Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Περίπολος των δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
Περίπολος των δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

(Παρασκευή 02/03/2001, 1330 GMT)

ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ ανησυχούν για την κρίση στην ΠΓΔΜ
Ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος στα Σκόπια δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να αναλάβουν "συντονισμένη δράση" κατά των αλβανικών ανταρτικών ομάδων.  Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νταν Σπέκχαρντ, χαρακτήρισε τους αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες "τρομοκράτες". Όπως είπε, κανένας αλβανικός πολιτικός σχηματισμός δεν τους υποστηρίζει ούτε στο Κόσσυφοπέδιο ούτε στην Πρώην Γουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στα Σκόπια, Μαρίνα Βήχου, ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επιπτώσεις στην χώρα εμφανισθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πρόστιμο αλλά όχι δίωξη για τον Κολ
Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρωην καγκελάριου της γερμανίας, Χέλμουντ Κόλ, για τις κατηγορίες ότι είχε δεχθεί παράνομες δωρεές ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας του. Αλλά το δικαστήριο της Βόννης επέβαλλε στον κ. Κολ  υψηλό χρηματικό πρόστιμο, άνω των 140.000 δολαρίων.

Ισόβια στον "Χασάπη της Θεσσαλονίκης"
Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε σε ισόβεια κάθειρξη τον αυστριακό Αλόις Μπρούνερ πρώην αξιωματικό των ναζιστικών Ες-Ες ο οποίος στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οργάνωσε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Μπρούνερ ο οποίος καταδικάσθηκε ερήμην είναι γνωστός στην Ελλάδα ως "ο χασάπης της Θεσσαλονίκης". Εάν ζει ακόμη, πιστεύεται πως κατοικεί στη Συρία--κάτι, όμως, που η Δαμασκός το αρνείται.

ΟΗΕ: Το Ιράκ μπορεί να έχει απαγορευμένα όπλα
Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή του βιολογικά και χημικά όπλα καθώς και τους κατάλληλους πυραύλους για να τα μεταφέρουν και να πλήξουν άλλες χώρες. Η έκθεση λέει ότι το Ιράκ πιθανόν να έχει κρυμμένους πυραύλους Σκουντ, εκτοξευτήρες και καύσιμα, ενώ σημειώνει ότι αγνοούνται εκατοντάδες βλήματα με δηλητηριώδες αέριο, και δεν αποκλείεται -λέει- η Βαγδάτη να έχει περισσότερα σπορίδια άνθρακα από ό,τι πιστευόταν.

Το Ταλεμπάν εμμένει στην καταστροφή ιστορικών αγαλμάτων
Η Ινδία παρενέβη σε μια προσπάθεια να σωθούν ιστορικά αγάλματα του  Βούδα, τα οποία το καθεστώς Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν θέλει να καταστρέψει ως ειδωλολατρικά και προσβλητικά για το Ισλάμ. Αλλά την ίδια ώρα πληροφορίες από Αφγανιστάν αναφέρουν ότι το Ταλεμπάν άρχισε να καταστρέφει με βολές από άρματα μάχης και ρουκέτες δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα σκαλισμένα σε βράχο στην περιοχή Μπαμιγιάν.

Εκτροχιασμός τρένου με πυρηνικά στη Σκοτία
Τρένο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων  εκτροχιάστηκε στη Σκοτία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ορίστηκε ο νέος υπουργός άμυνας του Ισραήλ
Ο απόστρατος στρατηγός Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ επελέγη από το εργατικό κόμμα του Ισραήλ για να αναλάβει υπουργός άμυνας στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ.

Κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο
Οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο του Τόκιο έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και 15 χρόνια καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ο δείκτης Νικέι έχασε σχεδόν το 7,5% της αξίας του από την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο η ανεργία έφθασε σε ύψος ρεκόρ,  σχεδόν 5%. Η αντιπολίτευση λέει ότι θα καταψηφίσει τον πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι, κατά τη ψηφοφορία σε πρόταση μομφής στη βουλή την Δευτερα.

Η Μπαρντό σώζει αδέσποτα σκυλιά στη Ρουμανία
H Μπριζίτ Μπαρντό -που φημίζεται για τις φιλοζωικές της ευαισθησίες- έπεισε τον δήμαρχο του Βουκουρεστίου να μην θανατώσει 100.000 από τα 300.000 αδέσποτα σκυλιά που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την Ρουμανική πρωτεύουσα. Η Γαλλίδα στάρ υποσχέθηκε να καταβάλει περίπου 140.000 δολάρια για ένα πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων της πόλης τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά παντού.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.