυση των προβλημάτων της μέσα απο τις δημοκρατικές δομές του κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ ο υπουργός των εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέφθηκε τις Γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τέτοβο και οι οποίες χθές δέχθηκαν επίθεση και απήυθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής.

Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Οι υπουργοί ενέργειας του ΟΠΕΚ

17.3.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, στη συνάντηση τους στη Βιέννη, αποφάσησαν την μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, με σκοπό την συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα. Η μειώση της παραγωγής, που ήταν άλλωστε αναμενόμενη θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο μήνα, και ακολουθεί την μείωση κατά 1.5 εκατομμύριο βαρέλια που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αναλυτές η νέα μείωση της παραγωγής ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου κατά 2 εώς 3 δολλάρια το βαρέλι και να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας, Σπένσερ Αμπραάμ, εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση του ΟΠΕΚ η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
BBC News
Πεδίο μάχης έγινε η κεντρική πλατεία της Νάπολης

17.3.2001 17:10 (Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Νάπολη μεταξύ των ειδικών μονάδων της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παγκοσμοποίηση. Ογδόντα περίπου άτομα τραυματήσθηκαν στις συγκρούσει κατά τιςνοποίες οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες κατ΄λα τωνα στυνομικών που ανταποκρίθηκαν με δακρυγόνα. Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Νάπολη για την διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα την χρήση ηλεκτρονικής τεχνολογίας από τις κυβερνήσεις.

Αναβάλλεται ο μαζικός σφαγιασμός ζώων
BBC News
Παράταση ζωής στα πρόβατα

17.3.2001 17:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανική κυβέρνηση υπαναχώρησε στην απόφαση της να σφαγιάσει άμεσα χιλιάδες υγιή ζώα σε μιά προσπάθεια να περιορισθεί ο αφθώδης πυρετός μετά τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων. Πολλοί κτηνοτρόφοι εξαγριώθηκαν με την πολιτική των μαζικών σφαγών και προυδοποίησαν ότι είναι αποφασισμένοι να οχυρωθούν μέσα στα αγροκτήματα τους και να μην επιτρέψουν την σφαγή των ζώων τους. Ο υπουργός γεωργίας της Βρετανίας, Νικ Μπράουν, ανακοίνωσε ότι τελικά θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην μαζική σφαγή.

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού, Κρις Σμιθ, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επισκέπτεται ο κόσμος ιστορικές πόλεις ή τα αξιοθέατα στην ύπαιθρο.

Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη έχει η πλατφόρμα

17.3.2001 10:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βραζιλία, εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της μεγαλύτερης πλωτής πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στον κόσμο, της κρατική εταιρεία Petrobras, ανακοίνωσε ότι σβήνουν οι ελπίδες για να περισωθεί η πλατφόρμα και να μην βυθισθεί. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για πρόκληση μεγάλης οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που θα σχηματισθεί.

Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΣΜ

17.3.2001 16:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανών ανταρτών συνεχίσθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας έξω από το Τέτοβο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ήταν η πρώτη φορά στις τρείς ημέρες των εχθροπραξιών που οι μάχες διήρκησαν όλη τη νύχτα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις όλμων δόνησαν για πολλές ώρες την πόλη. Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις και να απωθήσουν τους αντάρτες μακρυά απο τους λόφους γύρω από την πόλη. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι ότι οι μάχες ίσως μεταφερθούν και στο κέντρο του Τέτοβο.

Μάχη και στο Κουμάνοβο

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτωρεία οι μάχες φαίνεται να ξεσπούν και σε άλλα σημεία της χώρας καθώς για πρώτη φορά χθές το βράδυ αντηλλάγησαν πυροβολισμοί και στο Κουμάνοβο -20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων κοντά στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Σερβία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αλβανοί αντάρτες έβαλαν με αυτόματα όπλα κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Πολιτικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού και να συμπεριλάβει και ένα ακόμη κόμμα των αλαβανοφώνων - το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της χώρας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και συζητά την κρίση.

Προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ

Π ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ, προειδοποίησε την κυβέρνηση συνασπισμού των Σκοπίων ότι πρέπει να παραμείνει ενωμένη διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε πόλεμο. Ο κ. Μπιλντ είπε στο BBC ότι καμμία σταρτιωτική δύναμη όσο ισχυρή και αν είναι δεν θα μπορέσει να σώσει την χώρα αν καταρρεύση η κυβέρνηση συνασπσιμού.

