Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-14

  1. Εντείνονται οι ανησυχίες για παγκοσμία ύφεση
  2. Απέκλεισε την άρση των κυρώσεων στην Κούβα ο Κόλιν Πάουελ
  3. Ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Μπούς
  4. Κλείνει το γραφείο του BBC στην Καμπούλ
  5. Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
  6. Μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία
  7. Σερβικές μονάδες εισέρχονται στη νεκρή ζώνη
  8. Παγκόσμια μέτρα για τον αυθώδη πυρετό
  9. Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
  10. Το πρώτο μέρος του προγράμματος για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
  11. Απέκλεισε την άρση των κυρώσεων στην Κούβα ο Κόλιν Πάουελ
  12. Αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι στον Ισραηλινό αποκλεισμό
  13. Ξεναγός απειλεί να σκοτώσει Γερμανούς τουρίστες.
  14. Πέντε νεκροί απο σύγκρουση τρένων στη Κούβα
  15. Κλείνει το γραφείο του BBC στην Καμπούλ
  16. Ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Μπούς
  17. Μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία
  18. Aυστηρή κριτική Κίνας προς ΗΠΑ
  19. Μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία
  20. Aυστηρή κριτική Κίνας προς ΗΠΑ
  21. Αιματηρά επεισόδια στο Παρίσι
  22. Έντονες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο
  23. Παγκόσμια μέτρα για τον Αυθώδη πυρετό
  24. Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
  25. Κλείνει το γραφείο του BBC στην Καμπούλ
  26. Γερμανικές αποζημιώσεις
  27. Παγκόσμια μέτρα για τον αυθώδη πυρετό
  28. BBC News
  29. Ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου
  30. Αιματηρά επεισόδια στο Παρίσι
  31. Ανακρίσεις γιά το ατύχημα στο Κουβέϊτ
  32. Γερμανικές αποζημειώσεις
  33. Μπους:Το διοξείδιο του άνθρακος δεν μολύνει
Εντείνονται οι ανησυχίες για παγκοσμία ύφεση
BBC News
Το χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης

14.3.2001 23:11 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τιμές των μετοχών έπεσαν για τρίτη συνεχή μέρα εντείνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.Στην Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έκλεισε κάτω από το ψυχολογικά κρίσιμο όριο των 10 χιλιάδων μονάδων σημειώνοντας πτώση της τάξης του 3%.Ο δείκτης Νάσντακ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπεσε επίσης κατά 2%. Σύμφωνα με αναλυτές η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας επιρρεάζει και την υπόλοιπη αγορα. Αφορμή της τελευταίας κατολίσθησης στις τιμές υπήρξε η προειδοποίηση της αμερικανικής εταιρείας αξιολόγησης τραπεζών Fitch για το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας.

Απέκλεισε την άρση των κυρώσεων στην Κούβα ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Η πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα

14.3.2001 23:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, απέκλεισε την άρση του εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Κούβα το 1962, εφ όσον παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο. Μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, ο κ. Πάουελ είπε ότι αν χαλαρώσουν οι κυρώσεις θα ενισχυθεί το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας.

Πέρσυ το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει πρόταση που επέτρεπε τις πωλήσεις τροφίμων και φαρμάκων στην Κούβα, όμως η κυβέρνηση Μπούς δεν έχει καταθέσει κανονισμούς για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Μπούς
BBC News
Ο πρόεδρος Μπούς

14.3.2001 23:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπούς δικαιολόγησ την περιβαντολλογική του πολιτική και την απόφαση του να μην μειώσει τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου δηλαδή που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλέι την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες των Δημοκρατικών ότι υπέκυψε στις πιέσεις των επιχειρήσεων ενέργειας και είπε ότι η απόφαση του υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα η Ευρωπαική Ενωση, είχε εκφράσει την ανησυχία της για τη απόφαση της κυβέρνησης Μπούς η οποία μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Κλείνει το γραφείο του BBC στην Καμπούλ
BBC News
Κλείνει το γραφείο του BBC

