Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετρήσεις ραδιενέργειας από ρώσο στρατιώτη στο Κοσσυφοπέδιο
Μετρήσεις ραδιενέργειας από ρώσο στρατιώτη στο Κοσσυφοπέδιο

(16/01/2001, 08:30 GMT)

Απεμπλουτισμένο ουράνιο: Καθησυχαστικά πορίσματα ερευνών Γαλλίας και Πορτογαλίας
Το γαλλικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι εξετάσεις που έγιναν σε 5 στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και οι οποίοι πάσχουν τώρα από καρκίνο, δεν βρήκαν στα ούρα των στρατιωτών αυτών ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εξάλλου ο επικεφαλής της πορτογαλικής ομάδας επιστημόνων, που έκανε μετρήσεις ραδιενέργειας στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ίχνη του τοξικού αυτού μετάλλου σε πορτογάλους στρατιώτες και οχήματα που σταθμεύουν στην περιοχή. Πάντως η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, ζήτησε εκ νέου να γίνουν ενδελεχείς έρευνες για τους κινδύνους από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και στα Βαλκάνια.

O αμερικανικός στρατός γνώριζε τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Οι επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων από τις Νατοϊκές χώρες συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες και  συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να πειστεί η κοινή γνώμη, αλλά και πολλές κυβερνήσεις, ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Αλλά, όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC που έχει υπόψη του μία έκθεση του αμερικανικού στρατού, οι ΗΠΑ όχι μόνον ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις των όπλων αυτών, πριν αρχίσει ο πόλεμος του Περσικού, αλλά γνώριζαν επίσης ότι η χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μπορούσε να προκαλέσει σάλο, που θα οδηγούσε ενδεχομένως στην απόφαση να μην χρησιμοποιηθούν ξανά στο πεδίο της μάχης.

Σοβαρά προβλήματα υγείας στη Βοσνία κατέγραψε Σέρβος επιστήμονας
Ο διευθυντής του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου, δόκτωρ Ζόραν Στάνκοβιτς υποστήριξε στο BBC ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα υγείας στον πληθυσμό της Βοσνίας, πιθανόν εξ αιτίας της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Πιέσεις για έρευνες και στη Βρετανία
Εντείνονται οι πιέσεις στη Βρετανία, για να αποκαλύψουν οι αρχές τί εγνώριζαν ακριβώς για τους κινδύνους του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Συζήτηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο έγινε  σήμερα και στη βρετανική βουλή, όπου ο βρετανός υπουργός άμυνας, Τζεφ Χουν, απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχθηκε, επανέλαβε ότι μέχρι να αποδειχθεί επιστημονικά άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και στους κινδύνους για την υγεία, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βόμβες αυτού του τύπου.

Περισσότεροι από 900 νεκροί από το σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ
Στο Ελ Σαλβαδόρ οι αρχές δήλωσαν ότι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην απομάκρυνση των επιζόντων από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις μετασεισμικές δονήσεις. Πολλοί από τους επιζώντες διαθέτουν μόνο στοιχειώδη ρουχισμό και οι περισσότεροι έχουν περάσει τα τελευταία δύο 24ωρα στην ύπαιθρο. Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου έχει ξεπεράσει τους 930 αλλά ο τελικός αριθμός αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ατόμων και καθώς οι αρχές δεν έχουν πλήρη στοιχεία για όλες τις πληγείσες περιοχές. Σχεδόν 30 χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιες ενώ 10 χιλιάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο Τζορτζ Μπούς υπόσχεται να βελτιώσει τις φυλετικές σχέσεις
Ο εντολοδόχος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπούς, υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθούν οι φυλετικές σχέσεις. Με την ευκαιρεία της εθνικής εορτής που καθιερώθηκε στην μνήμη του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο κύριος Μπούς υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η δημόσια παιδεία. "Χωρίς καλα σχολεία το όνειρο για ισότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί" είπε ο κ. Μπούς ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε άμεσα στις ανησυχίες πολλών μαύρων Αμερικανών για την νομιμότητα των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία της Φλόριντα όπου έγιναν καταγγελείες ότι δεν επετράπει σε χιλιάδες μαύρους ψηφοφόρους να ψηφίσουν.

Οι συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων μάλλον επαναλαμβάνονται σήμερα
Οι συνομιλίες μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών πιστεύεται ότι θα επαναληφθούν σήμερα παρά την τελευταία ένταση στην Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε η δολοφονία Εβραίου εποίκου. Οι Ισραηλινοί επιδιώκουν μέτρα για τον περιορισμό της βίας ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν λεπτομέρειες για το πως σκοπεύει το Ισραήλ να χαλαρώση τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών. Μετά τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας το Ισραήλ είχε αρχίσει να χαλαρώνει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Χθες όμως επέβαλε ξανά ολοκληρωτικό αποκλεισμό  μετά την απαγωγή και δολοφονία ενός εβραίου εποίκου από ομάδα που πρόσκειται στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς.  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, είπε ότι η δολοφονία του εποίκου κατάφερε καίριο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία. Εξάλλου ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην πόλη Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.

Εκκρηξη στο Ταταρστάν σκοτώνει δύο γυναίκες
Στην αυτόνομη δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσίας σημειώθηκε έκκρηξη σε πολυκατοικία που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο γυναίκες. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως τοπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση και είπαν ότι καταζητείται άνδρας που κατοικούσε σε γειτονικό διαμέρισμα και εξαφανήστηκε λίγο πριν την έκκρηξη.

