Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετρήσεις ραδιενέργειας από πορτογάλο στρατιώτη στο Κοσσυφοπέδιο
Μετρήσεις ραδιενέργειας από πορτογάλο στρατιώτη στο Κοσσυφοπέδιο

(13/01/2001,  0900 GMT)

Νέα στοιχεία γιά το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνέπειες των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου έρχονται στην επιφάνεια.  Εκθεση  απο το γραφείο του αρχίατρου του αμερικανικού στρατού το 1993, που διέρρευσε στο BBC και στην βρετανική εφημερίδα Independent προειδοποιεί τους στρατιώτες που έρχονται σε επαφή με τη "σκόνη" αυτών των βομβών ότι μπορεί να πρσβληθούν από  καρκίνο του πνεύμονος και των οστών. Η έκθεση αυτή του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα μιάς έκθεσης του Βρετανικού στρατού που διέρρευσε πριν λίγες ημέρες.
Μία άλλη έκθεση του αμερικανικού ναυτικού που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο και διέρρευσε στους Times του Λονδίνου  προειδοποιεί τους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο "να φορούν την ειδική  στολή που προστατεύει απο πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα". Στην ίδια έκθεση προτείνεται η καταστροφή των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου "καθώς αυτές συνιστούν απειλή για την υγεία και το περιβάλλον" - όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η έκθεση.
Σε μιά άλλη εξέλιξη το Βρετανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι αποσύρει σταδιακά απο το οπλοστάσιο του όλα τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Προειδοποιεί ο Κουσνέρ
O απερχόμενος πολιτικός διοικητής του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπερνάρ Κουσνέρ, προειδοποίησε τους αλβανόφωνους να σεβασθούν τα δικαιώματα της Σερβικής μειοψηφίας. Μιλώντας σε αποχαιρετιστήρια τελετή στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου την Πρίστινα, ο κύριος Κουσνέρ είπε ότι στα μάτια του κόσμου οι Αλβανοί έχουν γίνει οι δυνάστες.

Ποινές σε διανοούμενους στο Ιράν
Στο Ιράν δικαστήριο κατεδίκασε σε βαρειές ποινές φυλάκισης διανοούμενους ανανεωτές , οι οποίοι παρευρέθησαν σε συνέδριο πέρσυ στο Βερολίνο, συνέδριο που είχε θέμα το μέλλον του Ιράν. Ο γνωστός δημοσιογράφος Ακμπάρ Γκάντζί καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών, όπως και ένας μεταφραστής. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από το δικαστήριο ήταν ότι οι υπόδικοι προσέβαλαν την Ισλαμική ηγεσία της χώρας, και διένειμαν αντικαθεστωτική προπαγάνδα.

Στο δικαστήριο η Χάρις
Εντείνονται οι αμφιβολίες για την επικράτηση του Τζώρτζ Μπούς στις εκλογές στην Φλόριντα. H Κάθριν Χάρις, που ήταν η υπεύθυνη της εκλογικής διαδικασίας στην πολιτεία της Φλόριντα κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, κατηγορείται ότι απέτυχε στο έργο της. Η κυρία Χάρις κατέθεσε χθές ενώπιον επιτροπής που εξετάζει σοβαρές καταγγελίες παρατυπιών στις εκλογές. Η κυρία Χάρις απέφυγε να απαντήσει σε πολλές επίμαχες ερωτήσεις και διαρκώς απεποιείτο τις ευθύνες για τις παρατυπίες που έγιναν.

Διαμαρτυρίες στο Χογκ Κογκ
Στο Χογκ Κόγκ εκατοντάδες άτομα παίρνουν μέρος σε διήμερες εκδηλώσεις, σεμινάρια και  πορείες, που οργανώνονται από το πνευματικό κίνημα Φαλουγκόγκ, που διαμαρτύρεται γιά την απαγόρευση της λειτουργίας του στην Κίνα. Σύμφωνα με το καθεστώς σχετικής αυτονομίας του Χογκ Κόγκ το εν λόγω κίνημα δεν είναι παράνομο στο Χογκ Κόγκ, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Κίνα.

Συνεχίζεται η κρίση στην τσεχική τηλεόραση
Στην Τσεχία η Κάτω Βουλή επενέβη γιά να λυθεί η από τριών εβδομάδων κρίση στην κρατική τηλεόραση. Αυτά μετά την άρνηση των δημοσιογράφων να συνεργασθούν με τον διορισμένο από την κυβέρνηση επικεφαλής των ειδησεογραφικών υπηρεσιών, Γίρι Χόντακ, τον οποίο κατηγορούν γιά έλλειψη αμεροληψίας. Η Βουλή απέπεμψε το διοικητικο συμβούλιο της τηλεόρασης, και ανέλαβε η ίδια τις δικαιοδοσίες του διοικητικού συμβουλίου.
 

Δάνειο στους Τουρκοκυπρίους
H Αγκυρα συμφώνησε να χορηγήσει στους Τουρκοκυπρίους και νέο δάνειο, ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη σήμερα στην Τουρκική πρωτεύουσα από τον Τούρκο υπουργό κυπριακών υποθέσεων Σουκρού Σινά Γκιουρέλ και τον αυτοαποκαλούμενο "υπουργό οικονομικών" των Τουρκοκυπρίων Μεμέτ Μπαϋράμ.

Στο νοσοκομείο ο Ρέγκαν
Κάταγμα στο ισχίο υπέστη ο ηλικίας 89 ετών πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρέγκαν, ο οποίος εχει εισαχθεί σε νοσοκομείο προκειμένου να εγχειρισθεί.

Αυξημένος ο κίνδθνος τρομοκρατίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ ή τα Παλαιστινιακά εδάφη λόγω του ηυξημένου κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών. Οσοι Αμερικανοί ήδη βρίσκονται σ' αυτές τις περιοχές θα πρέπει να αποφεύγουν τα λεωφορεία και τους πολυσύχναστους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα.

Θανατική εκτέλεση δύο Παλαιστινίων
Εντός των προσεχών ωρών πρόκειται να εκτελεσθούν δύο Παλαιστίνιοι που καταδικάστηκαν διότι παρείχαν πληροφορίες στο Ισραήλ , οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο μαχητικών Παλαιστινίων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ αρνήθηκε να επέμβη γιά να αποτραπεί η εκτέλεση.

Επικίνδυνα γιά τις εγκύους κάποια ψάρια
Η Αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει τις εγκύους να μην καταναλώνουν διάφορα είδη μεγάλων ψαριών, όπως ξιφία,  διότι μπορεί να περιέχουν υδράργυρο σε ποσότητες που μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.