14.3.2001 13:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του κινήματος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν διέταξαν να κλείσει το γραφείο του BBC στην πτωτεύουσα Καμπούλ και ζήτησαν από την ανταποκρίτρια του BBC, την Κέιτ Κλαρκ, να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Κέιτ Κλάρκ είναι η μόνη ξένη δημοσιογράφος διεθνούς ειδησεογραφικού οργανισμού που είχε την έδρα της στην Καμπούλ. Βρισκόταν στο Αφγανιστάν από το 1999. Εντονη είταν η αντλίδραση, όπως θα δούμε, του ιδίου τοιυ BBC αλλά και του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί της απόφασης των Ταλεμπάν η κάλυψη από το ΒBC της καταστροφής των αρχαίων αγαλματων του Βούδα στο Αφγανιστάν. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλεμπάν δήλωσε ότι η κάλυψη του ΒΒC δεν στηρηζόταν στην πραγματικότητα. Το BBC, από τη δική του πλευρά, εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση που ελήφθη γιατί, όπως τονίζει, ήταν μοναδική πηγη πληροφορησης για τους Αφγανούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και κάλεσε τους Τακλεμπάν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Το BΒC δήλωσε ότι η κάλύψη των εξελίξεων στο Αφγανιστάν θα συνεχισθεί από την Ισλαμαμπάντ και απ'αλλού. Το BΒC είχε ανταποκριτή στο Αφγανιστάν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, καλύπτοντας έτσι την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης, τον εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο των Ταλεμπάν. Είναι η πρώτη φορά που το BBC αναγκαζεται να κλείσει το γραφείο του στην Καμπούλ. Αλλά και το Φόρειν Οφις αντέδρασε στην απόφαση των Ταλεμπάν: ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Γουίλσον, εκφράζει τη λύπη του για κάθε ενέργεια που προσπαθεί να περιορισει την κάλυψη της επικαιρότητας και η οποία στερεί τον λαό του Αφγανιστάν την ευκαιρία να έχει μία ισορροπημένη άποψη για τις εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα του.

Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Οι έλεγχοι στους δρόμους στοίχισαν τη ζωή σε μία γυναίκα

14.3.2001 21:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έδωσε εντολή στους κατά τόπους διοικητές του στρατου να χαλαρώνουν τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών κοινοτήτων εάν κρίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο κ. Σαρόν έδωσε την εντολή αυτή μετά την πρώτη συνεδρίαση που είχε υπό την προεδρία του το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ. Στο σχετικό ανακοινωθέν ο κ. Σαρόν επαναλάμβανε την πεποιθησή του ότι η Παλαιστινιακή Διοίκηση δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για την εξάλειψη της βίας στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της.

Προηγουμένως ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο νεαρός μεταφέρθηκε με τραύμα στο στήθος στο νοσοκομέιο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Μία ακόμα γυναίκα από την Παλαιστίνη πέθανε κατά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο όταν Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν το πέρασμα του ασθενοφόρου από συγκεκριμένο δρόμο.

Μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία

14.3.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου)
Μειώθηκε σημαντικά ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία και για πρώτη φορά μετά απο 25 χρόνια, έπεσε στο 3.4% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με τα επείσημα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, οι καταγεγραμένοι ώς άνεργοι είναι λιγότεροι απο ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις μετρήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που δεν βασίστηκαν μόνο στους καταγεγραμμένους ως άνεργους, ο δείκτης ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει σημαντική πτώση, αλλά αγκίζει το 5.2%. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευθεί να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα για να μειωθεί περισσότερο ο δείκτης.

