Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Συνεχίζονται οι μετρήσεις ραδιενέργειας σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου
Συνεχίζονται οι μετρήσεις ραδιενέργειας σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου

(13/01/2001,  1900 GMT)

Νέα στοιχεία γιά το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνέπειες των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου έρχονται στην επιφάνεια. Εκθεση από το γραφείο του αρχίατρου του αμερικανικού στρατού το 1993, που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα Independent, προειδοποιεί τους στρατιώτες που έρχονται σε επαφή με τη "σκόνη" αυτών των βομβών ότι μπορεί να πρoσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονος και των οστών. Μία άλλη έκθεση του αμερικανικού ναυτικού που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο και διέρρευσε στους Times, προειδοποιεί τους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο "να φορούν την ειδική  στολή που προστατεύει απο πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα". Στην ίδια έκθεση προτείνεται η καταστροφή των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου "καθώς αυτές συνιστούν απειλή για την υγεία και το περιβάλλον" - όπως σημειώνει η έκθεση.

Φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας βρήκε το γερμανικό υπουργείο άμυνας
Το γερμανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ιατρικές εξετάσεις που έγιναν σε 121 Γερμανούς στρατιώτες, πριν και κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, κανένας από τους στρατιώτες αυτούς δεν παρουσίασε προβλήματα υγείας, ενώ οι μετρήσεις ραδιενέργειας που διενεργήθηκαν είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα. Πάντως  στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι ο τοπικός πληθυσμός των περιοχών που βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ ενδέχεται στο μέλλον να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας από τις τοξικές και χημικές αντιδράσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Εκτελέσθηκαν 2 Παλαιστίνιοι - συνεργάτες των Ισραηλινών
Δύο Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν σήμερα στο εκτελεστικό απόσπασμα, αφού προηγουμένως καταδικάστηκαν από παλαιστινιακό δικαστήριο για συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Αλάμ Μπανί Ουντά, εκτελέστηκε δημοσίως στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος πανηγύριζε. Ο κ. Ούντα κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με Ισραηλινούς για να παγιδεύσουν και να σκοτώσουν μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Ο δεύτερος καταδικασθείς, Ματζντί Μακάουϊ, εκτελέσθηκε στην πόλη της Γάζας, μετά την καταδίκη του για βοήθεια των Ισραηλινών στη δολοφονία 4 μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ. Μετά τις εκτελέσεις παλαιστινιακό δικαστήριο καταδίκασε άλλους 2 Παλαιστίνιους σε θάνατο, για συνεργασία με τους Ισραηλινούς.

Συνομιλίες Γιασέρ Αραφάτ - Σιμόν Πέρεζ
Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, και ο πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρεζ, συναντώνται απόψε στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας πριν την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από την αμερικανική προεδρία. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο πλευρές από τον περασμένο Νοέμβριο.

Βελιγράδι: Κρίση μετά τη φημολογούμενη φυγή της κυρίας Μιλόσεβιτς
Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα για φυγή στο εξωτερικό της Μιριάνα Μάρκοβιτς, συζύγου του πρώην προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έχουν προκαλέσει πολιτική αναταραχή. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, ο ισχυρότερος δηλαδή εταίρος στον κυβερνητικό σχηματισμό, ζήτησε την ποινική δίωξη του υπουργού εσωτερικών, εάν αποδειχθεί ότι αληθεύουν οι πληροφορίες. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε αξιωματούχους προσκείμενους στο παλαιό καθεστώς ότι επέτρεψαν στην κ. Μιλόσεβιτς να εισέλθει στο αεροδρόμιο του Βελογραδίου από ειδική είσοδο, να παρακάμψει τον έλεγχο διαβατηρίων και να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της Αεροφλότ με προορισμό τη Ρωσία.

