Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Υποστηρικτές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώθηκαν έξω από την έπαυλή του
Υποστηρικτές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώθηκαν έξω από την έπαυλή του

(Πέμπτη 01/03/01, 19:00 GMT)

Ετοιμες να απαγγείλουν κατηγορίες κατά Μιλόσεβιτς οι αρχές της Σερβίας
Ο υπουργός Eσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, είπε ότι η αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες της και ότι ο εισαγγελέας ετοιμάζεται να απαγγείλει επίσημα κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μιλώντας στο BBC, ο κ. Μιχαήλοβιτς σημείωσε ότι αν ο κ. Μιλόσεβιτς βρεθεί ένοχος υπεξαίρεσης κρατικής περιουσίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 έτη. Στο μεταξύ περίπου 50 υποστηρικτές του κ. Μιλόσεβιτς, ανάμεσά τους και στελέχη της κυβέρνησής του, συγκεντρώθηκαν έξω από την έπαυλή του, στο προάστιο Ντέντινγιε του Βελιγραδίου, αποφασισμένοι όπως δηλώνουν να προστατεύσουν τον πρώην πρόεδρο από ενδεχόμενη σύλληψη.

Ενας νεκρός από έκρηξη στο Ισραήλ
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι παλαιστίνιοι μαχητές πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ταξί, κοντά σε πόλη του βορείου Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό 9 ατόμων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει το επίμαχο ταξί στο Τελ Αβίβ, αυτό δεν σταμάτησε και επακολούθησε καταδίωξη. Το ταξί τελικά εξερράγη κοντά σε συνοριακό φυλάκιο, και ενώ είχε περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Τώρα η αστυνομία διεξάγει έρευνες στο Τελ Αβίβ για την ανακάλυψη και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, αφού ένας από τους υπόπτους που τραυματίσθηκαν από την έκρηξη και συνελήφθησαν ομολόγησε-σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε άλλα σημεία της ισραηλινής πρωτεύουσας.

ΝΑΤΟ: Δεν εξετάζονται δραστικά μέτρα για την ένταση στα Σκόπια
Kανένα άλλο μέτρο, εκτός από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και από την χρήση πολιτικών μέσων για την εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις συγκρούσεις που πραγματοποιούνται στα σύνορα της χώρας μεταξύ δυνάμων της χώρας αυτής με Αλβανούς ενόπλους, δεν βλέπει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Νταν Σπέχαρντ. Στο μεταξύ, οι συνομιλίες της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, της Σερβίας και Αλβανοφώνων για την ένταση στη νότια Σερβία, αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εντάλματα του Δικαστηρίου της Χάγης για την καταστροφή του Ντουμπρόβνικ
Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης εξέδωσε νέα εντάλματα συλλήψεως εναντίον των υπευθύνων για την καταστροφή της κροατικής πόλης του Ντουμπρόβνικ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Ντουμπρόβνικ ισοπεδώθηκε, μετά από 3 μήνες βομβαρδισμών από τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα το 1991. Οι κατήγοροι του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν κατονόμασαν αυτούς που κατηγορούνται για την καταστροφή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλη των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων τη εποχή εκείνη. Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται περιλαμβάνουν δολοφονίες, επιθέσεις κατά αμάχων και καταστροφές ιστορικών μνημείων.

Η αντισεισμική προστασία και το σεισμικό βάθος "έσωσαν" το Σιάτλ
Αξιωματούχοι στην Αμερικανική πόλη του Σιάτλ, που επλήγη χθες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Richter, λένε ότι τα εκατομμύρια δολλάρια που δαπανήθηκαν για την αντισεισμική προστασία της περιοχής ήταν ο βασικός λόγος που, παρά τη μεγάλη ισχύ του σεισμού, δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Παράλληλα, οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές οφείλεται, επίσης, στο μεγάλο βάθος του σεισμού - βάθος που, επιπλέον, μειώνει τους κινδύνους από τους μετασεισμούς. Ενας άνθρωπος έχασε την ζωή του και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από το χτύπημα αυτό του Εγκέλαδου στην πόλη του Σιάτλ.

