Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-15

  1. Σκόπια: Θα πατάξουμε τους αλβανούς αντάρτες
  2. Ελεύθεροι αφέθησαν 20 όμηροι της αεροπειρατίας - Δραπέτευσαν άλλοι 15
  3. Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, αλλά νέα πτώση του Νάσντακ
  4. Βοσνία: Αποσύρονται πάνω από 1.000 αμερικανοί στρατιώτες
  5. Κριτική Αθήνας προς ΝΑΤΟ για "έλλειψη δυναμισμού"
  6. Έκτακτα μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στη Βρετανία
  7. Μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης αποφάσισαν οι "15"
  8. 10 νεκροί από συγκρούσεις κούρδων ανταρτών - τουρκικού στρατού
  9. Ολική άρση του αποκλεισμού ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  10. Επικείμενη απόφαση ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου
  11. Προσγειώθηκε το Ρωσικό αεροσκάφος.
  12. Έκτακτα μέτρα για τον Αυθώδη απο τη Βρετανία
  13. Πιθανές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
  14. Τουρκία: Αύξηση στις τιμές των καυσίμων
  15. Σκληροί νόμοι για την πορνογραφία στον Διαδίκτυο από τον Καναδά
  16. Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στα χρηματιστήρια.
  17. Προσγειώθηκε το Ρωσικό αεροσκάφος.
  18. Έκτακτα μέτρα για τον Αυθώδη απο τη Βρετανία
  19. Πτωτική η πορεία των χρηματιστηρίων.
  20. Πιθανές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
  21. Τουρκία: Αύξηση στις τιμές των καυσίμων
  22. Αναζητείται λύση για τη λαθρομετανάστευση.
  23. Σκληροί νόμοι για την πορνογραφεία στο Διαδίκτυο από τον Καναδά
  24. Υγιεινά υγρά και όχι αναψυκτικά στα αμερικανικά σχολεία
  25. Έκρυθμη η κατάσταση στο Τέτοβο
  26. Αεροπειρατία σε Ρωσικό αεροσκάφος
  27. Σκληροί νόμοι για την πορνογραφία στο Διαδίκτυο από τον Καναδά
  28. Δεν προχωρεί στις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του ανθρακα ο Μπους
  29. Σκληροί νόμοι για την πορνογραφεία στο Διαδίκτυο από τον Καναδά
  30. Έκρυθμη η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  31. Συνεχιζεται η πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων
  32. Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η κρίση του αφθώδους πυρετού
  33. Σκληροί νόμοι για την πορνογραφεία στον Διαδίκτυο από τον Καναδά
  34. Γερμανικές αποζημιώσεις
  35. Υγιεινά υγρά και όχι αναψυκτικά στα αμερικανικά σχολεία
Σκόπια: Θα πατάξουμε τους αλβανούς αντάρτες
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων περιπολούν σε δρόμο της πόλης του Τέτοβο

15.3.2001 22:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δηλώνει αποφασισμένη να πατάξει τους αλβανούς αντάρτες, οι οποίοι συγκρούσθηκαν για δεύτερη ημέρα με τις δυνάμεις ασφαλείας, γύρω από το Τέτοβο, στα δυτικά της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, είπε στο BBC ότι η χώρα του, αν και προσπαθεί να εξεύρει πολιτική λύση στο πρόβλημα, εντούτοις θα απαντήσει στη βία με βία. Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, ανταπάντησαν με πυρά πολυβόλων και όλμων στους αλβανούς αντάρτες που τούς επιτέθηκαν από τους λόφους, βορείως της πόλης του Τέτοβο. Οι αντάρτες λένε ότι μάχονται για να δοθούν ίσα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκυ, είπε ότι η χώρα δεν θα κηρυχθεί σε κατάσταση πολέμου. Αντιθέτως ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συγκεκριμένα τη σύσταση δύο σωμάτων ασφαλείας. Το πρώτο θα είναι αρμόδιο για την πολιτική ασφάλεια και επικεφαλής του θα τοποθετηθεί αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το δεύτερο σώμα θα είναι αρμόδιο για τα στρατιωτικά μέτρα ασφαλείας και υπεύθυνος για την λειτουργία του θα είναι ο υπουργός εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ελεύθεροι αφέθησαν 20 όμηροι της αεροπειρατίας - Δραπέτευσαν άλλοι 15
BBC News
Το αεροσκάφος οδηγήθηκε σε χώρο του αεροδρομίου, στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας

15.3.2001 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αεροπειρατές που κατέλαβαν ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος και το υποχρέωσαν να προσγειωθεί στη Σαουδική Αραβία, άφησαν ελεύθερους τουλάχιστον 20 από τους 174 επιβάτες και πλήρωμα που κρατούν ομήρους. Όπως δήλωσε ο διοικητής της σαουδαραβικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, περισσότερα από 20 γυναικόπαιδα εγκατέλειψαν το αεροσκάφος και βρίσκονται υπό την φροντίδα των αρχών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα που διαπραγματεύεται με τους αεροπειρατές βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της αεροπειρατίας. Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων περίπου 15 επιβάτες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από το αεροσκάφος από την οπίσθια έξοδο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑΣ

Η αεροπειρατία εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του αεροσκάφους των ρωσικών αερογραμμών "Βνούκοβο" από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό τη Μόσχα. Οι αεροπειρατές -που σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό μεταφορών είναι 2 Τσετσένοι, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 4 - ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, υποστήριξαν ότι διαθέτουν εκρηκτικές ύλες και ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Τουλάχιστον ένας επιβάτης τραυματίσθηκε στην προσπάθειά του να αφοπλίσει τους αεροπειρατές. Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε τελικά προς τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μεδίνα. Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ασφαλή τοποθεσία στις παρυφές του αεροδρομίου και περικυκλώθηκε από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας, που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας "Βνούκοβο", οι αεροπειρατές απαιτούν να τερματισθούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους, και -σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία- ζήτησαν το αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί και να πετάξει με προορισμό το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συστήσει έκτακτη επιτροπή που παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ο ρώσος υ πουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ζήτησε από τον σαουδάραβα ομόλογό του να συλλάβει και να παραδώσει στη Μόσχα τους αεροπειρατές.

Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, αλλά νέα πτώση του Νάσντακ
BBC News
Ανάμεικτα τα συναισθήματα στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

15.3.2001 22:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τα διεθνή χρηματιστήρια παρουσίασαν σήμερα ενδείξεις ανάκαμψης στους δείκτες τους, μετά από μια εβδομάδα ραγδαίας πτώσης στις τιμές των μετοχών τους. Εξαίρεση στην ανοδική πορεία οι μετοχές εταιρειών νέας τεχνολογίας, καθώς ο δείκτης Νάσντακ δεν κατάφερε να ανακόψει την πρόσφατη πτωτική του πορεία, παρότι αρχικά κινήθηκε ανοδικά.

Στο Λονδίνο ο μετοχικός δείκτης των 100 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών ( Ο FTSE -100) έκλεισε ενισχυμένος σχεδόν κατά 2%. Μικρή άνοδο σημείωσαν και οι δείκτες στα χρηματιστήρια του Παρισίου και της Φρανκφούρτης. Νωρίτερα παρατηρήθηκε άνοδος των μετοχικών δεικτών στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Αναλυτές επισημαίνουν οτι η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων επενδυτών ενισχύθηκε σήμερα απο την ανακοίνωση της εταιρείας κινητών τηλεφώνων, ΝΟΚΙΑ, οτι τελικά τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2001 θα καλύψουν τους στόχους που έχει θέσει. Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για νέα μεγάλη πτώση είναι πάντοτε υπαρκτός αν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Βοσνία: Αποσύρονται πάνω από 1.000 αμερικανοί στρατιώτες
BBC News
Αμερικανός στρατιώτης -μέλος της Νατοϊκής Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία

15.3.2001 22:23 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει περισσότερους από χίλιους αμερικανούς στρατιώτες, που υπηρετούν ως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων, που θα περιλαμβάνει και μονάδες ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, δεν σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στην αποστολή τους, και δεν πρόκειται - όπως διαβεβαίωσε- να επηρρεάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπό Νατοϊκή διοίκηση Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία (γνωστής και ως SFOR).

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζονται περικοπές στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο γειτονικό Κοσυφοπέδιο.

Να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 5 χιλιάδες στρατιώτες στη δύναμη της SFOR στη Βοσνία, ενώ συνολικά η SFOR αριθμεί 20 χιλιάδες στρατεύματα.

