Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-09

  1. Τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα Σκοπίων-Κοσσυφοπεδίου
  2. Ιταλία: μπορεί να αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
  3. Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας
  4. Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία
  5. Εκατομύρια του Σάνι Αμπάτσα σε Βρετανικές τράπεζες
  6. Νέα βίαια επεισόδια στη Βόρνεο
  7. Βρετανία: Θετική η έκθεση για τον Πίτερ Μάντελσον
  8. Ιαπωνία: μέτρα για την οικονομία
  9. Την απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας ανακοινώνει η Ιντέλ
  10. Συνομιλίες για το Αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα
  11. Τεταμένη η κατάσταση μετά τις συγκρούσεις με τους αντάρτες στην ΠΓΔ Μακεδονίας
  12. Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία
  13. Νέα βίαια επεισόδια στη Βόρνεο
  14. Ιαπωνία: μέτρα για την οικονομία
  15. Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας
  16. Την απώλεια 5000 θέσεων εργασίας ανακοινώνει η Ίντελ
  17. Τεταμένη η κατάσταση μετά τις συγκρούσεις με τους αντάρτες στην ΠΓΔ Μακεδονίας
  18. Συγκρούσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης
  19. Ιταλία: μπορεί ν'αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
  20. Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία
  21. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους αντάρτες στην ΠΓΔ Μακεδονίας
  22. Ιταλία: μπορεί ν'αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
  23. Ο Αριέλ Σαρόν ελπίζει σε "προσωπικές επαφές" με Γιασέρ Αραφάτ
  24. Ιαπωνία: μέτρα για την οικονομία
  25. Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία
  26. Νέα βίαια επεισόδια στη Βόρνεο
  27. Βρετανία: Θετική η έκθεση για τον Πίτερ Μάντελσον
  28. Εκατομύρια του Σάνι Αμπάτσα σε βρετανικές τράπεζες
  29. Τηη απώλεια 5000 θέσεων εργασίας ανακοινώνει η Ίντελ
  30. Συνομιλίες Ρόμπερτσον - Ράμσφελντ για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ
  31. Συγκρούσεις στη μεθόριο Κοσυφοπεδίου - Σκοπίων
  32. Σε δίκη ο Πινοσέτ
  33. Φορολογική νίκη Μπους στο Κογκρέσο
  34. Ιταλία: σήμερα αποφασίζεται η ημερομηνία των εκλογών
  35. Μεγάλες πλημμύρες στην ανατολική Ευρώπη
  36. Διαβεβαιώσεις Ράμσφελντ προς Ευρώπη για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ
  37. Μήνυμα Σαρόν προς Αραφάτ
  38. Βρετανία: 10 νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού
  39. Βόρεια Ιρλανδία: Διαπιστώνεται πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες
  40. Ίντελ: Η μείωση κερδών φέρνει απολύσεις
Τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα Σκοπίων-Κοσσυφοπεδίου
BBC News
BBC News
Σε επιφυλακή παραμένου οι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ

9.3.2001 18:19 (Ωρα Λονδίνου)
H φάλαγγα των οχημάτων με αξιωματούχους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία είχε πέσει σε ενέδρα και είχε δεχθεί επίθεση από Αλβανόφωνους αντάρτες, κατάφερε να διαφύγει και να επιστρέψει στα Σκόπια. Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν την Πέμπτη τη νύχτα, στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανάμεσα σε στρατιώτες της χώρας αυτής και Αλβανόφωνους αντάρτες, κατά τις οποίες ένας αστυνομικός και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν. Οπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκρτιτές του BBC που βρίσκεται στο νέο αρχηγείο των ανταρτών, στόχος των ανταρτών είναι να διώξουν από την περιοχή τις δυνάμεις ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να εξετάσει αίτημα της κυβέρνησης στα Σκόπια να αναπτύξει στρατεύμαστα κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. H κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκλεισε για μία ακόμη φορά όλες τις συνοριακές διαβάσεις με το Κοσσυφοπέδιο για να εμποδίσει την διείσδυση των ανταρτών στην επικράτειά της. Η Βουλή της Βουλγαρία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την αποσταθεροποίηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ανακοίνωση καλεί τον Ο. Η. Ε., το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλουν στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να σταματήσουν την εξάπλωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η έκκληση αυτή έγινε ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ με την ηγεσία των Σκοπίων. Χθες, άρχισε η Βουλγαρία την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Παράλληλα, οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους δέχθηκαν επίθεση από Αλβανόφωνους αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμή ματος σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς. Χθες, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας να εισέλθουν σε τμήμα της ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ιταλία: μπορεί να αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
BBC News
BBC News
Ιταλός γιατρός δίνει ελπίδες στα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά

9.3.2001 18:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιταλός καθηγητής Ιατρικής Σεβερίνο Αντινόρι, που είχε βοηθήσει μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στα 62 της χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις κλωνοποιήσεις εμβρύων, προκειμένου να βοηθήσει τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Στην Ιταλία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι κλωνοποιήσεις δεν είναι παράνομες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντινόρι, 600 ζευγάρια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού χρειάζονται δύο χρόνια για την κλωνοποίηση ενός εμβρύου. Η απόφαση του καθηγητή Αντινόρι , όπως ήταν αναμενόμενο, έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο. Οι γιατροί, που τάσσονται υπέρ, υποστηρίζουν οτι είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος γιατρός να χαρίζει στα άτεκνα ζευγάρια το ανεκτίμητο δώρο ενός παιδιού, ενώ όσοι είναι κατά λένε οτι με τις κλωνοποιήσεις οι γιατροί προσπαθούν να ζωντανέψουν την ιστορία του Φρανκεστάιν. Πάντως, ο ιταλός καθηγητής απέρριψε τις εποικρίσεις λέγοντας οτι και στο παρελθόν κάθε μεγάλη ιατρική ή επιστημονική ανακάλυψη συνοδευόταν από δυσμενή σχόλια.

Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
BBC News
Εκρυθμη και πάλι η κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας

9.3.2001 18:53 (Ωρα Λονδίνου)
Νεες συγκρούσεις έγιναν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε στρατιώτες του Ισραήλ και Παλαιστινίους. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης όπου οι δυνάμεις του Ισραήλ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών. Οι ταραχές άρχισαν μετά την απόφαση των αρχών του Ισραήλ να αποκόψουν την πόλη από άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης με οχύρωμα σε κύριο δρόμο. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι κινήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων, ενώ, επίσης, απεκόπη και η γειτονική πόλη Μπιρ Ζεϊτ όπου βρίσκεται το παλαιότερο Παλαιστινιακό πανεπιστήμιο. Συγκρούσεις έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε μία άλλη πόλη της Δυτικής Οχθης, στη Χεβρώνα. Στη Λωρίδα της Γάζας, εξάλλου, ερρίφθησαν πυροβολισμοί κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο που επισκεπτόταν ο νέος υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Βενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ. Ο στρατός του Ισραήλ δεν είναι, μέχρι στιγμής, σε θέση να επιβεβαιώσει εάν τα πυρά είχαν ως στόχο τον υπουργό, ο οποίος δεν έπαθε τίποτα. Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, με επιστολή του προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ, εξέφραζε την ελπίδα για "προσωπικές επαφές" με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία

9.3.2001 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Xιλιάδες διαδηλωτές πραγματοοποίησαν συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας μέχρι τώρα. Η αστυνομία υπολογίζει το πλήθος σε 18 χιλιάδες. Βίαιες συγκρούσεις άρχισαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το γραφείο του προέδρου, το οποίο είχε αποκλεισθεί απ΄την αστυνομία. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κι η αστυνομία απάντησε με κλομπκαι δακρυγόνα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν τραυματίες. Νωρίτερα, βίαιες συγκρούσεις είχαν γίνει στο Κίεβο ανάμεσα σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και εκατοντάδες διαδηλωτές, την ώρα που ο κ. Κούτσμα κατέθετε στεφάνι σε ένα μνημείο. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον κ. Κούτσμα ότι είχε ανάμιξη στο θάνατο ενός δημοσιογράφου.

Εκατομύρια του Σάνι Αμπάτσα σε Βρετανικές τράπεζες

9.3.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Βρετανικές αρχές απεκάλυψαν ότι η οικογένεια και οι φίλοι του τέως ηγέτη της Νιγηρίας Σάνι Αμπάτσα διατηρούν 42 λογαριασμούς ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών σε 23 βρετανικές τράπεζες και υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στο Λονδίνο. Οι έρευνες άρχισαν μετά τις περσινές αποκαλύψεις, ότι τράπεζες του Λονδίνου είχαν παίξει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τον στρατηγό Αμπάτσα να ξεπλύνει 2-4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσά που κατηγορείται ότι είχε ληστέψει από την χώρα του. Η νέα κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ζητήσει από τη Βρετανία να την βοηθήσει να εντοπίσει τα χρήματα που εκλάπησαν.

Νέα βίαια επεισόδια στη Βόρνεο

9.3.2001 18:55 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα βίαια εποεισόδια σημειώνονται στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της εθνοτικής βίας τις 3 τελευταίες εβδομάδες. Αυτή τη φορά τα βίαια επεισόδια εστιάζονται στην πόλη Παλανγκάραγια όπου εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη της φυλής Νταγιάκ, επετέθησαν κατά της αστυνομίας. Τα βίαια επεισόδια άρχισαν τον περασμένο μήνα από μέλη της φυλής Νταγιάκ που κατηγορούν τους μετανάστες από τη Μαντούρα ότι ήλθαν στη Βόρνεο για να τους πάρους τη γη και τις δουλειές τους. Χιλιάδες μετανάστες από τη Μαντούρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Βρετανία: Θετική η έκθεση για τον Πίτερ Μάντελσον

9.3.2001 18:57 (Ωρα Λονδίνου)
Δώθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση για το θέμα του πρώην Βρετανού υπουργού Βορείου Ιρλανδίας Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της ανάμιξης που είχε λεχθεί ότι είχε στο σκάνδαλο της χορήγησης Βρετανικού διαβατηρίου σε έναν ινδό δισεκατομμυριούχο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κ. Μάντελσον δεν έκανε τίποτα το επιλήψιμο. Ο πολιτικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι μετά την έκθεση εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά την πολιτική κρίση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε σπεύσει να ζητήσει την παραίτηση του κ. Μάντελσον, που ήταν φίλος και σύμμαχός του επί σειρά ετών, πριν γίνει γνωστό τί ακριβώς είχε συμβεί.