Σερβικές μονάδες εισέρχονται στη νεκρή ζώνη
BBC News
Νέες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ

14.3.2001 21:30 (Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισαν ότι οι νέες συγκρούσεις μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας απαιτούν άμεσα μέτρα όμως δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την ειρηνευτικ΄η διαδικασία στα Βαλκάνια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους πρέσβεις των χωρών μελών της κοινότητας, ότι στις συγκρούσεις στην περιοχή του Τέτοβο στην ΠΔΓΜ, πήρε μέρος ένας μικρός αριθμός αλβανόφωνων αυτονομιστών και δεν συνδέονται πιθανώς με την αντιπαράθεση μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων στην μεθόριο της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, κατά τα φαινόμενα τηρείται η εκεχειρία στα σύνορα της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, μονάδες του Γιουγκοσλαβικού στρατού και της σερβικής αστυνομίας άρχισαν να αναπτύσσονται σήμερα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο. Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόσα Τσόβιτς προσπάθησε να καθησυχάσει του αλβανόφωνους κατοίκους της περιοχής λέγωντας ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από την άφιξη του Σερβικού στρατού και εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης του ότι οι αλβανόφωνοι αντάρτες θα σεβασθούν την συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Παγκόσμια μέτρα για τον αυθώδη πυρετό
BBC News
Συνεχίζονται οι καύσεις των ζώων

14.3.2001 21:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση 90 περίπου χωρών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ζώων και κρεάτων από την κοινότητα λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στην Βρετανία και στην Γαλλία. Ο επίτροπος αρμόδιος για την ασφάλεια των τροφίμων, David Byrne, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά και σκέφτεται να διαμαρτυρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύει ότι η Βρετανία και η Γαλλία είναι οι μόνες κοινοτικές χώρες στις οποίες έχει εκδηλωθεί η ασθένεια και η απαγόρευση εισαγωγών θα πρέπει να ισχύει όνο για αυτές τις δύο χώρες.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι τελευταίες χώρες που απαγόρευσαν την εισαγωγή ζώων και κρεάτων από την Ευρωπαική Ενωση, μετά την ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος αφθώδους πυρετού στην Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδας έχουν ήδη εφαρμόσει αντίστοιχες απαγορεύσεις. Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν επίσης να βάλουν σε καραντίνα όλες τις παρτίδες κρέατος που είχαν εισαχθεί απο την 21η Φεβρουαρίου και να εντείνουν τους ελέγχους για όλους τους επισκέπτες στην χώρα από την Ευρώπη.

Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Οι έλεγχοι στους δρόμους στοίχισαν τη ζωή σε μία γυναίκα

14.3.2001 21:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έδωσε εντολή στους κατά τόπους διοικητές του στρατου να χαλαρώνουν τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών κοινοτήτων εάν κρίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο κ. Σαρόν έδωσε την εντολή αυτή μετά την πρώτη συνεδρίαση που είχε υπό την προεδρία του το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ. Στο σχετικό ανακοινωθέν ο κ. Σαρόν επαναλάμβανε την πεποιθησή του ότι η Παλαιστινιακή Διοίκηση δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για την εξάλειψη της βίας στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της.

Προηγουμένως ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο νεαρός μεταφέρθηκε με τραύμα στο στήθος στο νοσοκομέιο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Μία ακόμα γυναίκα από την Παλαιστίνη πέθανε κατά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο όταν Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν το πέρασμα του ασθενοφόρου από συγκεκριμένο δρόμο.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

14.3.2001 21:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος υπουργός οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, ανακοίνωσε ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Ο κ. Ντερβίς είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι το πρώτο μέρος ενός πλήρους προγράμματος για την αποκατάσταση της τουρκικής οικονομίας το οποίο θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Στα πλαίσια των μέτρων αυτών μεταβιβάζονται στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρέη, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, των 4ων μεγαλύτερων τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική οικονομία δέχεται τεράστιες πιέσεις μετά την απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο κ. Ντερβίς ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού τηλεπικοινωνιών, Turk Telekom.

Απέκλεισε την άρση των κυρώσεων στην Κούβα ο Κόλιν Πάουελ

14.3.2001 21:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, απέκλεισε την άρση του εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Κούβα το 1962, εφ όσον παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο. Μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, ο κ. Πάουελ είπε ότι αν χαλαρώσουν οι κυρώσεις θα ενισχυθεί το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας.