Κριτική Αθήνας προς ΝΑΤΟ για "έλλειψη δυναμισμού"
BBC News
Γιουγκοσλαβικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην ουδέτερη ζώνη, ανάμεσα στο Κοσυφοπέδιο και στην ΠΓΔΜ

15.3.2001 21:51 (Ωρα Λονδίνου)
H ελληνική κυβέρνηση επέκρινε το ΝΑΤΟ γιατί δεν αντέδρασε περισσότερο δυναμικά στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάτι που -όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα- θα συζητηθεί στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Ρόμπερτσον μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της επίσκεψής του την Παρασκευή στην Αθήνα και αναφερόμενος στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη μεθόριο του Κοσυφοπεδίου, είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να περιθωριοποιήσει τους εξτρεμιστές.

To NATO, πάντως, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι βρίσκεται μεν στο πλευρό των Σκοπίων, όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, αλλά έκανε σαφές ότι δεν θα στείλει δυνάμεις στην ΠΓΔΜ γιατί θεωρεί την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τους αντάρτες "εσωτερικό θέμα" της χώρας, παρά τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες ότι οι αντάρτες έχουν τη βάση τους στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Έκτακτα μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στη Βρετανία
BBC News
Σφαγή των αμνών στη Βρετανία, καθώς η νόσος του αφθώδους πυρετού εξαπλώνεται διαρκώς

15.3.2001 22:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σφαγή και αποτέφρωση δεκάδων χιλιάδων φαινομενικά υγειών ζώων, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας του αφθώδους πυρετού.

Ο βρετανός υπουργός Γεωργίας, Νικ Μπράουν, είπε στο κοινοβούλιο ότι σε ορισμένες περιοχές θα θανατωθούν προληπτικά όλα τα ζώα που μπορούν να προσβληθούν από αφθώδη πυρετό, σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων απ' όπου έχει διαπιστωθεί κρούσμα της νόσου. Πάντως η εξάπλωση της ασθένειας δεν φαίνεται να αναστέλεται, καθώς τα μέχρι στιγμής διαπιστωμένα κρούσματα της στη Βρετανία έφτασαν τα 240. Η νόσος έχει εξαπλωθεί σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ κρούσμα της έχει παρατηρηθεί και στη Γαλλία.

Εντωμεταξύ οι γερμανικές αρχές στο κεντρικό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας λένε ότι διεξάγουν ελέγχους για αφθώδη πυρετό σε ζώα χοιροτροφείου της περιοχής. Πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη εμφάνιση της νόσου.

Μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης αποφάσισαν οι "15"
BBC News
Μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποφάσισαν οι "15" της Κοινότητας

15.3.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα συνδικάτα του εγκλήματος που χρησιμοποιούν τα Βαλκάνια ως δίοδο για την είσοδο λαθρομεταναστών στη δυτική Ευρώπη. Όπως ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση των υπουργών των "15" στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε να διατεθούν περισσότερα χρήματα και προσωπικό για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Επίσης η Κοινότητα θα στείλει αντιπροσωπεία σε 5 βαλκανικές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία και Βοσνία) με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας των αρχών. Σύμφωνα με πρόσφατη κοινοτική έκθεση μόνο στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται αυτή τη στιγμή διακόσιες χιλιάδες Κινέζοι, που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εισέλθουν παράνομα στη δυτική Ευρώπη.

10 νεκροί από συγκρούσεις κούρδων ανταρτών - τουρκικού στρατού
BBC News
Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία

15.3.2001 22:19 (Ωρα Λονδίνου)
Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι 9 μέλη της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΠΕΚΑΚΑ και ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ασφαλείας στο Ντιαρμπακίρ, τα 9 μέλη του ΠΕΚΑΚΑ σκοτώθηκαν από επιχείρηση του τουρκικού στρατού την περασμένη Τετάρτη. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ναρκοπέδιο, μετά τις συγκρούσεις.

Οι συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ κούρδων αυτονομιστών και τουρκικών δυνάμεων είχαν λιγοστέψει από το 1999, όταν το ΠΕΚΑΚΑ αποφάσισε να αποσύρει τους μαχητές του από την περιοχή, μετά από 16 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία των Κούρδων. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλλημένα να έρθει σε απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ΠΕΚΑΚΑ.