Η Ρωσία έτοιμη να μειώσει τα πυρηνικά της όπλα
Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, είπε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να δεχθεί σημαντική μείωση του πυρηνικού της οπλοστασίου αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να σέβωνται τους όρους της Συνθήκης για τους Αντι-βαλλιστικούς Πυραύλους. Η συνθήκη απαγορεύει την ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων, όπως είναι η Εθνική Πυραυλική Αμυνα που θέλει να αναπτύξει η νέα κυβέρνηση του Τζορτζ Μπούς.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών καταθέτει για την επίθεση στον ΟΠΕΚ
Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, καταθέτει σήμερα σε δικαστήριο της Φρανκφούρτης σαν μάρτυρας υπεράσπισης του Χανς Γοακίμ Κλάιν ο οποίος κατηγορείται για απαγωγή και φόνο στη διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποίησαν ακροαριστεροί, με επικεφαλής τον Κάρλος το Τσακάλι, εναντίον συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη το 1975. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει ότι ο κ. Φίσερ δέχεται πιέσεις να εξηγήσει το ριζοσπαστικό του παρελθόν μετά την δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες μαζί με έναν άλλο άνδρα επιτίθεται εναντίον αστυνομικού στη διάρκεια διαδήλωσης. Πάντως ο κ. Φίσερ παραμένει ένας από τους πιό δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας.

Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βορείου Κορέας και Ολλανδίας
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι συνάπτει διπλωματικές σχέσειςσε επίπεδο πρεσβείας,  με μία ακόμη Δυτική χώρα, την Ολλανδία.

Σεισμική δόνηση αναστατώνει την Κωντσαντινούπολη
Σεισμική δόνηση ισχύος 4,2 στην κλίμακα Ρίχτερ έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την Κωνσταντινούπολη προκαλώντας πανικό. Μερικοί κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους παρά το τσουχτερό κρύο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θάλασσα του Μαρμαρά κοντά στα Πριγκηπονήσια.

Συμφωνία Ινδίας - Κίνας προμηνύει αναθέρμανση των διμερών σχέσεων
Ινδία και Κίνα συμφώνησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία επίλυσης των συνοριακών διαφορών τους, μετά από συνάντηση του ινδού πρωθυπουργού, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι, με τον πρόεδρο της κινεζικής εθνοσυνέλευσης, Λη Πενγκ, στο Δελχί. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ινδικού υπουργείου εξωτερικών, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους, που είχαν ψυχρανθεί μετά από τις δοκιμές ινδικών πυρηνικών όπλων το 1998.

Δηλώσεις σαουδάραβα υπουργού πετρελαίου για μείωση της παραγωγής
Ο σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου Αλί Αλ Νουαίμι είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών μελών του κατά ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια, προκειμένου να επιτύχει σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα. Ο σαουδάραβας αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή χθες κατά την άφιξή του στη Βιένη, όπου την Τετάρτη διεξάγεται η σύνοδος αντιπροσώπων των χωρών -μελών του ΟΠΕΚ, με αντικείμενο τη μείωση της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου.

Συμφωνία Αγκυρας - Δαμασκού στον ενεργειακό τομέα
Τουρκία και Συρία συμφώνησαν να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και ειδικότερα στα εκατέρωθεν προγράμματα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στην Αγκυρα από τον σύρο υπουργό πετρελαίου Μοχάμεντ Μαχέρ Τζαμάλ και τον τούρκο ομόλογό του Τζουμχούρ Ερζουμέρ.

Στην Κροατία η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
Η εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης,  που εξετάζει τα εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, επισκέπτεται  την Κροατία, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του δικαστηρίου με την ηγεσία της χώρας. Η πρόθεση του δικαστηρίου να παραπέμψει σε δίκη υψηλά ιστάμενους κροάτες αξιωματούχους έχει προκαλέσει δυσφορία στο Ζάγκρεμπ, παρά τις προγενέστερες επίσημες διαβεβαιώσεις της Κροατίας ότι θα βοηθήσει στο έργο της διαλεύκανσης των εγκλημάτων πολέμου.

Βρετανία: Ελπίδες για τη θεραπεία της λευχαιμίας
Eρευνητές στη Βρετανία πέτυχαν τη μετάλλαξη ενός κυττάρου, που έτσι απέκτησε τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να καταστρέφει τα κύτταρα της λευχαιμίας στο σώμα. Η επιτυχία της ερευνητικής ομάδας συνίσταται στο γεγονός ότι το μεταλλαγμένο κύτταρο επεμβαίνει πλήττοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Αν η έρευνα προχωρήσει όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, οι γιατροί θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν τη θεραπεία σε ασθενείς εντός δύο ετών.

Ιδρύθηκε η Ανατολικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα
Η Κένυα, η Τανζανία και η Ουγκάντα αποτελούν από χθες και επίσημα την Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα. Οι ηγεσίες των τριών χωρών ελπίζουν ότι θα βαδίσουν έτσι προς την οικονομική και την πολιτική ένωση. Πριν 24 χρόνια μια παρόμοια προσπάθεια κατέρρευσε λόγω πολιτικών διαφορών που παρουσιάστηκαν ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.