Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Υποστηρικτές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώθηκαν έξω από την έπαυλή του
Υποστηρικτές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώθηκαν έξω από την έπαυλή του

(Παρασκευή 02/03/2001, 04:00 GMT)

Ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού στην Ελβετία από τον Μιλόσεβιτς
Οι ελβετικές αρχές ερευνούν για να διαπιστωθεί εάν ο αποπεμφθείς γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενέχεται στη διοχέτευση ποσοτήτων χρυσού από τη Γιουγκοσλαβία προς τη χώρα αυτή το περασμένο έτος. Ελβετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο χρυσός -αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια- πουλήθηκε στην Ελβετία και τα έσοδα από την πώληση απεστάλησαν σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Κύπρο. Εν τω μεταξύ, ο Γιουγκοσλαβος υπουργός εσωτερικών, Ζόραν Ζίρκοβιτς, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο κ. Μιλόσεβιτς στο διεθνες δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου της Χάγης αν δεν εγκριθεί πρώτα η δέουσα νομοθεσία. Νωρίτερα ο υπουργός Eσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, είπε ότι η αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες της και ότι ο εισαγγελέας ετοιμάζεται να απαγγείλει επίσημα κατηγορίες για διαφθορά κατά του κ. Μιλόσεβιτς. Στο μεταξύ περίπου 50 υποστηρικτές του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, ανάμεσά τους και στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος, συγκεντρώθηκαν έξω από την έπαυλή του, στο προάστιο Ντέντινγιε του Βελιγραδίου, αποφασισμένοι -όπως δηλώνουν- να προστατεύσουν τον κ. Μιλόσεβιτς από ενδεχόμενη σύλληψη.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα Σκόπια κατά των Αλβανών ανταρτών
Το αμερικανικό Σταίητ Ντηπάρτμαντ εξέφρασε την υποστήριξη του προς την κυβέρνηση των Σκοπίων σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανόφωνων ανταρτων στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμαντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τα Σκόπια να αντιμετωπίσουν την βία των εξτρεμιστών. Πάντως, κανένα άλλο μέτρο, εκτός από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και από την χρήση πολιτικών μέσων για την εκτόνωση της κρίσης δεν βλέπει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Νταν Σπέχαρντ.

Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες ΝΑΤΟ - Σερβίας - Αλβανόφωνων
Οι συνομιλίες της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, της Σερβίας και Αλβανοφώνων για την ένταση στη νότια Σερβία, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή επικράτησε χθες ηρεμία μετά τις συγκρούσεις της Τετάρτης μεταξύ των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και αλβανόφωνων ανταρτών στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Επείγοντα μέτρα ευρωπαϊκών χωρών για τον αφθώδη πυρετό
Καθώς η νόσος του αφθώδους πυρετού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Βρετανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν επείγοντα μέτρα κατά της επιδημίας. Η εταιρεία Γιουροτάνελ, που λειτουργεί τη σήραγγα της Μάγχης- ανακοίνωσε ότι θα απολυμαίνει όλα τα αυτοκίνητα που έρχονται στη Γαλλία από τη Βρετανία. Στην Πορτογαλία οι βρετανοί επισκέπτες υποχρεώνονται να προβαίνουν σε απολύμανση των υποδημάτων τους, καθώς εισέρχονται στη χώρα. Και στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι θα θανατωθούν και θα αποτεφρωθούν όλα τα αιγοπρόβατα που εισήχθησαν από την Βρετανία μετά την 1η Φεβρουαρίου.Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, είπε ότι μόλις αντιμετωπισθεί ο αφθώδης πυρετός θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αντατικοποιημένης κτηνοτροφίας, στην οποία πολλοί αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξάπλωση της ασθένειας.

Συναγερμός στο Ισραήλ μετά την πυροδότηση βόμβας
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε ταξί, στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό 9 ατόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να σταματήσουν για έλεγχο το όχημα στο Τελ Αβίβ, αυτό δεν σταμάτησε και επακολούθησε καταδίωξη. Το ταξί τελικά εξερράγη κοντά σε συνοριακό φυλάκιο, και ενώ είχε περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση "Μεραρχίες της Επιστροφής",  που διεκήρυξε ότι η βομβιστική επίθεση αποτελεί πράξη αντιποίνων για τον βομβαρδισμό παλαιστινιακών χωριών από τους Ισραηλινούς.