Ιαπωνία: μέτρα για την οικονομία

9.3.2001 18:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μία σειρά από έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου χρηματιστηρίου του Τόκιο. Σχεδιάζεται έτσι να δοθούν μεγάλα φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές, ενώ η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας για την ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Ενας υπουργός, μάλιστα, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να αυξηθούν και οι δημόσιες δαπάνες, για να ενισχυθεί έτσι η οικονομία, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας.

Την απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας ανακοινώνει η Ιντέλ

9.3.2001 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η Ιντέλ, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 5.000 άτομα λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων της. Μέχρι τώρα η Ιντέλ απασχολούσε 85.000 εργαζομένους. Η εταιρεία έχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων - όπως το Πέντιουμ - τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για υπολογιστικά συστήματα επιχειρήσεων. Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομικών παρατηρητών, η Ιντέλ θα χάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2001, το 25% των κερδών της σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανακοίνωση της Ιντέλ αναφέρει ότι η στασιμότητα της Αμερικανικής οικονομίας εχει πλήξει καίρια τη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Συνομιλίες για το Αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα

9.3.2001 19:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον σχετικά με το Αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος. Μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζώρτζ Ρόμπερτσον, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καθαρά "εθνικό", όπως μέχρι πρότινος. Ο κ. Ρόμπερτσον είπε, από την πλευρά του, ότι το ΝΑΤΟ αποδέχεται ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στη δημιουργία του συστήματος αυτού. Ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε, επίσης, ότι επιθυμεί να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος παρά να επιτρέψει να διχαστεί επί του θέματος η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τεταμένη η κατάσταση μετά τις συγκρούσεις με τους αντάρτες στην ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
BBC News
Αμερικανοί στρατιώτες της K-FOR

9.3.2001 16:42 (Ωρα Λονδίνου)
H φάλαγγα των οχημάτων με τους αξιωματούχους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία είχε πέσει σε ενέδρα και είχε δεχθεί επίθεση από τους αλβανόφωνους αντάρτες, κατάφερε να διαφύγει και να επιστρέψει στα Σκόπια. Μεγάλες συγκρούσεις έγιναν τη νύχτα--ένας αστυνομικός κι ένας αντάρτης σκοτώθηκαν. Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκρτιτές του BBC που βρίσκεται στο νέο αρχηγείο των ανταρτών, στόχος των ανταρτών είναι να διώξουν από την περιοχή τις δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να εξετάσει αίτημα της κυβέρνησης των Σκοπίων να αναπτύξει στρατεύμαστα κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκλεισαν για μία ακόμη φορά όλες τις συνοριακές διαβάσεις με το Κοσσυφοπέδιο, για να εμποδίσει την διείσδυση των ανταρτών στην επικράτειά της.

Η Βουλή της Βουλγαρία απηύθυνε, εν τω μεταξύ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την αποσταθεροποίηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ανακοίνωση καλεί τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλουν στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να σταματήσουν την εξάπλωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η έκκληση αυτή έγινε καθόν χρόνον συνεχίζονταν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, με την ηγεσία των Σκοπίων. Χθες, άρχισε η Βουλγαρία την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εξ άλλου, οι γιουγκοσλαβικές αρχές δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους δέχθηκαν επίθεση απ' τους αλβανόφωνους αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Ν. Σερβία. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος σ'ένα χωριό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς. Χθες, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να επιτρέψει στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν σε τμήμα της ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία

9.3.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Xιλιάδες διαδηλωτές πραγματοοποίησαν συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας μέχρι τώρα. Η αστυνομία υπολογίζει το πλήθος σε 18 χιλιάδες. Βίαιες συγκρούσεις άρχισαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το γραφείο του προέδρου, το οποίο είχε αποκλεισθεί απ΄την αστυνομία. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κι η αστυνομία απάντησε με κλομπκαι δακρυγόνα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν τραυματίες. Νωρίτερα, βίαιες συγκρούσεις είχαν γίνει στο Κίεβο ανάμεσα σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και εκατοντάδες διαδηλωτές, την ώρα που ο κ. Κούτσμα κατέθετε στεφάνι σ'ένα μνημείο. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον κ. Κούτσμα ότι είχε ανάμιξη στο θάνατο ενός δημοσιογράφου.

Νέα βίαια επεισόδια στη Βόρνεο

9.3.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου)

Νέα βίαια εποεισόδια σημειώνονται στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας, όπου εκατοντάδες άτομα έχουν πέσει θύματα της εθνοτικής βίας τις 3 τελευταίες εβδομάδες. Αυτή τη φορά τα βίαια επεισόδια εστιάζονται στην πόλη Παλανγκάραγια όπου εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη της φυλής Νταγιάκ, επετέθησαν κατά της αστυνομίας. Τα βίαια επεισόδια άρχισαν τον περασμένο μήνα από μέλη της φυλής Νταγιάκ που κατηγορούν τους μετανάστες από τη Μαντούρα πως ήλθαν στη Βόρνεο για να τους πάρους τη γη και τις δουλειές τους. Χιλιάδες μετανάστες από τη Μαντούρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ιαπωνία: μέτρα για την οικονομία

9.3.2001 13:25 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μία σειρά από έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου χρηματιστηρίου του Τόκιο. Σχεδιάζεται έτσι να δοθούν μεγάλα φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές, ενώ η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας για την ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Ενας υπουργός μάλιστα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ν'αυξηθούν και οι δημόσιες δαπάνες, για να ενισχυθεί έτσι η οικονομία, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας.

Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
BBC News
Ισραηλινό χαράκωμα στη Δυτική Όχθη

9.3.2001 15:47 (Ωρα Λονδίνου)
Νεες συγκρούσεις έγιναν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και παλαιστινίους. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης όπου οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών. Οι ταραχές άρχισαν μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αποκόψουν την πόλη από άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης--με οχύρωμα σε κύριο δρόμο. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι κινήσεις χιλιάδων παλαιστινίων, ενώ επίσης απεκόπη και η γειτονική πόλη Μπιρ Ζεϊτ όπου βρίσκεται το παλαιότερο παλαιστινιακό πανεπιστήμιο. Συγκρούσεις έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε μία άλλη πόλη της Δυτικήγς Όθης, στη Χεβρώνα. Στη Λωρίδα της Γάζας, εξάλλου, ερρίφθησαν πυροβολισμοί κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο που επισκεπτόταν ο νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Βενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι μέχρι στιγμής σε θέση να επιβεβαιώσει εάν τα πυρά είχαν ως στόχο τον υπουργό, ο οποίος δεν έπαθε τίποτα. Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μ'επιστολή του προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, εξέφραζε την ελπίδα για "προσωπικές επαφές" με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Την απώλεια 5000 θέσεων εργασίας ανακοινώνει η Ίντελ

9.3.2001 15:27 (Ωρα Λονδίνου)

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η Ίντελ, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 5 χιλιάδες άτομα λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων της. Μέχρι τώρα η Ίντελ απασχολούσε 85 χιλιάδες εργαζομένους. Η εταιρεία έχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων -όπως το Πέντιουμ- τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για υπολογιστικά συστήματα επιχειρήσεων. Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομικών παρατηρητών, η Ίντελ θα χάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2001, το 25% των κερδών της σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανακοίνωση της Ίντελ αναφέρει ότι η στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας εχει πλήξει καίρια τη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τεταμένη η κατάσταση μετά τις συγκρούσεις με τους αντάρτες στην ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
BBC News
Αμερικανοί στρατιώτες της K-FOR

9.3.2001 15:14 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. αναφέρουν ότι η φάλαγγα των οχημάτων με τους αξιωματούχους των Σκοπίων, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από τους αλβανόφωνους αντάρτες, κατάφερε να διαφύγει κι επιστρέφει τώρα στα Σκόπια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η φάλαγγα των δεκάδων αυτοκινήτων και φορτηγών εγκατέλειψε τώρα το ορεινό χωριό όπου είχε πέσει σ'ενέδρα των ανταρτών. Μεγάλες συγκρούσεις έγιναν τη νύχτα--ένας αστυνομικός κι ένας αντάρτης σκοτώθηκαν. Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκρτιτές του BBC που βρίσκεται στο νέο αρχηγείο των ανταρτών,στόχος των ανταρτών είναι να διώξουν από την περιοχή τις δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να εξετάσει αίτημα της κυβέρνησης των Σκοπίων να αναπτύξει στρατεύμαστα κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκλεισαν για μία ακόμη φορά όλες τις συνοριακές διαβάσεις με το Κοσσυφοπέδιο, για να εμποδίσει την διείσδυση των ανταρτών στην επικράτειά της.

Η Βουλή της Βουλγαρία απηύθυνε, εν τω μεταξύ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την αποσταθεροποίηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ανακοίνωση καλεί τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλουν στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να σταματήσουν την εξάπλωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η έκκληση αυτή έγινε καθόν χρόνον συνεχίζονταν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, με την ηγεσία των Σκοπίων. Χθες, άρχισε η Βουλγαρία την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ, οι γιουγκοσλαβικές αρχές δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους δέχθηκαν επίθεση απ' τους αλβανόφωνους αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Ν. Σερβία. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν οι αντάρτε ς άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος σ'ένα χωριό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς. Χθες, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να επιτρέψει στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν σε τμήμα της ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Συγκρούσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης
BBC News
BBC News
Ισραηλινό χαράκωμα στη Δυτική Όχθη

9.3.2001 14:39 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις έγιναν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατούς και παλαιστινίους. Οι ταραχές άρχισαν μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αποκόψουν την πόλη από άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης--με οχύρωμα σε κύριο δρόμο. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι κινήσεις χιλιάδων παλαιστινίων, ενώ επίσης απεκόπη και η γειτονική πόλη Μπιρ Ζεϊτ όπου βρίσκεται το παλαιότερο παλαιστινιακό πανεπιστήμιο. Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών. Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μ'επιστολή του προς τον ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, εξέφραζε την ελπίδα για "προσωπικές επαφές" με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ιταλία: μπορεί ν'αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
BBC News
BBC News
Ιταλός γιατρός δίνει επίδες στα ζευγάρια που δεν μπορούν ν'αποκτήσουν παιδιά

