Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Τζορτζ Μπούς είναι ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο Τζορτζ Μπούς είναι ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

(20/01/2001, 16:30 GMT)
 

Ο Τζόρτζ Μπους ορκίζεται σήμερα νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος ορκίζεται σήμερα το απόγευμα ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις άσχημες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα, η τελετή ορκωμοσίας του κ.Μπους θα γίνει όπως απαιτεί η παράδοση, έξω από το Καπιτώλειο στην Ουάσιγκτον. Ο νέος πρόεδρος θα δώσει τον σχετικό όρκο με το χέρι στη Βίβλο του 18ου αιώνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Τζόρτζ Ουάσιγκτον αλλά και από τον πατέρα του, πριν από 12 χρόνια. Aναμένεται ότι η ομίλία που θα κάνει ο νέος πρόεδρος μετά την τελετή ορκωμοσίας θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Ο κ. Μπους θα προσπαθήσει να πείσει αυτούς, και δεν είναι λίγοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί την νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Εχουν προγραμματιστεί αρκετές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ορκομωσίας του νέου προέδρου και η αστυνομία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη.

O Kλίντον παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα για την υπόθεση Λεβίνσκι
Χθες ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα για την σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι. Ως αντάλλαγμα, ο ανεξάρτητος δικαστής που έρευνά την υπόθεση συμφώνησε να σταματήσει κάθε δικαστική ενέργεια για το θέμα αυτό εναντίον του κ. Κλίντον. Ο απερχόμενος πρόεδρος προχώρησε χθες και στην άρση ορισμένων από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η τελευταία του ενέργεια ως πρόεδρος ήταν να δώσει χάρη στην Πάτι Χηρστ, την κληρονόμο αμερικανικού συγκροτήματος εφημερίδων που την δεκαετία του 70 έγινε οπαδός της επαναστατικής οργάνωσης που την είχε απαγάγει.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα Κλίντον προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους
Αποχαιρετιστήρια μηνύματα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους απέστειλε ο Μπιλ Κλίντον, με τα οποία τους καλεί να μην σταματήσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρήνης στη περιοχή. Ο κ. Κλίντον ανέφερε στο μήνυμά τους προς τους Ισραηλινούς ότι η ειρήνη βρίσκεται τώρα πολύ κοντά και στους Παλαιστινίους ότι σήμερα βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τις προσπάθειες του Μπιλ Κλίντον στην διαδικασία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η Γκλόρια Αρρόγιο αναλαμβάνει Πρόεδρος των Φιλιππινών
Ο λαός των Φιλιππίνων καλωσόρισε την ανάληψη της προεδρείας από την Γκλόρια Αρρόγιο μετά την παραίτηση του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα. Ο κ. Εστράντα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, υπέβαλλε την παραίτηση του χθες τη νύχτα μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του και  αφού η αστυνομία, ο στρατός της χώρας και η κυβέρνησή του στράφηκαν εναντίον του. Μέσα σε μισή ώρα από την γνωστοποίηση της παραίτησης του κ. Εστράντα, η ηγέτης της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκλόρια Αρρόγιο ορκίστηκε πρόεδρος στις Φιλιππίνες. Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις Φιλιππίνες στην διάρκεια της νύχτας θύμιζαν την πτώση από την εξουσία του Φέρτιναντ Μάρκος πριν από 15 χρόνια.

Τα Ηνωμένα Εθνη καταδικάζουν την σφαγή στο Αφχανιστάν
Τα Ηνωμένα Εθνη κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Κινήματος Ταλέμπαν, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλο το Αφχανιστάν, ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον 100 αμάχους στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σε ανακοίνωση του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έλαβαν πολλές μαρτυρίες για τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, αμάχων στην περιοχή Γακαουλάνγκ όταν οι δυνάμεις του Ταλεμπάν ανακατέλαβαν την περιοχή από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Ανάν ανέφερε επίσης ότι αγνοείται η τύχη εδώ και δύο εβδομάδες υπαλλήλου του Οργανισμού και ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες πολλοί Αφχανοί που εργάζονταν σε οργανώσεις αρωγής ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Το Ταλεμπάν αρνείται τις κατηγορίες και προσκάλεσε δημοσιογράφους να επισκεφθούν την περιοχή.

