Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-11

  1. Εντονη κτιτική ασκεί στους Ταλεμπάν ο Κόφι Ανάν
  2. Ο Πάπας αναγνωρίζει ως αγίους ισπανούς κληρικούς
  3. Οι ισραηλινοί απομονώνουν τη Ραμάλα
  4. Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία
  5. Δημοτικές εκλογές στη Λετονία
  6. Συνέληφθησαν 2 ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών
  7. Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
  8. Ιαπωνία: ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι προτίθεται να παραιτηθεί
  9. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών και των σέρβων
  10. Βαρυσήμαντη ομιλία Χαταμί στο ιρανικό κοινοβούλιο
  11. Οι Ταλεμπάν κατέστρεψαν ολοσχερώς τα 2 αγάλματα
  12. Ο Πάπας αναγνωρίζει ως αγίους ισπανούς κληρικούς
  13. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θέτουν όρους για να γίνει σύνοδος κορυφής
  14. Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία
  15. Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
  16. Συνέληφθησαν 2 ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών
  17. Ιαπωνία: ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι προτίθεται να παραιτηθεί
  18. Ατελέσφορες οι συνομιλίες εκεχειρίας στη νότια Σερβία
  19. Θερμή υποδοχή των Ζαπατίστας στην Πόλη του Μεξικού
  20. Ιαπωνία: ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι προτίθεται να παραιτηθεί
  21. Μετατροπή της ΠΓΔΜ σε ομοσπονδία ζητούν οι αλβανοί αντάρτες
  22. ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κατάσταση των παλαιστινίων προσφύγων
  23. Ουκρανία: Εκκληση για διεθνή βοήθεια στους πλημμυροπαθείς
  24. Η Κίνα αποκτά εθνικό σύστημα ασφάλισης
  25. Συνομιλίες ΟΗΕ - Ταλεμπάν για την καταστροφή αρχαίων αγαλμάτων
  26. Βαρυσήμαντη ομιλία Χαταμί στο ιρανικό κοινοβούλιο
  27. Τμήμα αρχαιοελληνικού εκθέματος εξαφανίστηκε από το Βρετανικό Μουσείο
Εντονη κτιτική ασκεί στους Ταλεμπάν ο Κόφι Ανάν
BBC News
Βουδιστές διαμαρτύρονται για την καταστροφή των αγαλμάτων από τους Ταλεμπάν

11.3.2001 17:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επέκρινε έντονα τις αρχές των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν για την απόφασή τους να καταστρέψουν όλα τα αγάλματα του Βούδα που υπήρχαν στη χώρα. Μιλώντας στο Πακιστάν, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλεμπάν, ο κ. Ανάν εξήγησε ότι ο Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ του είπε ότι είχαν καταστραφεί όλα τα αγάλματα του Βουδα εκτός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα, που είναι βράχους της περιοχής Μπαμιγιάν, των οποίων η καταστροφή συνεχίζεται.

Ο Πάπας αναγνωρίζει ως αγίους ισπανούς κληρικούς

11.3.2001 18:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος αναγνώρισε ως τοπικούς αγίους πάνω από 200 ρωμαιοκαθολικούς που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του '30. Οι περισσότεροι εκ των "μακαρίων", όπως λέγονται, ήταν κυρίως ιερείς, μοναχοί και μοναχές που σκοτώθηκαν απ'τους αριστερούς, αλλά ο Πάπας δήλωσε ότι δεν είχε πολιτικά κίνητρα η απόφασή του να τους αναγνωρίσει ως τοπικούς αγίους. Όπως είπε, πέθαναν για την πίστη τους. Ο Πάπας βρήκε επίσης την ευκαιρία για ν'απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό της "τρομοκρατικής βίας", όπως είπε, που προκάλεσε στην Ισπανία πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια.

Οι ισραηλινοί απομονώνουν τη Ραμάλα

11.3.2001 18:18 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ αποφάσισε να εντείνει ακόμη περισσότερο τον 5μηνο αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών, απομονώνοντας ουσιαστικά την σημαντική πόλη Ραμάλα επειδή, όπως υποστηρίξουν, από κει γίνονται πολλές επιθέσεις. Οι παλαιστίνιοι, από τη δική τους πλευρά, κατηγορούν το Ισραήλ ότι μετατρέπει τις παλαιστινιακές περιοχές σε στρατόπεδα κρατουμένων και απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ για την άμεση λήψη μέτρων.

