Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση Κοστούνιτσα - Ντελ Πόντε
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση Κοστούνιτσα - Ντελ Πόντε




(24/01/2001, 22.30 GMT)

Αρνείται να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο ο Κοστούνιτσα
Και νέο πλήγμα υπέστησαν οι προσπάθειες της Κάρλα Ντλ Πόντε, κατηγόρου του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου να επιτύχει την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Υπουργός των εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς επανέλαβε τα όσα της είχε δηλώσει ο πρόεδρος Κοστούνιτσα χθές, ότι δηλαδή οι πρώην ηγέτες της χώρας που είναι ύποπτοι γιά εγκλήματα πολέμου μπορούν να δικασθούν μόνον από Γιουγκοσλαβικό δικαστήριο.Ο κ. Σβιλάνοβιτς επανέλαβε τις προτάσεις γιά την σύσταση επιτροπής διερεύνησης της αλήθειας, ώστε ο Σερβικός λαός να αντιληφθεί το θέμα των εγκλημάτων πολέμου.

Δολοφονική επίθεση στην Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ντιγιαρμπακίρ, στην Νοτιοανατολική Τουρκία έξη αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο, μεταξύ αυτών και ο διοικητής της αστυνομίας στην πόλη. Ενοπλοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ με στόχο αυτοκίνητο του οποίου επέβαιναν οι αστυνομικοί. Καμμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη γιά την επίθεση, ο πρωθυπουργός όμως της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε ότι οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται γιά την ισλαμιστική οργάνωση Τουρκική Χεζμπολλά.

Συνομιλίες γιάτο Μεσανατολικό
Ανώτατο στέλεχος της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι κατά την γνώμη του οι συνομιλίες με τους Ισραηλινούς στην Τάμπα θα επαναληφθούν αύριο. ΟΙ συνομιλίες διεκόπησαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος ανακάλεσε τους εκπροσώπους του γιά διαβουλεύσεις, μετά την δολοφονία δύο Ισραηλινών στην Δυτική Οχθη.

Δηλώσεις Ντυμά στην δίκη του
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ρολάν Ντυμά, κατέθεσε γιά πρώτη φορά στο δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη του γιά διαφθορά, αρνούμενος παντελώς τις κατηγορίες, που αναφέρονται στο διάστημα της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν. Ο κ. Ντυμά κατηγορείται ότι εξασφάλισε εργασία στην πρώην ερωμένη του στην κρατική, την εποχή εκείνη, εταιρεία πετρελαιοειδών Ελφ Ακιταίν. Με τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση ο κ. Ντυμά είπε στο δικαστήριο ότι η ατίμωσή του στο δικαστήριο είναι συγκλονιστική.

Αίρουν στη Ρωσία την ασυλία Γιέλτσιν
Η Ρωσική Δούμα αποφάσισε να άρει τη δικαστική ασυλία του πρώην προέδρου της χώρας Μπόρις Γιέτσιν. Μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση οι βουλευτές υπερψήφισαν πρόταση νέου νόμου που θα δίνει την δυνατότητα στις αρχές να διώξουν δικαστικά τον κύριο Γέλτσιν και μέλη της οικογενείας του. Πρόκειται κατ'ουσίαν για ανατροπή της απόφασης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν που μόλις ανέλαβε την εξουσία υπέγραψε νομοθετική ρύθμιση με την οποία χορηγείτο εφ΄ όρου ζωής ασυλία στον κύριο Γιέλτσιν.

Διαβουλεύσεις μετά την παραίτηση του Πήτερ Μάντελσον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ετοιμάζεται γιά ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου μετά την παραίτηση ενός από τους στενώτερους συνεργάτες του, του υπουργού γιά την Βόρειο Ιρλανδία, Πήτερ Μάντελσον. Ο κ. Μάντελσον παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση της χορήγησης βρετανικού διαβατηρίου σε πλούσιο ινδό επιχειρηματία. Ο κ. Μάντελσον υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα, αλλά ότι έγινε αφορμή γιά την κυκλοφορία αντικρουόμενων δηλώσεων.

Η Βουλή αναγνωρίζει την διαδοχή Καμπίλα στο Κογκό
Η μεταβατική Βουλή στην Δημοκρατία του Κογκό ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κυβερνητικής πρότασης γιά την ανάρρηση του Ζοζέφ Καμπίλα στην εξουσία. Ο Ζοζέφ Καμπίλα διαδέχεται τον πατέρα του Λωράν ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από μια εβδομάδα.

Νέα μέθοδος γιά την ανίχνευση της νόσου των τρελλών αγελάδων
Επιστήμονες στη Γαλλία δήλωσαν ότι βρήκαν μία μέθοδο γιά την ανίχνευση της νόσου των τρελλών αγελάδων που είναι πολύ ακριβέστερη από τις υπάρχουσες τεχνικές. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature οι επιστήμονες θα μπορούν, με την χρησιμοποίηση αυτής της μεθόδου σε συστηματική βάση, να ανακαλύψουν ζώα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, έστω και αν δεν  υπάρχει κανένα σύμπτωμα.

Τελευταία αποστολή προς τον διαστημικό σταθμό Μιρ
Ρωσικό διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε τις πρώτες πρωινές από κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό Μιρ. Πρόκειται για την τελευταία αποστολή προς το Μιρ, με σκοπό την καθοδήγηση του διαστημικού σταθμού πίσω στη Γη και την προσθαλάσσωσή του στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Νομική διαδικασία κινεί η κυβέρνηση του κράτους του Ισημερινού
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ξεκίνησε νομική διαδικασία είς βάρος της εταιρείας στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο που προκάλεσε την μόλυνση στα νησιά Γκαλαπάγκος. Σύμφωνα με δικαστικούς εκπροσώπους που έφθασαν εκεί ο πλοίαρχος,  τα μέλη του πληρώματος και οι ιδιοκτήτες του σκάφους θεωρούνται υπόλογοι, και αν κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.