9.3.2001 15:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ιταλός καθηγητής ιατρικής, Severino Antinori, που είχε βοηθήσει μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στα 62της χρόνια, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις κλωνοποιήσεις εμβρύων, προκειμένου να βοηθήσει τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Ας σημειωθεί οτι στην Ιταλία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι κλωνοποιήσεις δεν είναι παράνομες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Antinori, 600 ζευγάρια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού χρειάζονται δύο χρόνια για την κλωνοποίηση ενός εμβρύου. Η απόφαση του καθηγητή Αντινόρι , όπως ήταν αναμενόμενο, έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο. Οι γιατροί, που τάσσονται υπέρ, υποστηρίζουν οτι είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος γιατρός να χαρίζει στα άτεκνα ζευγάρια το ανεκτίμητο δώρο ενός παιδιού, ενώ όσοι είναι κατά λένε οτι με τις κλωνοποιήσεις οι γιατροί προσπαθούν να ζωντανέψουν την ιστορία του Φρανκεστάιν. Frankenstein. Πάντως, ο ιταλός καθηγητής απέρριψε τις εποικρίσεις λέγοντας οτι και στο παρελθόν κάθε μεγάλη ιατρική ή επιστημονική ανακάλυψη συνοδευόταν από δυσμενή σχόλια.

Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία

9.3.2001 14:40 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του στη πρωτεύουσα, Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει βίαια επεισόδια: διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κι η αστυνομία απάντησε με κλομπ. Αυξάνεται συνέχεια το πλήθος. Νωρίτερα, βίαιες συγκρούσεις είχαν γίνει στο Κίεβο ανάμεσα σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και εκατοντάδες διαδηλωτές, την ώρα που ο κ. Κούτσμα κατέθετε στεφάνι σ'ένα μνημείο. Ορισμένοι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και άλλκοι συνελήφθησαν. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου τον οποίο κατηγορούν ότι είχε ανάμιξη στο θάνατο ενός δημοσιογράφου. Ο πρόεδρος Κούτσμα επισκέπτεται τώρα τους πλημμυροπαθείς στη Δ. Ουκρανία.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους αντάρτες στην ΠΓΔ Μακεδονίας
BBC News
BBC News
Αμερικανοί στρατιώτες της K-FOR

9.3.2001 14:08 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αλβανόφωνους αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Οι συγκρούσεις άρχισαν τη νύχτα, κοντά στα χωριά Μπρεστ και Μάλινο, όταν οι αντάρτες έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε αξιωματούχους της κυβέρνησης των Σκοπίων οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή για συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανόφωνων κατοίκων. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε. Σκοτώθηκε επίσης κι ένας απ'τους αντάρτες στις συγκρούσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα. Οι αντάρτες, που ανήκουν στον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό, είχαν αποσυρθεί προχθές από το χωριό Τανούσεβτσι κι ανασυντάσσονται τώρα σε άλλες περιοχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκρτιτές του BBC που βρίσκεται στο νέο αρχηγείο των ανταρτών, οι αντάρτες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διώξουν από την περιοχή τις δυνάμεις ασφαλείας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να εξετάσει αίτημα της κυβέρνησης των Σκοπίων να αναπτύξει στρατεύμαστα κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. H κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκλεισαν για μία ακόμη φορά όλες τις συνοριακές διαβάσεις με το Κοσσυφοπέδιο, για να εμποδίσει την διείσδυση των ανταρτών στην εοπικράτειά της.

Εν τω μεταξύ, οι γιουγκοσλαβικές αρχές δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους δέχθηκαν επίθεση απ' τους αλβανόφωνους αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Ν. Σερβία. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος σ'ένα χωριό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς. Χθες, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να επιτρέψει στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν σε τμήμα της ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ιταλία: μπορεί ν'αρχίσει η κλωνοποίηση εμβρύων
BBC News
BBC News
Ιταλός γιατρός δίνει επίδες στα ζευγάρια που δεν μπορούν ν'αποκτήσουν παιδιά

9.3.2001 13:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ιταλός καθηγητής ιατρικής, Severino Antinori, που είχε βοηθήσει μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στα 62της χρόνια, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη οτι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις κλονωποιήσεις εμβρύων, προκειμένου να βοηθήσει τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Ας σημειωθεί οτι στην Ιταλία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι κλωνοποιήσεις δεν είναι παράνομες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Antinori, 600 ζευγάρια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού χρειάζονται δύο χρόνια για την κλωνοποίηση ενός εμβρύου. Η απόφαση του καθηγητή Αντινόρι , όπως ήταν αναμενόμενο, έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο. Οι γιατροί, που τάσσονται υπέρ, υποστηρίζουν οτι είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος γιατρός να χαρίζει στα άτεκνα ζευγάρια το ανεκτίμητο δώρο ενός παιδιού, ενώ όσοι είναι κατά λένε οτι με τις κλωνοποιήσεις οι γιατροί προσπαθούν να ζωντανέψουν την ιστορία του Φρανκεστάιν. Frankenstein. Πάντως, ο ιταλός καθηγητής απέρριψε τις εποικρίσεις λέγοντας οτι και στο παρελθόν κάθε μεγάλη ιατρική ή επιστημονική ανακάλυψη συνοδευόταν από δυσμενή σχόλια.

