Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-10

  1. Συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ
  2. Εντείνεται η κρίση στη μεθόριο του Κοσυφοπεδίου
  3. Πτώση του Nasdaq, περικοπές στις εταιρείες τεχνολογιών.
  4. Προς παραίτηση ο Μόρι
  5. Ο Γασέρ Αραφάτ ζήτησε δίκαιη ειρήνη
  6. Συλλήψεις και επεισόδια στο Κίεβο
  7. Ο Μάρκος 'μπαίνει' στην Πόλη του Μεξικού
  8. Κλοπή τμήματος αρχαιοελληνικής ζωφόρου από το Βρετανικό Μουσείο
  9. Πιθανή νομιμοποίηση κάνναβης στην Ελβετία
  10. Εντείνεται η κρίση στη μεθόριο του Κοσυφοπεδίου
  11. Πτώση του Nasdaq, περικοπές στις εταιρείες τεχνολογιών
  12. Προς παραίτηση ο Μόρι
  13. Κατηγορίες εναντίον της αστυνομίας του Μιλόσεβιτς
  14. Συνεδρίαση του παλαιστινιακού "κοινοβουλίου" με ομιλία Αραφάτ
  15. Πιθανή νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελβετία
  16. Συλλήψεις και επεισόδια στο Κίεβο
  17. Καταδίκη ανηλίκου σε ισόβια στις ΗΠΑ
  18. Ιταλία: μπορεί ν' αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
Συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ
BBC News
BBC News
Συνομιλίες ΠΔΓΜ-Αλβανίας για την δράση των αλβανόφωνων αυτονομιστών

10.3.2001 20:08 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Αλβανίας είχαν συνομιλίες για την συνεχιζόμενη κρίση στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι αλβανόφωνοι αντάρτες επετέθηκαν σε στρατιωτική μονάδα η οποία και ανταπέδωσε τα πυρά. Ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θέλει από τα Τίρανα να υιοθετήσουν πιό επικριτική στάση έναντι των αλβανόφωνων αυτονομιστών. Σε μια νέα εξέλιξη ο διευθυντής της κρατικής ραδιοφωνίας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο σταθμός διακόπτει την αναμετάδοση των προγραμμάτων της αλβανικής υπηρεσίας του BBC διότι κάλυπταν τις συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει σε καμμία οργάνωση που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα να υπονομεύσει την σταθερότητα της περιοχής.

Εντείνεται η κρίση στη μεθόριο του Κοσυφοπεδίου
BBC News
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων στα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο

10.3.2001 16:15 (Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνεται η κρίση στα Βαλκάνια καθώς οι αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες αψηφούν τις προειδοποιήσεις της K-For και συνεχίζουν τη δράση τους κατά μήκος των συνόρων του Κοσυφοπεδίου. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθές στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία. Σύμφωνα με γιουγκοσλαβικές πηγές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας στο χωριό Λουτσάνε δέχθηκαν επίθεση με όλμους, χειροβομβίδες και αντιαεροπορικά πυροβόλα από τους αλβανούς αυτονομιστές. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Ο διοικητής της Νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης συναντήθηκε με τον ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών, αλλά δεν τον έπεισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή. Μετά την συνάντηση ο ηγέτης των ανταρτών Σεφκέτ Μουσλίου δήλωσε ότι εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να προχωρήσει στον περιορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης θα υπάρξουν πολλά ανθρώπινα θύματα.

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση των Σκοπίων έκλεισε όλες τις συνοριακές διαβάσεις από και προς το Κοσυφοπέδιο. Τα Τίρανα άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση αυτή. Με ψήφισμα, που ενέκρινε ομόφωνα η αλβανική Βουλή, απευθύνεται προειδοποίηση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι κινδυνεύει να μετατρέψει ορισμένα μεμονωμένα -όπως λέει- επεισόδια σε γενική κρίση στα Βαλκάνια.

Οι συγκρούσεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο σημειώνονται ενώ οι αντάρτες και η σερβική πλευρά επρόκειτο να υπογράψουν εκεχειρία την οποία θα εγγυάτο το ΝΑΤΟ.