Ανησυχούν ΗΠΑ- Συμβούλιο Ασφαλείας

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τη ς Μακεδονίας ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα και κάλεσε την Αλβανική μειονότητα να προσανατολισθεί στην επίλυση των προβλημάτων της μέσα απο τις δημοκρατικές δομές του κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ ο υπουργός των εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέφθηκε τις Γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τέτοβο και οι οποίες χθές δέχθηκαν επίθεση και απήυθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής.

Αναβάλλεται ο μαζικός σφαγιασμός ζώων
BBC News
Παράταση ζωής στα πρόβατα

17.3.2001 17:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανική κυβέρνηση υπαναχώρησε στην απόφαση της να σφαγιάσει άμεσα χιλιάδες υγιή ζώα σε μιά προσπάθεια να περιορισθεί ο αφθώδης πυρετός μετά τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων. Πολλοί κτηνοτρόφοι εξαγριώθηκαν με την πολιτική των μαζικών σφαγών και προυδοποίησαν ότι είναι αποφασισμένοι να οχυρωθούν μέσα στα αγροκτήματα τους και να μην επιτρέψουν την σφαγή των ζώων τους. Ο υπουργός γεωργίας της Βρετανίας, Νικ Μπράουν, ανακοίνωσε ότι τελικά θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην μαζική σφαγή.

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού, Κρις Σμιθ, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επισκέπτεται ο κόσμος ιστορικές πόλεις ή τα αξιοθέατα στην ύπαιθρο.

Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της παγκοσμοποίησης
BBC News
Πεδίο μάχης έγινε η κεντρική πλατεία της Νάπολης

17.3.2001 17:10 (Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Νάπολη μεταξύ των ειδικών μονάδων της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παγκοσμοποίηση. Ογδόντα περίπου άτομα τραυματήσθηκαν στις συγκρούσει κατά τιςνοποίες οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες κατ΄λα τωνα στυνομικών που ανταποκρίθηκαν με δακρυγόνα. Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Νάπολη για την διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα την χρήση ηλεκτρονικής τεχνολογίας από τις κυβερνήσεις.

Οι Αλβανόφωνοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή του Γιουγκοσλαβικού στρατού

17.3.2001 16:57 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες αλβανόφωνοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας για να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του γιουγκοσλαβικού στρατού στην ζώνη ασφαλείας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Στην συγκέντρωση μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, Ρίζα Χαλίμι, ο οποίος , σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρησε την παρουσία του γιουγκοσλαβνικού στρατού "πρόκληση".

Νωρίτερα η σερβική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι 2 μέλη της τραυματίσθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη κοντά στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας. Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό επεισόδιο που σημειώνεται στην περιοχή μετά την εκεχειρία που συμφώνησε η σερβική πλευρά με τους αλβανόφωνους αυτονομιστές με την διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν

17.3.2001 17:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν εξερράγει αυτοκινητοβόμβα με αποτέλεσαμ να σκοτωθο'υν τουλάχιστον 5 άνθρωποι και να τραυματισθούν αρκετοί άλλοι. Στέλεχος του κυβερνώντος κινήματος Ταλεμπάν δήλωσε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ταξί και επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στις οργανώσεις που μάχονται το Ταλεμπάν επικεφαλής των οποίων είναι ο Αχμάντ Σα Μασούντ.

Τραυματίσθηκε ελαφρά τουρίστρια
BBC News
Ο τουρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της Αιγύπτου

17.3.2001 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στις πυραμίδες της Γίζας άνδρας επετέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτησε επισκέπτρια από την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, η αστυνομία καταδίωξε τον δράστη, που ήταν Αιγύπτιος, και τον τραυμάτισε. Μέχρις στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Πάντως πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο που σημειώνεται μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν ακραίοι ισλαμιστές εναντίον ξένων επισκεπτών το 1997 στο Λουξόρ κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 50 τουρίστες.

Συνεχίζονται οι μάχες στο Τέτοβο
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΣΜ

17.3.2001 14:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανών ανταρτών συνεχίσθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας έξω από το Τέτοβο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ήταν η πρώτη φορά στις τρείς ημέρες των εχθροπραξιών που οι μάχες διήρκησαν όλη τη νύχτα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις όλμων δόνησαν για πολλές ώρες την πόλη. Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις και να απωθήσουν τους αντάρτες μακρυά απο τους λόφους γύρω από την πόλη. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι ότι οι μάχες ίσως μεταφερθούν και στο κέντρο του Τέτοβο.