Ολική άρση του αποκλεισμού ζητούν οι Παλαιστίνιοι
BBC News
Ισραηλινό τάνκ επιβλέπει φυλάκιο ελέγχου στην αποκλεισμένη πόλη της Ραμάλα

15.3.2001 22:31 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι προχώρησαν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας την πλήρη άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ταυτόχρονα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αίρει μερικούς από τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στην κίνηση των Παλαιστινίων. Τα καταστήματα στην ανατολική Ιερουσαλήμ παρέμειναν κλειστά την Πέμπτη και χιλιάδες μαθητές δεν προσήλθαν στα σχολεία τους.

Νωρίτερα η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν είπε ότι οι παλαιστίνιοι αλιείς στη Λωρίδα της Γάζας, στους οποίους δεν επιτρεπόταν να εργαστούν, θα μπορούν στο εξής να ψαρεύουν σε μια περιορισμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ επιτράπηκε και η εισαγωγή πρώτων υλών στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης επιτράπηκε η διέλευση Παλαιστινίων μέσα από ορισμένα συνοριακά φυλάκια ελέγχου στη Δυτική Όχθη. Η μερική άρση των περιορισμών έγινε μετά από τις κριτικές που δέχθηκε το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας της απόφασης αποκλεισμού της παλαιστινιακής πόλης Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Επικείμενη απόφαση ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου
BBC News
Οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ συναντώνται στη Βιέννη

15.3.2001 22:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλα ανακοίνωσε οτι οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού. Οι περικοπές αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 700 χιλιάδων και ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ βρίσκονται στη Βιένη για τη σύνοδο κορυφής και αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή τις τελικές αποφάσεις τους.

Προσγειώθηκε το Ρωσικό αεροσκάφος.
BBC News
Απο την Κωνσταντινούπολη στη Μεδίνα, η πορεία του ρωσικού αεροσκάφους.

15.3.2001 17:20 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα αεροπειρατία σε αεροσκάφος των Ρωσικών αερογραμμών, με 162 επιβάτες και δωδεκαμελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε απο το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μοσχα. Κατευθύνθηκε τελικά προς τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε, πρίν απο λίγο στη Μεδίνα. Ο τούρκος υπουργός μεταφορών ανακοίνωσε οτι οι αεροπειρατές ισχυρίζονται οτι είναι Τσετσένοι. Είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους αμέσως μετά την απογείωση του απο το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις 13.52 τοπική ώρα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον ένα τραυματία, μέλος του πληρώματος . Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε οτι έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαπραγματεύσεις απο το αεροδρόμιο της Μεδίνας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συστήσει έκτακτη επιτροπή που θα χειριστεί το θέμα.

Έκτακτα μέτρα για τον Αυθώδη απο τη Βρετανία
BBC News
Προβλέπεται η σφαγή ακόμα 100 χιλιάδων αιγοπροβάτων.

15.3.2001 14:36 (Ωρα Λονδίνου)
Έκτακτα μέτρα προκειται να λάβει η κυβέρνηση της Βρετανίας για την αντιμετώπιση του Αυθώδους πυρετού. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σφαγή 100 χιλιάδων νεαρών αιγοπροβάτων, έστω κιαν δεν έχουν μολυνθεί απο την ασθένεια. Τα μέτρα θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο.

Κι ενώ στη Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα του Αυθώδους πυρετού, ολοένα και αυξάνονται, έχωντας ξεπεράσει τα 230, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια τους να κρατήσουν μακρυά τη νόσο, εντείνουν τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη λάβει.

Εκτός απο την απαγόρευση εισαγωγής κρεατων απο την Ευρώπη, πλέον τα παπούτσια, τα ρούχα και οι αποσκευές των ταξιδιωτών απο τις Ευρώπαικές χώρες θα απολυμαίνονται κατά την άφιξη τους τους στη χώρα.

Επίσης τρόφιμα και άλλα προϊόντα που θεωρούνται ύποπτα για τη μετάδοση του ιού θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται. Ανάλογα μέτρα αρχίζει να λαμβάνει και η Ιαπωνία.

Η Ευρωπαική Επιτροπή έχει ήδη διαμαρτυρηθεί έντονα για την απαγόρευση που έχουν επιβάλλει 90 περίπου χώρες στα αγροτικά προιόντα. Ο αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πέρνουν οι τρίτες χώρες είναι υπερβολικά και περιττά. Εδώ στη Βρετανία ο Πρίγκιπας Κάρολος προσέφερε 500 χιλιάδες λίρες για την ανακούφιση των αγροτών

Πιθανές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

15.3.2001 17:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός πετρελάιου της Βενεζουέλα ανακοίνωσε οτι οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή, μεταξύ 700 χιλιάδων και ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για τη σύνοδο κορυφής και αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο τις τελικές αποφάσεις τους.

