Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-16

  1. Κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ
  2. Έληξε η αεροπειρατία - 3 νεκροί ο απολογισμός
  3. Βραζιλία: Βυθίζεται η μεγαλύτερη πλατφόρμα πετρελαίου στον κόσμο
  4. Ο ΟΠΕΚ αποφασίζει μείωση της παραγωγής πετρελαίου
  5. Έρευνα για το σκάνδαλο προμήθειας όπλων στην Ινδία
  6. Έκκληση για φθηνότερα φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες
  7. Καταδικάστηκε άντρας που μετέδωσε τον ιό του AIDS
  8. Ασφαλές το Βιάγκρα
  9. Μειώνεται η αμερικανική παρουσία στη Βοσνία
  10. Καταδικάστηκε άντρας που μετέδωσε τον ιό του Aids στη σύντροφό του
  11. Συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ. Σύνεση συνιστά ο Ρουγκόβα.
  12. Συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ. Σύνεση συνιστά ο Ρουγκόβα.
  13. Αιματηρή κατάληξη της αεροπειρατίας στο ρωσικό αεροσκάφος
  14. Αποσύρουν δυνάμεις οι Αμερικανοί από τη Βοσνία
  15. Βουλιάζει πετρελαϊκή πλατφόρμα στη Βραζιλία
  16. Κυβερνητική κρίση στην Ινδία
  17. Nέα πτώση του Νάζντακ
  18. Αναμένεται μείωση της παραγωγής πετρελαίου
  19. Τρεις νεκροί μετά την έφοδο στο ρωσικό αεροσκάφος
  20. Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
  21. Nέα πτώση του Νάζντακ
  22. Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
  23. 45 άτομα αφήνουν ελεύθερα οι αεροπειρατές στη Μεδίνα
  24. Δεκάδες χιλιάδες ζώα σφαγιάζονται
  25. Δεκάδες χιλιάδες ζώα σφαγιάζονται
  26. Nέα πτώση του Νάζντακ
  27. Παραβιάζει η Ελλάδα τις κοινοτικές οδηγίες
  28. Μειώνεται η αμερικανική παρουσία στη Βοσνία
  29. Να κλείσει η δίοδος των Βαλκανίων επιζητούν οι 15
  30. Αναμένεται η μείωση της παραγωγής του πετρελαίου
  31. Ασφαλές το Βιάγκρα
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔΜ στην πόλη του Τέτοβο

16.3.2001 19:36 (Ωρα Λονδίνου)
Το Τέτοβο, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δέχθηκε σήμερα πυρά όλμων καθώς κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων για τρίτη συνεχή ημέρα. Το εμπορικό κέντρο της πόλης χτυπήθηκε -για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων την περασμένη Τετάρτη- από όλμους που προέρχονταν από τους γύρω λόφους. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την επίθεση αυτή.

Γερμανικά στρατεύματα της Κ-FOR, που σταθμεύουν στο Τέτοβο δέχθηκαν πυρά από αυτόματα όπλα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης η επίθεση αυτή έγινε από ομάδα 60 αλβανών ανταρτών που έχουν καταλάβει φρούριο στις παρυφές της πόλης, αλλά οι γερμανοί στρατιώτες δεν ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ διέταξε μονάδες τεθωρακισμένων Λέοπαρντ που βρίσκονται στο Κοσυφοπέδιο, να αναπτυχθούν στην περιοχή του Τετόβου, για προστασία των γερμανών στρατιωτών.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συγκρούσεις και σε άλλα σημεία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντάρτες επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζάγιατς, τριάντα χιλιόμετρα από τα αλβανικά σύνορα.

Το κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχε σήμερα εκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με θέμα τα νέα μέτρα ασφαλείας που αποφάσισε την Πέμπτη το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των Σκοπίων.

Εντωμεταξύ ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς προειδοποιήσε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού της περιοχής, και κάλεσε όλα τα μέρη , αλλά ιδίως τους αλβανούς αντάρτες να αποτρέψουν μια ακόμη βαλκανική κρίση.

