Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Θρήνος στα ερείπια σχολείου του Μπούτζ, όπου θάφτηκαν 400 παιδιά από το σεισμό
Θρήνος στα ερείπια σχολείου του Μπούτζ, όπου θάφτηκαν 400 παιδιά από το σεισμό
(27/01/2001, 1900 GMT)

Ως και 15.000 τα θύματα του σεισμού  στην Ινδία
Είναι σαφές πλέον ότι η πόλη Μπουζ της Ινδίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έπληξε την περιοχή την Παρασκευή, υπέστη βιβλική καταστροφή. Ανταποκριτής του ΒΒC που επισκέφτηκε τη Μπουζ μεταδίδει το παλιό κέντρο της πόλης όπου έμεναν περίπου 60.000 άνθρωποι, έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μπουζ σκοτώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι και ο ανταποκριτής μας λέει ότι ανάμεσα στα ερείπια καίνε διαρκώς νεκρικές πυρές. Πληροφορίες από άλλες πόλεις της περιοχής κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί γύρω στα 2.500 πτώματα από τα ερείπια, αλλά οι επίσημοι λένε ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα φτάσει τα 15.000 άτομα.

Κοινή δήλωση Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα εκδώσουν κοινή δήλωση σχετικά με τον τελευταίο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που ολοκληρώθηκε. Και οι δύο πλευρές αναμένεται να εκφράσουν την επιθυμία να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Λένε πως έχει σημειωθεί πρόοδος αν και δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Υπήρχε η ελπίδα πως οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία πριν τη διεξαγωγή των ισραηλινών εκλογών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές στο Νταβός
Η αστυνομία του ελβετικού θέρετρου του Νταβός διέλυσε περί τους 200 αντικαπιταλιστές διαδηλωτές που προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι έπειτα από μιάμιση ώρα αντιπαράθεσης οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας επετέθησαν κατά των διαδηλωτών με αυτοκίνητα και κανόνια νερού διαλύοντας τη συγκέντρωση. Η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στήνοντας οδοφράγματα σε όλους τους δρόμους και αναστέλλοντας όλα τα δρομολόγια των τραίνων προς το Νταβός σε μια προσπάθεια να μην επιοτρέψει την πρόσβαση στους διαδηλωτές που λένε ότι οι σύνεδροι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε βάρος των φτωχότερων κρατών.

Τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα του ’ουσβιτς
Με τελετές σε ολόκληρη την Ευρώπη τιμήθηκε η 56η επέτειος από την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο συγκέντρωση του ’ουσβιτς στην Πολωνία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι, Τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι και αιχμάλωτοι πολέμου θανατώθηκαν από το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 1.000 επιζώντες και συγγενείς θυμάτων συγκεντρώθηκαν στο ’ουσβιτς όπου ακολουθώντας την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή που οδηγούσε στο στρατόπεδο άφησαν λουλούδια στον Τοίχο του Θανάτου και προσευχήθηκαν. Στη Γερμανία οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ ανάλογες τελετές έγιναν στη Βρετανία, στην  Ιταλία και τη Σουηδία.

Διαδήλωση Τούρκων και Κούρδων στη Γερμανία
Χιλιάδες Τούρκοι και Κούρδοι διαδήλωσαν στην Κολωνία της Γερμανίας διαμαρτυρόμενοι για την κακομεταχείριση των κρατουμένων στις νέες τουρκικές φυλακές. Η αστυνομία είπε ότι η διαδήλωση κύλησε ειρηνικά και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αφγανιστάν σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας  Καμπούλ μεταξύ των δυνάμεων των Ταλεμπάν και δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση λέει ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων των Ταλεμπάν και είπε ότι έχει κερδίσει έδαφος, αλλά το Ταλεμπάν το διαψεύδει. Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών στην περιοχή.

Καταδίκη σε θάνατο ιρανών πρακτόρων
Δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε θάνατο τρεις πρώην πράκτορες του Υπουργείου Πληροφοριών της χώρας για τους φόνους τεσσάρων επικριτών της κυβέρνησης, το 1998. Σε άλλους πέντε επιβλήθηκαν ισόβια δεσμά, ενώ άλλοι επτά καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ως και 10 ετών.

Καταδίκη αιγύπτιου συγγραφέα
Ο αιγύπτιος συγγραφέας Σαλαχεντίν Μοχσέν καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα για βλασφημία σε βάρος του Ισλάμ. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Μοχσέν είχε προσβάλλει το Κοράνι και ότι κατηγόρησε το Ισλάμ πως προωθεί την άγνοια στις αραβικές χώρες. Δικαζόταν για δεύτερη φορά αφού η ποινή εξάμηνης φυλάκισης με αναστολή που του είχε επιβληθεί αρχικά κρίθηκε πολύ επιεικής.

Βίαια επεισόδια στη Ζανζιβάρη
Πληροφορίες από τα νησιά της Ζανζιβάρης στον Ινδικό Ωκεανό, αναφέρουν ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις της αστυνομίας με οπαδούς της αντιπολίτευσης. Ένας αστυνομικός αποκεφαλίστηκε ενώ τα περισσότερα άλλα θύματα είχαν πυροβοληθεί από την αστυνομία. Η αντιπολίτευση ζητά επανάληψη των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου τις οποίες κέρδισε το κόμμα του προέδρου Μπέντζαμιν Μκάπα.

Διεθνής σύνοδος γυμνιστών στη Χιλή
Περίπου 200 ζευγάρια και οικογένειες από όλο τον κόσμο αναμένεται να πάρουν μέρος το Σαββατοκύριακο στην Πρώτη Διεθνή Συνάντηση Γυμνιστών σε απομακρυσμένη παραλία της Χιλής. Αν και ο γυμνισμός απαγορεύεται στη χώρα, οι ανταποκριτές λένε ότι δεν αναμένεται επέμβαση των αρχών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.