Τουρκία: Αύξηση στις τιμές των καυσίμων

15.3.2001 17:11 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία, όμως, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ανακοινώθηκε αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ώς αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 10% και της βενζίνης κατά 2.7%

Σκληροί νόμοι για την πορνογραφία στον Διαδίκτυο από τον Καναδά

15.3.2001 17:05 (Ωρα Λονδίνου)
H Καναδική κυβέρνηση προωθεί την πιο σκληρή νομοθεσία στον κόσμο για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφείας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο αδίκημα δεν θα θεωρείται μόνο η παραγωγή ή και η μετάδοση άσεμων φωτογραφών στο Διαδίκτυο αλλά και η επίσκεψη των χρηστών σε ιστοσσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθούνται όλοι οι χρήστες.

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στα χρηματιστήρια.
BBC News
Καθοδική η πορεία του Ιαπωνικού χρηματιστηρίου

15.3.2001 16:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστηρια της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, μετά την πτωτική πορεία πολλών ημερών.

Οι δείκτες στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαω ελαφρά κέρδη, μετά την ανάκαμψη της αγορά στην Ασία. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο πάνω από 2%.

Αναλυτές επισημαίνουν οτι η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε σήμερα απο την ανακοίνωση της εταιρείας κινητών τηλεφώνων, ΝΟΚΙΑ, οτι τελικά τα κέρδη της θα καλύψουν τους στόχους που έχει θέσει.

Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για νέα μεγάλη πτώση είναι πάντοτε υπαρκτός αν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Προσγειώθηκε το Ρωσικό αεροσκάφος.

15.3.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα αεροπειρατία σε αεροσκάφος των Ρωσικών αερογραμμών, με 162 επειβάτες και δωδεκαμελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε απο το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μοσχα. Κατευθύνθηκε τελικά προς τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρίν απο λίγο στη Μεδίνα. Ο τούρκος υπουργός μεταφορών ανακοίνωσε οτι οι αεροπειρατές είναι δύο Τσετσένοι, οπλισμένοι με μαχαίρια και ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους αμέσως μετά την απογείωση του απο το αεροδρόμιο της Κωνσταννούπολης. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον ένα τραυματία, μέλος του πληρώματος . Τα αιτήματα των αεροπειρατών δεν είναι ακόμα γνωστά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συστήσει έκτακτη επιτροπή που θα χειριστεί το θέμα.

Έκτακτα μέτρα για τον Αυθώδη απο τη Βρετανία
BBC News
Προβλέπεται η σφαγή ακόμα 100 χιλιάδων αιγοπροβάτων.

15.3.2001 14:36 (Ωρα Λονδίνου)
Έκτακτα μέτρα προκειται να λάβει η κυβέρνηση της Βρετανίας για την αντιμετώπιση του Αυθώδους πυρετού. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σφαγή 100 χιλιάδων νεαρών αιγοπροβάτων, έστω κιαν δεν έχουν μολυνθεί απο την ασθένεια. Τα μέτρα θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο.

Κι ενώ στη Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα του Αυθώδους πυρετού, ολοένα και αυξάνονται, έχωντας ξεπεράσει τα 230, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια τους να κρατήσουν μακρυά τη νόσο, εντείνουν τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη λάβει.

Εκτός απο την απαγόρευση εισαγωγής κρεατων απο την Ευρώπη, πλέον τα παπούτσια, τα ρούχα και οι αποσκευές των ταξιδιωτών απο τις Ευρώπαικές χώρες θα απολυμαίνονται κατά την άφιξη τους τους στη χώρα.

Επίσης τρόφιμα και άλλα προϊόντα που θεωρούνται ύποπτα για τη μετάδοση του ιού θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται. Ανάλογα μέτρα αρχίζει να λαμβάνει και η Ιαπωνία.