Εμφάνιση της ασθένειας των "τρελλών αγελάδων" στην Ιταλία
Οι ιταλικές αρχές λένε ότι πιθανόν εντόπισαν το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, ή BSE, σε ζώο που έχει γεννηθεί στη χώρα αυτή. Ιταλικό κτηνιατρικό ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι διενεργεί επαναληπτικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν η αγελάδα μιας φάρμας στη βόρειο Ιταλία, πάσχει από την ασθένεια. Μέχρι τώρα τα μόνα 2 κρούσματα της ασθένειας των "τρελλών  αγελάδων" στην Ιταλία, είχαν εντοπισθεί το 1994, και τα 2 σε ζώα που είχαν εισαχθεί από τη Βρετανία.

Ιράν: Σε ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν διανοούμενοι
Στο Ιράν δικαστήριο κατεδίκασε σε βαριές ποινές κάθειρξης ανανεωτές διανοούμενους, οι οποίοι πέρυσι παρευρέθησαν σε συνέδριο  στο Βερολίνο, που είχε θέμα το μέλλον του Ιράν. Ο γνωστός δημοσιογράφος Ακμπάρ Γκαντζί καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, όπως και ένας μεταφραστής. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από το δικαστήριο ήταν ότι οι υπόδικοι προσέβαλαν την ισλαμική ηγεσία της χώρας, και διέσπειραν αντικαθεστωτική προπαγάνδα. Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ κάλεσε τον ιρανό πρέσβη σε επείγουσες διαβουλεύσεις, για να εκφράσει την ανησυχία της κυβέρνησής του για τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Διαβεβαιώσεις Πούτιν για σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της, για προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Μιλώντας σε συνάντηση του με εκδότες ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν είπε ότι τα επικριτικά πολλές φορές σχόλια του Τύπου είναι ευπρόσδεκτα, αλλά σημείωσε ότι οι παράνομες και ακραίες -όπως είπε- απόψεις δεν έχουν θέση στα ρωσικά ΜΜΕ.

Ισπανία: Εκδήλωση ζητά τον τερματισμό της βίας από την ΕΤΑ
Στην Ισπανία η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διοργάνωσε -για πρώτη φορά στην ιστορία της- καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας τον τερματισμό της βίας από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ. Χιλιάδες κάτοικοι της Χώρας των Βάσκων, ανάμεσά τους και αρκετοί πολιτικοί, συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στην πόλη Βιτόρια.

Επίσκεψη ανώτατου κινέζου αξιωματούχου στην Ινδία
Ο πρόεδρος της κινεζικής βουλής Λη Πένγκ, που επισκέπτεται την Ινδία, έκανε έκκληση για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Μιλώντας σε συγκέντρωση ινδών πολιτικών στο Δελχί, ο κ. Λη είπε ότι η Κίνα δεν βλέπει την Ινδία ως απειλή, ούτε θεωρεί πως αποτελεί η ίδια απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Κούμπ Μέλα: σύναξη χιλιάδων Ινδουϊστών στις όχθες του Γάγγη
Εκατομμύρια Ινδουϊστές προσκυνητές συγκεντρώνονται γύρω από την πόλη Αλαχαμπάντ, στη βόρεια Ινδία, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που γίνονται στις όχθες του ποταμού Γάγγη, στα πλαίσια της θρησκευτικής εορτής Κούμπ Μέλα. Την Κυριακή ιερείς και πιστοί θα λουστούν, ως σύμβολο πνευματικού εξαγνισμού τους, στη συμβολή των ποταμών Γάγγη και Γιάμουνα, που θεωρείται ένας από τους ιερότερους τόπους του Ινδουϊσμού.

Κοσσυφοπέδιο: Προειδοποιήσεις προς Αλβανούς από Κουσνέρ
O απερχόμενος πολιτικός διοικητής του Κοσσυφοπεδίου, Μπερνάρ Κουσνέρ, προειδοποίησε τους αλβανόφωνους να σεβασθούν τα δικαιώματα της Σερβικής μειοψηφίας. Μιλώντας σε τελετή που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα επ' ευκαιρία της λήξης της θητείας του, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι στα μάτια του κόσμου οι Αλβανοί έχουν γίνει οι δυνάστες.

Στο νοσοκομείο ο Ρόναλντ Ρήγκαν
Κάταγμα στο ισχίο υπέστη ο ηλικίας 89 ετών πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο προκειμένου να εγχειρισθεί.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.