Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το άγαλμα του Βούδα στην περιοχή Μπαμιγιάν
Το άγαλμα του Βούδα στην περιοχή Μπαμιγιάν

(Σάββατο 03/03/2001, 1530 GMT)

Αφγανιστάν: Άγνωστη η τύχη των ιστορικών αγαλμάτων
Ο ειδικός εντεταλμένος της ΟΥΝΕΣΚΟ λέει ότι έχει αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το αν το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν άρχισε να καταστρέφει τα ιστορικής σημασίας αγάλματα του Βούδα τα οποία οι Ταλεμπάν θεωρούν ειδωλολατρικά και προσβλητικά για το Ισλάμ. Ο υπουργός πληροφοριών του Ταλεμπάν είπε ότι ο στρατός άρχισε να πλήττει με πυροβολικό και εκκρηκτικά το τεράστιο άγαλμα του Βούδα που είναι σκαλισμένο σε βράχο στην επαρχία Μπαμιγιάν. Αλλά ο εντεταλμένος των Ταλεμπάν στο Πακιστάν λέει ότι τα αγάλματα δεν έχουν καταστραφεί.

Προσπάθειες για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία
Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διόρισε τον τούρκο οικονομολόγο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς, ως νέο υπουργό οικονομίας. Επίσης διόρισε νέο διοικητή στην κεντρική τράπεζα της χώρας τον μέχρι τώρα υποδιοικητή της, Σουρέγια Σερντέν-Γκέτσι. Εν τω μεταξύ παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας ελέγχου τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ζεκερία Τεμιζέλ υπέβαλλε την παραίτηση του επειδή η υπηρεσία του τέθηκε υπό τον έλεγχο του νέου υπουργού οικονομίας.

Πιθανό κρούσμα αφθώδους πυρετού και στο Βέλγιο
Το Βέλγιο απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές ζωντανών ζώων καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εμφανίστηκε κρούσμα αφθώδους πυρετού. Εαν οι υποψίες επιβεβαιωθούν θα είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η ασθένεια μέχρις στιγμής πλήττει μόνο την Βρετανία, όπου εμφανίστηκαν και νέα κρούσματα, και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Μοζαμβίκης
Ενισχύθηκαν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη Μοζαμβίκη για τη βοήθεια των πλημμυροπαθών, καθώς υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ελικοπτέρων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Με την άφιξη τεσσάρων ελικοπτέρων και τριών αεροπλάνων από την Νότια Αφρική η επιχείρηση απομάκρυνσης των παγιδευθέντων στο κεντρικό τμήμα της χώρας γίνεται πιό εφικτή. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι 100 χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως από την κεντρική Μοζαμβίκη καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις.

Βοσνία : Μεγάλη επιχείρηση κατά της πορνείας
Η αστυνομία της Βοσνίας ανακάλυψε πάνω από 170 γυναίκες που πιστεύεται ότι είχαν μεταφερθεί παράνομα στην χώρα και είχαν υποχρεωθεί να εκδίδονται. Η αστυνομία ανακάλυψε τις γυναίκες αυτές- που προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία - σε ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα και μπαρ σε διάφορες πόλεις της Βοσνίας. Συνελλήφθησαν και ανακρίνονται 200 και πλέον άτομα ενώ οι αρχές είπαν ότι θα προσφέρουν την δυνατότητα επαναπατρισμού σε όσες γυναίκες δηλώσουν ότι έπεσαν θύματα απαγωγής ή απάτης.

Νεκροί από πανικό σε σιδηροδρομικό σταθμό του Γιοχάνεσμπουργκ
Στον πανικό που προκάλεσε η πίεση του πλήθους να προλάβει να μπεί σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Γιοχάνσεμπουργκ  έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρπωοι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Άλλοι εννέα είναι τραυματίες. Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής διεξάγουν ανακρίσεις.

Ελβετία : Νέο δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ
Στην Ελβετία πραγματοποιείται νέο δημοψήφισμα το Σαββατοκύριακο για το αν θα πρέπει να αρχίσει η χώρα άμεσα τις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πρόταση υποστηρίζουν κυρίως οι οργανώσεις της αριστεράς. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Ελβετία θα πρέπει κάποτε να ενταχθεί στην κοινότητα, αλλά όχι ακόμη.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.