Έληξε η αεροπειρατία - 3 νεκροί ο απολογισμός
BBC News
Οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροσκάφος μετά την έφοδο των αρχών ασφαλείας

16.3.2001 19:50 (Ωρα Λονδίνου)
Με έφοδο των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έληξε τελικά η αεροπειρατία που είχε εκδηλωθεί χθές σε ρωσικό αεροπλάνο που βρισκόταν από το απόγευμα της Πέμπτης καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Μεδίνας. Σύμφωνα με ρώσους και σαουδάραβες αξιωματούχους, 3 άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια της εφόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ στο αεροπλάνο βρίσκονταν περισσότεροι απο 100 επιβάτες και το πλήρωμα, ενώ συνελήφθησαν 2 αεροπειρατές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας από τους 3 αεροπειρατές, μία αεροσυνοδός και ένας επιβάτης τουρκικής καταγωγής. Λίγες ώρες πρίν απο την έφοδο των ειδικών δυνάμεων στο αεροσκάφος έιχαν αφήσει ελεύθερους 45 επιβάτες.

Όπως επιβεβαίωσε σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, η ρωσική κυβέρνηση είχε δώσει τη συναίνεση της να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ενώ οι επιβάτες βρίσκονταν ακόμα μέσα στο αεροσκάφος, ενώ η Μόσχα ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία την έκδοση των 2 επιζώντων αεροπειρατών.

Να θυμίσουμε οτι το αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 των ρωσικών αερογραμμών "Βνούκοβο" εκτελούσε πτήση από την Κωσταντινούπολη στη Μόσχα, όταν οι αεροπειρατές, που δήλωσαν ότι είναι Τσετσένοι μαχητές, ανέλαβαν τον έλεγχό του, κραδαίνοντας μαχαίρια και απειλώντας ότι έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά, και τελικά το οδήγησαν στη Μεδίνα. Κύριο αίτημά τους ήταν η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία και στόχος τους να φθάσουν, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, στο Αφγανιστάν.

Βραζιλία: Βυθίζεται η μεγαλύτερη πλατφόρμα πετρελαίου στον κόσμο
BBC News
Μέγεθος ουρανοξύστη 40 ορόφων έχει η βυθιζόμενη πλωτή πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου

16.3.2001 20:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη πλωτή πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον κόσμο, που ανήκει στην κρατική Βραζιλιανή εταιρεία Petrobras, έχει πάρει κλίση και βουλιάζει σιγά σιγά, μία ημέρα μετά τις εκρήξεις που άφησαν έναν εργάτη νεκρό, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη 9 συναδέλφων του. Εντωμεταξύ εντείνονται οι φόβοι για πρόκληση μεγάλης οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα, που θα απλωθεί στη θάλασσα αν η πλατφόρμα τελικά βουλιάξει.

Το δυστύχημα έδωσε νέα λαβή στην έντονη κριτική εναντίον της εταιρείας Petrobras, η οποία κατηγορείται ως υπεύθυνη για πολλά εργατικά και οικολογικά ατυχήματα από τα εργατικά συνδικάτα, που έχουν ήδη καλέσει σε πανεθνικό συλλαλητήριο. Ας σημειωθεί ότι περισσότεροι από 80 εργάτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν βρει το θάνατο σε ατυχήματα, την τελευταία τριετία.

Ο ΟΠΕΚ αποφασίζει μείωση της παραγωγής πετρελαίου
BBC News
Εντατικές διαβουλεύσεις έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ

16.3.2001 19:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ που συναντώνται στη Βιέννη, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις σχετικά με την αναμενόμενη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί προσανατολίζονται σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής ακόμα και πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια, με σκοπό την συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα. Καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης θα είναι, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η θέση που θα πάρουν οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας. Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Σάββατο.

Ο ΟΠΕΚ ελπίζει ότι η μείωση της παραγωγής θα συγκρατήσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που οι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι θα συμβεί λόγω της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της μείωσης των αναγκών θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο με τον ερχομό της άνοιξης.