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία

11.3.2001 18:26 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από το 50 τοις εκατό του εκλογικού σώματος προσήλθε στις κάλπες στις σημοτικές εκλογές που έγιναν σε 36 χιλιάδες και πλέον πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Γαλλίας. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κυβερνών συνασπισμός των σοσιαλιστών αναμένεται να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε πολλές περιοχές και να θέσει επίσης υπό τον έλεγχό του και το Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί γίνονται ένα χρόνο πριν απ'τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη γαλλική πρωτεύουσα, εάν υποστεί τώρα μεγάλη ήττα η δεξιά, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως πλήγμα για τον Ζακ Σιράκ που ελπίζει του χρόνου να επανεκλεγεί πρόεδρος.

Δημοτικές εκλογές στη Λετονία

11.3.2001 18:11 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Λετονία αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση στις κάλπες. Τα κόμματα της αριστεράς, που έχουν επικρίνει τον ρυθμό των οικονομιών μεταρρυθμίσεω, αναμένεται να αυξήσουν τη δύναμή τους. Τα τρία κόμματα της κεντροδεξιάς που κυβερνούν τη χώρα αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο των κυριοτέρων πόλεων.

Συνέληφθησαν 2 ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών

11.3.2001 18:30 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψη την Τετάρτη, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, 2 ηγετικών στελεχών των Τσετσένων ανταρτών--του Ρουσλάν Αχμάντοφ και του Μπαντρούντι Μουρταζάγεφ--οι οποίοι κρατούνται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Σύμφωνα με το πρκατορείο Ιτάρ-Τας, η σύλληψη έγινε με τη συνεργασία της αστυνομίας της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι ρώσοι κατηγορούν τον Ρουσλάν Αχμάντοφ για σειρά απαγωγών.

Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

11.3.2001 18:02 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, για να υποδεχθούν τους αντάρτες Ζαπατίστας οι οποίοι πραγματοποήσαν περιοδεία στη χώρα, ζητώντας να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στους αυτόχθονες ινδιάνους. Ο ηγέτης των ανταρτών, ο "υποδιοικητής Μάρκος", αναμένεται να μιλήσει για το θέμα αυτό στο πλήθος. Θα ζητήσει επίσης την απομάκρυνση των κυβερνητικών δυνάμεων από την πολιτεία Τσιάπας του Νοτίου Μεξικού και την απελευθέρωση όλων των Ζαπατίστας απ'τις φυλακές. Ο πρόεδρος Φοξ του Μεξικού έχει υποστηρίξει τον αγώνα των Ζαπατίστας που άρχισαν την εξέγερσή τους πριν από 7 χρόνια.

Ιαπωνία: ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι προτίθεται να παραιτηθεί
BBC News
Οι επικριτές του κ. Μόρι τον κατηγορούσαν ότι καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ συνεχιζόταν η οικονομική κρίση

11.3.2001 14:54 (Ωρα Λονδίνου)
Τον διάδοχο του Γιοσίρο Μόρι στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία αναζητούν τώρα οι ιάπωνες πολιτικοί, μετά την απόφαση του κ. Μόρι ν'ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Ο κ. Μόρι δήλωσε χθες ότι θα επισπεύσει τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος που θ'αναλάβει αυτομάτως και την πρωθυπουργία. Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Τόκιο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων ως προς το όνομα του πιθανού διαδόχου του κ. Μόρι, παρά τους φόβους που έχουν εκφρασθεί ότι μπορεί να υπάρξει κενό εξουσίας τη στιγμή που η ιαπωνική οικονομία αρχίζει να βρίσκεται και πάλι σε ύφεση. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν θα έχουν συναντήσεις κορυφής με τον κ. Μόρι πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών και των σέρβων
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανόφωνων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας

11.3.2001 15:04 (Ωρα Λονδίνου)
To NATO συνεχίζει τις προσπάθειες για να επιτύχει τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των σερβικώβν δυνάσμερψων ασφαλείας, μετά τις συγκρούσεις στη ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στη Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Οι μεσολαβητές του ΝΑΤΟ είχαν συνομιλίες με τους σέρβους, αλλά δεν είναι σαφές πόιτε θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των ανταρτών. Το ΝΑΤΟ ήλπιζε ότι θα υπεγράφετο χθες η συμφωνία, αλλά ο επικεφαλής των μεσολαβητών της Συμμαχίας δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη υπομονή. Το ΝΑΤΟ έχει προτείνει να επιτραπεί στις σερβικές δυνάμεις να περιπολούν στο νότιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας, για να μην μπορούν οι αντάρτες να χρησιμοποιούν την περιοχή για να διεισδύουν στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το σχέδιο έχει γίνει δεκτό από τους σέρβους, αλλά οι αντάρτες αρνούνται να επιτρέψουν στις σερβικές δυνάμεις να εισέλθουν στα χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Βαρυσήμαντη ομιλία Χαταμί στο ιρανικό κοινοβούλιο
BBC News
Στόχος των συντηρητικών στο Ιράν ο πρόεδρος Χαταμί

11.3.2001 13:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, τόνισε σήμερα στη Βουλή ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή: θα πρέπει, είπε, να διασφαλίσει το μέλλον της δημοκρατίας. Αλλά ο κ. Χαταμί απέφυγε να κάνει σαφές εάν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν στις αρχές Ιουνίου. Εξελέγη πριν από 4 χρόνια υποσχόμενος πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι προσπάθειες που κατέβαλε για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων συνάντησαν τη σθεναρά αντίσταση των συντηρητικών αντιπάλων του που διατηρούν θέσεις-κλειδιά.

Οι Ταλεμπάν κατέστρεψαν ολοσχερώς τα 2 αγάλματα
BBC News
Βουδιστές διαμαρτύρονται για την καταστροφή των αγαλμάτων από τους Ταλεμπάν

11.3.2001 13:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν, Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, δήλωσε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα 2 αρχαία αγάλματα του Βούδα που ήταν σε βράχους της περιοχής Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν. Την καταστροφή τους, η οποία προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στο εξωτερικό, επιβεβαιώνουν και ανεξάρτητες πηγές. Οι Ταλεμπάν αποφάσισαν την καταστροφή των αγαλμάτων για να εξαλείψουν, όπως είπαν, όλες τις μη ισλαμικές εικόνες από το Αφγανιστάν.

Ο Πάπας αναγνωρίζει ως αγίους ισπανούς κληρικούς

11.3.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος αναγνώρισε ως τοπικούς αγίους πάνω από 200 ρωμαιοκαθολικούς που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του '30. Οι περισσότεροι εκ των "μακαρίων", όπως λέγονται, ήταν κυρίως ιερείς, μοναχοί και μοναχές που σκοτώθηκαν στην Βαλένθια κατά τη διάρκεια εκστρατείας κατά του κλήρου, από τους αριστερούς στην αρχή του πολέμου. Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη επισημαίνει ότι η ρωμιοκαθολική εκκλησία είχε υποστηρίξει την δικτατορία του στρατηγού Φράνκο. Ο Πάπας δήλωσε ότι σκοτώθηκαν για θρησκευτικούς λόγους.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θέτουν όρους για να γίνει σύνοδος κορυφής

11.3.2001 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος για συνομιλίες με τον ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν απηύθυνε σαφή έκκληση στους συμπατριώτες του για τον τερματισμό της βίας. Από την πλευρά των παλαιστινίων, ο υπουργός Τύπου, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για σύνοδο κορυφής στο εγγύς μέλον. Για να γίνει κάτι τέτοθιο, πρόσθεσε, θα πρέπει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την πολιορκία και τον πόλεμο κατά των παλαιστινίων.

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία

11.3.2001 14:24 (Ωρα Λονδίνου)
Δημοτικές εκλογές γίνονται σήμερα στη Γαλλία και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο κυβερνών συνασπισμός των σοσιαλιστών αναμένεται να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε πολλές περθιοχές και να θέσει επίσης υπό τον έλεγχό του και το Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί γίνονται ένα χρόνο πριν απ'τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη γαλλική πρωτεύουσα, εάν υποστεί τώρα μεγάλη ήττα η δεξιά, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως πλήγμα για τον Ζακ Σιράκ που ελπίζει του χρόνου να επανεκλεγεί πρόεδρος.

Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

11.3.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οi αντάρτες Ζαπατίστας ετοιμάζονται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Μεξικού, τελευταίο σταθμό της μεγάλης περιοδείας που άρχισαν πριν από 2 εβδομάδες σε ολόκληρη τη χώρα, για να ζητήσουν να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στους αυτόχθονες ινδιάνους. Σε κάθε πόλη, οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους αντάρτες και στον αρχηγό τους, υποδιοικητή Μάρκος. Ο πρόεδρος Φοξ του Μεξικού δήλωσε ότι το γεγονός ότι επετράπη στους αντάρτες να κάνουν περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί μείζονα αλλαγή: όπως είπε ο κ. Φόξ, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει επί των ημερών του παλαιού αντιπάλου των Ζαπατίστας--της προηγούμενης δηλ. κυβέρνησης του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος.

Ο Μάρκος δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στην προεδρική πρόσκληση, και προειδοποίησε ότι θα παραμείνει στην Πόλη του Μεξικού έως ότου αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και αναγνωρισθούν τα δικαιώματα των αυτόχθονων ινδιάνων. Για να λάβουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση, οι Ζαπατίστας προηγουμένως πορεύθηκαν μέσα από 12 μεξικανικές πολιτείες, διασχίζοντας απόσταση 3 χιλιάδων χιλιομέτρων και διαδηλώνοντας υπέρ των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών της χώρας. Η ειρηνική πορεία των ανταρτών έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον και τα ξενοδοχεία στην πλατεία που θα γίνει η συγκέντρωση χρεώνουν τα δωμάτιά τους 50 δολάρια την ώρα.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των Ζαπατίστας, μετά από 7 χρόνια εξέγερσης στην νότια πολιτεία Τσιάπας.

Συνέληφθησαν 2 ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών

11.3.2001 14:28 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψη 2 ηγετικών στελεχών των Τσετσένων ανταρτών--του Ρούσλαν Αχμάντοφ και του Μπαντρούντι Μουρταζάγεφ--οι οποίοι κρατούνται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Δεν έγινε γνωστό ποιός τους συνέλαβε. Οι ρώσοι κατηγορούν τον Ρούσλαν Αχμάντοφ για σειρά απαγωγών.

Ιαπωνία: ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι προτίθεται να παραιτηθεί
BBC News
Οι επικριτές του κ. Μόρι τον κατηγορούσαν ότι καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ συνεχιζόταν η οικονομική κρίση

11.3.2001 14:54 (Ωρα Λονδίνου)
Τον διάδοχο του Γιοσίρο Μόρι στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία αναζητούν τώρα οι ιάπωνες πολιτικοί, μετά την απόφαση του κ. Μόρι ν'ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Ο κ. Μόρι δήλωσε χθες ότι θα επισπεύσει τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος που θ'αναλάβει αυτομάτως και την πρωθυπουργία. Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Τόκιο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων ως προς το όνομα του πιθανού διαδόχου του κ. Μόρι, παρά τους φόβους που έχουν εκφρασθεί ότι μπορεί να υπάρξει κενό εξουσίας τη στιγμή που η ιαπωνική οικονομία αρχίζει να βρίσκεται και πάλι σε ύφεση. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν θα έχουν συναντήσεις κορυφής με τον κ. Μόρι πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Ατελέσφορες οι συνομιλίες εκεχειρίας στη νότια Σερβία
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών, στα σύνορα Κοσυφοπεδίου - νότιας Σερβίας

11.3.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Διακόπηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία οι συνομιλίες για την κατάπαυση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία, ανάμεσα στους αλβανούς αντάρτες και τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Εκπρόσωποι της Νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης του Κοσυφοπεδίου, που παίζουν διαμεσολαβητικό ρόλο, δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την εκεχειρία θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα.

Εκπρόσωπος των ανταρτών, από τον αυτοαποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Πρέσεβο - Μεντβέγια - Μπουγιάνοβατς, είπε ότι απέρριψαν το σχέδιο εκεχειρίας γιατί οι γιουγκοσλαβικές αρχές ήθελαν να αναπτύξουν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στα αλβανικά χωριά της περιοχής, ως μέρος της συμφωνίας.