Πτώση του Nasdaq, περικοπές στις εταιρείες τεχνολογιών.
BBC News
BBC News
Ο πρόεδρος της Cisco που ανακοίνωσε ότι θα απολύσει έναν στους δέκα υπαλλήλους της

10.3.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν χθες οι δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι μεγάλες εταιρείες στον τομέα των νέων τεχνολογιών ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις λόγω μείωση των κερδών τους. Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έκλεισε με απώλειες 2% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκανε βουτιά, χάνοντας σε μία συνεδρίαση 5% της αξίας του.

Προς παραίτηση ο Μόρι
BBC News
BBC News
Πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Μόρι για να παραιτηθεί

10.3.2001 17:04 (Ωρα Λονδίνου)
Κορυφώνεται η κυβερνητική κρίση στην Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί. Ο κ.Μόρι είπε στα ηγετικά στελέχη του κόμματός του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος, αξίωμα που παραδοσιακά έχει ο πρόεδρος της κυβέρνησης.Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η αντικατάσταση του κ.Μόρι είναι πιθανό να γίνει τον Απρίλιο μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Ο κύριος Μόρι δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες πιέσεις και από τα τρία κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, για να παραιτηθεί, ενώ η αντιπολίτευση έχει ήδη υποβάλει δύο προτάσεις μομφής εναντίον του.

Ο Γασέρ Αραφάτ ζήτησε δίκαιη ειρήνη
BBC News
BBC News
Στιγμιότυπο από τις χθεσινές συγκρούσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

10.3.2001 16:46 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεδριάζει σήμερα στην πόλη της Γάζας η ολομέλεια του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσσερ Αραφάτ, στην ομιλία του είπε ότι ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλλε στις παλαιστινιακές περιοχές το Ισραήλ έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 3ων δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, είπε ο κ. Αραφάτ ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ αμέσως, όμως από το σημείο στο οποίο είχαν φθάσει με την προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ. Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη αποκλείσει ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή, ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες. Ενας παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 30 περίπου Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την Παρασκευή.

Συλλήψεις και επεισόδια στο Κίεβο

10.3.2001 16:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλλαβε 200 μέλη ακροδεξιού κόμματος σε σχέση με τα βίαια επεισόδια που σημείωθηκαν χθες στην πρωτεύουσα Κίεβο. Χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν πορεία μέχρι στο γραφείο του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, ζητώντας την παραίτησή του. Ο κ.Κούτσμα, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε ανάμιξη στο φόνο ενός επιφανούς αντιπολιτευόμενου προς την κυβέρνηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι χθεσινές συγκρούσεις, για τις οποίες πολλοί επιρρίπτουν τις ευθύνες στους διαδηλωτές, ίσως διχάσει ακόμη περισσότερο την ήδη κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Ο Μάρκος 'μπαίνει' στην Πόλη του Μεξικού

10.3.2001 11:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός του αντάρτικου των Ζαπατίστας στο Μεξικό, υποδιοικητής Μάρκος, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Πόλη του Μεξικού έως ότου αλλάξει το σύνταγμα της χώρας, και αναγνωρίσθούν πλήρως τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών στη χώρα. Ο Μάρκος ηγείται της πορείας ηγετών των ανταρτών και υποστηρικτών τους που αφού διέσχισαν όλο το Μεξικό για δύο εβδομάδες, αναμένεται να μπουν στην πρωτεύουσα αύριο Κυριακή. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, υπάρχουν ελπίδες η πορεία να οδηγήσει σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση, επτά χρόνια μετά τον ξεσηκωμό στη πολιτεία των Τσιάπας στο νότιο Μεξικό.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Βινσέντε Φοξ, επανέλαβε την Παρασκευή την πρότασή του να συναντηθεί με τον Μάρκος στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν είναι όμως γνωστό αν ο θρυλικός 'σουκομαντάντε' θα αποδεχθεί την πρόσκληση.