Επείγοντα μέτρα ευρωπαϊκών χωρών για τον αφθώδη πυρετό
Καθώς η νόσος του αφθώδους πυρετού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Βρετανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν επείγοντα μέτρα κατά της επιδημίας. Η εταιρεία Γιουροτάνελ, που λειτουργεί τη σήραγγα της Μάγχης- ανακοίνωσε ότι θα απολυμαίνει όλα τα αυτοκίνητα που έρχονται στη Γαλλία από τη Βρετανία. Στην Πορτογαλία οι βρετανοί επισκέπτες υποχρεώνονται να προβαίνουν σε απολύμανση των υποδημάτων τους, καθώς εισέρχονται στη χώρα. Η Κροατία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ζώων από την Ευρώπη. Και στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι θα εξολοθρευτούν όλα τα πρόβατα και τα κατσίκια που έχουν εισαχθεί στη χώρα το Φεβρουάριο από τη Βρετανία.

Αφγανιστάν: Τα αρχαία αγάλματα στο στόχαστρο του καθεστώτος Ταλεμπάν
Στο Αφγανιστάν το καθεστώς των Ταλεμπάν άρχισε να καταστρέφει αρχαία αγάλματα, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν ειδωλολατρικά σύμβολα που προσβάλουν το Ισλάμ. Ο υπουργός πολιτισμού των Ταλεμπάν ανακοίνωσε ότι θα καταστραφούν 2 τεράστια αγάλματα του Βούδα, που είχαν σμιλευθεί τον 5ο αιώνα μ.Χ. σε πλαγιά βουνού κοντά στην πόλη Μπαμιγιάν. Εντωμεταξύ στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, στρατιώτες άρχισαν να καταστρέφουν αγάλματα που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο.

Το όραμα της "Αφρικανικής Ενωσης" συζητούν οι ηγέτες της Αφρικής
Ο ηγέτης της Λιβυής, Συνταγματάρχης Γκαντάφι, είναι ο οικοδεσπότης της διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιείται στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την πόλη της Σύρτης, με τη συμμετοχή αρχηγών αφρικανικών χωρών. Οι ηγέτες εξετάζουν προτάσεις για τη δημιουργία Αφρικανικής Ενωσης, παρόμοιας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη σύσταση Κεντρικής Αφρικανικής Τράπεζας και τη δημιουργία ενός Αφρικανικού Δικαστηρίου. Πάντως για να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα αυτά σχέδια απαιτείται να υπερψηφισθούν από τα δύο τρίτα των κρατών μελών του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.

ΗΠΑ: Περικοπές στα κονδύλια της ΝΑΣΑ αποφάσισε η κυβέρνηση Μπούς
Η αμερικανική υπηρεσία αεροναυτικής και διαστήματος - η γνωστή ΝΑΣΑ - αναγκάζεται να περιορίσει τα σχέδια για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξαιτίας των περικοπών στον προυπολογισμό της, που εισηγείται η κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους. Συγκεκριμένα η ΝΑΣΑ υπερέβη κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια την αμερικανική οικονομική συνεισφορά στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τη ΝΑΣΑ να ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα το 2003, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα από τη προγραμματισμένη λήξη του. Ως εκ τούτου, το επταμελές πλήρωμα αμερικανών αστροναυτών περικόπτεται σε 3 άτομα, ενώ δεν θα προχωρήσει και η κατασκευή αμερικανικού διαστημικού θαλαμίσκου.

Υπό την επήρρεια κάνναβης μπορεί να έγραφε ο Σαίξπηρ
Ο πιο σημαντικός συγγραφέας της Αγγλίας  - ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ - πιθανότατα να συνέγραφε τα αριστουργήματά του υπό την επήρρεια κάνναβης. Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον κατέληξαν επιστήμονες από τη Νότια Αφρική που εξέτασαν τα υπάρχοντα του Σαίξπηρ και βρήκαν ίχνη από κάνναβη σε 8 από τις 24 πίπες που χρησιμοποιούσε ο άγγλος συγγραφέας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.