Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διερευνάται το πρόβλημα της μόλυνσης από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Διερευνάται το πρόβλημα της μόλυνσης από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(15/01/2001, 09.30 GMT)

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να απασχολήσει εκ νέου τη Χάγη
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο ενδέχεται να διεξάγει νέες έρευνες για το θέμα των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ. Η κυρία Ντελ Πόντε είπε ότι στο παρελθόν διερευνήθηκαν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια των επιδρομών κατά του Κοσσυφοπεδίου, αλλά προσέθεσε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να προχωρήσει η υπόθεση. Πάντως, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, είναι αμφίβολο εάν το δικαστήριο μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία.

Απελπισμένες προσπάθειες διάσωσης στο Ελ Σαλβαδόρ
Οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι τετρακόσια άτομα έχασαν την ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου ενώ εκατοντάδες αγνοούνται. Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση επιζόντων αλλά οι ελπίδες για την διάσωση των παγιδευμένων κάτω από τα ερείπεια σβήνουν καθώς περνούν οι ώρες. Εν τω μεταξύ οι μετασεισμοί συνεχίζονται και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσουν κατολισθήσεις. Τα περισσότερα από τα θύματα θάφτηκαν μετά από κατολίσθηση που εξαφάνισε εκατοντάδες σπίτια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετές πόλεις στα ανατολικά και τα δυτικά της χώρας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρά τον συγκριτικά μικρό αριθμό των θυμάτων. Ο πρόεδρος Φλόρες απήυθυνε έκκληση για την δωρεά τριών χιλιάδων φερέτρων ώστε να μπορέσουν οι φτωχοί κάτοικοι της χώρας του να θάψουν τους νεκρούς τους.

Σφραγίστηκε ολοκληρωτικά η Λωρίδα της Γάζας
Πριν από λίγη μόλις ώρα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι σφράγισαν ολοκληρωτικά την Λωρίδα της Γάζας μετά τον θάνατο χθες ενός ισραηλινού εποίκου. Η εξαφάνιση του εποίκου είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων από τις οποίες τραυματίστηκαν δύο παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Τώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση του προηγούμενου αποκλεισμού το αεροδρόμιο και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί εκ νέου.

Επανεκλογή του Σαμπάιο στην προεδρία της Πορτογαλίας
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Χόρχε Σαμπάιο εξασφάλισε την επανεκλογή του. Ο κ. Σαμπάιο επικράτησε άνετα επί του κύριου αντιπάλου του Ζοακίμ Φερέιρα Ντο Αμαράλ των Σοσιαλδημοκρατών. Πάντως το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν το χαμηλό  ποσοστό συμμετοχής. Περίπου οι μισοί εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους απείχαν από την ψηφοφορία- πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα πριν εικοσιπέντε χρόνια.

Αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής για το Ιράκ
Λίγες μόλις ημέρες πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Κλίντον προτείνει την αλλαγή της πολιτικής της χώρας του απέναντι στο Ιράκ. Ο Μπιλ Κλίντον πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμβάλουν στην εκπαίδευση της αντιπολίτευσης του Ιράκ, ώστε να καταφέρουν οι αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσεϊν να αποκτήσουν μία αισθητή παρουσία στην χώρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι που αναλαμβάνουν την προεδρία σε λίγες ημέρες δεσμεύθηκαν προεκλογικά να ακολουθήσουν μία πιο ενεργή πολιτική κατά του Σαντάμ Χουσεϊν και είναι πιθανό να υιοθετήσουν τις προτάσεις Κλίντον.

Ιδρύεται η Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα
Η Κένυα, η Τανζανία και η Ουγκάντα αποτελούν από σήμερα και επίσημα την Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα. Οι ηγεσίες των τριών χωρών ελπίζουν ότι θα βαδίσουν έτσι προς την οικονομική και την πολιτική ένωση. Πριν εικοσιτέσσερα χρόνια μία παρόμοια η προσπάθεια κατέρρευσε λόγω πολιτικών διαφορών.

Δικάζονται οι Αφγανοί αεροπειρατές
Αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο η δίκη των δώδεκα Αφγανών που κατηγορούνται για την αεροπειρατεία αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από το Αφγανιστάν στην Βρετανία τον περασμένο χρόνο. Οι μισοί και πλέον από τους 150 περίπου επιβάτες είχαν ζητήσει τότε πολιτικό άσυλο από το Λονδίνο. Και οι δώδεκα κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.