Κλοπή τμήματος αρχαιοελληνικής ζωφόρου από το Βρετανικό Μουσείο

10.3.2001 10:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα τμήμα του χεριού γλυπτού που προέρχεται από τη ζωφόρο του ιερού του Απόλλωνα στις Βάσσες, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, έπεσε θύμα βανδαλισμού ή κλοπής, παραδέχθηκε εκπρόσωπος του Μουσείου εχθές. Όπως διευκρινίζει η βρετανική Daily Telegraph σε σημερινό δημοσίευμά της, οι πιθανότητες να έχει υποστεί το γλυπτό απλή φθορά είναι μηδαμινές, και όλες οι υποψίες στρέφονται σε πιθανή ενέργεια επισκέπτη του μουσείου που ήθελε μάλλον να αποκομίσει ένα... λάφυρο. Η πιθανότητα κλοπής με σκοπό την μεταπώληση έχει επίσης αποκλειστεί καθώς, αποκομμένο από τη ζωφόρο, το τμήμα δεν θα μπορούσε να έχει χρηματική αξία.

Όταν η ζωφόρος αγοράστηκε από το Μουσείο το 1814 το επίμαχο κομμάτι έλειπε. Ανασύρθηκε όμως από το τμήμα θραυσμάτων του Μουσείου το 1990 όταν συντηρητής το αναγνώρισε και το ταύτισε επιτυχώς με τη ζωφόρο του ναού του Απόλλωνα. Συνδέθηκε τότε με το τμήμα όπου ανήκε με μεταλικό έλασμα. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου εκφράζουν την εκπληξή τους σχετικά με το πώς ήταν δυνατό να αποκολληθεί εκ νέου το τμήμα χωρίς να προκαλέσει την προσοχή των φυλάκων ή να καταγραφεί από τις ειδικές κάμερες ασφαλείας του Μουσείου.

Η κλοπή, ας σημειωθεί, υπολογίζεται ότι πρέπει να έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η κλοπή δεν θα αφήσει αδιάφορη την ελληνική πλευρά, η οποία ίσως τη συσχετίσει με το πάγιο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Πιθανή νομιμοποίηση κάνναβης στην Ελβετία
BBC News
BBC News
Φάρμα Κάνναβης. Νόμιμη στην Ελβετία;

10.3.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η ελβετική κυβέρνηση υπέβαλε στη βουλή σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της κατοχής και χρήσης της ινδικής κάνναβης. Αν ο νόμος ψηφιστεί, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ακροδεξιάς στη χώρα, τότε η Ελβετία θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί το χασίς, μετά την Ολλανδία.

Σε δηλώσεις τους κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για την ανάγκη να ληφθεί υπόψιν η πραγματικότητα της ελβετικής κοινωνίας. Ειδική έρευνα που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα κατέληξε ότι ο ένας στους τέσσερεις νέους στη χώρα καπνίζουν κάνναβη συστηματικά.

Εντείνεται η κρίση στη μεθόριο του Κοσυφοπεδίου
BBC News
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων στα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο

10.3.2001 8:48 (Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνεται η κρίση στα Βαλκάνια καθώς οι αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες αψηφούν τις προειδοποιήσεις της K-For και συνεχίζουν τη δράση τους κατά μήκος των συνόρων του Κοσυφοπεδίου. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθές στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία. Σύμφωνα με γιουγκοσλαβικές πηγές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας στο χωριό Λουτσάνε δέχθηκαν επίθεση με όλμους, χειροβομβίδες και αντιαεροπορικά πυροβόλα από τους αλβανούς αυτονομιστές. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Ο διοικητής της Νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης συναντήθηκε με τον ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών, αλλά δεν τον έπεισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή. Μετά την συνάντηση ο ηγέτης των ανταρτών Σεφκέτ Μουσλίου δήλωσε ότι εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να προχωρήσει στον περιορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης θα υπάρξουν πολλά ανθρώπινα θύματα.