Ο Αριέλ Σαρόν ελπίζει σε "προσωπικές επαφές" με Γιασέρ Αραφάτ
BBC News
BBC News
Ισραηλινό χαράκωμα στη Δυτική Όχθη

9.3.2001 13:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μ'επιστολή του προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, εκφράζει την ελπίδα για "προσωπικές", όπως τονίζει, "επαφές" που θα γίνουν σ΄λυντομα με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και τον τερματισμό της βίας στην περιοχή. Ο κ. Σαρόν αναφέρει στην επιστολή του ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη μόνο μέσω του διαλόγου και των απευθείας διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στις συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού επανέλαβε ότι , για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, θα πρέπει να τεθεί πρώτα τέρμα στη βία. Εν τω μεταξύ, ακομμένη παραμένει η πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης από τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις, μετά την απόφαση των ισραηλινών δυνάμεων ν'αναγείρουν χαράκωμα στον κύριο δρόμο.

Ιαπωνία: μέτρα για την οικονομία

9.3.2001 13:25 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μία σειρά από έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου χρηματιστηρίου του Τόκιο. Σχεδιάζεται έτσι να δοθούν μεγάλα φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές, ενώ η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας για την ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Ενας υπουργός μάλιστα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ν'αυξηθούν και οι δημόσιες δαπάνες, για να ενισχυθεί έτσι η οικονομία, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας.

Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία

9.3.2001 13:27 (Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συγκρούσεις έγιναν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ανάμεσα σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν τον κ. Κούτσμα που κατέθετε στεφάνι σ'ένα μνημείο, αλλά οι αστυνομικοί, με κλομπ, τους απώθησαν. Υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, πρόκειται για τις σοβαρότερες συγκρούσεις των τελευταίων δύο μηνών, αφότου άρχισαν δηλ. οι διαδηλωτές τις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τον πρόεδρο Κούτσμα ότι είχε ανάμιξη στο θάνατο ενός δημοσιογράφου.

Νέα βίαια επεισόδια στη Βόρνεο

9.3.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου)

Νέα βίαια εποεισόδια σημειώνονται στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας, όπου εκατοντάδες άτομα έχουν πέσει θύματα της εθνοτικής βίας τις 3 τελευταίες εβδομάδες. Αυτή τη φορά τα βίαια επεισόδια εστιάζονται στην πόλη Παλανγκάραγια όπου εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη της φυλής Νταγιάκ, επετέθησαν κατά της αστυνομίας. Τα βίαια επεισόδια άρχισαν τον περασμένο μήνα από μέλη της φυλής Νταγιάκ που κατηγορούν τους μετανάστες από τη Μαντούρα πως ήλθαν στη Βόρνεο για να τους πάρους τη γη και τις δουλειές τους. Χιλιάδες μετανάστες από τη Μαντούρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Βρετανία: Θετική η έκθεση για τον Πίτερ Μάντελσον

9.3.2001 13:31 (Ωρα Λονδίνου)
Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση για το θέμα του πρώην υπουργού Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της ανάμιξης που είχε λεχθεί ότι είχε στο σκάνδαλο της χορήγησης βρετανικού διαβατηρίου σε έναν ινδό δισεκατομμυριούχο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κ. Μάντελσον δεν έκανε τίποτα το επιλήψιμο. Ο πολιτικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι μετά την έκθεση εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά την πολιτική κρίση του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε σπεύσει να ζητήσει την παραίτηση του κ. Μάντελσον, που ήταν φίλος και σύμμαχός του επί σειράν ετών, πριν γίνει γνωστό τί ακριβώς είχε συμβεί.

Εκατομύρια του Σάνι Αμπάτσα σε βρετανικές τράπεζες

9.3.2001 13:29 (Ωρα Λονδίνου)
Οι βρετανικές αρχές απεκάλυψαν ότι η οικογένεια και οι φίλοι τοιυ τέως ηγέτη της Νιγηρίας, Σάνι Αμπάτσα, διατηρούν 42 λογαριασμούς ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών σε 23 βρετανικές τράπεζες και υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στο Λονδίνο. Οι έρευνες άρχισαν μετά τις περσινές αποκαλύψεις, ότι τράπεζες του Λονδίνου είχαν παίξει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τον στρατηγό Αμπάτσα να ξεπλύνει 2-4 δισεκατομμύρια δολάρια--ποσά που είχε ληστέψει από τη χώρα του. Η νέα κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ζητήσει από τη Βρετανία να την βοηθήσει να εντοπίσει τα χρήματα που εκλάπησαν.

Τηη απώλεια 5000 θέσεων εργασίας ανακοινώνει η Ίντελ

9.3.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου)

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η Ίντελ, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 5 χιλιάδες άτομα λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων της. Μέχρι τώρα η Ίντελ απασχολούσε 85 χιλιάδες εργαζομένους. Η εταιρεία έχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων -όπως το Πέντιουμ- τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για υπολογιστικά συστήματα επιχειρήσεων. Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομικών παρατηρητών, η Ίντελ θα χάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2001, το 25% των κερδών της σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανακοίνωση της Ίντελ αναφέρει ότι η στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας εχει πλήξει καίρια τη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Συνομιλίες Ρόμπερτσον - Ράμσφελντ για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ
BBC News
BBC News
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

9.3.2001 7:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους ευρωπαίους συμμάχους της Γουάσινγκτον, σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος. Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καθαρά "εθνικό", όπως μέχρι πρότινος. Ο κ. Ρόμπερτσον είπε από την πλευρά του πως το ΝΑΤΟ αποδέχεται ότι η Γουάσινγκτον θα προχωρήσει στη δημιουργία του συστήματος αυτού. Στη συνέχεια ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, παρά να επιτρέψει να διχαστεί επί του θέματος η Βορειατλαντική Συμμαχία.

