Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές εναντίον του Εστράντα προχωρούν προς το Προεδρικό Μέγαρο
Διαδηλωτές εναντίον του Εστράντα προχωρούν προς το Προεδρικό Μέγαρο

(20/01/2001, 10:00 GMT)

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος των Φιλιππινών
Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Εστράντα - υπό την πίεση χιλιάδων διαδηλωτών και αφού η αστυνομία, ο στρατός της χώρας και η κυβέρνησή του στράφηκαν εναντίον του - υπέκυψε τελικά τη νύχτα και υπέβαλλε την παραίτησή του. Μέσα σε μισή ώρα από την γνωστοποίηση της παραίτησης τού κ. Εστράντα η ηγέτις της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκλόρια Αρρόγιο ορκίστηκε νέα πρόεδρος στις Φιλιππίνες. Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις Φιλιππίνες στην διάρκεια της νύχτας θύμιζαν την πτώση από την εξουσία του Φέρτιναντ Μάρκος πριν από 15 χρόνια. Ο Εστράντα - που κατηγορείται  για διαφθορά, όμως η δίκη του είχε διακοπεί - είχε αρνηθεί αρχικά να παραιτηθεί, όμως - υπό την πίεση περίπου 50.000 ανθρώπων που πραγματοποίησαν πορεία προς την πρωθυπουργική κατοικία - ανακάστηκε να υποκύψει. Ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα παραμένει ακόμα άγνωστο,  το πού ακριβώς βρίσκεται ο κ. Εστράντα.

Ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος ορκίζεται σήμερα νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος ορκίζεται σήμεα το απόγευμα ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Χθες ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος Μπιλ Κλίντον - στην τελευταία του ημέρα στο οβάλ γραφείο - παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα για την σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι. Ως αντάλλαγμα για αυτή του την παραδοχή, ο ανεξάρτητος δικαστής που έρευνά την υπόθεση συμφώνησε να σταματήσει κάθε δικαστική ενέργεια για το θέμα αυτό εναντίον του κ. Κλίντον. Ο απερχόμενος πρόεδρος προχώρησε χθες και στην άρση ορισμένων από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η είδηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις τού Βελιγραδίου με την Αλβανία που είχαν διακοπεί από τον Απρίλιο του 1999 όταν είχε ξεσπάσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα Κλίντον προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έστειλε αποχαιρετιστήρια μηνύματα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τους κάλεσε να μην σταματήσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρήνης στη περιοχή. Ο κ. Κλίντον ανέφερε στο μήνυμά τους προς τους Ισραηλινούς ότι η ειρήνη βρίσκεται τώρα πολύ κοντά και στους Παλαιστινίους ότι σήμερα βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τις προσπάθειες του Μπιλ Κλίντον στην διαδικασία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Τουρκική οργή για το ψήφισμα της Γαλλίας για το Αρμενικό
Συνεχίζονται στην Τουρκία οι έντονες αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση από την γαλλική βουλή νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την δολοφoνία χιλιάδων Αρμένων το 1915. Περισσότερα από εκατό άτομα διαδήλωσαν μπροστά στην γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας και της Αρμενίας και καταθέτοντας στεφάνια στην είσοδο του κτιρίου. Στην Κωνσταντινούπολη, ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς μπροστά στο γαλλικό προξενείο και πέταξαν αυγά εναντίον του κτιρίου. Τουρκικοί εμπορικοί σύλλογοι κάλεσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέκοψε την συνεργασία του με γαλλικά πανεπιστήμια.

Οπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία
Ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σιάρπινγκ δήλωσε ότι έγγραφα που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ασκήσεις από τα Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία. Ο κ. Σιάρπινγκ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανικές αρχές εξετάζουν την πιθανή σύνδεση αυτών των περιστατικών με την εμφάνιση καρκίνου σε στρατιώτες. Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα ειδικών στο Κοσσυφοπέδιο για να εξετάσει αν υπάρχει σύνδεση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου με την εμφάνιση καρκίνου σε κατοίκους της περιοχής.

Παραπομπή ευρωπαϊκών χωρών για μη συμμόρφωσή τους με κοινοτική νομοθεσία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό χθες ότι θα παραπέμψει την Βρετανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Φινλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή, όπως αναφέρει η Κομισιόν, δεν συμμορφώθηκαν με την κοινοτική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1996 και προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόϊτερς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα παραπέμψει την Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, και για ένα άλλο θέμα, αυτό της μη συμμόρφωσης με οδηγία τού 1979 για την προστασία των πτηνών.

Τριάντα ημέρες πένθους στο Κονγκό
Η σορός του δολοφονηθέντος προέδρου του Κονγκό Λοράντ Καμπίλα αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στην επαρχία Κατάνγκα, όπου γεννήθηκε, ενώ αργότερα θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Κινσάσα για την κηδεία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Οι αρχές έχουν κυρήξει τριάντα μέρες εθνικού πένθους μετά τη δολοφονία του Καμπίλα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Επικεφαλής της κυβέρνησης ανέλαβε ο γιός του Καμπίλα, Τζόζεφ που είναι ήδη επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Εντατικοποίηση του ελέγχου για το βοδινό κρέας στη Γερμανία
Στην Γερμανία, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εντατικοποίηση των ελέγχων για το βοδινό κρέας της χώρας που εξάγεται. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από την κατάσχεση στη Βόρεια Ιρλανδία 41 τόνων Γερμανικού βοδινού κρέατος που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που έχει θέσει για το κρέας η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν αντικείμενα τέχνης στην Ελλάδα
Οι Αμερικανικές αρχές επέστρεψαν στην Ελλάδα 274 αρχαία αντικείμενα τέχνης που είχαν κλαπεί το 1990 από το αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου. Το FBI ανακοίνωσε ότι τα μεγάλης ιστορικής αξίας αυτά αντικείμενα βρέθηκαν στο Μαιάμι τον Σεπτέμβριο του 1999.

Και νέες σφαγές στην Αλγερία
Πληροφορίες από την Αλγερία αναφέρουν ότι 23 άτομα έχουν σφαγιαστεί σε απομονωμένο αγροτικό χωριό στην περιοχή Κλέφ βορειοδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τους κατοίκους ομάδα ενόπλων επιτέθηκε εναντίον του χωριού την Πέμπτη το βράδυ και σκότωσε 17 άτομα, ενώ αργότερα βρέθηκαν και τα πτώματα 6 ατόμων τα οποία απήχθησαν.

Μέτρα για περιορισμό του μπλάκάουτ λαμβάνουν οι αρχές της Καλιφόρνια
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκρέϊ Ντέϊβις υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο αποδεσμεύονται 400 περίπου εκατομύρια δολλάρια που στοχεύουν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες απειλούνται με πτώχευση. Σε αντάλλαγμα οι αρχές ζήτησαν από τις εταιρίες να συνεχίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 10 περίπου εκατομύρια πελάτες τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους εξέφρασαν 24 άτομα από τη Σρι Λάνκα
24 άτομα από τη Σρι Λάνκα, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από λαθρεμπόρους σε άσχημες καιρικές συνθήκες στο Καζακστάν, εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν στη χώρα τους. Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι πίστευαν πως είχαν φτάσει στη Γερμανία η οποία ήταν και η χώρα προορισμού τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.