Έρευνα για το σκάνδαλο προμήθειας όπλων στην Ινδία
BBC News
Η υπόθεση προκάλεσε παραίτηση του υπουργού Άμυνας (αριστερά) ενώ δοκιμάζει την αντοχή του ινδού πρωθυπουργού

16.3.2001 20:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατσπάγι, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα -από μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας- σχετικά με την καταγγελόμενη δωροδοκία σε υπόθεση προμήθειας όπλων, που οδήγησε στην παραίτηση του ινδού υπουργού Άμυνας, Τζώρτζ Φερνάντεζ, την περασμένη Πέμπτη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο, ο κ. Βατσπάγι έκανε επίσης έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτρέψουν τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι πολιτικοί από την αντιπολίτευση εμποδίζουν για τρίτη ημέρα τη συνέχιση των εργασιών του κοινοβουλίου, ζητώντας να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Βατσπάγι.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση στο ίντερνετ βιντεοσκοπημένων συναντήσεων που κατηγορούνται ότι είχαν υψηλά στελέχη της κυβέρνησης με δημοσιογράφους που υποδύονταν τους εμπόρους όπλων, όπου οι αξιωματούχοι φαίνονταν να αποδέχονται δωροδοκίες.

Έκκληση για φθηνότερα φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες
BBC News
Χωρίς φθηνότερα φάρμακα, ο αριθμός των νεογέννητων με AIDS αναμένεται να πολλαπλασιασθεί στις αφρικανικές χώρες

16.3.2001 19:56 (Ωρα Λονδίνου)
Κοινή έκκληση απήυθυναν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν την παροχή φθηνότερων φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι δύο οργανισμοί ανακοίνωσαν ότι θα συγκληθεί στις αρχές Απριλίου διεθνής διάσκεψη στη Νορβηγία για να συζητηθεί το θέμα. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ειδικοί επιστήμονες.

Η ανακοίνωση των δύο οργανισμών γίνεται καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για το υψηλό κόστος των φαρμάκων και την περιορισμένη πρόσβαση που έχουν σ' αυτά οι κάτοικοι των πτωχότερων κρατών του πλανήτη. Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει να προμηθεύσουν φάρμακα κατά του AIDS σε μειωμένες τιμές προς τις αφρικανικές χώρες, ενώ άλλες φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να σταματήσουν την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής από το να εισαγάγει φθηνότερα φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Καταδικάστηκε άντρας που μετέδωσε τον ιό του AIDS
BBC News
Ο καταδικασθείς Στήβεν Κέλυ (στο κέντρο της φωτογραφίας) δεν παραδέχεται την ενοχή του

16.3.2001 20:17 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου της Γλασκώβης, στη Σκωτία, με την οποία καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση ένας νεαρός άνδρας, ο Στήβεν Κέλυ, γιατί μετέδωσε τον ιό HIV, τον ιό δηλαδή που προκαλεί το Aids, στη ερωτική σύντροφό του. Ο 33χρονος Κέλυ, αν και γνώριζε ότι ήταν φορέας της θανατηφόρου ασθένειας, υπέκρυψε το γεγονός από τη σύντροφό του και επανειλημμένα δεν πήρε καμία προφύλαξη κατά των ερωτικών του επαφών.

Ασφαλές το Βιάγκρα
BBC News
To περίφημο χάπι Βιάγκρα

16.03.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)

Το Βιάγκρα φαίνεται ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Νέα βρεταννική έρευνα, που έγινε όταν ορισμένοι χρήστες πέθαναν μετά τη λήψη του Βιάγκρα, μελέτησε μεγάλο δείγμα χρηστών -- πέντε χιλιάδες άτομα -- και διαπιστώνει ότι οι καρδιακές προσβολές δεν είχαν αυξηθεί. Το παγκοσμίως δημοφιλές Βιάγκρα είναι το πρώτο χάπι για την ανδρική ανικανότητα.

Μειώνεται η αμερικανική παρουσία στη Βοσνία
BBC News
αμερικανός ειρηνευτής στη Βοσνία

16.03.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει περισσότερους από χίλιους αμερικανούς στρατιώτες, που υπηρετούν ως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων, που θα περιλαμβάνει και μονάδες ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, δεν σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στην αποστολή τους, και δεν πρόκειται - όπως διαβεβαίωσε- να επηρεάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπό Νατοϊκή διοίκηση Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία (γνωστής και ως SFOR).

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζονται περικοπές στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο γειτονικό Κοσυφοπέδιο.

Να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 5 χιλιάδες στρατιώτες στη δύναμη της SFOR στη Βοσνία, ενώ συνολικά η SFOR αριθμεί 20 χιλιάδες στρατεύματα.