Μάχη και στο Κουμάνοβο

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτωρεία οι μάχες φαίνεται να ξεσπούν και σε άλλα σημεία της χώρας καθώς για πρώτη φορά χθές το βράδυ αντηλλάγησαν πυροβολισμοί και στο Κουμάνοβο -20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων κοντά στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Σερβία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αλβανοί αντάρτες έβαλαν με αυτόματα όπλα κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Πολιτικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού και να συμπεριλάβει και ένα ακόμη κόμμα των αλαβανοφώνων - το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της χώρας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και συζητά την κρίση.

Ανησυχούν ΗΠΑ- Συμβούλιο Ασφαλείας

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα και κάλεσε την Αλβανική μειονότητα να προσανατολισθεί στην επίλυση των προβλημάτων της μέσα απο τις δημοκρατικές δομές του κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ ο υπουργός των εξω τερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέφθηκε τις Γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τέτοβο και οι οποίες χθές δέχθηκαν επίθεση και απήυθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής.

Νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου
BBC News
Οι υπουργοί ενέργειας του ΟΠΕΚ

17.3.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ που συναντώνται στη Βιέννη, αποφάσησαν την μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, με σκοπό την συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα. Η μειώση της παραγωγής, που ήταν άλλωστε αναμενόμενη θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο μήνα, και ακολουθεί την μείωση κατά 1.5 εκατομμύριο βαρέλια που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: από την μιά πλευρά προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα τους και από την άλλη δεν θέλουν να ζημειώσουν τις οικονομίες των τρίτων χωρών. Σύμφωνα με αναλυτές η νέα μείωση της παραγωγής ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου κατά 2 εώς 3 δολλάρια το βαρέλι και να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

108 νεκροί απο βομβιστική επίθεση στην Κίνα
BBC News
Δεκάδες οι τραυματίες

17.3.2001 14:17 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές αρχές της πόλης Σιτζιάζ-Χουάνγκ στη βόρειο Κίνα ανακοίνωσαν το όνομα του υπόπτου των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 108 ανθρώπων. Ο καταζητούμενος, που κατηγορείται και γιά άλλα σοβαρά εγκλήματα, ζούσε σε μία απο τις 4 πολυκατοικίες που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις. Οι αρχές προσφέρουν αμοιβή ύψους 6.000 δολαρίων (ποσό που αντιπροσωπεύει τον μέσο μισθό για δέκα χρόνια) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του υπόπτου.

Τραυματίσθηκε ελαφρά τουρίστρια
BBC News
Ο τουρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της Αιγύπτου

17.3.2001 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στις πυραμίδες της Γίζας άνδρας επετέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτησε επισκέπτρια από την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, η αστυνομία καταδίωξε τον δράστη, που ήταν Αιγύπτιος, και τον τραυμάτισε. Μέχρις στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Πάντως πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο που σημειώνεται μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν ακραίοι ισλαμιστές εναντίον ξένων επισκεπτών το 1997 στο Λουξόρ κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 50 τουρίστες.

Τραυματίσθηκαν δύο Σέρβοι αστυνομικοί

17.3.2001 14:26 (Ωρα Λονδίνου)
Η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 2 μέλη της τραυματίσθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη κοντά στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας. Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό επεισόδιο που σημειώνεται στην περιοχή μετά την εκεχειρία που συμφώνησε η σερβική πλευρά με τους αλβανόφωνους αυτονομιστές με την διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

108 νεκροί απο βομβιστική επίθεση στην Κίνα
BBC News
Δεκάδες οι τραυματίες

17.3.2001 12:31 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές αρχές της πόλης Σιτζιάζ-Χουάνγκ στη βόρειο Κίνα ανακοίνωσαν το όνομα του υπόπτου των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 108 ανθρώπων. Ο καταζητούμενος που κατηγορείται και γιά άλλα σοβαρά εγκλήματα ζούσε σε μία απο τις 4 πολυκατοικίες που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις. Οι αρχές προσφέρουν αμοιβή ύψους 6.000 δολαρίων (ποσό που αντιπροσωπεύει τον μέσο μισθό για δέκα χρόνια) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του υπόπτου.

Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη έχει η πλατφόρμα

17.3.2001 10:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βραζιλία, εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της μεγαλύτερης πλωτής πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στον κόσμο, της κρατική εταιρεία Petrobras, ανακοίνωσε ότι σβήνουν οι ελπίδες για να περισωθεί η πλατφόρμα και να μην βυθισθεί. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για πρόκληση μεγάλης οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που θα σχηματισθεί.