Από την άλλη πλευρά ο γιουγκοσλάβος υπουργός Μειονοτήτων, Ρασίμ Λιάτζιτς δήλωσε ότι οι αλβανοί αντάρτες ζήτησαν περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις επί του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την μεθόριο Κοσυφοπεδίου - νότιας Σερβίας, νωρίτερα σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο, καθώς οι αυτονομιστές αντάρτες έβαλλαν εναντίον θέσεων της σερβικής αστυνομίας στο χωριό Λούτσανε, που βρίσκεται στα όρια της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Θερμή υποδοχή των Ζαπατίστας στην Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

11.3.2001 3:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βιθέντε Φόξ, καλοσώρισε τους αντάρτες Ζαπατίστας που έφτασαν στην Πόλη του Μεξικού, ενόψει της προγραμματιζόμενης για σήμερα μεγάλης τους συγκέντρωσης στη μεξικανική πρωτεύουσα. Ο κ. Φόξ είπε ότι η παρουσία των Ζαπατίστας αποδεικνύει ότι λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα, και επανέλαβε την πρόσκληση προς τον ηγέτη των ανταρτών, Σουκομαντάντε Μάρκος, για συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Μάρκος δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στην προεδρική πρόσκληση, και προειδοποίησε ότι θα παραμείνει στην Πόλη του Μεξικού έως ότου αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και αναγνωρισθούν τα δικαιώματα των αυτόχθονων ινδιάνων. Για να λάβουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση, οι Ζαπατίστας προηγουμένως πορεύθηκαν μέσα από 12 μεξικανικές πολιτείες, διασχίζοντας απόσταση 3 χιλιάδων χιλιομέτρων και διαδηλώνοντας υπέρ των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών της χώρας. Η ειρηνική πορεία των ανταρτών έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον και τα ξενοδοχεία στην πλατεία που θα γίνει η συγκέντρωση χρεώνουν τα δωμάτιά τους 50 δολάρια την ώρα.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των Ζαπατίστας, μετά από 7 χρόνια εξέγερσης στην νότια πολιτεία Τσιάπας.

Ιαπωνία: ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι προτίθεται να παραιτηθεί
BBC News
Οι επικριτές του κ. Μόρι τον κατηγορούν ότι κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ συνεχίζεται η οικονομική κρίση

11.3.2001 2:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, θέτοντας έτσι τέρμα στις σχετικές φημολογίες. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Μόρι είπε ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για εκλογή νέου ηγέτη στο κυβερνών κόμμα, ο οποίος θα τον διαδεχθεί αυτομάτως και στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δεχόταν το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί, μετά από σειρά γκαφών και πολιτικών λαθών που διέπραξε αλλά και λόγω των ανεπιτυχών προσπαθειών του να βγάλει την Ιαπωνία από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που διέρχεται.

Εντωμεταξύ στην Γουάσινγκτον εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπους, ο κ. Άρι Φλάϊσερ, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για το τέλος Μαρτίου συνάντηση των κυρίων Μπους και Μόρι στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μετατροπή της ΠΓΔΜ σε ομοσπονδία ζητούν οι αλβανοί αντάρτες
BBC News
Αντάρτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού στα σύνορα Κοσυφοπεδίου - Σκοπίων

11.3.2001 1:58 (Ωρα Λονδίνου)
Στα Σκόπια κάνει σήμερα επίσημα την πρώτη εμφάνισή του ένα νέο αλβανικό κόμμα, την ίδια ώρα που ο αυτοαποκαλούμενος Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (Ε.Α.Σ.) των Αλβανών ζητά την μετατροπή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε ομοσπονδιακό κράτος, μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων ανάμεσα στους αλβανούς αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων και της K-For.

Σε ανακοίνωσή του ο Ε.Α.Σ. τονίζει ότι δεν επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Π.Γ.Δ.Μ., αλλά ζητά την παραχώρηση ευρύτερων δικαιωμάτων στην αλβανική κοινότητα, την ψήφιση νέου Συντάγματος και την διεθνή διαμεσολάβηση προς επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις εθνότητες της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι ο Ε.Α.Σ. δεν υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από το κυριότερο αλβανικό κόμμα της Π.Γ.Δ.Μ. και όπως μεταδίδει ανταποκριτής του ΒΒC δεν είναι γνωστό εάν ο αλβανικός πληθυσμός υποστηρίζει τις ενέργειές του.