Καταδικάστηκε άντρας που μετέδωσε τον ιό του Aids στη σύντροφό του

16.3.2001 15:40 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στη Γλασκώβη, εδώ στη Βρετανία, καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση έναν άνδρα, τον Στήβεν Κέλυ, γιατί μετέδωσε τον ιό HIV, τον ιό που προκαλεί το Aids, στη σύντροφό του. Ο Κέλυ, που γνώριζε ότι ήταν φορέας, υπέκρυψε το γεγονός από τη σύντροφό του και επανειλημμένα δεν πήρε καμία προφύλαξη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ. Σύνεση συνιστά ο Ρουγκόβα.
BBC News
Δυνάμεις της ΠΓΔΜ στο Τέτοβο

16.3.2001 14:50 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει σήμερα εκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την κατάσταση γύρω από την πόλη Τέτοβο, όπου συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών ανταρτών. Έπειτα από μια μικρή ύφεση, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση, καθώς ο στρατός έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, χρήση πυροβολικού για να βομβαρδίσει θέσεις ανταρτών στους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συγκρούσεις και σε άλλα σημεία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντάρτες επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζάγιατς, τριάντα χιλιόμετρα από τα αλβανικά σύνορα.

Εξάλλου ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπρήμ Ρουγκόβα, κάλεσε, μιλώντας στο BBC από τη γερμανική πρωτεύουσα, τους Αλβανούς αντάρτες που βρίσκονται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Όμως επέμεινε ότι αν δεν ασχοληθεί περισσότερο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με τα αιτήματα της Αλβανικής μειονότητας, τότε υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.

Συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ. Σύνεση συνιστά ο Ρουγκόβα.
BBC News
Δυνάμεις της ΠΓΔΜ στο Τέτοβο

16.3.2001 14:16 (Ωρα Λονδίνου)
Το κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει σήμερα εκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την κατάσταση γύρω από την πόλη Τέτοβο, όπου συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών ανταρτών. Έπειτα από μια μικρή ύφεση, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση, καθώς ο στρατός έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, χρήση πυροβολικού για να βομβαρδίσει θέσεις ανταρτών στους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συγκρούσεις και σε άλλα σημεία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντάρτες επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζάγιατς, τριάντα χιλιόμετρα από τα αλβανικά σύνορα.

Εξάλλου ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπρήμ Ρουγκόβα, κάλεσε, μιλώντας στο BBC από τη γερμανική πρωτεύουσα, τους Αλβανούς αντάρτες που βρίσκονται στη Μακεδονία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Όμως επέμεινε ότι αν δεν ασχοληθεί περισσότερο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με τα αιτήματα της Αλβανικής μειονότητας, τότε υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.

Αιματηρή κατάληξη της αεροπειρατίας στο ρωσικό αεροσκάφος
BBC News
Δύο από τους αεροπειρατές έξω από το ρωσικό αεροσκάφος

16.3.2001 12:54 (Ωρα Λονδίνου)
Με έφοδο των ειδικών δυνάμεων των αρχών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έληξε τελικά η αεροπειρατία που είχε καθηλώσει ένα ρωσικό αεροπλάνο από εχθές στο αεροδρόμιο της Μεδίνας. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια της εφόδου, και αργότερα υπέκυψαν. Πρόκειται, λένε Σαουδάραβες και Ρώσσοι αξιωματούχοι, για έναν από τους τρεις αεροπειρατές και μία αεροσυνοδό. Η ταυτότητα του τρίτου νεκρού δεν είναι εξακριβωμένη, ίσως όμως πρόκειται για επιβάτη τουρκικής καταγωγής.

Περισσότεροι από εκατό επιβάτες και πλήρωμα είχαν μείνει στο αεροσκάφος όταν αποφασίστηκε η έφοδος, που, όπως επιβεβαίωσε σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, είχε τη συναίνεση της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία θα ζητήσει και την έκδοση των αεροπειρατών.

Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από την Κωσταντινούπολη στη Μόσχα. Οι αεροπειρατές δήλωσαν ότι είναι Τσετσένοι μαχητές και κύριο αίτημά τους είναι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία.

