Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

(Δευτέρα 05/03/2001, 02.38 GMT)

Εξαρση της βίας στα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο
O πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπόρις Τραϊκόφσκι πραγματοποιεί επείγουσες συναντήσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα του μετά από την έξαρση της βίας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Τρεις στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βρήκαν τον θάνατο σήμερα στην περιοχή που τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ Αλβανοφώνων ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός θα στηρίξει μια "λογική" - όπως την χαρακτήρισε - στρατιωτική απάντηση των δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να τεθεί έλεγχος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς στο Ισραήλ
Ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν καταδίκασε την βομβιστική επίθεση που έγινε στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ και η οποία στοίχησε την ζωή σε 4 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου άλλους 40. Παράλληλα, ο κ. Σαρόν κατηγόρησε τους Παλαιστινίους για την επίθεση αυτή. Στενός συνεργάτης του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ απέρριψε τις κατηγορίες. Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Παλαιστίνιος που, όπως φαίνεται, επεχείρησε επίθεση αυτοκτονίας. Μετά από την επίθεση ένας Αραβας εργαζόμενος ξυλοκοπήθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Η αστυνομία αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εκκένωση της περιοχής από Αραβες για να αποφευχθούν νέα επεισόδια. Πρόκειται για την τέταρτη και πιο αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ φέτος.

Βόμβα έξω από το τηλεοπτικό κτίριο του BBC
Ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας της Βρετανίας είπε ότι η βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο της τηλεόρασης του BBC στο Λονδίνο είναι μέρος τρομοκρατικής εκστρατείας και πρόσθεσε ότι η βόμβα, που περιείχε μέχρι και 10 κιλά εκρηκτικά, είχε ως στόχο να σκοτώσει ανθρώπους. Το Σάββατο το βράδυ ένας άνδρας τραυματίσθηκε την ώρα που οι ειδικοί της αστυνομίας προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν την βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα ταξί έξω από το κτίριο του BBC. Το προσωπικό του BBC είχε απομακρυνθεί μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα, το οποίο υποδήλωνε ότι την βόμβα είχε τοποθετήσει οργάνωση Ιρλανδών Ρεπουμπλικάνων που διαφωνεί με την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία.

Μοιραίο ατύχημα στην Πορτογαλία - κατέρρευσε γέφυρα
Τουλάχιστον τρία οχήματα, ανάμεσά τους και ένα λεωφορείο που πιστεύεται πως μετέφερε τουλάχιστον εξήντα άτομα, έπεσαν στον ποταμό Ντούρο στην Πορτογαλία όταν κατέρευσε γέφυρα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους σχεδόν η μισή γέφυρα κατέρρευσε περίπου σαράντα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Πόρτο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τυολάχιστον ένα πτώμα ανασύρθηκε από τα νερά του ποταμού αλλά μέλη της ομάδας διάσωσης ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν θα γίνει γνωστός μέχρι να ξημερώσει. Η γέφυρα που κατέρρευσε είχε ύψος περίπου πενήντα μέτρων και χτίστηκε πριν από εκατόν πενήντα χρόνια.

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης  στην Μοζαμβίκη
Στην Μοζαμβίκη συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης των πλημμυροπαθών, τους οποίους η κυβέρνηση της χώρας υπολογίζει σε 100.000. Στους καταυλισμούς των οργανώσεων αρωγής καταφεύγουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ πολλοί πλημμυροπαθείς αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

"Οχι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τους Ελβετούς
Τα πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα στην Ελβετία για το αν πρέπει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις ή όχι για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνουν ότι οι Ελβετοί, στην πλειοψηφία τους, απορρίπτουν την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Ελβετίας, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων είπαν "όχι" στην έναρξη τέτοιων συνομιλιών. Η θέση της κυβέρνησης της Ελβετίας ήταν ότι σήμερα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Φόβοι για εξάπλωση του αφθώδους πυρετού
Οι ειδικοί εκφράζουν υποψίες ότι ο αφθώδης πυρετός έχει εξαπλωθεί και στη Δανία, μετά από ανάλογες υποψίες για την Γαλλία και το Βέλγιο, την ίδια στιγμή που η νόσος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Βρετανία όπου συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 70 κρούσματα της ασθένειας. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας εξασφάλισε την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν απο την ασθένεια του αφθώδους πυρετου. Η αποζημίωση αναμένεται να έχει ύψος 220 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ποινή φυλάκιση ενός έτους για τον υφυπουργό Εσωτερικών του Ιράν
Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον υφυπουργό Εσωτερικών της χώρας Μοσταφά Ταζαντέ, που είναι στενός συνεργάτης του προέδρου του Ιράν Μοχάμεντ Καταμί, σε φυλάκιση ενός έτους για παρατυπίες κατά την διάρκεια των περσινών εκλογών στο Ιράν. Ο κ. Ταζαντέ ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνος για την διοργάνωση των φετινών Προεδρικών εκλογών της χώρας τον Ιούνιο. Ο κ. Ταζαντέ αρνείται τις κατηγορίες και οι υποστηρικτές του αποδίδουν την καταδίκη του σε πολιτικά κίνητρα.

Προσπάθειες να αποφευχθεί η καταστροφή αγαλμάτων στο Αφγανιστάν
Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν Πιερ Λαφράνς δήλωσε ότι έχει αντικρουόμενες πληροφορίες από το καθεστώς των Ταλεμπάν στη χώρα αυτή για το αν άρχισε η καταστροφή ή όχι των δύο ιστορικών αγαλμάτων του Βούδα που λαξεύτηκαν σε βουνό πριν από 2.000 χρόνια, καθώς και των άλλων μη Ισλαμικών θρησκευτικών συμβόλων που υπάρχουν στο Αφγανιστάν. Ο κ. Λαφράνς είπε ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες να διασωθούν τα μνημεία αυτά και κάλεσε τις Μουσουλμανικές χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους στο καθεστώς των Ταλεμπάν, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τα αγάλματα ως "ειδωλολατρικά σύμβολα που προσβάλλουν το Ισλάμ". Πάντως, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος των Ταλεμπάν χαρακτήρισε το θέμα εσωτερικό αποκλείοντας αλλαγή γραμμής των Ταλεμπάν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.