Στο μεταξύ και τα Τίρανα καλούν τα Σκόπια να δώσουν περισσότερα δικαιώματα στους Αλβανούς που ζούν στο έδαφός τους. Μετά από συνάντηση που είχαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Πασκάλ Μίλο και Σερτζάν Κερίμ, τα Σκόπια συμφώνησαν να πάρουν μέτρα για την βελτίωση της θέσης της αλβανικής κοινότητας, ιδίως στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Σε αντάλλαγμα η Αλβανία καταδίκασε έντονα τους αλβανούς αντάρτες που εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα Κοσυφοπεδίου - Π.Γ.Δ.Μ.

ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κατάσταση των παλαιστινίων προσφύγων
BBC News
Πυρπόληση σιωνιστικών συμβόλων από Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

11.3.2001 2:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, προειδοποιεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, εάν δεν τής δωθούν νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον αποκλεισμό των περιοχών αυτών, που έχει επιβάλλει το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Πήτερ Χάνσεν, είπε ότι η υπηρεσία έχει εξαντλήσει και τα τελευταία κονδύλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, που ζεί -όπως σημείωσε- υπό καθεστώς πολιορκίας. Ο κ. Χάνσεν είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν ανυπόφορα εμπόδια στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν ανθρωπιστικά εφόδια στις αποκλεισμένες παλαιστινιακές περιοχές, και ως παράδειγμα έφερε το ότι δεν επιτρέπεται να εισαγάγουν ακόμα και χαλίκι, που προορίζεται για την ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις.

Οι προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών συμπίπτουν χρονικά με τις δηλώσεις του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος είπε ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει προκαλέσει οικονομικές ζημιές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανεργία για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους. Ο κ. Αραφάτ είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να αρχίσει εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, αλλά επέμεινε ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται στην τήρηση των συμπεφωνημένων με την προηγούμενη κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ.

Ουκρανία: Εκκληση για διεθνή βοήθεια στους πλημμυροπαθείς
BBC News
Άγρια ελάφια προσπαθούν να διαφύγουν από πλημμυρισμένη περιοχή

11.3.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα κήρυξε τις δυτικές περιοχές της χώρας σε ζώνη περιβαλλοντικής καταστροφής, ύστερα από τις πλημμύρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα και χιλιάδες άλλα να χάσουν τα σπίτια τους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Υπερκαρπαθίας, ο κ. Κούτσμα ανέφερε ότι θα απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Ο πρόεδρος κάλεσε την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης έχουν πληγεί από πλήμμυρες, σε κοινή πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που έχει προκληθεί από καταρρακτώδεις βροχές και από το λιώσιμο των πάγων.

Στην Ουκρανία οι χωρικοί χρησιμοποιούν φτυάρια και καροτσάκια για να απομακρύνουν τη λάσπη από τους δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50 χωριά βρίσκονται χωρίς ηλεκτρισμό ενώ τουλάχιστον 15 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πάσχοντας από υποθερμία.

Η Κίνα αποκτά εθνικό σύστημα ασφάλισης
BBC News
Συνταξιούχος σε φαρμακείο του Πεκίνου

11.3.2001 7:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σύστημα εθνικής ασφάλισης, που ενδέχεται να καταστεί το μεγαλύτερο στον κόσμο ανάλογο σύστημα, καθώς η χώρα αναμορφώνει το πρόγραμμα κοινωνικών ασφαλίσεων ως μέρος των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων. Στο νέο σύστημα οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν στα ταμεία, εξασφαλίζοντας δικαίωμα για σύνταξη και επίδομα ανεργίας. Το σχέδιο αποκλίνει από το υπάρχον σύστημα στο οποίο οι κρατικές επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για τους υπαλλήλους τους δια βίου. Προς το παρόν πολλά άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί δεν έχουν πληρωθεί, ενώ εργάτες που έχουν απολυθεί περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Σύμφωνα με αξιωματούχους καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων στην Κίνα αυξάνεται, το παλιο σύστημα δεν μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα και μειώνει την ανταγωνιστική ικανότητα των κρατικών εταιριών.