Συγκρούσεις στη μεθόριο Κοσυφοπεδίου - Σκοπίων
BBC News
BBC News
Αμερικανική περίπολος στα σύνορα Κοσυφοπεδίου - Σκοπίων

9.3.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται και κλιμακώνονται -σύμφωνα με πληροφορίες- οι συγκρούσεις αλβανών ανταρτών με το στρατό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC πυρά ακούγονταν έως αργά χθες βράδυ στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ. με το Κοσυφοπέδιο, όπου πιστεύεται ότι έχουν τις βάσεις τους οι αυτονομιστές αντάρτες.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΒΒC Νικ Γούντ, αμερικανικά στρατεύματα της Κ-FOR εισχώρησαν χθες σε παραμεθόρια αλβανικά χωριά με στόχο την εξάρθρωση ανταρτικών θυλάκων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή 300 αμερικανοί στρατιώτες μπήκαν στο χωριό Τανούσεβτσι, που βρίσκεται στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ. και θεωρείται το κατ' εξοχήν ορμητήριο των αλβανών αυτονομιστών. Το ΝΑΤΟ και οι αρχες των Σκοπίων διέψευσαν ότι αμερικάνοι στρατιώτες της Κ-FOR διέσχισαν τα σύνορα, κάτι που συνιστά παραβίαση της εντολής που έχει δοθεί στην Κ-FOR από τα Ηνωμένα Εθνη. Εν τούτοις σημερα 3 βρετανικές εφημερίδες, οι Τάϊμς, η Γκάρντιαν και η Ιντεπέντεντ, επιβεβαιώνουν το συμβάν.

To ΝΑΤΟ συμφώνησε να επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας να εισέλθουν σε τμήμα της ζώνης ασφαλείας που υπάρχει ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσυφοπέδιο, η οποία τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται από τους αλβανόφωνους αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της νότιας Σερβίας. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η αστυνομία και ο στρατός της χώρας του συζητούν τώρα τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, η οποία - όπως είπε - μπορεί να αρχίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Πάντως, ο κ. Κοστούνιτσα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή επειδή τα μέλη της υπό Νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή (της K-FOR) απέτυχαν στην αποστολή τους και τώρα το ΝΑΤΟ θέλει να τους προστατεύσει.

Σε δίκη ο Πινοσέτ
BBC News
BBC News
Σε δίκη οδηγείται ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

9.3.2001 8:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εφετείο στη Χιλή αποφάσισε ότι ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ πρέπει να δικαστεί για την κατηγορία της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα χρόνια που ήταν στην εξουσία (1973-1990). Ομως, με πλειοψηφία 2 προς 1 το εφετείο μετέτρεψε τις κατηγορίες για δολοφονίες και απαγωγές σε μία μόνο κατηγορία, αυτή της συγκάλυψης εγκλημάτων. Τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοι του στρατηγού Πινοσέτ άσκησαν κριτική στην απόφαση του εφετείου, η οποία μπορεί να προσβληθεί με ένδικα μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής.

Φορολογική νίκη Μπους στο Κογκρέσο
BBC News
BBC News
Η μείωση των φόρων αποτέλεσε κύριο προεκλογικό σύνθημα του Τζώρτζ Μπους

9.3.2001 8:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη μείωση του ποσοστού στη φορολογία εισοδήματος, που αποτελεί το πρώτο μέτρο από μια δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους. Το μέτρο αυτό ισοδυναμεί με συνολικές μειώσεις φόρου αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων λέει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι αναγκαίες για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους λένε ότι οι μειώσεις στη φορολογία ευνοούν τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Προκειμένου να εφαρμοσθούν οι μειώσεις θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν και από την αμερικανική Γερουσία.

Ιταλία: σήμερα αποφασίζεται η ημερομηνία των εκλογών
BBC News
BBC News
Αισιόδοξος εμφανίζεται ενόψει των επερχόμενων εκλογών ο κεντροδεξιός υποψήφιος Σίλβιο Μπερλουσκόνι

9.3.2001 6:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, διέλυσε την ιταλική Βουλή, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για γενικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάϊο. Σήμερα θα συγκληθεί το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Αυτή η ιταλική βουλή ήταν μία απο τις ελάχιστες στα μεταπολεμικά χρόνια που ολοκλήρωσε την πενταετή της θητεία. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση που έγινε το 1996 ανέδειξε στην εξουσία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων της κεντροαριστεράς, που υποστήριξαν διαδοχικά 3 κυβερνήσεις την τελευταία πενταετία. Αλλά οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φέρνουν επικρατέστερο νικητή στις επερχόμενες εκλογές τον κεντροδεξιό σχηματισμό "Φόρτσα Ιτάλια" του μεγαλοεπιχειρηματία των Μήντια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υποψήφιος της Κεντροαριστεράς στις εκλογές θα είναι ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι.

