Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κλιμακώνεται η ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Κλιμακώνεται η ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

(Τρίτη  06/03/2001, 04:15 GMT)

Κλιμακώνει τις ενέργειες της η ΠΓΔΜ
Σε αντεπίθεση πέρασε απο χθες ο στρατός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξαπολύοντας σφοδρες επιθέσεις κατά αλβανών αυτονομιστών στο χωριο Τανούσεβσκι που τις τελευταίες ημέρες εχει μετατραπεί σε ορμητήριο αλβανών εξτρεμιστών που επιδιώκουν την δημιουργια της μεγάλης Αλβανίας. Η διοικηση της αμερικανικής Κ-Φορ που βρίσκεται στη συνοριακή μεθόριο Κοσυφοπεδίου-Σκοπίων, ανακοινωσε ότι εχει ενισχύσει τις περιπολίες με στόχο να αποτρέψει την είσοδο στην επαρχία ενοπλων αλβανών απο το Τανούσεβσκι. Ο πρωθυπουργος της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιουμπσκο Γεωργκιέβσκυ δηλωσε ότι η κρίση δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η Νατοϊκή δυναμη είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που βρισκεται στην Ν.Υορκη πιστεύεται ότι θα ζητησει απο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμενων Εθνών την δημιουργια μιας ζωνης ασφαλείας  5 χλμ. μεσα στο εδαφοςτου Κοσυφοπεδίου.

Στο νοσοκομείο ο Τσένυ
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες αιφνιδίως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένυ με εντονους πονους στο στήθους. Ο θεράπων ιατρός του κ.Τσένυ ανακοινωσε ότι ο αντιπρόεδρος υπέστει θεραπεία για αποφραξη της κεντρικής καρδιακής αρτηρίας. Ο προεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους είπε ότι ο αντιπροεδρος βρίσκεται στο νοσοκομείο για "προληπτικούς λόγους".

ΗΠΑ: Οπλισμένος μαθητής σκορπά τον τρόμο.
Στις ΗΠΑ, δύο μαθητές έπεσαν νεκροί απο τα πυρά συμμαθητή τους στο λύκειο της Σαντάνα, στο Σαν Ντιέγκο. Άλλοι 13 άνθρωποι - μαθητές και προσωπικό - τραυματίστηκαν, όταν ο οπλισμένος νέος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον τους. Αυτόπτες μάρτυρες  αναφέρουν ότι επικράτησε πανικός στους διαδρόμους του σχολείου, την ώρα που ο ανήλικος μαθητής σημάδευε χαμογελώντας τα θύματα του. Ο νεαρός βρίσκεται τώρα στα χέρια της αστυνομίας, ενώ οι αρχές της περιοχής δηλώνουν πως σκοπεύουν να τον δικάσουν σαν ενήλικα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός.

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Πορτογαλία
Πάνω απο 70 πιστεύεται ότι θα είναι τελικά τα θύματα του απολογισμού του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες στην Πορτογαλία μετα την υποχώρηση γέφυρας στον ποταμό Ντούρο, 13 χλμ. απο το Πόρτο. Τα συνεργεία έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο δυο πτώματα ενώ η επιχείρηση δυσχεραίνεται από τα ισχυρά ρεύματα που επικρατουν στην κοίτη του ποταμού Ντούρο. Πορτογάλοι στραφηκαν κατά της κυβέρνησης και την κατηγορούν για εγκληματική αμέλεια. Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γκουτιέρες απέρριψε τις κατηγορίες πλεκοντας μάλιστα το εγκώμιο του Ζορζε Κοέλιο του υπουργου δημοσιών εργων που ανέλαβε την ευθύνη και παραιτηθηκε.

Γαλλικά μέτρα για τον αφθώδη
Η γαλική κυβέρνηση προχωρα από σήμερα στην απαγόρευση της διακίνησης ζώων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πιθανότητες διάδοσης του αφθώδους πυρετού. Στη διάρκεια του σαββατοκυριακου τα ζώα σφαγιάστηκαν σε εννέα κτηνοτροφικές μονάδες στην Βόρεια Γαλλία. Η Βρετανία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας. Οι βρετανικές αρχες επέτρεψαν την μεταφορά ζωων απο αγροκτήματα που πιστεύεται ότι δεν εχουν επηρρεασθεί απο την επιδημία, στα σφαγεία. Η αποφαση αυτη υπαγορεύθηκε απο τις τεράστιες ελλείψεις κρέατος αλλά και αλλων προϊόντων διατροφής στα σουπερμάρκετ. Η απόφαση προκάλεσε τις επικρίσεις της Ιρλανδίας που κατηγορεί τη Βρετανία για πλημμελή πρόληψη.

35 νεκροί απο συνωστισμό στη Σαουδική Αραβία
Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές έκαναν γνωστό ότι, λόγω του συνωστισμού, 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των εορτασμών για το ετήσιο προσκήνυμα των Μουσουλμάνων. Περίπου 2 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι λαμβάνουν μέρος στους  εορτασμούς φέτος στη Σαουδική Αραβία. Το δυστύχημα είναι το πρώτο στη διάρκεια αυτού του γεγονότος απο το 1998, όταν πάνω απο 100 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.

Ανένδοτοι οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν για την καταστροφή των μνημείων
Στο Αφγανιστάν ο ηγέτης των Ταλεμπάν Μούλα Ομάρ - παρά την διεθνή πίεση που δέχεται - υπεραμύνθηκε της εντολής που έδωσε να καταστραφούν ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της χώρας που δεν είναι Ισλαμικά. Σε μήνυμά του που μετέδωσε το επίσημο ραδιόφωνο της χώρας, ο ηγέτης των Ταλεμπάν είπε ότι οι Μουσουλμάνοι του Αφγανιστάν δεν πρέπει να φοβούνται την πίεση από τους άπιστους. Πάντως, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν έχει αρχίσει η καταστροφή των ιστορικών αυτών μνημείων.

Αλλαγή ενεργειακής πολιτικής ζητούν επιστήμονες
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες για τις κλιματολογικές αλλαγές έδωσαν χθες στην δημοσιότητα, μέσω του Ιντερνετ, έκθεση με την οποία καλούν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν την ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζουν στις χώρες τους όποιο κι αν είναι το πολιτικό ή οικονομικό κόστος. Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να αρχίσει η χρησιμοποίηση πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - δεν παράγουν τα αέρια που ευθύνονται για τις κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη μας.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.