Συνομιλίες ΟΗΕ - Ταλεμπάν για την καταστροφή αρχαίων αγαλμάτων
BBC News
Βουδιστές διαμαρτύρονται για την καταστροφή των αγαλμάτων από τους Ταλεμπάν

11.3.2001 7:33 (Ωρα Λονδίνου)

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επισκεπτόμενος το Πακιστάν, καταδίκασε την απόφαση του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν να καταστρέψουν 2 γιγαντιαία βουδιστικά αγάλματα. Ο κ. Ανάν είπε ότι το θέμα θα απασχολήσει τις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον υπουργό εξωτερικών των Ταλεμπάν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τα αγάλματα ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή τους, που γίνεται με το αιτιολογικό ότι τα αγάλματα είναι ειδωλολατρικά σύμβολα που προσβάλουν το Ισλάμ.

Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών από την Αίγυπτο φτάνει σήμερα στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι Ταλεμπάν να σταματήσουν την καταστροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2 αγάλματα του Βούδα, που είναι σκαλισμένα σε βράχους της περιοχής Μπαμιγιάν, έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 80%.

Βαρυσήμαντη ομιλία Χαταμί στο ιρανικό κοινοβούλιο
BBC News
Στόχος των συντηρητικών στο Ιράν ο πρόεδρος Χαταμί

11.3.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, αναμένεται σήμερα να υπεραμυνθεί του κυβερνητικού έργου, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου. Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να ανακοινώσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Ιουνίου. Ο κ. Χαταμί εξελέγη το 1997 υποσχόμενος να εφαρμόσει πρόγραμμα πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, αλλά οι προσπάθειές του έχουν βρεί εμπόδια από τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς που εξακολουθούν να ελέγχουν ζωτικής σημασίας κρατικές υπηρεσίες. Οι συντηρητικοί έχουν κλείσει σχεδόν όλες τις φιλελεύθερες εφημερίδες και έχουν στείλει στη φυλακή πολλούς επιφανείς υποστηρικτές του κ. Χαταμί, με τελευταίο παράδειγμα τη φυλάκιση το περασμένο Σαββατοκύριακο του υφυπουργού εσωτερικών. Οι μεταρρυθμιστές σύμμαχοι του ιρανού προέδρου τον έχουν καλέσει να εξασφαλίσει ότι, εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, θα έχει αρκετή δύναμη στη δεύτερη θητεία του ώστε να ανακόψει τις προσπάθειες οπισθοδρόμισης των συντηρητικών.

Τμήμα αρχαιοελληνικού εκθέματος εξαφανίστηκε από το Βρετανικό Μουσείο
BBC News
Το εσωτερικό αίθριο του Βρετανικού Μουσείου, στο Λονδίνο

11.3.2001 4:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Λονδίνο το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας του, μετά την εξαφάνιση τμήματος από ένα αρχαιοελληνικό έκθεμα.

Συγκεκριμένα από τον περασμένο Νοέμβριο έχει χαθεί ένα μικρό μαρμάρινο χέρι, από τη ζωοφόρο του ναού του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες, που εκτίθεται σε αίθουσα του Μουσείου. Ο εκπρόσωπος του Μουσείου, Άντριου Χάμιλτον, απέδωσε τη ζημιά μάλλον σε ενέργεια βανδάλων, ένα κίνδυνο που υπάρχει σε κάθε μουσείο. " Πρέπει να σταθμίσουμε το επίπεδο ασφαλείας μας, που είναι πολύ υψηλό, με την ελευθερία πρόσβασης του κοινού. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες έχουν την εμπειρία να δούν από κοντά αυτές τις υπέροχες αρχαιότητες. Δυστυχώς πάντα θα υπάρχει μια ελάχιστη μειοψηφία που θα παρεκτρέπεται" είπε ο εκπρόσωπος του Μουσείου.

Όλες οι υποψίες στρέφονται σε πιθανή ενέργεια επισκέπτη που ήθελε μάλλον να αποκομίσει ένα... λάφυρο. Η πιθανότητα κλοπής με σκοπό την μεταπώληση αποκλείσθηκε καθώς αποκομμένο από τη ζωφόρο, το τμήμα δεν θα μπορούσε να έχει χρηματική αξία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.