Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κλιμακώνεται η ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Κλιμακώνεται η ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

(Τρίτη  06/03/2001, 08:05 GMT)

Κλιμακώνει τις ενέργειες της η ΠΓΔΜ
Ο υπουργος εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταβαίνει σημερα στην εδρα των Ηνωμένων Εθνων στη Ν.Υορκη για να ζητήσει απο το Συμβούλιο Ασφαλείας τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 5 χλμ. στα σύνορα της χώρας του με το Κοσυφοπέδιο. Σε αντεπίθεση πέρασε απο χθες ο στρατός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξαπολύοντας σφοδρες επιθέσεις κατά αλβανών αυτονομιστών στο χωριο Τανούσεβσκι που τις τελευταίες ημέρες εχει μετατραπεί σε ορμητήριο αλβανών εξτρεμιστών που επιδιώκουν την δημιουργια της μεγάλης Αλβανίας. Η διοίκηση της αμερικανικής Κ-Φορ που βρίσκεται στη συνοριακή μεθόριο Κοσυφοπεδίου-Σκοπίων, ανακοινωσε ότι εχει ενισχύσει τις περιπολίες με στόχο να αποτρέψει την είσοδο στην επαρχία ενοπλων αλβανών απο το Τανούσεβσκι. Ο πρωθυπουργος της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιουμπσκο Γεωργκιέβσκυ δηλωσε ότι η κρίση δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η Νατοϊκή δυναμη είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Ελληνο-βρετανική συνεργασία για τα φορολογικά
Συνεργασία με τη Βρετανία σε ζητήματα φορολογίας και πάταξης της φοροδιαφυγής ξεκινά η Ελλάδα στα πλαίσια μιας γενικότερης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τη χάραξη στρατηγικής για την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο επιβεβαίωσε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC την έναρξη της συνεργασίας αυτής αποτέλεσμα των χθεσινών του συνομιλιών του με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν.

Στο νοσοκομείο ο Τσένυ
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες αιφνιδίως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένυ με εντονους πονους στο στήθους. Ο θεράπων ιατρός του κ.Τσένυ ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος υποβλήθηκε σε θεραπεία για αποφραξη της κεντρικής καρδιακής αρτηρίας. Ο προεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους είπε ότι ο αντιπροεδρος βρίσκεται στο νοσοκομείο για "προληπτικούς λόγους".

Γαλλο- ιταλικά μέτρα για τον αφθώδη
Η γαλική κυβέρνηση προχωρεί από σήμερα στην απαγόρευση της διακίνησης ζώων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πιθανότητες διάδοσης του αφθώδους πυρετού. Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου εννέα κτηνοτροφικές μονάδες στην Βορεια Γαλλία σφραγιστηκαν και ζώα σφαγιάστηκαν. Ταυτόχρονα η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει για δύο εβδομάδες τις μετακινήσεις ζώων με στόχο τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού. Η κτηνιατρική επιτροπή της ΕΕ εξετάζει σήμερα το αίτημα της Ιταλίας. Η Βρετανία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εχει επιβεβαιωμένα κρουσματα της ασθένειας. Οι βρετανικές αρχές επέτρεψαν την μεταφορά ζώων απο αγροκτήματα που πιστεύεται ότι δεν εχουν επηρρεασθεί απο την επιδημία, στα σφαγεία. Η απόφαση υπαγορεύθηκε απο τις τεράστιες ελλείψεις κρέατος αλλά και άλλων προϊόντων διατροφής στα σουπερμάρκετ. Η αποφαση προκάλεσε τις επικρίσεις της Ιρλανδίας που κατηγορεί τη Βρετανία για πλημμελή πρόληψη.

ΗΠΑ: Οπλισμένος μαθητής σκορπά τον τρόμο.
Στις ΗΠΑ, δύο μαθητές έπεσαν νεκροί απο τα πυρά συμμαθητή τους στο λύκειο της Σαντάνα, στο Σαν Ντιέγκο. Άλλοι 13 άνθρωποι - μαθητές και προσωπικό - τραυματίστηκαν, όταν ο οπλισμένος νέος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον τους. Αυτόπτες μάρτυρες  αναφέρουν ότι επικράτησε πανικός στους διαδρόμους του σχολείου, την ώρα που ο ανήλικος μαθητής σημάδευε χαμογελώντας τα θύματα του. Ο νεαρός βρίσκεται τώρα στα χέρια της αστυνομίας, ενώ οι αρχές της περιοχής δηλώνουν πως σκοπεύουν να τον δικάσουν σαν ενήλικα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός.

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Πορτογαλία
Πάνω απο 70 πιστεύεται ότι θα είναι τελικά τα θύματα του απολογισμού του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες στην Πορτογαλία μετα την υποχώρηση γέφυρας στον ποταμό Ντούρο, 13 χλμ. απο το Πόρτο. Τα συνεργεία έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο δυο πτώματα ενώ η επιχείρηση δυσχεραίνεται από τα ισχυρά ρεύματα που επικρατουν στην κοίτη του ποταμού Ντούρο. Πορτογάλοι στραφηκαν κατά της κυβέρνησης και την κατηγορούν για εγκληματική αμέλεια. Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γκουτιέρες απέρριψε τις κατηγορίες πλεκοντας μάλιστα το εγκώμιο του Ζορζε Κοέλιο του υπουργου δημοσιών εργων που ανέλαβε την ευθύνη και παραιτηθηκε.

Για πρώτη φορά ο  Πάπας σε τζαμί
 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' θα γίνει ο πρώτος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας που θα μπει σε τζαμί, όταν το Μάιο θα επισκεφθεί τη Συρία και θα τελέσει από κοινού λειτουργία με τον μουφτή της Συρίας, Αχμέντ Κατάρο. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ποντίφικα να φέρει πιο κοντά το χριστιανισμό και τον ισλαμισμό.

35 νεκροί απο συνωστισμό στη Σαουδική Αραβία
Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές έκαναν γνωστό ότι, λόγω του συνωστισμού, 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των εορτασμών για το ετήσιο προσκήνυμα των Μουσουλμάνων. Περίπου 2 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι λαμβάνουν μέρος στους  εορτασμούς φέτος στη Σαουδική Αραβία. Το δυστύχημα είναι το πρώτο στη διάρκεια αυτού του γεγονότος απο το 1998, όταν πάνω απο 100 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.