Μεγάλες πλημμύρες στην ανατολική Ευρώπη
BBC News
BBC News
Τα φράγματα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νερά των ποταμών

9.3.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες άτομα στην Ουκρανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία έχουν ξεσπιτωθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, που χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες εδώ και πολλά χρόνια. Εκατοντάδες χωριά έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών. Στην Ουκρανία επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους στη δυτική περιοχή των Καρπαθίων, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Στην Ουγγαρία ανταποκριτής του ΒBC που πέταξε πάνω από τις πλημμυρισμένες περιοχές, μεταδίδει ότι οι όχθες του ποταμού Τίζα έχουν μεταβληθεί σε μια τεράστια θάλλασα ενώ φαίνονται οι στέγες ορισμένων μόνο σπιτιών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι πλημμύρες σημειώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι από την έλλειψη κυβερνητικών μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Διαβεβαιώσεις Ράμσφελντ προς Ευρώπη για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ
BBC News
BBC News
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

9.3.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους ευρωπαίους συμμάχους της Γουάσινγκτον, σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος. Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καθαρά "εθνικό", όπως μέχρι πρότινος. Ο κ. Ρόμπερτσον είπε από την πλευρά του πως το ΝΑΤΟ αποδέχεται ότι η Γουάσινγκτον θα προχωρήσει στη δημιουργία του συστήματος αυτού. Στη συνέχεια ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, παρά να επιτρέψει να διχαστεί επί του θέματος η Βορειατλαντική Συμμαχία.

Μήνυμα Σαρόν προς Αραφάτ
BBC News
BBC News
Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, σε πλήρη σύνθεση

9.3.2001 7:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, έστειλε μήνυμα προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στο οποίο δηλώνει ότι η προσήλωση της κυβέρνησής του στην ειρηνευτική διαδικασία βασίζεται στα ειρηνευτικά σύμφωνα που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Ο κ. Σαρόν με το μήνυμα του αυτό απάντησε σε χθεσινό μήνυμα που τού είχε στείλει ο παλαιστίνιος ηγέτης, επ' ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σαρόν στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της χθεσινής ορκομωσίας της κυβέρνησής του, είπε ότι το Ισραήλ τείνει χείρα φιλίας και ειρήνης αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους υπό την πίεση της βίας.

Βρετανία: 10 νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού
BBC News
BBC News
Η ασθένεια του αφθώδους πυρετού πέρασε από πρόβατα (όπως αυτό) στα βοοειδή

9.3.2001 8:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία εξασθενούν οι ελπίδες που υπήρχαν για έγκαιρο έλεγχο και άμεσο περιορισμό της ασθένειας του αφθώδους πυρετού, καθώς χθές διαπιστώθηκαν 10 νέα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 100 τον αριθμό των αγροκτημάτων που βρίσκονται σε καραντίνα. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 60 χιλιάδες ζώα ενώ τουλάχιστον άλλα 40 χιλιάδες θα οδηγηθούν στην πυρά.

Ο επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, Τζίμ Σκούνταμορ, δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει για αρκετό καιρό. Ο κ. Σκούνταμορ είπε ότι το μέτρο της απαγόρευσης διακίνησης ζώων δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να αποτρέψει την αξάπλωση της νόσου.

Στο μεταξύ έχουν αναβληθεί πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως οι ιπποδρομίες και αγώνες ράγκμπι, ενώ έχει ζητηθεί από το κοινό να μην επισκέπτεται μεγάλες εκτάσεις της υπαίθρου.

Βόρεια Ιρλανδία: Διαπιστώνεται πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες
BBC News
BBC News
Ο βρετανός πρωθυπουργός και ο Ιρλανδός ομόλογός του έκαναν δηλώσεις μετά τις χθεσινές συνομιλίες

9.3.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μπέρτι Αχέρν, δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά από τις χθεσινές πολύωρες συνομιλίες που είχαν με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της βρετανικής αυτής επαρχίας. Οι 2 πρωθυπουργοί είπαν ότι σημειώθηκε πρόοδος τόσο στο θέμα της αναμόρφωσης της βορειοιρλανδικής αστυνομίας, όσο και στο θέμα του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Επίσης οι 2 πολιτικοί χαιρέτησαν την απόφαση του Ιλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (του ΙΡΑ) που ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να ξαναρχίσει συνομιλίες με την διεθνή επιτροπή που έχει αναλάβει να εποπτεύσει τη διαδικασία αφοπλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί πριν από ένα και πλέον χρόνο όταν ο ΙΡΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βρετανίας ότι δεν είχε τηρήσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει πριν από 2 χρόνια.

Ίντελ: Η μείωση κερδών φέρνει απολύσεις
BBC News
BBC News
Μείωση των κερδών στην Ίντελ και απολύσεις 5 χιλιάδων εργαζομένων της

9.3.2001 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (γνωστά και ως "τσιπάκια") για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η Ίντελ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 5 χιλιάδες άτομα λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων της. Μέχρι τώρα η Ίντελ απασχολούσε 85 χιλιάδες εργαζομένους. Η εταιρεία έχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων -όπως το Πέντιουμ- τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για υπολογιστικά συστήματα επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομικών παρατηρητών, η Ίντελ θα χάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2001, το 25% των κερδών της σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανακοίνωση της Ίντελ αναφέρει ότι η στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας εχει πλήξει καίρια τη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.