Στόχος τους ήταν, να φθάσουν, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, στο Αφγανιστάν.

Αποσύρουν δυνάμεις οι Αμερικανοί από τη Βοσνία
BBC News
Αμερικανοί στρατιώτες στη Βοσνία παίρνουν την οδό της επιστροφής

16.3.2001 13:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείς αποσύρουν τμήμα των δυνάμεων τους απο τη Βοσνία. Αυτό ανακοίνωσε χθές το αμερικανικό πεντάγωνο. Η αποχώρηση των 900 στρατιωτών απο το σώμα των 4.400 που συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, είναι μία απόφαση που ουσιαστικά είχε ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Μαζί με τους στρατιώτες, οι ΗΠΑ αποσύρουν 16 μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι, αρκετά τάνκς και βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Graig Quigley, η απόσυρση τους έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο εκπρόσωπο, περαιτέρω μειώσεις στα αμερικανικά στρατεύματα θα εξαρτηθούν και από τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της δύναμης.

Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, καθώς εφαρμόζεται σε μία περίοδο που η αστάθεια στα Βαλκάνια μεγαλώνει, με τις πρόσφατες εξελιξεις στα σύνορα του Κοσυφοπεδίου με την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία.

Βουλιάζει πετρελαϊκή πλατφόρμα στη Βραζιλία

16.3.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου στον κόσμο, που ανήκει στην κρατική Βραζιλιανή εταιρεία Petrobras, έχει πάρει κλίση και βουλιάζει σιγά σιγά, μία ημέρα μετά τις εκρήξεις που άφησαν έναν εργάτη νεκρό και εννιά αγνοούμενους. Υπάρχουν φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα που θα απλωθεί στη θάλασσα αν η πλατφόρμα τελικά βουλιάξει.

Το δυστύχημα έδωσε νέα λαβή στην έντονη κριτική εναντίον της εταιρείας Petrobras που κατηγορείται ως υπεύθυνη για πολλά εργατικά και οικολογικά ατυχήματα -σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, που έχουν ήδη καλέσει σε πανεθνικό συλλαλητήριο, περισσότεροι από 80 εργάτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν βρει το θάνατο σε ατυσήματα κατά τα τρία τελευταία χρονια.

Κυβερνητική κρίση στην Ινδία

16.3.2001 13:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τις εργασίες του Κοινοβουλίου για τρίτη ημέρα σήμερα, απαιτώντας την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, με την κατηγορία της ανάμιξης σε οικονονομικό σκάνδαλο για την αγορά όπλων. Ο Ινδός ππρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατσπαγί αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό αργότερα σήμερα. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση στο ίντερνετ βιντεοσκοπημένων συναντήσεων που κατηγορούνται ότι είχαν υψηλά στελέχη της κυβέρνησης με δημοσιογράφους που υποδύονταν τους εμπόρους όπλων, όπου οι αξιωματούχοι φαίνονταν να αποδέχονται δωροδοκίες.

Nέα πτώση του Νάζντακ
BBC News
Αγωνία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

16.03.2001 8:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η ηρεμία επανήλθε χθές στο χρηματιστήριο της νέας Υόρκης όπου ο δείκτης Ντάου Τζλώουνς σημείωσε άνοδο 0.6%. Αντίθετα, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Νάζντακ συνέχισε την καθοδική του πορεία χάνοντας το 1,6% της αξίας του. Στο Λονδίνο ο δείκτης μετοχών Φούτσι έκλεισε με άνοδο 1,84%, το χρηματιστήριο του Παρισιού με άνοδο 1,22% και η Φρανκφούρτη επίσης με άνοδο 1,65%.

Αναμένεται μείωση της παραγωγής πετρελαίου

16.3.2001 13:28 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Ενεργείας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που συναντώνται στη Βιέννη, ξεκίνησαν ανεπίσημες συνομιλίες που αναμένεται ότι θα καταλήξουν σε σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ ελπίζουν η μείωση της παραγωγής να συγκρατήσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που οι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι θα συμβεί λόγω της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της μείωσης των αναγκών θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο με τον ερχομό του καλοκαιριού. Αναμένεται να συμφωνηθεί η μείωση της παραγωγής του αργού κατά 500.000 με ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Σημαντική στη διαμόρφωση της απόφασης θα είναι, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η θέση που θα πάρουν οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας.