Πέρσυ το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει πρόταση που επέτρεπε τις πωλήσεις τροφίμων και φαρμάκων στην Κούβα, όμως η κυβέρνηση Μπούς δεν έχει καταθέσει κανονισμούς για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι στον Ισραηλινό αποκλεισμό
BBC News
Οι έλεγχοι στους δρόμους στοίχισαν τη ζωή σε μία γυναίκα

14.3.2001 17:35 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής όχθης, αντιδρώντας στον Ισραηλινό αποκλεισμό. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος κάνωντας χρήση δακρυγόνων, και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο τραυματίες. Διαδήλωση Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Τζενίν, μετά το θάνατο μίας γυναίκας κατά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη διέλευση του ασθενοφόρου.

Νωρίτερα, ένας ακόμα νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απο τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο νεαρός μεταφέρθηκε με τραύμα στο στήθος στο νοσοκομέιο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Ξεναγός απειλεί να σκοτώσει Γερμανούς τουρίστες.

14.3.2001 17:25 (Ωρα Λονδίνου)
Αιγύπτιος ξεναγός που κρατά αιχμαλώτους τέσσερις Γερμανούς τουρίστες, απειλεί τις αρχές οτι θα τους σκοτώσει, εάν δεν του δοθεί η κηδεμονία των δύο γιών του, οι οποίοι ζούν μαζί με τη μητέρα τους στη Γερμανία. Ο απαγωγέας, Ibrahim Ali el-Sayyed Moussa, 45 χρόνων, πιστεύεται οτι είναι οπλισμένος με πιστόλι και εκρηκτικά. Ο κ. Moussa, μέσω του κινητού τηλεφώνου του, έχει παραχωρήσει μία σειρά συνεντεύξεων σε μέσα ενημέρωσης στο Κάιρο, στις οποίες αποκαλέι τους ομήρους "φίλους" του. Οι συνάδελφοι του περιγράφουν τον ξεναγό σαν ένα ήσυχο άνθρωπο , ο οποίος μάλιστα ήταν πολύ αγαπητός στους τουρίστες.

Η γερμανίδα σύζυγος του έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί του.

Σύμφωνα με τη Γερμανική κυβέρνηση, οι τουρίστες, ηλικίας 25 με 27 χρόνων, είναι καλά στην υγεία τους, αν και καταβεβλημένοι.

Πέντε νεκροί απο σύγκρουση τρένων στη Κούβα

14.3.2001 17:29 (Ωρα Λονδίνου)
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κούβα και ακόμα εννέα τραυματίστηκαν απο σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορικό τρένο. To δυστύχημα συνέβη όταν η επιβατική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σαντιάγκο, επεσε στην εμπορική που προηγείτο. Οι αρχές λένε τώρα οτι θα ερευνήσουν τα αίτια της σύγκρουσης.

Κλείνει το γραφείο του BBC στην Καμπούλ
BBC News
Κλείνει το γραφείο του BBC

14.3.2001 13:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του κινήματος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν διέταξαν να κλείσει το γραφείο του BBC στην πτωτεύουσα Καμπούλ και ζήτησαν από την ανταποκρίτρια του BBC, την Κέιτ Κλαρκ, να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Κέιτ Κλάρκ είναι η μόνη ξένη δημοσιογράφος διεθνούς ειδησεογραφικού οργανισμού που είχε την έδρα της στην Καμπούλ. Βρισκόταν στο Αφγανιστάν από το 1999. Εντονη είταν η αντλίδραση, όπως θα δούμε, του ιδίου τοιυ BBC αλλά και του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί της απόφασης των Ταλεμπάν η κάλυψη από το ΒBC της καταστροφής των αρχαίων αγαλματων του Βούδα στο Αφγανιστάν. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλεμπάν δήλωσε ότι η κάλυψη του ΒΒC δεν στηρηζόταν στην πραγματικότητα. Το BBC, από τη δική του πλευρά, εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση που ελήφθη γιατί, όπως τονίζει, ήταν μοναδική πηγη πληροφορησης για τους Αφγανούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και κάλεσε τους Τακλεμπάν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Το BΒC δήλωσε ότι η κάλύψη των εξελίξεων στο Αφγανιστάν θα συνεχισθεί από την Ισλαμαμπάντ και απ'αλλού. Το BΒC είχε ανταποκριτή στο Αφγανιστάν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, καλύπτοντας έτσι την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης, τον εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο των Ταλεμπάν. Είναι η πρώτη φορά που το BBC αναγκαζεται να κλείσει το γραφείο του στην Καμπούλ. Αλλά και το Φόρειν Οφις αντέδρασε στην απόφαση των Ταλεμπάν: ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Γουίλσον, εκφράζει τη λύπη του για κάθε ενέργεια που προσπαθεί να περιορισει την κάλυψη της επικαιρότητας και η οποία στερεί τον λαό του Αφγανιστάν την ευκαιρία να έχει μία ισορροπημένη άποψη για τις εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα του.

Ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Μπούς

14.3.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαική ένωση, για τη απόφαση της κυβέρνησης Μπούς να μη μειώσει τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλέι άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σε επιστολή του προς Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, ο κ. Μπους δήλωσε ότι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακος θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής. Πρόσθεσε ότι η εν λόγω ουσία θα πρέπει να πάψει να θεωρείται ως ουσία που μολύνει το περιβάλλον, αντιστρέφοντας την θέση που είχε λάβει στο διάστημα που ήταν υποψήφιος γιά την προεδρία. Τα σχόλια του κ. Μπους προκάλεσαν την οργή των οπαδών οργανώσεων γιά το περιβάλλον.

Μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία

14.3.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου)
Μειώθηκε σημαντικά ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία και για πρώτη φορά μετά απο 25 χρόνια, έπεσε στο 3.4% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με τα επείσημα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, οι καταγεγραμένοι ώς άνεργοι είναι λιγότεροι απο ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις μετρήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που δεν βασίστηκαν μόνο στους καταγεγραμμένους ως άνεργους, ο δείκτης ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει σημαντική πτώση, αλλά αγκίζει το 5.2%. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευθεί να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα για να μειωθεί περισσότερο ο δείκτης.

Aυστηρή κριτική Κίνας προς ΗΠΑ

14.3.2001 13:30 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνει τις επικρίσεις της η Κίνα για το αμυντικό σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας των ΗΠΑ. Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε οτι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν το σχέδιο τους είναι σαν να δίνουν το έναυσμα για μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

Μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία

14.3.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου)
Μειώθηκε σημαντικά ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία και για πρώτη φορά μετά απο 25 χρόνια, έπεσε στο 3.4% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με τα επείσημα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, οι καταγεγραμένοι ώς άνεργοι είναι λιγότεροι απο ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις μετρήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που δεν βασίστηκαν μόνο στους καταγεγραμμένους ως άνεργους, ο δείκτης ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει σημαντική πτώση, αλλά αγκίζει το 5.2%. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευθεί να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα για να μειωθεί περισσότερο ο δείκτης.

Aυστηρή κριτική Κίνας προς ΗΠΑ

14.3.2001 13:30 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνει τις επικρίσεις της η Κίνα για το αμυντικό σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας των ΗΠΑ. Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε οτι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν το σχέδιο τους είναι σαν να δίνουν το έναυσμα για μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

Αιματηρά επεισόδια στο Παρίσι

14.3.2001 7:22 (Ωρα Λονδίνου)