Μαζική παραίτηση υπουργών στην Αργεντινή
BBC News
Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία

17.3.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Αργεντινή μετά την μαζική παραίτηση υπουργών με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Η κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα ανακοίνωσε πρικοπές στια κρατικές δαπάνες που φτάνουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μιά προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η μακροχρόνια οικονομική κρίση. Οι υπουργοί εσωτερικών και υγείας παραιτήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των περικοπών, ενώ και άλλοι υπουργοί ακολούθησαν το παράδειγμα τους.

Αθώος ο Πάφ Ντάντυ
BBC News
Ο Πάφ Ντάντυ με την μητέρα του μετά την αθώωση του

17.3.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αθώωσε τον γνωστό ράπερ Πάφ Ντάντυ ο οποίος κατηγορείτο για παράνομη κατοχή όπλου. Ο Πάφ Ντάντυ - το πραγματικό του όνομα Σον Κόμπς- είχε συλληφθεί έξω απο κέντρο διασκέδασης στην Νέα Υόρκη μετά τον τραυματισμό 3 άλλων θαμώνων του κέντρου.

Συνεχίζονται οι μάχες στο Τέτοβο
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΣΜ

17.3.2001 11:49 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανών ανταρτών συνεχίσθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας έξω από το Τέτοβο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ήταν η πρώτη φορά στις τρείς ημέρες των εχθροπραξιών που οι μάχες διήρκησαν όλη τη νύχτα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις όλμων δόνησαν για πολλές ώρες την πόλη. Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις και να απωθήσουν τους αντάρτες μακρυά απο τους λόφους γύρω από την πόλη. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι ότι οι μάχες ίσως μεταφερθούν και στο κέντρο του Τέτοβο.

Μάχη και στο Κουμάνοβο

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτωρεία οι μάχες φαίνεται να ξεσπούν και σε άλλα σημεία της χώρας καθώς για πρώτη φορά χθές το βράδυ αντηλλάγησαν πυροβολισμοί και στο Κουμάνοβο -20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων κοντά στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Σερβία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αλβανοί αντάρτες έβαλαν με αυτόματα όπλα κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Πολιτικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού και να συμπεριλάβει και ένα ακόμη κόμμα των αλαβανοφώνων - το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της χώρας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και συζητά την κρίση.

Ανησυχούν ΗΠΑ- Συμβούλιο Ασφαλείας

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα από εκστρεμιστική βία και κάλεσε την Αλβανική μειονότητα να προσανατολισθεί στην επίλυση των προβλημάτων της μέσα απο τις δημοκρατικές δομές του κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προυδοποίησε ότι οι συγκρούσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια, ε νώ ο υπουργός των εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέφθηκε τις Γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τέτοβο και οι οποίες χθές δέχθηκαν επίθεση και απήυθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής.

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας για την εξέγερση στις φυλακές
BBC News
Κρατούμενοι αφέθηκαν να καούν ζωντανοί

17.3.2001 10:31 (Ωρα Λονδίνου)
Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ασκεί έντονη κριτική στις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την έξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιτροπή του Συμβουλίου κατηγορεί τις Τουρκικές αρχές για σοβαρές καταχρήσεις και υπερβάλλον ζήλο. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν φωτιά σε θαλάμους γυναικείων φυλακών και άφησαν αρκετές κρατούμενες να καούν χωρίς να επέμβουν. 29 κρατούμενοι και 3 στρατιώτες ήταν ο τελικός απολογισμός των επεισοδίων στις Τουρκικές φυλακές.

Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη έχει η πλατφόρμα

17.3.2001 10:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βραζιλία, εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της μεγαλύτερης πλωτής πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στον κόσμο, της κρατική εταιρεία Petrobras, ανακοίνωσε ότι σβήνουν οι ελπίδες για να περισωθεί η πλατφόρμα και να μην βυθισθεί. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για πρόκληση μεγάλης οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που θα σχηματισθεί.

Μαζική παραίτηση υπουργών στην Αργεντινή
BBC News
Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία

17.3.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Αργεντινή μετά την μαζική παραίτηση υπουργών με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Η κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα ανακοίνωσε πρικοπές στια κρατικές δαπάνες που φτάνουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μιά προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η μακροχρόνια οικονομική κρίση. Οι υπουργοί εσωτερικών και υγείας παραιτήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των περικοπών, ενώ και άλλοι υπουργοί ακολούθησαν το παράδειγμα τους.