Τρεις νεκροί μετά την έφοδο στο ρωσικό αεροσκάφος
BBC News
Πιστεύεται ότι στο αεροσκάφος δεν έχουν μείνει γυναίκες ούτε παιδιά

16.3.2001 11:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδικές δυνάμεις των αρχών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έκαναν τελικά έφοδο στο ρωσικό αεροπλάνο στο οποίο εχθές είχε εκδηλωθεί αεροπειρατία και το οποίο στάθμευε στη Μεδίνα. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι τρεις αεροπειρατές -που σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, ήταν Τσετσένοι- συνελήφθησαν από τις σαουδαραβικές αρχές. Πηγές επίσης κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς κατά τη διάρκεια της εφόδου.

Νωρίτερα, οι αεροπειρατές είχαν αφήσει ελεύθερους περίπου εκατό επιβάτες ενώ 15 άτομα κατόρθωσαν να αποδράσουν από το πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Στο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν εκατόν εβδομήντα τέσσερεις επιβάτες και μέλη του πληρώματος, είχε απογειωθεί από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Μόσχα. Βασικό αίτημα των αεροπειρατών ήταν η επανέναρξη συνομιλιών για την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
BBC News
Μεγάλος αριθμός στρατιωτών αποστέλλεται στο Τέτοβο

16.03.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακοίνωσε την πρόθεση της να συντρίψει τις αλβανικές ανταρτικές δυνάμεις μετά τις μάχες για δεύτερη συναπτή μέρα γύρω απο το Τέτοβο - την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφσκι, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεί πολιτικό διέξοδο απο την κρίση, αλλά προειδοποίησε ότι αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα. Νωρίτερα χθές, οι δυνάμεις ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απάντησαν στα πυρά ανταρτικών ομάδων που έβαλαν εναντίον τους απο τους λόφους στα βόρεια της πόλης. Ο απεσταλμένος του BBC στο Τέτοβο, Paul Wood, μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πιά συχνό φαινόμενο. Μετά απο δύο μέρες μαχών, πάντως, δεν φαίνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τους αντάρτες απο τις θέσεις τους στα περίχωρα της πόλης.

Οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ George Robertson που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια για να εκδηλώσει την συμπαράσταση της χώρας του στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πολλές χώρες της Δύσης έχουν καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αλβανών ανταρτών, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η τελευταία αυτή κρίση στα Βαλκάνια. Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σημερα το κοινοβούλιο στα Σκόπια, για να συζητήσει την κρίση, ενώ νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση των αλβανών εξτρεμιστών υπέβαλλε χθες το βράδυ στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ο Υπουργός Αμύνης της χώρας Λιούμπεν Παούνοφσκι.

Nέα πτώση του Νάζντακ
BBC News
Αγωνία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

16.03.2001 7:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η ηρεμία επανήλθε χθές στο χρηματιστήριο της νέας Υόρκης όπου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς σημείωσε άνοδο 0.6%. Αντίθετα, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Νάζντακ συνέχισε την καθοδική του πορεία χάνοντας το 1,6% της αξίας του. Στο Λονδίνο ο δείκτης μετοχών Φούτσι έκλεισε με άνοδο 1,84%, το χρηματιστήριο του Παρισιού με άνοδο 1,22% και η Φρανκφούρτη επίσης με άνοδο 1,65%.

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο Τέτοβο
BBC News
Μεγάλος αριθμός στρατιωτών αποστέλλεται στο Τέτοβο

16.03.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακοίνωσε την πρόθεση της να συντρίψει τις αλβανικές ανταρτικές δυνάμεις μετά τις μάχες για δεύτερη συναπτή μέρα γύρω απο το Τέτοβο - την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφσκι, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεί πολιτικό διέξοδο απο την κρίση, αλλά προειδοποίησε ότι αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα. Νωρίτερα χθές, οι δυνάμεις ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απάντησαν στα πυρά ανταρτικών ομάδων που έβαλαν εναντίον τους απο τους λόφους στα βόρεια της πόλης. Ο απεσταλμένος του BBC στο Τέτοβο, Paul Wood, μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πιά συχνό φαινόμενο. Μετά απο δύο μέρες μαχών, πάντως, δεν φαίνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τους αντάρτες απο τις θέσεις τους στα περίχωρα της πόλης.

Οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ George Robertson που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια για να εκδηλώσει την συμπαράσταση της χώρας του στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πολλές χώρες της Δύσης έχουν καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αλβανών ανταρτών, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η τελευταία αυτή κρίση στα Βαλκάνια. Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σημερα το κοινοβούλιο στα Σκόπια, για να συζητήσει την κρίση, ενώ νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση των αλβανών εξτρεμιστών υπέβαλλε χθες το βράδυ στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ο Υπουργός Αμύνης της χώρας Λιούμπεν Παούνοφσκι.

45 άτομα αφήνουν ελεύθερα οι αεροπειρατές στη Μεδίνα
BBC News
Πιστεύεται ότι στο αεροσκάφος δεν έχουν μείνει γυναίκες ούτε παιδιά

16.03.2001 8:42 (Ωρα Λονδίνου)
Σαράντα πέντε άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα και εγκατέλειψαν το αεροσκάφος. Οι αεροπειρατές που λέγεται ότι είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και προέρχονται από την Τσετσενία, άφησαν πρώτα να φύγουν οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και ένα μέλος του πληρώματος που τραυματίστηκε στην αρχή της αεροπειρατείας. Η ανταποκρίτρια του BBC, Καρολάιν Χώλευ, μεταδίδει ότι το αεροσκάφος το έχουν περικυκλώσει οι Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας. Νωρίτερα το Σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι 15 άτομα κατόρθωσαν να αποδράσουν από το πίσω μέρος του αεροσκάφους. Οι πιλότοι λέγεται ότι βρίσκονται στο πιλοτήριο και έχουν κλειδώσει την πόρτα, μεταδίδει η Καρολάιν Χώλευ του BBC.

Στο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν εκατόν εβδομήντα τέσσερα επιβάτες και μέλη του πληρώματος, είχε απογειωθεί από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Μόσχα. Οι αεροπειρατές έχουν διατυπώσει σειρά αιτημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή των Αερογραμμών Βνούκοβο, τον Αλεξάντερ Κλίμοφ, περιλαμβάνουν τη λήξη της Ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Τσετσενία. Aνακοινωθέν που εξεδόθη από το γραφείο του ηγέτη του αυτονομιστικού κινήματος των Τσετσένων, Ασλάν Μασχάντωφ, αναφέρει ότι οι αεροπειρατές έχουν τρία αιτήματα, μεταξύ των οποίων η επανέναρξη συνομιλιών για την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Ρώσοι αξιωματούχοι φέρονται ότι δήλωσαν ότι οι αεροπειρατές ζήτησαν να ανοίξει αεροδιάδρομος που θα τους επιτρέψει την προσγείωση του αεροσκάφους στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες χιλιάδες ζώα σφαγιάζονται
BBC News
Σφαγή των ζώων σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από εστία μόλυνσης

16.03.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρεταννική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σφαγιαστούν δεκάδες χιλιάδες ζώων, και υγιών, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο αφθώδης πυρετός, που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και έχει περάσει και στη Γαλλία, ενώ την ίδια στιγμή και στη Γερμανία γίνονται σχετικές εξετάσεις σε χοιροστάσιο και σε επιφυλακή έχει τεθεί όλη η Ευρώπη. Σύμφωνα με τα νέα βρεταννικά μέτρα ασφαλείας, θα σφαγιάζονται όλα τα ζώα που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από περιοχή που έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.

Δεκάδες χιλιάδες ζώα σφαγιάζονται
BBC News
Σφαγή των ζώων σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από εστία μόλυνσης

16.03.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρεταννική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σφαγιαστούν δεκάδες χιλιάδες ζώων, και υγιών, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο αφθώδης πυρετός, που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και έχει περάσει και στη Γαλλία, ενώ την ίδια στιγμή και στη Γερμανία γίνονται σχετικές εξετάσεις σε χοιροστάσιο και σε επιφυλακή έχει τεθεί όλη η Ευρώπη. Σύμφωνα με τα νέα βρεταννικά μέτρα ασφαλείας, θα σφαγιάζονται όλα τα ζώα που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από περιοχή που έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.

