Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το ναυάγιο του Τζέσικα
Το ναυάγιο του Τζέσικα

(22/01/2001, 13.19 GMT)

Κινδυνεύει το οικοσύστημα των Γκαλαπάγκος
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί στα νησιά Γκαλαπάγκος καθώς πετρελαιοκηλίδα απειλή την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία αυτού του μοναδικού βιότοπου. Εκπρόσωπος του προέδρου Νομπόα του Ισημερινού υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στα νησιά και παρομοίασε τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας με αυτές ενός σεισμού. Πιστεύεται ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλονται για την απομάκρυνση του εναπομείναντος πετρελαίου από το ναυάγιο του τάνκερ Τζέσικα, τα περισσότερα από τα ένα εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου έχουν καταλήξει ήδη στη θάλασσα. Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος επέκριναν την κυβέρνηση του Ισημερινού γιατί δεν κήρυξε νωρίτερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πράσινο φώς για τη χρήση κλωνοποιημένων εμβρύων στη Βρετανία
Η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία έδωσε, με μεγάλη πλειοψηφία,  την έγκρισή της σε νόμο που επιτρέπει στους επιστημόνες την κλωνοποίηση εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς. Παρά τις έντονες αντιδράσεις θρησκευτικών ηγετών και οργανώσεων για την προστασία του εμβρύου που φοβούνται ότι η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει στην κλωνοποίηση ολόκληρου ανθρώπου, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το νόμο που επιτρέπει την αφαίρεση κυττάρων απο κλωνοποιημένα έμβρυα μέχρι 14 ημερών για τη δημιούργια στη συνέχεια ανθρώπινου ιστού -  διαδικασία που θα οδηγήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσαχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Τουρκικές κυρώσεις κατά της Γαλλίας για το Αρμενικό
Κυρώσεις κατά της Γαλλίας ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση μετά την απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, την περασμένη εβδομάδα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.Ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Σαμπαχατίν Τσακμάογλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ετσεβίτ ακύρωσε συμφωνία παροχής υπηρεσιών μέσω δορυφόρου με την γαλλική εταιρεία Αλκατέλ. Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα εξετάζει τώρα και το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει στον γαλλικό κολοσσό Γκιάτ να συμμετάσχει στον μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία απορρίπτει ότι ήταν γενοκτονία η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τονίζει ότι ο θάνατός τους ήταν το αποτέλεσμα εσωτερικών βίαιων συγκρούσεων.

Η κατήγορος του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Γιουγκοσλαβία
Έκκληση προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να συλλάβει όλους τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου θα απευθύνει η κατήγορος του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πέντε, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής της στο Βελιγράδι. Το Διεθνές Δικαστήριο υποστηρίζει ότι στη Γιουγκοσλαβία έχουν καταφύγει ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός του διοικητής, Ράτκο Μλάντιτς, ενω η κ. Ντελ Πόντε θα ζητήσει επίσης την έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να δικαστεί στη Χάγη. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θα συναντηθεί τελικά με την Κάρλα Ντελ Πόντε σήμερα το απόγευμα, αλλά δεν αναμένεται να συμφωνήσει στο αίτημά της για την έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς.

Αισιοδοξία για τη Μέση Ανατολή
Αισιόδοξοι για το Μεσανατολικό παρουσιάζονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας των ειρηνευτικών συνομιλιών που πραγματοποιούνται στην πόλη Τάμπα της Αιγύπτου. Οι δύο πλευρές συζητούν ζητήματα όπως η Ιερουσαλήμ, οι πρόσφυγες και το εδαφικό αλλά όπως είπε εκπρόσωπος των Ισραηλινών είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία πριν τις 6 Φεβρουαρίου- ημέρα που θα γίνουν οι εκλογές για το πρωθυπουργικό αξίωμα στο Ισραήλ.

Οι οπαδοί της Φαλουνγκονγκ αυτοπυρπολούνται
Στην Κίνα σύμφωνα με τις πληροφορίες πέντε μέλη του θρησκευτικού κινήματος Φαλούνγκονγκ αποπειράθηκαν να αυτοπυρποληθούν στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Ξινχουά, χαρακτήρισε το περιστατικό απόπειρα αυτοκτονίας και μεταδίδει ότι ένα άτομο βρήκε το θάνατο. Οι πληροφορίες αυτές είναι πάντως μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες. Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύεσει την λειτουργία της Φαλούνγκονγκ.

Κηδεύτεται ο Καμπίλα
Στο Κονγκό πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία του δολοφονημένου προέδρου Λοράν Καμπίλα. Αξιωματούχοι και απλοί πολίτες από το πρωί κατέθετα στεφάνια στην σωρό του προέδρου στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Η κηδεία πραγματοποιείται κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Εστράντα
Στις Φιλιππίνες απαγορεύθηκε στον πρώην πρόεδρο, Χοσέ Εστράντα να εγκαταλείψει την χώρα ενώ λήφθηκαν μέτρα ώστε να παγώσουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Η απόφαση της κυβέρνησης και της εφορίας ανακοινώθηκε καθώς ομάδες διαδηλωτών περιλύκλωσαν δύο τράπεζες στην πρωτεύουσα Μανίλα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τον κ. Εστράντα να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς του. Η δίκη του Χοσέ Εστράντα για διαφθορά κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα γιατί δεν διατέθηκαν στους κατηγόρους οι λεπτομέρειες των λογαριασμών αυτών. Στην συνέχεια ο κ. Εστράντα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.