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση των Σκοπίων έκλεισε όλες τις συνοριακές διαβάσεις από και προς το Κοσυφοπέδιο. Τα Τίρανα άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση αυτή. Με ψήφισμα, που ενέκρινε ομόφωνα η αλβανική Βουλή, απευθύνεται προειδοποίηση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι κινδυνεύει να μετατρέψει ορισμένα μεμονωμένα -όπως λέει- επεισόδια σε γενική κρίση στα Βαλκάνια.

Πτώση του Nasdaq, περικοπές στις εταιρείες τεχνολογιών
BBC News
BBC News
Ο πρόεδρος της Cisco ανακοίνωσε ότι θα απολύσει έναν στους δέκα υπαλλήλους της

10.3.2001 8:36 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν χθες οι δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι μεγάλες εταιρείες στον τομέα των νέων τεχνολογιών ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα μαζικές απολύσεις λόγω μείωσης των κερδών τους. Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2% ενώ ο δείκτης Νasdaq, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκανε βουτιά, χάνοντας σε μία μόνο συνεδρίαση 5% της αξίας του. Ο Nasdaq βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο του σημείο από τον Δεκέμβριο του 1998, ενώ έχει χάσει σχεδόν 60% της αξίας του από τον περασμένο Μάρτιο. Πτώση σημειώθηκε επίσης και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη η Ίντελ, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (γνωστά και ως "τσιπάκια") για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανακοίνωσε ότι απολύει 5 χιλιάδες υπαλλήλους της. Ενώ την Παρασκευή η μεγαλύτερη εταιρεία υπολογιστικών συστημάτων, η Cisco Systems είπε ότι προχωρά και αυτή σε απολύσεις 5 χιλιάδων εργαζομένων της, δηλαδή του 11% του προσωπικού της. Και οι 2 εταιρείες λένε ότι οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες λόγω της μείωσης των κερδών τους, φαινόμενο που αποδίδουν στην επιβράδυνση των ρυθμών αναπτυξης της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Προς παραίτηση ο Μόρι
BBC News
BBC News
Πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι για να παραιτηθεί

10.3.2001 8:57 (Ωρα Λονδίνου)
Κορυφώνεται η κυβερνητική κρίση στην Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση θα συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της παραίτησής του, που το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα στις αρχές του επόμενου μηνός.

Ο κ. Μόρι δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες πιέσεις και από τα 3 κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, για να παραιτηθεί, ενώ η αντιπολίτευση έχει ήδη υποβάλει δύο προτάσεις δυσπιστίας εναντίον του.

Κατηγορίες εναντίον της αστυνομίας του Μιλόσεβιτς
BBC News
BBC News
Σέρβοι αστυνόμοι φρουρούν μέρος της κατασχεθείσας λείας ναρκωτικών

10.3.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, κατηγόρησε τη μυστική αστυνομία του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι συγκέντρωνε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και για την παράνομη παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μιχαήλοβιτς είπε ότι ναρκωτικά αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων βρέθηκαν σε τραπεζικές θυρίδες που διατηρούσε η αστυνομία του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Ανάμεσα στα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονταν 600 κιλά ηρωίνης και μεγάλες ποσότητες όπιου, κοκαϊνης και μαριχουάνας.

Εξάλλου ο κ. Μιχαήλοβιτς ανακοίνωσε ότι 4 αστυνομικοί θα προσαχθούν σε δίκη κατηγορούμενοι για διενέργεια παράνομων παρακολουθήσεων δημοσίων προσώπων. Ανάμεσα σ' αυτούς που παρακολουθούνταν ήταν ο δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης, Σλάβκο Κουρουβίτζα, και ο παραστρατιωτικός ηγέτης Αρκάν, οι οποίοι στη συνέχεια βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Συνεδρίαση του παλαιστινιακού "κοινοβουλίου" με ομιλία Αραφάτ
BBC News
BBC News
Στιγμιότυπο από τις χθεσινές συγκρούσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

10.3.2001 9:07 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεδριάζει σήμερα στην πόλη της Γάζας η ολομέλεια του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες. Η ομιλία του Γιάσσερ Αραφάτ εκεί, αναμένεται από όλες τις πλευρές με ενδιαφέρον. Η σύγκληση του συμβουλίου ήταν έως τώρα αδύνατη εξαιτίας του αποκλεισμού οδικών αρτηριών από τους Ισραηλινούς στις Παλαιστινιακές περιοχές.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή, ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες. Ενας παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 30 περίπου Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την Παρασκευή.