Nέα πτώση του Νάζντακ
BBC News
Αγωνία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

16.03.2001 8:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η ηρεμία επανήλθε χθές στο χρηματιστήριο της νέας Υόρκης όπου ο δείκτης Ντάου Τζλώουνς σημείωσε άνοδο 0.6%. Αντίθετα, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Νάζντακ συνέχισε την καθοδική του πορεία χάνοντας το 1,6% της αξίας του. Στο Λονδίνο ο δείκτης μετοχών Φούτσι έκλεισε με άνοδο 1,84%, το χρηματιστήριο του Παρισιού με άνοδο 1,22% και η Φρανκφούρτη επίσης με άνοδο 1,65%.

Παραβιάζει η Ελλάδα τις κοινοτικές οδηγίες
BBC News
H Eυρωπαική Επιτροπή

16.03.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κομμισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα την προσαγάγει στο Ευρωπαικό δικαστήριο επειδή δεν έχει συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές οδηγίες για την κατάλληλη πεξεργασία των λυμάτων σε 40 αστικές περιοχές της χώρας.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, η κοινοτική επίτροπος για το περιβάλλον Μαργκότ Ουάλστρομ, σε γραπτή απάντηση σης σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Μιχάλη Παπαγιαννάκη υπογράμμισε ότι "το σύνολο σχεδόν των 40 αστικών περιοχών της Ελλάδας που απορρίπτουν τα λύμματα τους σε ευαίσθητες ζώνες... δεν διαθέτουν κατάλληλα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν απο το τέλος του 1998."

Μειώνεται η αμερικανική παρουσία στη Βοσνία
BBC News
αμερικανός ειρηνευτής στη Βοσνία

16.03.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει περισσότερους από χίλιους αμερικανούς στρατιώτες, που υπηρετούν ως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων, που θα περιλαμβάνει και μονάδες ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, δεν σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στην αποστολή τους, και δεν πρόκειται - όπως διαβεβαίωσε- να επηρεάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπό Νατοϊκή διοίκηση Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία (γνωστής και ως SFOR).

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζονται περικοπές στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο γειτονικό Κοσυφοπέδιο.

Να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 5 χιλιάδες στρατιώτες στη δύναμη της SFOR στη Βοσνία, ενώ συνολικά η SFOR αριθμεί 20 χιλιάδες στρατεύματα.

Να κλείσει η δίοδος των Βαλκανίων επιζητούν οι 15
BBC News
λαθρομετανάστες ζητούν άσυλο

16.03.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα συνδικάτα του εγκλήματος που χρησιμοποιούν τα Βαλκάνια ως δίοδο για την είσοδο λαθρομεταναστών στη δυτική Ευρώπη. Oπως ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση των υπουργών των "15" στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε να διατεθούν περισσότερα χρήματα και προσωπικό για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Επίσης η Κοινότητα θα στείλει αντιπροσωπεία σε 5 βαλκανικές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία και Βοσνία) με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών. Σύμφωνα με πρόσφατη κοινοτική έκθεση μόνο στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται αυτή τη στιγμή διακόσιες χιλιάδες Κινέζοι, που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εισέλθουν παράνομα στη δυτική Ευρώπη.

Αναμένεται η μείωση της παραγωγής του πετρελαίου
BBC News
Στη Βιέννη οι Υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ

16.03.2001 8:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλα ανακοίνωσε οτι οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού. Οι περικοπές αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 700 χιλιάδων και ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ βρίσκονται στη Βιένη για τη σύνοδο κορυφής και αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τις τελικές αποφάσεις τους.

Ασφαλές το Βιάγκρα
BBC News
To περίφημο χάπι Βιάγκρα

16.03.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)

Το Βιάγκρα φαίνεται ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Νέα βρεταννική έρευνα, που έγινε όταν ορισμένοι χρήστες πέθαναν μετά τη λήψη του Βιάγκρα, μελέτησε μεγάλο δείγμα χρηστών -- πέντε χιλιάδες άτομα -- και διαπιστώνει ότι οι καρδιακές προσβολές δεν είχαν αυξηθεί. Το παγκοσμίως δημοφιλές Βιάγκρα είναι το πρώτο χάπι για την ανδρική ανικανότητα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.