Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση

(Σάββατο 03/03/2001, 0900 GMT)

Προσπάθειες για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία
Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διόρισε τον τούρκο οικονομολόγο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς, ως νέο υπουργό οικονομίας. Επίσης διόρισε νέο διοικητή στην κεντρική τράπεζα της χώρας τον μέχρι τώρα υποδιοικητή της, Σουρέγια Σερντέν-Γκέτσι.

Τα Ηνωμένα Εθνη καταδίκασαν τους Αλβανόφωνους αντάρτες για τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τους αλβανόφωνους αντάρτες, που έχουν βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κάλεσε την υπό Νατο}κή διοίκηση ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο να λάβει μέτρα για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν συνομιλίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ενώ χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επίσης συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σερβίας για τις συγκρούσεις μεταξύ γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και αλβανόφωνων ανταρτών στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Επίσκεψη Τζεμ στο Βελιγράδι
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, κατά την χθεσινή επίσκεψη του στο Βελιγράδι είχε συνομιλίες με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους καθώς και με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Τζεμ υπέγραψε σειρά συμφωνιών για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Μοζαμβίκη : Νοτιοαφρικανοί μετέχουν στην διάσωση των πλημμυροπαθών
Νοτιοαφρικανοί πιλότοι μετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης των πλημμυροπαθών καθώς προβέπεται επιδείνωση της κατάστασης στην Μοζαμβίκη. Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης είχε μόνο 3 ελικόπτερα για να απομακρύνει τους απαγιδευθέντες από τις πλημμύρες στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Με την άφιξη 4 ελικοπτέρων και 3 αεροπλάνων από την Νότια Αφρική η επιχείρηση απομάκρυνσης των παγιδευθέντων στο κεντρικό τμήμα της χώρας γίνεται πιό ευφικτή. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι 100 χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως από την κεντρική Μοζαμβίκη καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις.

Φόβοι για κρούσμα αφθώδους πυρετού και στο Βέλγιο
Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υποψιαζόνται ότι εμφανίστηκε κρούσμα αφθώδους πυρετού. Εαν οι υποψίες επιβεβαιωθούν θα είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας, που μέχρις στιγμής πλήττει μόνο την Βρετανία και την Βόρειο Ιρλανδία, στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Βελγίου απαγόρευσε αμέσως τις εξαγωγές ζωντανών ζώων καθώς και τις μετακινήσεις ζώων ενώ παράλληλα απέκλεισε την περιοχή γύρω από το αγρόκτημα στο οποίο εντοπίστηκε το πιθανό κρούσμα.

Νότια Αφρική : Πολλά θύματα από πανικό σε σιδηροδρομικό σταθμό
Στον πανικό που προκάλεσε η πίεση του πλήθους να προλάβει να μπεί σε τραίνο έχασαν την ζωή τους 7 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 9. Το δυστήχημα συνέβει στον σιδηροδρομικό σταθμό Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ χθες το βράδυ. Οι αρχές διεξάγουν ανακρίσεις.

Αφγανιστάν : Αρχισε η καταστροφή ιστορικών αγαλμάτων
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και τις απειλές του ΟΗΕ για σοβαρές συνέπειες, το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι άρχισε να καταστρέφει τα ιστορικής σημασίας αγάλματα του Βούδα τα οποία χαρακτήρισαν ειδωλολατρικά και προσβλητικά για το Ισλάμ. Ο ΟΗΕ πρότεινε να εξετάσει το θέμα διεθνής ομάδα ισλαμιστών αναλυτών ή να μεταφερθούν τα αγάλματα σε άλλη χώρα. Εκπροσωποι της Ουνέσκο βρίσκονται στην περιοχή σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή των αγαλμάτων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο στρατός χρησιμοποιεί πυροβολικό και εκκρηκτικά για να ανατινάξει τα αγάλματα. Η Ινδία και πολλά διεθνής ιδρύματα έχουν ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσουν τα ύψους 50 μέτρων αγάλματα που πιστεύεται ότι σμιλέφτηκαν στο βουνό πριν δύο χιλιάδες χρόνια .

Η Παλαιστινιακή διοίκηση καταρρέει, προειδοποίησε Αμερικανός διπλωμάτης
Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στο ισραήλ προειδοποίησε ότι η Παλαιστινιακή διοίκηση έχει αρχίσει να καταρρέει και ότι η οικονομία στις Παλαιστιανκές περιοχές βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο κ. Μάρτιν Ιντικ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό των Παλαιστινιακών περιοχών καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υποστηρίξει το Ισραήλ αν λάβει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης όπως δεν εγκρίνει τις επιθέσεις των Παλαιστινίων κατά ισραηλινών στόχων.

Ισραήλ: Διορισμοί υπουργών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού
Στο Ισραήλ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του νέου πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μετά από 1 μήνα εντατικών διαβουλεύσεων. Το Εργατικό Κόμμα -μεγάλος ηττημένος των εκλογών- άρχισε να στελεχώνει τα 8 υπουργεία που θα αναλάβει στη κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο κ. Σαρόν παραχώρησε 2 υπουργικές θέσεις σε  εκπροσώπους από 2 μικρά ακροδεξιά κόμματα. Στο μεταξύ το Ισραήλ απέκτησε για πρώτη φορά άραβα υπουργό, τον Δρούζο βουλευτή Σαλάχ Ταλίφ, που ορίστηκε από το Εργατικό Κόμμα ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

Πρόστιμο αλλά όχι δίωξη για τον Χέλμουτ Κολ
Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρωην καγκελάριου της χώρας, Χέλμουτ Κόλ, για τις κατηγορίες ότι είχε δεχθεί παράνομες δωρεές ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας του. Αλλά το δικαστήριο της Βόννης επέβαλλε στον κ. Κολ  υψηλό χρηματικό πρόστιμο, άνω των 140.000 δολαρίων.

Ισόβια στο "Χασάπη της Θεσσαλονίκης"
Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε σε ισόβεια κάθειρξη τον αυστριακό Αλόις Μπρούνερ πρώην αξιωματικό των ναζιστικών Ες-Ες ο οποίος στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οργάνωσε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Μπρούνερ ο οποίος καταδικάσθηκε ερήμην είναι γνωστός στην Ελλάδα ως "ο χασάπης της Θεσσαλονίκης". Εάν ζει ακόμη, πιστεύεται πως κατοικεί στη Συρία--κάτι, όμως, που η Δαμασκός το αρνείται.

ΟΗΕ: Το Ιράκ μπορεί να έχει απαγορευμένα όπλα
Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή του βιολογικά και χημικά όπλα καθώς και τους κατάλληλους πυραύλους για να τα μεταφέρουν και να πλήξουν άλλες χώρες. Η έκθεση λέει ότι το Ιράκ πιθανόν να έχει κρυμμένους πυραύλους Σκουντ, εκτοξευτήρες και καύσιμα, ενώ σημειώνει ότι αγνοούνται εκατοντάδες βλήματα με δηλητηριώδες αέριο, και δεν αποκλείεται -λέει- η Βαγδάτη να έχει περισσότερα σπορίδια άνθρακα από ό,τι πιστευόταν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.