Η Ευρωπαική Επιτροπή έχει ήδη διαμαρτυρηθεί έντονα για την απαγόρευση που έχουν επιβάλλει 90 περίπου χώρες στα αγροτικά προιόντα. Ο αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πέρνουν οι τρίτες χώρες είναι υπερβολικά και περιττά. Εδώ στη Βρετανία ο Πρίγκιπας Κάρολος προσέφερε 500 χιλιάδες λίρες για την ανακούφιση των αγροτών

Πτωτική η πορεία των χρηματιστηρίων.
BBC News
Καθοδική η πορεία του Ιαπωνικού χρηματιστηρίου

15.3.2001 14:25 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ιαπωνίας και η μείωση του Αμερικανικού ρυθμού ανάπτυξης θεωρούνται από τους ειδικούς ως οι δύο βασικοί λόγοι που προκάλεσαν την πτώση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, σήμερα τα μεγάλα Χρηματιστήρια της Ευρώπης εμφανίζουν, μέχρι στιγμής, σταθεροπιητικές τάσεις. Όμως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για νέα μεγάλη πτώση είναι πάντοτε υπαρκτός αν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Πιθανές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

15.3.2001 15:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός πετρελάιου της Βενεζουέλα ανακοίνωσε οτι οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή, μεταξύ 700 χιλιάδων και ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για τη σύνοδο κορυφής και αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο τις τελικές αποφάσεις τους.

Τουρκία: Αύξηση στις τιμές των καυσίμων

15.3.2001 15:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία, όμως, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ανακοινώθηκε αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ώς αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 10% και της βενζίνης κατά 2.7%

Αναζητείται λύση για τη λαθρομετανάστευση.

15.3.2001 15:11 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί εσωτερικών και δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την παράνομη μετακίνηση μεταναστών, μέσω των Βαλκανίων προς τη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στις Βρυξέλλες,έκθεση της Ευρωπαίκής ένωσης αναφέρει οτι η Γιουγκοσλαβία θεωρείται μία απο τις πίο ευαίσθητες περιοχές, καθώς εκτιμάται οτι περίπου 200 χιλιάδες Κινέζοι μετανάστες βρίσκονται εκεί περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν λαθραία στη Δύση. Επι της προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς οι σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με την Κίνα ήταν ιδιαίτερα θερμές και οι Κινέζοι μπορούσαν να ταξιδεύουν στη χώρα χωρίς διαβατήριο, κάτι που η ΕΕ προσπαθεί να αλλάξει.

Πέρσυ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ οι έμποροι στην Αλβανία κέρδισαν περίπου 60 εκατομμύρια δολλάρια.

Σκληροί νόμοι για την πορνογραφεία στο Διαδίκτυο από τον Καναδά

15.3.2001 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
H Καναδική κυβέρνηση προωθεί την πιο σκληρή νομοθεσία στον κόσμο για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφείας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο αδίκημα δεν θα θεωρείται μόνο η παραγωγή ή και η μετάδοση άσεμων φωτογραφών στο Διαδίκτυο αλλά και η επίσκεψη των χρηστών σε ιστοσσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθούνται όλοι οι χρήστες.

Υγιεινά υγρά και όχι αναψυκτικά στα αμερικανικά σχολεία

15.3.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η κόκα κόλα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πουλά νερό και φρουτοχυμούς αντί για αναψυκτικά από τους 100 χιλιάδες αυτόματους πωλητές που βρίσκονται στα σχολεία της Αμερικής. Η κίνηση της εταιρείας έρχεται ύστερα από έντονη κριτική ότι η κόκα κόλα με την παρουσία της στα σχολεία ενισχύει την παχυσαρκία των παιδιών.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Τέτοβο
BBC News
Το Νάτο στο πλευρό της ΠΓΔΜ

15.3.2001 13:27 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο τραυματίες, μεταξύ των αμάχων, είναι ο σημερινός ο απολογισμός των συγκρούσεων που συνεχίζονται από χθες στους λόφους γύρω από το Τέτοβο, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Για δεύτερη ημέρα ακούγονταν πυρά σε ολόκληρη την πόλη. Τα καταστήματα άργησαν ν' ανοίξουν κι οι άνθρωποι που πήγαιναν στις δουλειές τους κοίταζαν τους λόφους γύρω από την πόλη όπου συνεχίζονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αλβανούς αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔ της Μακεδονίας.Είναι χαρακτηριστικό τί είπε στο BBC ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στα Σκόπια, Στέβο Πεντάρεβσκι.

"Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι η ενότητα της χώρας και κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα", τόνισε ο κ. Πεντάροβσκι ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές είναι ότι οι αυτονομιστές αντάρτες έχουν την υποστήριξη ορισμένων πολιτικών κύκλων στη χώρα.

"Προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο ενδεχόμενο", κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας

O πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ωστόσο οτι η ΠΓΔΜ δεν θα κυρηχθεί σε κατάσταση πολέμου.

To NATO, εν τω μεταξύ, δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σκοπίων, όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Συμμαχίας, αλλά έκανε σαφές ότι δεν θα στε΄λιλει δυνάμεις στην ΠΓΔ της Μακεδονίας γιατί θεωρεί την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τους αντάρτες "εσωτερικό θέμα" της χώρας, παρά τους ισχυρισμούς ότι οι αντάρτες έχουν τη βάση τους στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Αεροπειρατία σε Ρωσικό αεροσκάφος

15.3.2001 14:18 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες αναφέρουν οτι είναι σε εξέλιξη αεροπειρατία σε Ρωσικό αεροσκάφος,με 162 επειβάτες και δωδεκαμελές πλήρωμα που απογειώθηκε απο το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μοσχα. Ο τούρκος υπουργός μεταφορών είπε οτι οι δύο αεροπειρατές που μάλλον απο τη Τσετσενία, είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους αμέσως μετά την απογείωση του απο το αεροδρόμιο της Κωνσταννούπολης. Τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε. Οι αρχές αναφέρουν οτι έχει χαθεί η επικοινωνία με το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή. Τα αιτήματα των αεροπειρατών δεν είναι ακόμα γνωστά.

Σκληροί νόμοι για την πορνογραφία στο Διαδίκτυο από τον Καναδά

15.3.2001 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
H Καναδική κυβέρνηση προωθεί την πιο σκληρή νομοθεσία στον κόσμο για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο αδίκημα δεν θα θεωρείται μόνο η παραγωγή ή και η μετάδοση άσεμων φωτογραφών στο Διαδίκτυο αλλά και η επίσκεψη των χρηστών σε ιστοσσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθούνται όλοι οι χρήστες.

Δεν προχωρεί στις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του ανθρακα ο Μπους

15.3.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπερασπίστηκε την περιβαντολλογική του πολιτική και την απόφασή του να μην προχωρήσει σε επιβολή μειώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις επιχειρήσεις. Ο κ. Μπους αρνήθηκε την κριτική και τις κατηγορίες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανουμένης και της Χίλαρι Κλίντον, ότι η βιομηχανία ενέργειας του άσκησε πιέσεςι ώστε να εγκαταλείψει την προεκλογική του υπόσχεση για μείωση της εκπομπής αεριών διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ενέργειας. Η γερουσιαστήςΧίλαρι Κλίντον αποκάλεσε την απόφασή του αμερικανού προέδρου "άδεια για τις υπόλοιπες χώρες να συνεχίσουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος". Ο κ. Μπους πάντως δήλωσε ότι ενήργησε με γνώμονα το όφελος της αμερικανικής οικονομίας.

Σκληροί νόμοι για την πορνογραφεία στο Διαδίκτυο από τον Καναδά

15.3.2001 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
H Καναδική κυβέρνηση προωθεί την πιο σκληρή νομοθεσία στον κόσμο για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφείας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο αδίκημα δεν θα θεωρείται μόνο η παραγωγή ή και η μετάδοση άσεμων φωτογραφών στο Διαδίκτυο αλλά και η επίσκεψη των χρηστών σε ιστοσσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθούνται όλοι οι χρήστες.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
BBC News
Αλβανόφωνος αντάρτης

15.3.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιδεινώνεται μετά τις μάχες που ξέσπασαν χθές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και Αλβανών ανταρτών λίγο έξω απο το Τέτοβο - την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις πριν λίγες εβδομάδες. Η κυβέρνηση στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και 13 άλλα τραυματίσθηκαν από την ανταλλαγή των πυροβολισμών.΄Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC, οι μάχες διήρκησαν για αρκετές ώρες και σημειώθηκαν την ώρα που αρκετές χιλιάδες αλβανόφωνων συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στο Τέτοβο -που είναι το κέντρο της αλβανικής μεινότητας στην Π.Γ.Δ.Μ-με κεντρικό σύνθημα κατά της κρατικής βίας. Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συσκέψεις για το θέμα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη Ευρωπαική Ενωση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα άμεσα -χωρίς να διευκρινήσει όμως ποιά. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσκο Γκεορκιέφσκι, δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κυρήξει όλη την επικράτεια της χώρας σε κατάσταση έκτακης ανάγκης.