Πιθανή νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελβετία
BBC News
BBC News
Φάρμα Κάνναβης. Νόμιμη στην Ελβετία;

10.3.2001 9:10 (Ωρα Λονδίνου)
Η ελβετική κυβέρνηση υπέβαλε στη βουλή σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της κατοχής και χρήσης της ινδικής κάνναβης. Αν το σχέδιο ψηφιστεί, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ακροδεξιάς στη χώρα, τότε η Ελβετία θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί το χασίς, μετά την Ολλανδία.

Σε δηλώσεις τους κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για την ανάγκη να ληφθεί υπόψιν η πραγματικότητα της ελβετικής κοινωνίας. Ειδική έρευνα που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους τέσσερεις νέους στη χώρα αυτή καπνίζει κάνναβη συστηματικά.

Συλλήψεις και επεισόδια στο Κίεβο
BBC News
BBC News
Βίαιες συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα

10.3.2001 8:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η ουκρανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 120 μελών της αντιπολίτευσης, έπειτα από μία ημέρα βίαιων συγκρούσεων στο Κίεβο. Περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν πορεία μέχρι το γραφείο του προέδρου της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, εχθές, απαιτώντας την παραίτησή του. Ο κ. Κούτσμα κατηγορείται ότι είχε ανάμιξη στο φόνο ενός γνωστού δημοσιογράφου που υπήρξε επικριτικός προς την κυβέρνηση.

Καταδίκη ανηλίκου σε ισόβια στις ΗΠΑ
BBC News
BBC News
Ο Λάιονελ Τέητ οδηγείται στο δικαστήριο

10.3.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα δεκατετράχρονο αγόρι, ο Λάιονελ Τέητ, καταδικάστηκε εχθές στη Φλόριντα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα έφεσης για το φόνο μιας εξάχρονης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιος τόσο νέος καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε ισόβια, σε μια υπόθεση που έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και έχει διχάσει την αμερικάνικη κοινωνία. Το δικαστήριο αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Τέητ ως ενήλικο, και δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης ότι σκότωσε το κορίτσι ενώ προσπαθούσε να μιμηθεί επαγγελματίες παλαιστές που είχε δει στην τηλεόραση.

Ιταλία: μπορεί ν' αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
BBC News
BBC News
Οι καθηγητές Σεβερίνο Αντινόρι και Παναγιώτης Ζαβός

10.3.2001 9:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ιταλός καθηγητής της γενετικής ιατρικής, Σεβερίνο Αντινόρι, που είχε βοηθήσει μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στα 62 της χρόνια, δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις κλωνοποιήσεις εμβρύων, προκειμένου να βοηθήσει τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά.

Ας σημειωθεί ότι στην Ιταλία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι κλωνοποιήσεις δεν είναι παράνομες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Antinori, 600 ζευγάρια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού χρειάζονται 2 χρόνια για την κλωνοποίηση ενός εμβρύου.

Η απόφαση του καθηγητή Αντινόρι, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο. Οι γιατροί, που τάσσονται υπέρ, υποστηρίζουν οτι είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος γιατρός να χαρίζει στα άτεκνα ζευγάρια το ανεκτίμητο δώρο ενός παιδιού, ενώ όσοι είναι κατά, λένε ότι με τις κλωνοποιήσεις οι γιατροί προσπαθούν να ζωντανέψουν την ιστορία του Φρανκεστάιν. Πάντως, ο ιταλός καθηγητής απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι και στο παρελθόν κάθε μεγάλη ιατρική ή επιστημονική ανακάλυψη συνοδευόταν από δυσμενή σχόλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.