Εντάλματα του Δικαστηρίου της Χάγης για την καταστροφή του Ντουμπρόβνικ
Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης εξέδωσε νέα εντάλματα συλλήψεως εναντίον των υπευθύνων για την καταστροφή της κροατικής πόλης του Ντουμπρόβνικ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Ντουμπρόβνικ ισοπεδώθηκε, μετά από 3 μήνες βομβαρδισμών από τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα το 1991. Οι κατήγοροι του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν κατονόμασαν αυτούς που κατηγορούνται για την καταστροφή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλη των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων τη εποχή εκείνη. Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται περιλαμβάνουν δολοφονίες, επιθέσεις κατά αμάχων και καταστροφές ιστορικών μνημείων.

Αφγανιστάν: Διεθνής κατακραυγή για καταστροφή αρχαίων αγαλμάτων από τους Ταλεμπάν
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με έντονο τρόπο στην είδηση ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν άρχισε να καταστρέφει αρχαία αγάλματα, με την αιτιολογία ότι αυτά αποτελούν ειδωλολατρικά σύμβολα που προσβάλουν το Ισλάμ. Η Ρωσία, η Ινδία και το Πακιστάν εξέδωσαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ενώ εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ χαρακτήρισε την ενέργεια ως βανδαλισμό. Νωρίτερα ο υπουργός πολιτισμού των Ταλεμπάν ανακοίνωσε ότι θα καταστραφούν 2 τεράστια αγάλματα του Βούδα, που είχαν σμιλευθεί τον 5ο αιώνα μ.Χ. σε πλαγιά βουνού κοντά στην πόλη Μπαμιγιάν. Στο μεταξύ στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, στρατιώτες άρχισαν να καταστρέφουν αγάλματα που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο.

Το όραμα της "Αφρικανικής Ενωσης" συζητούν οι ηγέτες της Αφρικής
Ο ηγέτης της Λιβυής, Συνταγματάρχης Γκαντάφι, είναι ο οικοδεσπότης της διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιείται στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την πόλη της Σύρτης, με τη συμμετοχή αρχηγών αφρικανικών χωρών. Οι ηγέτες εξετάζουν προτάσεις για τη δημιουργία Αφρικανικής Ενωσης, παρόμοιας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη σύσταση Κεντρικής Αφρικανικής Τράπεζας και τη δημιουργία ενός Αφρικανικού Δικαστηρίου. Πάντως για να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα αυτά σχέδια απαιτείται να υπερψηφισθούν από τα δύο τρίτα των κρατών μελών του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, ήδη 20 και πλέον χώρες έχουν ταχθεί υπέρ αλλά η Νότιος Αφρική, η Νιγηρία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο, χώρες που θεωρούνται σημαντικές, παραμένουν επιφυλακτικές.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις συγκρούσεις στο Μπουρούντι
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών Χούτου και κυβερνητικών δυνάμεων στο Μπορούντι. Τα Ηνωμένα Εθνη είπαν ότι 50 χιλιάδες άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων και ζητούν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που είναι οι σφοδρότερες των τελευταίων 6 ετών.

Παρίσι : Δικάζεται ερήμην Ναζί
Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι, ερήμην του κατηγορουμένου, η δίκη του πρώην αξιωματικού των Ες-Ες, Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος οργάνωσε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Γάλλων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει ότι η δίκη έχει μέγαλη συμβολική σημασία διότι ο Μπρούνερ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του Ολοκαυτώματος στην Γαλλία. Ο Μπρούνερ, ο οποίος κατέφυγε στην Συρία στην δεκαετία του 50 και πιστεύεται ότι έχει πεθάνει, ήταν γνωστός σαν "ο χασάπης της Θεσσαλονίκης" διότι είχε οργανώσει και εκεί τις αποστολές Ελληνοεβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

ΗΠΑ: Περικοπές στα κονδύλια της ΝΑΣΑ αποφάσισε η κυβέρνηση Μπούς
Η αμερικανική υπηρεσία αεροναυτικής και διαστήματος - η γνωστή ΝΑΣΑ - αναγκάζεται να περιορίσει τα σχέδια για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξαιτίας των περικοπών στον προυπολογισμό της, που εισηγείται η κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους. Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τη ΝΑΣΑ να ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα το 2003, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα από τη προγραμματισμένη λήξη του. Ως εκ τούτου, το επταμελές πλήρωμα αμερικανών αστροναυτών περικόπτεται σε 3 άτομα, ενώ δεν θα προχωρήσει και η κατασκευή αμερικανικού διαστημικού θαλαμίσκου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.