Τουρκική οργή για το ψήφισμα της Γαλλίας για το Αρμενικό
Συνεχίζονται στην Τουρκία οι έντονες αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση από την γαλλική βουλή νομοσχεδίου που αναγνωρίζιε την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν κυρώσεις στην γαλλία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είπε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Ο υπουργός εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να αφορούν διαγωνισμούς του αμυντικού τομέα. Σε ολόκληρη την Τουρκία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας ενώ τουρκικοί εμπορικοί σύλλογοι κάλεσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέκοψε την συνεργασία του με γαλλικά πανεπιστήμια.

Οπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία
Ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ δήλωσε ότι έγγραφα που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ασκήσεις από τα Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία. Ο κ. Σάρπινγκ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανικές αρχές εξετάζουν την πιθανή σύνδεση αυτών των περιστατικών με την εμφάνιση καρκίνου σε στρατιώτες. Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα ειδικών στο Κοσσυφοπέδιο για να εξετάσει αν υπάρχει σύνδεση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου με την εμφάνιση καρκίνου σε κατοίκους της περιοχής.

Παραπομπή ευρωπαϊκών χωρών για μη συμμόρφωσή τους με κοινοτική νομοθεσία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό χθες ότι θα παραπέμψει την Βρετανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Φινλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή, όπως αναφέρει η Κομισιόν, δεν συμμορφώθηκαν με την κοινοτική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1996 και προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόϊτερς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα παραπέμψει την Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, και για ένα άλλο θέμα, αυτό της μη συμμόρφωσης με οδηγία τού 1979 για την προστασία των πτηνών.

Τριάντα ημέρες πένθους στο Κονγκό
Η σορός του δολοφονηθέντος προέδρου του Κονγκό Λοράντ Καμπίλα μεταφέρθηκε στην γενέτειρα του Λουμπούμπασι, στην επαρχία Κατάνγκα. Η σωρός αργότερα θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Κινσάσα για την κηδεία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Οι αρχές έχουν κυρήξει τριάντα μέρες εθνικού πένθους μετά τη δολοφονία του Καμπίλα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Επικεφαλής της κυβέρνησης ανέλαβε ο γιός του Καμπίλα, Τζόζεφ που είναι ήδη επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Καμπίλα αλλά πιστεύεται γενικά ότι ο δράστης ήταν μέλος της προσωπικής του φρουράς.

Εκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την Μογκολία
Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν έκκληση για την παροχή βοήθειας στην Μογκολία η οποία έχει πληγεί από την σοβαρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 50 ετών. Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την χώρα ενώ η θερμοκρασία είναι μείον 50 βαθμούς Κελσίου.

Εντατικοποίηση του ελέγχου για το βοδινό κρέας στη Γερμανία
Στην Γερμανία, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εντατικοποίηση των ελέγχων για το βοδινό κρέας της χώρας που εξάγεται. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από την κατάσχεση στη Βόρεια Ιρλανδία 41 τόνων Γερμανικού βοδινού κρέατος που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που έχει θέσει για το κρέας η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν αντικείμενα τέχνης στην Ελλάδα
Οι Αμερικανικές αρχές επέστρεψαν στην Ελλάδα 274 αρχαία αντικείμενα τέχνης που είχαν κλαπεί το 1990 από το αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου. Το FBI ανακοίνωσε ότι τα μεγάλης ιστορικής αξίας αυτά αντικείμενα βρέθηκαν στο Μαιάμι τον Σεπτέμβριο του 1999.

Αποποινικοποίηση για κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση αποφάσισε το Βέλγιο
Το Βέλγιο αποφάσισε να αποποινικοποιήσει την κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση, χωρίς να ορίσει ανώτατη επιτρεπόμενη ποσότητα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι η σχετικη οδηγία που θα εκδοθεί θα δίνεται οδηγία στις δικαστικές αρχές να μην καταδιώκουν άτομα για κατοχή κάνναβης.

Και νέες σφαγές στην Αλγερία
Πληροφορίες από την Αλγερία αναφέρουν ότι 23 άτομα έχουν σφαγιαστεί σε απομονωμένο αγροτικό χωριό στην περιοχή Κλέφ βορειοδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τους κατοίκους ομάδα ενόπλων επιτέθηκε εναντίον του χωριού την Πέμπτη το βράδυ και σκότωσε 17 άτομα, ενώ αργότερα βρέθηκαν και τα πτώματα 6 ατόμων τα οποία απήχθησαν.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.