Αθώος ο Πάφ Ντάντυ
BBC News
Ο Πάφ Ντάντυ με την μητέρα του μετά την αθώωση του

17.3.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αθώωσε τον γνωστό ράπερ Πάφ Ντάντυ ο οποίος κατηγορείτο για παράνομη κατοχή όπλου. Ο Πάφ Ντάντυ - το πραγματικό του όνομα Σον Κόμπς- είχε συλληφθεί έξω απο κέντρο διασκέδασης στην Νέα Υόρκη μετά τον τραυματισμό 3 άλλων θαμώνων του κέντρου.

Συνεχίζονται οι μάχες στο Τέτοβο
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΣΜ

17.3.2001 10:02 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανών ανταρτών συνεχίσθηκαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας έξω από το Τέτοβο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ήταν η πρώτη φορά στις τρείς ημέρες των εχθροπραξιών που οι μάχες διήρκησαν όλη τη νύχτα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις όλμων δόνησαν για πολλές ώρες την πόλη. Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις και να απωθήσουν τους αντάρτες μακρυά απο τους λόφους γύρω από την πόλη. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι ότι οι μάχες ίσως μεταφερθούν και στο κέντρο του Τέτοβο.

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προυδοποίησε ότι οι συγκρούσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ ο υπουργός των εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέφθηκε τις Γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Τέτοβο και οι οποίες χθές δέχθηκαν επίθεση και απήυθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικού διαλόγου.

Νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου
BBC News
Οι υπουργοί ενέργειας του ΟΠΕΚ

17.3.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ που συναντώνται στη Βιέννη, αποφάσησαν την μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, με σκοπό την συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα. Η μειώση της παραγωγής, που ήταν άλλωστε αναμενόμενη θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο μήνα, και ακολουθεί την μείωση κατά 1.5 εκατομμύριο βαρέλια που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: από την μιά πλευρά προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα τους και από την άλλη δεν θέλουν να ζημειώσουν τις οικονομίες των τρίτων χωρών .

Αναβάλλεται ο μαζικός σφαγιασμός ζώων
BBC News
Παράταση ζωής στα πρόβατα

17.3.2001 9:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανική κυβέρνηση υπαναχώρησε στην απόφαση της να σφαγιάσει άμεσα χιλιάδες υγιή ζώα σε μιά προσπάθεια να περιορισθεί ο αφθώδης πυρετός μετά τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων. Πολλοί κτηνοτρόφοι εξαγριώθηκαν με την πολιτική των μαζικών σφαγών και προυδοποίησαν ότι είναι αποφασισμένοι να οχυρωθούν μέσα στα αγροκτήματα τους και να μην επιτρέψουν την σφαγή των ζώων τους. Ο υπουργός γεωργίας της Βρετανίας, Νικ Μπράουν, ανακοίνωσε ότι τελικά θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην μαζική σφαγή.

Βυθίζεται η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη έχει η πλατφόρμα

17.3.2001 10:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Βραζιλία, εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της μεγαλύτερης πλωτής πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στον κόσμο, της κρατική εταιρεία Petrobras, ανακοίνωσε ότι σβήνουν οι ελπίδες για να περισωθεί η πλατφόρμα και να μην βυθισθεί. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για πρόκληση μεγάλης οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που θα σχηματισθεί.

Μαζική παραίτηση υπουργών στην Αργεντινή
BBC News
Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία

17.3.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Αργεντινή μετά την μαζική παραίτηση υπουργών με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Η κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα ανακοίνωσε πρικοπές στια κρατικές δαπάνες που φτάνουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μιά προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η μακροχρόνια οικονομική κρίση. Οι υπουργοί εσωτερικών και υγείας παραιτήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των περικοπών, ενώ και άλλοι υπουργοί ακολούθησαν το παράδειγμα τους.

Αθώος ο Πάφ Ντάντυ
BBC News
Ο Πάφ Ντάντυ με την μητέρα του μετά την αθώωση του

17.3.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αθώωσε τον γνωστό ράπερ Πάφ Ντάντυ ο οποίος κατηγορείτο για παράνομη κατοχή όπλου. Ο Πάφ Ντάντυ - το πραγματικό του όνομα Σον Κόμπς- είχε συλληφθεί έξω απο κέντρο διασκέδασης στην Νέα Υόρκη μετά τον τραυματισμό 3 άλλων θαμώνων του κέντρου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.