Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Θρήνος στα ερείπια σχολείου του Μπούζ, όπου θάφτηκαν 400 παιδιά από το σεισμό
Θρήνος στα ερείπια σχολείου του Μπούζ, όπου θάφτηκαν 400 παιδιά από το σεισμό

(27/01/2001, 10:30 GMT)

Τουλάχιστον 8.000 θύματα από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ινδία
Στην Ινδία ο αριθμός των νεκρών από τον μεγάλο χθεσινό σεισμό είναι τουλάχιστον 8.000, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερος, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων και νεκρών από τα ερείπια. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC, τα περισσότερα θύματα έχουν ανασυρθεί στην πόλη Αχμενταμπάντ και στη κωμόπολη Μπούζ - κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει. Το Μπούζ ήταν μια κωμόπολη 15.000 κατοίκων πριν το σεισμό, και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον 6.000 άτομα βρίσκονται θαμμένα στα συντρίμμια. Ο σεισμός -ισχύος από 6,9 έως 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- προκάλεσε καταστροφές ευρείας κλίμακας στο κρατίδιο Γκουτζαράτ και στο γειτονικό Πακιστάν.

Διεθνείς υποσχέσεις βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της Ινδίας
Η Ινδία άρχισε να δέχεται συλλυπητήρια και προσφορές βοήθειας από όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Από το γειτονικό Πακιστάν, που θρήνησε 15 νεκρούς από το σεισμό, ο στρατιωτικός ηγέτης του, Παρβέζ Μουσαράφ, έστειλε μήνυμα συμπάθειας στον ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι, παρά τις εδαφικές διαφορές των δύο πλευρών στο Κασμίρ. Οι ΗΠΑ, δια στόματος του προέδρου Μπούς, και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξέφρασαν ετοιμότητα για να παράσχουν βοήθεια. Η Βρετανία υποσχέθηκε να χορηγήσει 3 εκατομμύρια λίρες για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση ιατρικών εφοδίων, που θα αποστείλει στις πληγείσες περιοχές.

ΗΠΑ: Εμμένει στη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας ο Μπους
Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός  νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Παράλληλα ο κ. Μπους υποσχέθηκε τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Προηγουμένως ο νέος υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ραμσφελντ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση γιά την  κατασκευή του νέου αμυντικού πυρηνικού συστήματος έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη "ΑΒΜ" του 1972 γιά τους αντιβαλιστικούς πυραύλους.

Τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα στη Βρετανία
Εδώ στη Βρετανία πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη επιμνημόσυνη δέηση γιά τα θύματα του ολοκαυτώματος, αλλά και για τα θύματα άλλων θηριωδιών του 20ου αιώνα. Στην τελετή έχουν προσκληθεί για πρώτη φορά και εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας. Παρόμοιες τελετές γιά τα εκατομμύρια  θύματα της ναζιστικής θηριωδίας θα γίνουν σήμερα στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η 56η επέτειος της απελευθέρωσης  από τα συμμαχικά στρατεύματα του Αουσβιτς, του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην  Πολωνία, όπου ένα εκατομμύριο Εβραίοι οδηγήθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Νταβός: Ενδεχόμενο διαδηλώσεων στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Κάτω  από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικολύ Φόρουμ στο Νταβός. Στο ελβετικό θέρετρο έχουν συγκεντρωθεί πολλοί αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης και δεν αποκλείεται σήμερα να γίνουν διαδηλώσεις, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Οι ελβετικές αρχές που έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία των σιδηροδρόμων από και πρός το Νταβός ενώ στους δρόμους έχουν εγείρει οδοφράγματα.

Βραζιλία: Αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης και ακτήμονες κατέλαβαν φάρμα
Στο Διεθνές Φόρουμ κατά της παγκοσμιοποίησης, που διεξάγεται στο Πορταλέγκρε της Βραζιλίας, μερικοί από τους συνέδρους ενώθηκαν με ντόπιους διαδηλωτές και κατέλαβαν ένα πειραματικό αγρόκτημα, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Μονσάντο. Η κατάληψη οργανώθηκε από το Κίνημα Ακτημόνων Εργατών, που διαμαρτύρεται ενάντια στην ανάπτυξη μεθόδων καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων.

Χαρτογραφήθηκε ο γενετικός κώδικας του ρυζιού
Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα, ή γονιδιώματος, του ρυζιού, στα πλαίσια προγράμματος που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών ρυζιού με καλύτερες αποδόσεις. Η κοινή ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας Syngenta και της αμερικανικής Myriad Genetics, αναφέρει ότι το ρύζι είναι το πρώτο βασικό αγροτικό προϊόν του οποίου αποκρυπτογραφείται ο γενετικός κώδικας.

Βρετανία: Ερευνα για ανάμειξη υπουργών στο "σκάνδαλο του διαβατηρίου"
Στη Βρετανία η κυβέρνηση των Εργατικών άρχισε έρευνα για την ανάμειξη υπουργών της στην αίτηση για έκδοση βρετανικού διαβατηρίου από τον ινδό πολυεκατομμυριούχο Σριχάντ Χιντούτζα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς στην Ινδία. Η υπόθεση οδήγησε σε παραίτηση τον Πήτερ Μάντελσον, στενό φίλο του βρετανού πρωθυπουργού και πρώην πλέον υπουργό βόρειας Ιρλανδίας.

Επιτυχής πρόσδεση διαστημοπλοίου στον Διαστημικό Σταθμό Μίρ
Το διαστημόπλοιο που είχε εκτοξευθεί με προορισμό τον Μίρ, προσδέθηκε επιτυχώς πριν λίγες ώρες με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Κογκό: Τερματισμός του πολέμου - προτεραιότητα για τον πρόεδρο Καμπίλα
Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κογκό -πρώην Ζαϊρ- Τζόζεφ Καμπίλα, είπε ότι κορυφαία προτεραιότητα του θα είναι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής. Απευθύνοντας διάγγελμα προς το λαό, για πρώτη φορά μετά τη διαδοχή του δολοφονηθέντος πατέρα του, ο κ. Καμπίλα είπε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της χώρας του, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας.

Υπεύθυνος για αποζημίωση ο O. J. Simpson
Εφετείο της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνια, επικύρωσε την απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο πρώην άσσος των γηπέδων και ηθοποιός O. J. Simpson είναι υπέυθυνος για το θάνατο της γυναίκας του και φίλου της, πριν από  7 χρόνια. Ο κ. Σίμπσον έχει αθωωθεί το 1995 από ποινικό δικαστήριο, αλλά το εφετείο απoφάνθηκε ότι ευθύνεται για την καταβολή αποζημίωσης 33 εκατομμυρίων δολαρίων, στις οικογένειων των 2 θυμάτων.

Συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ για εξαγωγή νερού
Η Τουρκία υπέγραψε χθες προσύμφωνο για την εξαγωγή νερού στο Ισραήλ. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από τις εκβολές του ποταμού Μαναβγκάτ στις νότιες ακτές της και την μεταφορά του με πλοίο στο Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.

Στο νοσοκομείο ο Πινοσέτ
Πληροφορίες από τη Χιλή αναφέρουν ότι ο πρώην δικτάτορας της χώρας Αγκούστο Πινοσέτ εισήχθη χθες σε νοσοκομείο μετά από μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Την περασμένη Τρίτη ο 85χρονος στρατηγός ανακρίθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τις 200 και πλέον υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.