Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ανάμεσα στους διασωθέντες από τα ερείπια και ένα μωρό
Ανάμεσα στους διασωθέντες από τα ερείπια και ένα μωρό

(30/01/2001, 04:00 GMT)

Ινδία: Σε 100.000 υπολογίζουν τώρα τους νεκρούς από τον σεισμό
Ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Τζωρτζ Φερναντέζ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής, που είχε επίκεντρο το κρατίδιο Γκουτζαράτ στα δυτικά της χώρας, μπορεί να φτάσει τους 100.000. Μιλώντας στο BBC ο κ. Φερναντέζ είπε ότι υπάρχει ολική καταστροφή σε ορισμένες περιοχές προσθέτοντας ότι ο αιρθμός των τραυματιών είναι περίπου 200.000 ή και περισσότεροι. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί απηύθυνε έκκληση για επιτάχυνση του έργου των σωστικών συνεργείων για ανεύρεση τυχόν επιζώντων από τον σεισμό. Λίγο πριν στρατιώτες είχαν ανασύρει μέσα από τα ερείπια μια ζωντανή γυναίκα που έφερε στον κόσμο ένα παιδί στο οποίο έδωσε το όνομα Φοτζί (που σημαίνει στρατιώτης) ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους στρατιώτες που τους έσωσαν την ζωή.

Νέο ένταλμα σύλληψης κατά του Πινοσέτ στη Χιλή
Δικαστής στη Χιλή αποφάσισε να εκδώσει νέο ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην δικτάτορα της χώρας Αουγκούστο Πινοσέτ που κατηγορείται για δολοφονίες και απαγωγές πολιτικών αντιπάλων του λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973. Ανάλογο ένταλμα είχε εκδωθεί πριν από μερικές εβδομάδες, όμως δεν είχε ισχύσει τελικά γιατί δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Δικηγόροι του κ. Πινοσέτ ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του εντάλματος και κατά της εντολής να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ο στρατηγός.

Εκρυθμη η κατάσταση στη νότια Σερβία
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είχε έκτακτες συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας, του στρατού και της κυβέρνησης της χώρας για να συζητήσει τις συγκρούσεις με Αλβανοφώνους στη νότια Σερβία. Ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη προσθέτοντας ότι η Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα που προσπαθούν να της στήσουν οι Αλβανόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι - ως μέλη του Αλβανικού Απελευθερωτικού στρατού του Πρέσεβο, Μέντβετζε και Μπουκάνοβατς - ζητούν την ανεξαρτησία της περιοχής όπου κυριαρχεί το Αλβανικό στοιχείο. Ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας υποστηρίζει ότι 1 στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Αλβανοφώνους από την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χαεκερούπ, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι πιστεύει πως τα επεισόδια βίας θα συνεχιστούν στην περιοχή για αρκετό ακόμη χρόνο.

Προειδοποιήσεις για την ασθένεια των τρελλών αγελάδων
Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη γεωργία Φράνζ Φίσλερ προειδοποίησε ότι η κρίση με την ασθένεια των τρελλών αγελάδων απειλεί τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας χθες σε συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Φίσλερ δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές, αφού η κατανάλωση βοδινού κρέατος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μειωθεί κατά 27% και πολλές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησαν στην απαγόρευση των εισαγωγών βοδινού κρέατος από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το νέο σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας του Τζωρτζ Μπούς
Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς ανακοίνωσε αμφιλεγόμενο σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την παροχή ομοσπονδιακών κονδυλίων σε θρησκευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση του δεν θα χρηματοδοτήσει τις θρησκευτικές δραστηριότητες των οργανώσεων αυτών αλλά δεν θα πρέπει οι οργανώσεις αυτές να υφίστανται διακρίσεις εφ'όσον επιτελούν κοινωνικό έργο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πάντως ο κ. Μπούς θα αντιμετωπίσει την σθεναρή αντίθεση αυτών που πιστεύουν ότι προσαπθεί να επέμβει στον διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Στέητ Ντηπάρτμαντ, υποστηρίζει αμερικανική έκθεση
Εκθεση του διακομματικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων προειδοποιεί ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω χρόνιας έλλειψης κονδυλίων. Η έκθεση, η οποία υπεβλήθει στον πρόεδρο Μπούς και στον υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επισημαίνει ότι στο 85% των αμερικανικών πρεσβειών δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Μήπως η ζωή άρχισε στο διάστημα ;
Επιστήμονες του διαστημικου κέντρου ΝΑΣΑ των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μπορούν να σχηματιστούν στο διάστημα πρωτόγονα κύτταρα. Εαν τα κύτταρα αυτά έφθασαν στη Γη με μετεωρίτες τότε θα μπορούσαν να είχαν δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ζωής στον πλανήτη μας. Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αυτή δημιουργώντας τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν στο διάστημα σε εργαστήριο. Ορισμένες χημικές ουσίες αντέδρασαν στις συνθήκες αυτές με νερό και σχηματίστηκαν απλές μεμβράνες, το βασικό συστατικό όλων των ζωντανών κυττάρων. Επιστημονικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι η έρευνα της ΝΑΣΑ θα τονώσει ξανά την συζήτηση για την προέλευση της ζωής στην Γη.

Τουρκία : Δικάζονται αστυνομικοί για βιασμό και βασανηστήρια
Αρχίζει σήμερα η δίκη 8 αστυνομικών που κατηγορούνται ότι βίασαν και βασάνισαν κρατούμενη. Η γυναίκα αυτή, της οποίας τοόνομα δεν απεκαλύφθει και είναι γνωστή με τα αρχικά S.O, συνελλήφθει το 1997 στο Ντιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και κατέθεσε ότι βιάστηκε από αξιωματικό της αστυνομίας τον οποίο μπόρεσε να αναγνωρίσει αργότερα. Στην συνέχεια βασανήστηκε και βιάστηκε ξανά. Πέρασε 3 χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη της για υποστήριξη των Κούρδων αυτονομιστών το ΠεΚαΚα. Οι δικηγόροι της δήλωσαν πως υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της.

Γερμανο-ρωσικές συνομιλίες για την άμυνα
Ο Γερμανός υπουργός άμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, έχει σήμερα συνομιλίες στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, και άλλους αξιωματούχους. Οι συνομιλίες πιστεύεται ότι θα επικεντρωθούν στην αμυντική στρατηγική της δυτικής Ευρώπης καθώς και στο προτεινόμενο αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό πρόγραμμα.

Συζήτηση για το μέλλον του διαδικτύου στο Νταβός
Το μέλλον του διαδικτύου συζήτησαν στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας πολλοί από τους συντελεστές της ηλεκτρονικής επανάστασης. Ενα από τα κύρια θέματα της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέητς, ήταν ποιός πρέπει να φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο του περιεχομένου του διαδικτύου. Αλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν εάν θα πρέπει να φορολογούνται τα προϊόντα που πωλούνται μέσω του Ιντερνετ και πώς τα κινητά τηλέφωνα θα αλλάξουν την ψηφιακή επικοινωνία.

Συνέδριο για την έλλειψη ανοχής στην κοινωνία
Η Επίτροπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαίρι Ρόμπινσον είπε ότι το Ιντερνετ και η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση συμβάλλουν στην διάδοση του ρατσισμού στον πλανήτη. Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας που εξετάζει διάφορους τρόπους για να καταπολεμηθεί η έλλειψη ανοχής στην κοινωνία, η κυρία Ρόμπινσον κάλεσε τις κυβερνήσεις σε επαγρύπνηση για το θέμα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.