Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο Σαράγεβο
Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο Σαράγεβο

(19/01/2001, 13:37 GMT)
 

Κοστούνιτσα: "Εγκλημα πολέμου η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου"
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αποστέλει την Δευτέρα ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κοσσυφοπέδιο για να διερευνήσουν εάν σχετίζεται η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου με τον καρκίνο. Οι έρευνες του οργανισμού θα επικεντρωθούν σε πολίτες που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με υπολείματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εν τω μεταξύ, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα χαρακτήρισε την χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου  στα Βαλκάνια έγκλημα πολέμου. Ο κ. Κοστούνιτσα έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πρώτη Σέρβου προέδρου από την αρχή του πολέμου το 1992. Ο κ. Κοστούνιτσα θα συνάντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την κατήγορο του Ειδικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Τουρκική οργή για το ψήφισμα της Γαλλίας για το Αρμενικό
Την έντονη αντίδραση της Τουρκιας προκάλεσε η έγκριση νομοσχεδίου από την Βουλή της Γαλλίας με το οποίο χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία η μαζική δολοφονία Αρμενίων το 1915 κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι για διαβουλεύσεις λέγοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα. Η Γαλλική Βουλή έπραξε τραγικό ιστορικό λάθος, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας. Ο τούρκος αναλυτής Σάμι Κοέν, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι αν ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δεν αναλάβει άμεση δράση υπέρ της Τουρκίας το πλήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι θα είναι καθοριστικό.

Ικανοποιημένος ο βρετανός υφυπουργός από τις συνομιλίες για 17 Νοέμβρη
Ικανοποιημένος δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζον Μπατλ, από τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα για το θέμα της δολοφονίας του ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς από την 17 Νοέμβρη. Ο κ. Μπατλ δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΒΒC ότι κατά τα φαινόμενα η ελληνική κυβέρνηση έχει απομονώσει την 17 Νοέμβρη και ότι η κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει πλέον τα μέλη της οργάνωσης για συναισθηματικούς λόγους. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι με τους νέους νόμους κατά της τρομοκρατίας τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα.

Ο ΟΤΕ στη Βουλγαρία
Την ανάπτυξη του δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας ανέλαβε ο ΟΤΕ σε επίσημη τελετή σήμερα στη Σόφια. Η σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη δημόσια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας έχει δεκαπεντατή διάρκεια.

Αποχωρεί αύριο ο Μπιλ Κλίντον από την Αμερικανική προεδρία
Αποχαιρετιστήριο λόγο προς τον Αμερικανικό λαό εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον που αποχωρεί αύριο από την Αμερικανική προεδρία. Ο κ. Κλίντον απαρίθμησε τα επιτεύγματα, όπως είπε, της κυβέρνησής του και περιέγραψε τις σκέψεις του για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο στρατός στο προεδρικό μέγαρο των Φιλιππίνων
Στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στρατιώτες και τεθωρακισμένα εθεάθησαν να λαμβάνουν θέσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μανίλα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, πιστεύεται ότι πρόκειται για προληπτική κίνηση. Νωρίτερα, ο πρόεδρος  των Φιλιππίνων Χοσέ Εστράντα ζήτησε να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Αλλά, οι πολιτικοί αντίπαλοί του και η αντιπρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο απέρριψαν ήδη τα σχέδιά του ως αντισυνταγματικά. Η ανακοίνωση του κ. Εστράντα έρχεται μετά την κλιμάκωση των πιέσεων για την παραίτησή του, κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων. Ο κ. Εστράντα κατηγορείται ότι συγκέντρωσε παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά κατά την διαρκεια της προεδρίας του, κατηγορίες τις οποιές αρνείται.

Σε κρίσιμο στάδιο οι συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν-Αμί είπε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται πιο κοντά στην ειρήνη απ'ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας τους. Μιλώντας στην Αγκυρα μετά από συνομιλίες που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, ο κ. Μπεν-Αμί είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.Νωρίτερα σήμερα οι ισραηλινοί ανέβαλαν κρίσιμη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο την παλαιστινιακή πρόταση για εντατικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την Κυριακή στην Αίγυπτο.

Τριάντα ημέρες πένθους στο Κονγκό
Οι αρχές του Κονγκό κήρυξαν τριάντα ημέρες εθνικού πένθους μετά την δολοφονία του προέδρου της χώρας Λοράν Καμπίλα. Ο Καμπίλα θα κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Ο γιός του Τζόζεφ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε επίσης επικεφαλής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, ο Καμπίλα ο νεότερος κληρονομεί αστάθεια καθώς οι αντάρτες που ελέγχουν μεγάλο μέρος στα ανατολικά της χώρας έχουν μεγάλη δύναμη και αποκτούν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Νέες διαμαρτυρίες κατά την αμερικανικής παρουσίας στην Οκινάουα
Στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας, πολιτικοί ηγέτες υιοθέτησαν ψήφισμα που ζητά την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, μετά την σύλληψη αυτήν την εβδομάδα αμερικανού πεζοναύτη με την κατηγορία ότι κακοποίησε σεξουαλικά μία μαθήτρια.

Ντικ Πάουντ: προβληματική ακόμα η διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας
Νέες δηλώσεις του Καναδού μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντικ Πάουντ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Μιλώντας χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πάουντ είπε ότι η διοργάνωση των Αγώνων είναι ακόμα προβληματική και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έχει ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά της. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσεις τις προσπάθειές της καταλήγοντας ότι οι Αγώνες αυτοί είναι τόσο σημαντικοί για την Αθήνα και για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε δεν επιτρέπεται αποτυχία.

Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Τζέσε Τζάκσον
Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από την αποκάλυψη ότι ο Αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον την περίοδο που είχε αναλάβει την πνευματική καθόδηγηση του Μπιλ Κλίντον για το σκάνδαλο με τη Μόνικα Λιουίνσκι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση από την οποία, μάλιστα, απέκτησε και παιδί. Μετά την αποκάλυψη αυτή ο Τζέσε Τζάκσον δήλωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από τη δημόσια ζωή.

Επαφές για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων
Στα Σκόπια βρίσκεται ο κ. Μάθιου Νίμιτς, που είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος. Οι συνομιλίες για το θέμα δεν έχουν επαναληφθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κίνδυνος για επέκταση του μπλακ-άουτ στην Καλιφόρνια
Στην Καλιφόρνια, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού δήλωσαν ότι το blackout των τελευταίων ημερών υπάρχει κίνδυνος σύντομα να επεκταθεί σε όλη την Πολιτεία.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα δίδυμα στην Βρετανία
Στην Βρετανία τα δίδυμα μωρά που υιοθετήθηκαν από ένα ζευγάρι Βρετανών μέσω του Ιντερνετ μεταφέρθηκαν σε υπηρεσία της κοινωνικής πρόνοιας μέχρι να ξεκαθαρίσει πού θα καταλήξουν. Ενα ζευγάρι Αμερικανών διεκδικεί, επίσης, τα δίδυμα υποστηρίζοντας ότι έχουν πληρώσει και αυτοί για την υιοθεσία τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.