Συνεχιζεται η πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων
BBC News
Πιέσεις δέχονται οι ιαπωνικές αγορές

15.3.2001 5:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η πτωτική πορεία στα χρηματιστήρια συνεχίζεται, καθώς άρχσαν να εκφράζονται φόβοι ότι περνάμε σε μιa περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Στην Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έπεσε χθές κατά 3% και έκλεισε κάτω από το ψυχολογικά οριακό όριο των 10 χιλιάδων μονάδων. Ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Νάστακ έπεσε κατά 2%.

Αλλά και στα Ευρωπαικά χρηματιστήρια σημειώθηκε πτώση. Στο Λονδίνο ο δείκτης μετοχών Φούτσι έπεσε κατά 1,6%, το Παρίσι κατά 1,4 και η Φρανκφούρτη κατά 2,1%. Εν τω μεταξύ, στα χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Νικκέι ακολουθεί και αυτός καθοδική πορεία καθώς εκφράζονται φόβοι ότι γιά την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Στην Ουάσιγκτον ο αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε την συμπαράσταση του προς τον επενδυτικό κόσμο της χώρας και προσπάθησε να τονώσει το ηθικό τους υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα για την μείωση των φόρων που έχει ήδη εξαγγείλει θα τονώσει τελικά την οικονομία και τα χρηματιστήρια.

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η κρίση του αφθώδους πυρετού
BBC News
Η βρετανική εξοχή βρίσκεται σε καραντίνα

15.3.2001 5:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απαγόρευση που έχουν επιβάλλει 90 περίπου χώρες σε αγροτικά πρϊιόντα για να περιορίσουν την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού. Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος επίτροπος, Ντέιβιντ Μπερν, μιλώντας στο ευροκοινοβούλιο υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πέρνουν οι τρίτες χώρες είναι υπερβολικά και περιττά. Ο κύριος Μπερν αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να επανεξετάσουν το πακέττο μέτρων για την απαγόρευση των ευρωπαϊκών αγροτικών προιόντων. Η κρίση με τον αφθώδη πυρετό προσλαμβάνει και σοβαρές πολιτικές παραμέτρους. Στη Βρετανία όπου νέα κρούσματα της ασθένειας αποκαλύπτονται καθημερινά και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε καραντίνα, αρκετές αγροτικές οργανώσεις ζητούν την αναβολή των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Μαίου, ενώ αμφιβολίες αρχίζουν να εκφράζονται και για το εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα όπως φέρεται να επιθυμεί ο Τόνι Μπλέρ.

Σκληροί νόμοι για την πορνογραφεία στον Διαδίκτυο από τον Καναδά

15.3.2001 4:43 (Ωρα Λονδίνου)
H Καναδική κυβέρνηση προωθεί την πιο σκληρή νομοθεσία στον κόσμο για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφείας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το νέο νόμο αδίκημα δεν θα θεωρείται μόνο η παραγωγή ή και η μετάδοση άσεμων φωτογραφών στο Διαδίκτυο αλλά και η επίσκεψη των χρηστών σε ιστοσσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθούνται όλοι οι χρήστες.

Γερμανικές αποζημιώσεις

15.3.2001 4:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι το ταμείο που έχει συστηθεί για να αποζημιώσει ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε εργασία με άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου θα καταβάλλει τις πρώτες αποζημιώσεις μόλις όλες οι μηνύσεις ιδιωτών που έχουν κατατεθεί σε δικαστήρια των ΗΠΑ αποσυρθούν.

Υγιεινά υγρά και όχι αναψυκτικά στα αμερικανικά σχολεία

15.3.2001 4:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η κόκα κόλα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πουλά νερό και φρουτοχυμούς αντί για αναψυκτικά από τους 100 χιλιάδες αυτόματους πωλητές που βρίσκονται στα σχολεία της Αμερικής. Η κίνηση της εταιρείας έρχεται ύστερα από έντονη κριτική ότι η κόκα κόλα με την παρουσία της στα σχολεία ενισχύει την παχυσαρκία των παιδιών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.