Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Στιγμιότυπο παλαιότερης διαμαρτυρίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τουρκικές φυλακές
Στιγμιότυπο παλαιότερης διαμαρτυρίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τουρκικές φυλακές



(25/01/2001, 07.00 GMT)

Βρετανικές αντιρρήσεις για τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας
Ουσιαστικά αδύνατη χαρακτηρίζει η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν βελτιωθεί πρώτα σημαντικά η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κιθ Βαζ, στην Βουλή των Κοινοτήτων, απαντώντας σε επερώτηση της Αν Κλούϊντ, προέδρου της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή της στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, η Αν Κλούϊντ τόνισε ότι εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εμποδίζει επίσης η έλλειψη προόδου στις σχέσεις με την Ελλάδα και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας
Αρχίζει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να αποτραπούν ενδεχόμενες διαδηλώσεις από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης. Σε έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναγκαίο να φροντίσουν γιά τη βελτίωση των προγραμμάτων προστασίας εκείνων που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι η να χάσουν το σπίτι τους σε περίπτωση που εκδηλωθεί μία οικονομική η πολιτική κρίση η  ακόμη και μία φυσική καταστροφή.

Τουρκία: Ανθρωποκυνηγητό για σύλληψη των υπευθύνων της δολοφονικής επίθεσης
Ο τούρκος υπουργός εσωτερικών Σααντετίν Ταντάν μεταβαίνει στο Ντιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου θα επιβλέψει προσωπικά τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής ένοπλης επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αστυνομικού διοικητή της επαρχίας και πέντε μελών των σωμάτων ασφαλείας. Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη γιά την επίθεση, ο πρωθυπουργός όμως της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε ότι οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται γιά την ισλαμική οργάνωση "Τουρκική Χεζμπολά".

Νομική διαδικασία κινεί η κυβέρνηση του κράτους του Ισημερινού
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ξεκίνησε νομική διαδικασία είς βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου, το ναυάγιο του οποίου προκάλεσε την μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα νησιά Γκαλαπάγκος. Σύμφωνα με δικαστικούς εκπροσώπους που έφθασαν εκεί ο πλοίαρχος,  τα μέλη του πληρώματος και οι ιδιοκτήτες του σκάφους θεωρούνται υπόλογοι, και αν κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Αρχίζουν εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες γιά το Μεσανατολικό
Το Ισραήλ λέει ότι σήμερα θα αρχίσει εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, συνομιλίες που είχαν διακοπεί μετά τη δολοφονία δύο ισραηλινών πολιτών από την οργάνωση Χαμάς στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στο θέρετρο Τάμπα της Αιγύπτου, μετά τις κηδείες των δύο θυμάτων.

Γαλλία: Αθώος δηλώνει ο δικαζόμενος για διαφθορά Ρολάν Ντυμά
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ρολάν Ντυμά, κατέθεσε γιά πρώτη φορά στο δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη του γιά διαφθορά, αρνούμενος παντελώς τις κατηγορίες, που αναφέρονται στο διάστημα της προεδρίας Μιτεράν. Ο κ. Ντυμά κατηγορείται ότι εξασφάλισε διευθυντική θέση για την πρώην ερωμένη του στην κρατική, τότε, εταιρεία πετρελαιοειδών Ελφ Ακιταίν και στη συνέχεια καρπώθηκε μέρος του παχυλού μισθού της. Με τρεμάμενη φωνή ο κ. Ντυμά είπε στο δικαστήριο ότι η τυχόν καταδίκη του θα αποτελούσε όνειδος.

Βρετανία: Αντικατάσταση του παραιτηθέντος Πήτερ Μάντελσον
Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανέθεσε το υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας στον Τζον Ρηντ, αντικαθιστώντας  τον στενό φίλο του Πήτερ Μάντελσον που χθες υπέβαλε την παραίτηση του. Ο κ. Μάντελσον κατηγορήθηκε ότι επεχείρησε να επηρεάσει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά την αίτηση του ινδού πολυεκατομμυριούχου Σριχάντ Χιντούτζα γιά την έκδοση βρετανικού διαβατηρίου.

Στο Σαράγεβο μεταβαίνει ομάδα επιθεωρητών ΟΗΕ για ελέγχους απεμπλουτισμένου ουρανίου
Ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα στο Σαράγεβο γιά να κάνει προκαταρκτικές μετρήσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή γιά ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο ίδιος αξιωματούχος που ηγήθηκε παρόμοιας ομάδας που έκανε ελέγχους στο Κοσσυφοπέδιο.

Αρνείται ότι επιδιώκει δημιουργία ευρωπαϊκού υπερκράτους ο Γιόσκα Φίσερ
Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ αρνήθηκε, με έμφαση μάλιστα, ότι οραματίζεται τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού υπερκράτους". Ο κ.Φίσερ από την άλλη μεριά τόνισε ότι υπάρχει  ανάγκη για μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση "σε βάθος", εν όψει της επικείμενης ένταξης νέων χωρών-μελών από την Ανατολική Ευρώπη.

Δημοκρατία του Κογκό: Ορκίζεται σήμερα πρόεδρος ο Τζόζεφ Καμπίλα
Στη Δημοκρατία του Κογκό -πρώην Ζαϊρ- ο Τζόζεφ Καμπίλα αναμένεται να ορκισθεί σήμερα πρόεδρος της χώρας αυτής, δύο μέρες μετά την κηδεία του δολοφονηθέντος πατέρα του, προέδρου Λωράν Καμπίλα. Χθες το μεταβατικό κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε ομόφωνα την διαδοχή του Τζόζεφ Καμπίλα στο προεδρικό αξίωμα.

Μεξικό: Πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα εξήγγειλε ο πρόεδρος Φόξ
Ο πρόεδρος του Μεξικού Βιθέντε Φόξ δήλωσε ότι εξαπολύει ανηλεή πόλεμο εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, υποσχόμενος παράλληλα ριζική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Χόλυγουντ: Διαπραγματεύσεις για αύξηση απολαβών συγγραφέων και ηθοποιών
Στο Λος Αντζελες άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Ενωσης Συγγραφέων και αντιπροσώπων 300 τηλεοπτικών σταθμών και  κινηματογραφικών στούντιο, σχετικά με το αίτημα των συγγραφέων γιά αύξηση των απολαβών τους γιά τις ταινίες που κυκλοφορούν και σε ψηφιακή μορφή όπως είναι το DVD,  ή στο Ιντερνετ . Σύντομα παρεμφερείς διαπραγματεύσεις σκοπεύουν να αρχίσουν και οι ενώσεις των ηθοποιών. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε η βιομηχανία κινηματογράφου στην Αμερική κινδυνεύει να παραλύσει, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Νέα μέθοδος γιά την ανίχνευση της νόσου των τρελλών αγελάδων
Επιστήμονες στη Γαλλία δήλωσαν ότι βρήκαν μία μέθοδο γιά την ανίχνευση της νόσου των τρελλών αγελάδων που είναι πολύ ακριβέστερη από τις υπάρχουσες τεχνικές. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature οι επιστήμονες θα μπορούν, με την χρήση αυτής της μεθόδου, να ανακαλύψουν ζώα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, έστω και αν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.