Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση Κοστούνιτσα - Ντελ Πόντε
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση Κοστούνιτσα - Ντελ Πόντε






(24/01/2001, 10.30 GMT)

Σφραγισμένο ένταλμα από Ντελ Πόντε προς Κοστούνιτσα
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη στο Βελιγράδι της κατηγόρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κας Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία αναμένεται στη σημερινή συνάντησή της με το γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα να τού επιδώσει σφραγισμένο ένταλμα για τη σύλληψη ενός ατόμου που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου. Εξάλλου χθές, μετά την πρώτη συνάντηση της κας Ντελ Πόντε με τον κ. Κοστούνιτσα, το γραφείο του γιουγκοσλάβου προέδρου έκανε λόγο για διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητά από το Βελιγράδι να παραδώσει στη δικαιοδοσία του τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, ανάμεσα τους και τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλά η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επιμένει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς θα πρέπει να δικαστεί από σερβικό δικαστήριο.

Διεκόπησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μετά τη δολοφονία 2 ισραηλινών
Το Ισραήλ διέκοψε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαστινίους μετά τις δολοφονίες 2 ισραηλινών πολιτών στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ χαρακτήρισε τις δολοφονίες "φρικτές ενέργειες" και ανακάλεσε από την Αίγυπτο για διαβουλεύσεις τους ισραηλινούς διαπραγματευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα της επίθεσης γευμάτιζαν με 1 Αραβα στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκάρμ, όταν απήχθησαν από μασκοφόρους οι οποίοι στη συνέχεια τούς εκτέλεσαν. Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την οποία καταδίκασαν οι παλαιστινιακές αρχές χαρακτηρίζοντας την έργο ανεύθυνων στοιχείων.

Παγκόσμια αύξηση των ανέργων κατά 23 εκατομμύρια
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας σε έκθεση του υποστηρίζει ότι την τελευταία τριετία ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 23 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την έκθεση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα πρέπει να δημιουργηθούν 500 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νέων ατόμων που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Ο στόχος αυτός είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο αν συνεχισθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας των τελευταίων ετών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ορκίζεται ο Ζοζέφ Καμπίλα
Αργότερα σήμερα αναμένεται να ορκιστεί ο νέος ηγέτης του Κογκό, Ζοζέφ Καμπίλα, παίρνοντας τη θέση του πατέρα του Λωράν που δολοφονήθηκε πριν από μια εβδομάδα. Σϋμφωνα με τους ανταποκριτές όμως, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του νέου προεδρου δεν είναι δεδομένη, καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις μερίδας πολιτικών για την διαφαινόμενη δημιουργία πολιτικής δυναστείας

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προτεραιότητα του προέδρου Μπούς
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους κατέθεσε στο Κογκρέσο το πρώτο του νομοσχέδιο, που έχει ως θέμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο κ. Μπούς προτείνει την διάθεση περισσοτέρων κονδυλίων στα σχολεία που δεν έχουν καλές αποδόσεις για να βελτιωθούν. Σε περίπτωση όμως που τα σχολεία αυτά δεν βελτιωθούν στα επόμενα 3 χρόνια, θα δωθούν κουπόνια στους γονείς ώστε να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε άλλα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Επίσης προτείνεται η καθιέρωση ετησίων εξετάσεων των μαθητών και η διεύρυνση της διδακτέας ύλης.

Τουρκία: Σε δίκη 13 ανήλικοι Κούρδοι
13 ανήλικοι κουρδικής καταγωγής - ο νεώτερος ηλικίας μόλις 9 ετών-  θα προσαχθούν σε δίκη από τις τουρκικές αρχές, κατηγορούμενοι για υποστήριξη του εκτός νόμου κινήματος των Κούρδων Εργατών, του ΠΕ ΚΑ ΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent. Τα 13 παιδιά συνελήφθησαν πριν από 2 εβδομάδες γιατί φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΠΕ ΚΑ ΚΑ,  σε συγκέντρωση στην πόλη Βιρανσεχίρ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας και σε περίπτωση καταδίκης τους αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 3 μέχρι και 7 έτη.

Βέλγιο: Συνδιάσκεψη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα
Πολιτικοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικοί από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα συγκεντρωθούν σήμερα στη βελγική πόλη της Γάνδης, στα πλαίσια διεθνούς συνδιάσκεψης με θέμα τον αγώνα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Τα αντικείμενα που θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της τριήμερης συνδιάσκεψης ποικίλουν, από την απάτη στο Διαδίκτυο μέχρι την διακίνηση λαθρομεταναστών.

Κογκό: Συνομιλίες του νέου προέδρου με ηγέτες γειτονικών χωρών
Στη Δημοκρατία του Κογκό - πρώην Ζαίρ- άρχισε η περίοδος 30 ημερών πένθους, μετά την κηδεία του δολοφονημένου ηγέτη της χώρας Λωράν Καμπίλα. Τις πρώτες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζόζεφ Καμπίλα, νέος ηγέτης της χώρας και γιος του δολοφονηθέντος, είχε συνομιλίες με τους προέδρους της Αγκόλα, Ζιμπάμπουε και Ναμίμπια, χωρών που διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Δημοκρατία του Κογκό. Ο Τζόζεφ Καμπίλα θα ορκισθεί ως πρόεδρος της χώρας αργότερα σήμερα.

Πεκίνο: επιχείρηση ασφαλείας μετά την αυτοπυρπόληση 5 διαδηλωτών
Τεράστια επιχείρηση ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο, μετά την απόπειρα αυτοπυρπόλησης 5 ατόμων, που πιστεύεται ότι ανήκουν στη θρησκευτική αίρεση Φαλουν Γκόνγκ, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Εκατοντάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την κεντρική πλατεία της κινεζικής πρωτεύουσας και  ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι πρόκειται για πρωτοφανή σε μέγεθος επιχείρηση τα τελευταία χρόνια.

Τελευταία αποστολή προς τον διαστημικό σταθμό Μιρ
Ρωσικό διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε τις πρώτες πρωινές από κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό Μιρ. Πρόκειται για την τελευταία αποστολή προς το Μιρ, με σκοπό την καθοδήγηση του διαστημικού σταθμού πίσω στη Γη και την προσθαλάσσωσή του στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Υπό συνεχιζόμενη απειλή ο "παράδεισος" των νησιών Γκαλαπάγκος
Η κυβέρνηση του Ισημερινού λέει ότι το μοναδικό οικοσύστημα άγριας πανίδας των νησιών Γκαλαπάγκος απειλείται από νέες διαρροές στο πετρελαιοφόρο που υπέστη ρήγμα πλέοντας στα ανοιχτά των νησιών αυτών. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, που επιβλέπει το έργο περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας που σχηματίσθηκε, ανακοίνωσε ότι το τάνκερ θα σπάσει στα δύο.

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό βαριά οπλισμένων δραπετών στο Κολοράντο
Η αστυνομία της αμερικανικής πολιτείας του Κολοράντο λέει ότι περικύκλωσε ένα ξενοδοχείο όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται 2 βαριά οπλισμένοι δραπέτες κατάδικοι. Οι δύο κακοποιοί ήταν ανάμεσα στους 7 κατάδικους που δραπέτευσαν από φυλακή του Τέξας τον περασμένο μήνα, και έκτοτε καταζητούνταν. 4 από τους δραπέτες έχουν συλληφθεί στο μεταξύ, ενώ ο πέμπτος αυτοκτόνησε καθώς έσφιγγε γύρω τους ο αστυνομικός κλοιός.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.