Στο Παρίσι, πενήντα και πλέον άτομα τραυματίσθηκαν σε επεισόδια μεταξύ οπαδών αντιπάλων ποδοσφαιρικών ομάδων , σε αγώνα του Ευρωπαικού Τσάμπιονς Λήγκ. Τα επειδόσια ξέσπασαν στον αγώνα μεταξύ της Paris Saint Germain και της τουρκkιής Γαλατάσεράϊ. 17 Ατόμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειο, και ο αγώνας διεκόπη επί 25 λεπτά , γιά να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου σε μερικούς απο τους τραυματισθέντες. Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ΟΥΕΦΑ, δήλωσε ότι πρόεκιται να διεξαχθεί έρενυνα σχετικά με το συμβάν. Σημειωτέον οτι είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες που οι οπαδοί της Γαλατά Σεράι βρίσκονται αναμεμιγμένοι σε επεισόδια βίας. Τον περασμένο Απρίλιο δύο οπαδοί της βρετανικής Leeds United βρήκαν το θάνατο πριν από εναν αγώνα στην Κων/πολη, ενώ τον Μάιο στην Κοπεγχάγη σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ οπαδών της Αρσεναλ και της τουρκικής ομάδας.

Έντονες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο
BBC News
Επιχείρηση εκαθάρισης της μεθορίου

14.3.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι έντονες συγκρούσεις στα σύνορα του Κοσόβου με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Πυροβολισμοί ακούγονται και στο Τέτοβο, στο βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Στο Τέτοβο, ας σημειωθεί, επρόκειτο να γίνει σήμερα συγκέντρωση των αλβανών. Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνεχίζουν την επιχείρηση εκκαθάρισης της μεθορίου από τους αλβανούς αντάρτες.Συγκρούσεις σημειώθηκαν και νωρίτερα σε περιοχή, κοντά στη Σερβία, όταν στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ προσπάθησαν να απομακρύνουν τους Αλβανούς αντάρτες Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, οι περισσότεροι από τους αντάρτες, που είχαν υποχωρήσει από το χωριό Τανούσεβτσι, βρίσκονται τώρα στα χωριά Μάλινο και Μπρεστ.

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα στην δαιρεμένη εθνοτικά πόλη Μητρόβιτσα, στα βόρεια του Κοσόβου, όταν περίπου 100 Σέρβοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα. Εκπρόσωπος των ηνωμένων εθνών ανακοίνωσε οτι αστυνομικοί παγηδεύτηκαν στο τμήμα απο τους διαδηλωτές, οι οποίοι έκαψαν μάλιστα ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, προκειμένου να διαλήσει το πλήθος των Σέρβων που διαμαρτύρτονταν για την κράτηση ομοεθνών τους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχουν αναφερεθεί αρκετοί τραυματίες, αναμεσά τους ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης των Ηνωμένων εθνών.

Παγκόσμια μέτρα για τον Αυθώδη πυρετό
BBC News
Συνεχίζονται οι καύσεις των ζώων

14.3.2001 13:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που προχώρησαν στην απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος και των προϊόντων του από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς είναι ανάμεσα στις χώρες που ήδη έχουν λάβει ανάλογα μέτρα, ενώ η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι απαγορεύει την εισαγωγή στην χώρα προϊόντων κρέατος από την Γαλλία.

Στο μεταξύ, εδώ στην Βρετανία, η κρίση φαίνεται ότι επεκτείνεται και στο πολιτικό πεδίο. Ήδη, ασκούνται πιέσεις στον ωθυπουργό της χώρας Tony Blair να μην πραγματοποιήσει τις δημοτικές εκλογές της Αγγλίας στις 3 Μαϊου, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά αργότερα, και να εγκαταλείψει τα σχέδια να πραγματοποιήσει την ίδια μέρα και πρόωρες βουλευτικές εκλογές επειδή εκτιμάται ότι η κρίση αυτή μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Πλέον τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού ξεπερνούν τα 200 στην Βρετανία, μεγάλες περιοχές εκτός πόλεων είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένες - αφού δεν επιτρέπεται κανείς να τις πλησιάσει από τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας - και εκατοντάδες κτηνοτρόφοι - που αναγκάστηκαν όλες αυτές τις μέρες να προχωρούν για προληπτικούς λόγους στην σφαγή των ζώων τους - βρίσκονται πλέον στα όρια της χρεωκοπίας.

Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Οι έλεγχοι στους δρόμους στοίχισαν τη ζωή σε μία γυναίκα

14.3.2001 13:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απο τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο νεαρός μεταφέρθηκε με τραύμα στο στήθος στο νοσοκομέιο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Μία ακόμα γυναίκα απο την Παλαιστίνη πέθανε κατά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο όταν Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν το πέρασμα του ασθενοφόρου απο συγκεκριμένο δρόμο.

Κλείνει το γραφείο του BBC στην Καμπούλ
BBC News
Κλείνει το γραφείο του BBC

14.3.2001 13:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του κινήματος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν διέταξαν να κλείσει το γραφείο του BBC στην πτωτεύουσα Καμπούλ και ζήτησαν από την ανταποκρίτρια του BBC, την Κέιτ Κλαρκ, να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Κέιτ Κλάρκ είναι η μόνη ξένη δημοσιογράφος διεθνούς ειδησεογραφικού οργανισμού που είχε την έδρα της στην Καμπούλ. Βρισκόταν στο Αφγανιστάν από το 1999. Εντονη είταν η αντλίδραση, όπως θα δούμε, του ιδίου τοιυ BBC αλλά και του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί της απόφασης των Ταλεμπάν η κάλυψη από το ΒBC της καταστροφής των αρχαίων αγαλματων του Βούδα στο Αφγανιστάν. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλεμπάν δήλωσε ότι η κάλυψη του ΒΒC δεν στηρηζόταν στην πραγματικότητα. Το BBC, από τη δική του πλευρά, εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση που ελήφθη γιατί, όπως τονίζει, ήταν μοναδική πηγη πληροφορησης για τους Αφγανούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και κάλεσε τους Τακλεμπάν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Το BΒC δήλωσε ότι η κάλύψη των εξελίξεων στο Αφγανιστάν θα συνεχισθεί από την Ισλαμαμπάντ και απ'αλλού. Το BΒC είχε ανταποκριτή στο Αφγανιστάν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, καλύπτοντας έτσι την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης, τον εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο των Ταλεμπάν. Είναι η πρώτη φορά που το BBC αναγκαζεται να κλείσει το γραφείο του στην Καμπούλ. Αλλά και το Φόρειν Οφις αντέδρασε στην απόφαση των Ταλεμπάν: ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Γουίλσον, εκφράζει τη λύπη του για κάθε ενέργεια που προσπαθεί να περιορισει την κάλυψη της επικαιρότητας και η οποία στερεί τον λαό του Αφγανιστάν την ευκαιρία να έχει μία ισορροπημένη άποψη για τις εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα του.

Γερμανικές αποζημιώσεις

14.3.2001 11:20 (Ωρα Λονδίνου)
Μιά ομάδα γερμανικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε το ποσό των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αποζημιώσει τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας κατά την ναζιστική περίοδο. Ομως οι επιχειρήσεις, στις οποίες συγκατελέγονται γνωστά ονόματα όπως η DAIMLER-CHRYSLER και η VOLKSWAGEN , απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αρχίσουν τη διανομή των χρημάτων στο 1 εκατομμύριο περίπου των δικαιούχων, εάν δεν αποσυρθούν πρώτα οι μυνήσεις κατά γερμανικών εταιρειών απο τα αμερικανικά δικαστήρια.

Παγκόσμια μέτρα για τον αυθώδη πυρετό
BBC News
Συνεχίζονται οι καύσεις των ζώων

14.3.2001 10:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η αυστραλία και η Νέα ζηλανδία είναι οι τελευταίες χώρες που απαγόρευσαν την εισαγωγή ζώων και κρεάτων από την Ευρωπαική Ενωση, μετά την ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος αφθώδους πυρετού στην Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδας έχουν ήδη εφαρμόσει αντίστοιχες απαγορεύσεις. Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν επίσης να βάλουν σε καραντίνα όλες τις παρτίδες κρέατος που είχαν εισαχθεί απο την 21η Φεβρουαρίου και να εντείνουν τους ελέγχους για όλους τους επισκέπτες στην χώρα από την Ευρώπη.

