Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διερευνάται το πρόβλημα της μόλυνσης από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Διερευνάται το πρόβλημα της μόλυνσης από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(15/01/2001, 16.00 GMT)

Γνώριζε ο αμερικανικός στρατός τον κίνδυνο από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Οι επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα  στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Συμμαχία για να πείσει την κοινή γνώμη, αλλά και πολλές κυβερνήσεις, ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία. Αλλά, όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC που έχει υπόψη του μία έκθεση του αμερικανικού στρατού, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις όχι μόνον ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις των όπλων αυτών, πριν αρχίσει μάλιστα ο Πόλεμος στον Περσικό, αλλά γνώριζαν επίσης ότι η χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο σάλο που θα οδηγούσε ενδεχομένως στην απόφαση να μην χρησιμοποιηθούν ξανά στο πεδίο της μάχης.

Πιέσεις για έρευνες και στη Βρετανία
Εντείνονται οι πιέσεις στη Βρετανία, για ν'αποκαλύψουν οι αρχές τί εγνώριζαν για τους κινδύνους των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι παλαίμαχοι του πολέμου του Περσικού έδωσαν χθες στη δημοσιότητα έκθεση που είχε συντάξει το 1991 η βρετανική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας η οποία προειδοποιούσε για το "σημαντικό πρόβλημα" που συνιστά η ραδιενέργεια του απεμπλουτισμένου ουρανίου και επεσήμαινε πως "το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί από μόνο του και πως θα πρέπει να λυθεί πριν γίνει πολιτικό πρόβλημα από τις οργανώσεις για την προστασία του περιβάλοντος". Συζήτηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο θα γίνει σήμερα και στη βρετανικής βουλής.

Έρευνες και στη Γαλλία
Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξετάσεις που έγιναν σε πέντε στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι οποίοι πάσχουν τώρα από καρκίνο, δεν είχαν στα ούρα τους ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Σφραγίστηκε ολοκληρωτικά η Λωρίδα της Γάζας
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα το πρωϊ τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου, ύστερα από την ανακάλυψη του πτώματος ισραηλινού εποίκου που αγνοείτο από εχθές. Σύμφωνα με τις πρώτες ειδήσεις ο ισραηλινός πυροβολήθηκε ενώ διέσχιζε με το αυτοκίνητό του περιοχή υπό παλιστινιακή διοίκηση. Πριν από λίγη ώρα την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε με ανακοίνωσή της ομάδα μαχητών που πρόσκειται στην Χαμάς. Τα γεγονότα θέτουν ξανά σε μεγάλη αβεβαιότητα την ειρηνευτική διαδικασία, επισημαίνουν οι ανταποκριτές. Ήδη διπλωματικές επαφές που είχαν συμφωνηθεί για σήμερα, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Στην Κροατία η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Βοσνία
Η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία επισκέπτεται σήμερα την Κροατία, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις με την ηγεσία της χώρας. Η πρόθεση του ειδικού δικαστηρίου να παραπέμψει σε δίκη υψηλά ιστάμενους Κροάτες αξιωματούχους έχει προκαλέσει τη δυσφορία της κροατικής κυβέρνησης, παρά τις προγενέστερες επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθήσει το έργο της διαλεύκανσης των εγκλημάτων πολέμου.

Νέα έρευνα για τη σχέση αγελαδινού γάλακτος και της ασθένειας των τρελλών αγελάδων
Ερευνα για να διαπιστωθεί αν το αγελαδινό γάλα μπορεί να μολυνθεί από ζώα που έχουν τη λεγόμενη νόσο των τρελλών αγελάδων αρχίζει η Βρεταννική Εταιρεία για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς οι επιστήμονες προειδοποίησαν την βρετανική κυβέρνηση ότι οι έρευνες που είχαν γίνει μέχρι τώρα ήταν λανθασμένες.

Ελπίδες για τη θεραπεία της λευχαιμίας από τη Βρετανία
Eρευνητές στη Βρετανία πέτυχαν τη μετάλλαξη ενός κύτταρου, που έτσι απέκτησε τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να καταστρέφει τα κύτταρα της λευχαιμίας στο σώμα. Όπως διευκρινίζουν αναλυτές η επιτυχία της ερευνητικής ομάδας συνίσταται στο γεγονός ότι το μεταλλαγμένο κύτταρο επεμβαίνει πλήττοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Αν η έρευνα προχωρήσει όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, οι γιατροί θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν τη θεραπεία σε ασθενείς εντός δύο ετών.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες στο Ελ Σαλβαδόρ
Παρόλο που έχουν περάσει δύο μέρες από τον καταστροφικό σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ, οι ελπίδες ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη επιζώντες αναπτερώθηκαν από την ανεύρεση ενός άνδρα, τον οποίο ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια, τριάντα και πλέον ώρες μετά τον σεισμό. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι τετρακόσιοι, αλλά σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός αυτός θα ανέβει, καθώς λίγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσίσκο Φλόρες, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αποστολή τριών χιλιάδων φερέτρων για όσους δεν έχουν χρήματα να θάψουν τους δικούς τους.

Επανεκλογή του Σαμπάιο στην προεδρία της Πορτογαλίας
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο εξασφάλισε την επανεκλογή του. Ο κ. Σαμπάιο επικράτησε άνετα επί του κύριου αντιπάλου του Ζοακίμ Φερέιρα Ντο Αμαράλ των Σοσιαλδημοκρατών. Πάντως το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν το χαμηλό  ποσοστό συμμετοχής. Περίπου οι μισοί εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους απείχαν από την ψηφοφορία- πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα πριν εικοσιπέντε χρόνια.

Ιδρύεται η Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα
Η Κένυα, η Τανζανία και η Ουγκάντα αποτελούν από σήμερα και επίσημα την Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα. Οι ηγεσίες των τριών χωρών ελπίζουν ότι θα βαδίσουν έτσι προς την οικονομική και την πολιτική ένωση. Πριν εικοσιτέσσερα χρόνια μία παρόμοια η προσπάθεια κατέρρευσε λόγω πολιτικών διαφορών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.