BBC News
BBC News
Ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου
14.3.2001 10:38 (Ωρα Λονδίνου)

Μετά την κάθετη πτώση της Δευτέρας στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, το αμερικανικό χρηματιστήριο ανέκαμψε. Στην Νέα Υόρκη ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Νάστακ έκλεισε πάνω απο το οριακό σημείο των 2 χιλιάδων μονάδων ενώ ο Dow Jones σημείωσε και αυτός μία μικρή άνοδο.

Αιματηρά επεισόδια στο Παρίσι

14.3.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου)

Στο Παρίσι, πενήντα και πλέον άτομα τραυματίσθηκαν σε επεισόδια μεταξύ οπαδών αντιπάλων ποδοσφαιρικών ομάδων , σε αγώνα του Ευρωπαικού Τσάμπιονς Λήγκ. Τα επειδόσια ξέσπασαν στον αγώνα μεταξύ της Saint Germain του Παρισιού και της τουρκιής γαλαά σερά ϊ. 17 Ατόμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειο, και ο αγώνας διεκόπη επί 25 λεπτά , γιά να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου σε μερικούς απο τους τραυματισθέντες. Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ΟΥΕΦΑ, δήλωσε ότι πρόεκιται να διεξαχθεί έρενυνα σχετικά με το συμβάν. Σημειωτέον οτι είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες που οι οπαδοί της Γαλατά Σεράι βρίσκονται αναμεμιγμένοι σε επεισόδια βίας. (ΤΟν περασμένο Απρίλιο δύο οπαδοί της βρετανικής Leeds United βρήκαν το θάνατο πριν από εναν αγώνα στην Κων/πολη, ενώ τον Μάιο στην Κοπεγχάγη σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ οπαδών της Αρσεναλ και της τουρκικής ομάδας.)

Ανακρίσεις γιά το ατύχημα στο Κουβέϊτ

14.3.2001 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το Υπουργείο Αμυνας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι στρατηγός του σώματος των Πεζοναυτών θα ηγηθεί ανακρίσεων σχετικών με το ατύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 6 στρατιωτών κατά την διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, την Δευτέρα στο Κουβέιτ. Οι 5 αμερικανοί και ο ένας Νεοζηλανδός βρίσκονταν σε παρατηρητήριο όπου και κτυπήθηκαν από δύο τουλάχιστον βόμβες που εκτοξεύθηκαν από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Γερμανικές αποζημειώσεις

14.3.2001 7:25 (Ωρα Λονδίνου)
Μιά ομάδα γερμανικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε το ποσό των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αποζημειώσει τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας κατά την ναζιστική περίοδο. Ομως οι επιχειρήσεις, στις οποίες συγκατελέγονται γνωστά ονόματα όπως η DAIMLER-CHRYSLER και η VOLKSWAGEN , απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αρχίσουν τη διανομή των χρημάτων στο 1 εκατομμύριο περίπου των δικαιούχων, εάν δεν αποσυρθούν πρώτα οι μυνήσεις κατά γερμανικών εταιρειών απο τα αμερικανικά δικαστήρια.

Μπους:Το διοξείδιο του άνθρακος δεν μολύνει

14.3.2001 7:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους εγκατέλειψε υπόσχεση που είχε δώσει στο διάστημα της προεκλογικής του εκστρατείας, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να επιβάλει περιορισμούς στις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα του . Σε επιστολή του προς Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, ο κ. Μπους δηλώνει ότι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακος θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής. Πρόσθεσε ότι η εν λόγω ουσία θα πρέπει να πάψει να θεωρείται ως ουσία που μολύνει το περιβάλλον, αντιστρέφοντας την θέση που είχε λάβει στο διάστημα που ήταν υποψήφιος γιά την προεδρία. Τα σχόλια του κ. Μπους προκάλεσαν την οργή των οπαδών οργανώσεων γιά το περιβάλλον , που υποστηρίζουν ότι το διοξείδιο του άνθρακος είναι μία από τις κυριώτερες αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.