Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετρήσεις ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο
Μετρήσεις ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο

(12/01/2001,1400 GMT)

Απεμπλουτισμένο Ουράνιο: Λεπτομερή διερεύνηση ζητά η ΔΕΑΕ
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) ζήτησε να διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχουν κατάλοιπα από τη χρήση Νατοϊκών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν λεπτομερείς έλεγχοι σε τουλάχιστον 30 τοποθεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σκόνη από τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να αποβεί καρκινογόνος. Η ΔΕΑΕ έκανε επίσης έκκληση για τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων σε όσα άτομα -στρατιώτες και αμάχους- ήρθαν σε επαφή με όπλα ή κατάλοιπα όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ιατρικές εξετάσεις και στη Βρετανία γιά το ουράνιο
Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη για τις συνέπειες των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, η Βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για να καθυσυχάσει την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων και για τους βετεράνους του πολέμου του Κόλπου μετά την προχθεσινή ανάλογη εξαγγελία και για τους ομολόγους τους των Βαλκανίων.

Ο πρώτος γενετικά μεταλλαγμένος πίθηκος
Στις Ηνωμενες Πολιτείες επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο πίθηκο.. Η μητέρα του Αντι, όπως λέγεται ο πίθηκος, είχε υποστεί γενετική επέμβαση , με την εισαγωγή γονιδίου από άλλο ζωικό είδος, συγκεκριμένα από τσούχτρα, στα ωάριά της. Το γεγονός ότι ο Αντι χαίρει άκρας υγείας, λένε οι επιστήμονες, αποδεικνύει ότι ΕΙΝΑΙ δυνατές οι γενετικές επεμβάσεις σε τόσο συγγενικά προς τον άνθρωπο θηλαστικά.Στόχος των ερευνών ηταν, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες στο Ορεγκον των Ην. Πολιτειών, η αναζήτηση γενετικών θεραπειών γιά ασθένειες όπως η νόσος του Αλτζχάιμερ, ο διαβήτης, ο καρκίνος.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες Παλαιστινίων-Ισραηλινών
Εληξαν οι συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπραγματευτών χωρίς την επιτευξη προόδου στο αδιέξοδο που επικρατεί στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο τελευταίος γύρος έγινε στο φυλάκιο Ερέτζ, μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκπρόσωποι όμως του Γιασέρ Αραφάτ δήλωναν ότι οι επαφές θα συνεχισθούν και ότι υπάρχει ακόμα περίπτωση να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Ιατρικές εξετάσεις του Πινοσέτ
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, υποβάλλεται, γιά τρίτη κατά σειρά μέρα σε ιατρικές εξετάσεις, γιά να αποφασισθεί κατά πόσο είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη. Σύμφωνα με το χιλιανό νόμο, μπορεί να απαλλαγεί μόνον αν βρεθεί ότι πάσχει από παράνοια ή γεροντική άνοια. Ο στρατός εν τω μεταξύ επανέλαβε ότι υποστηρίζει τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη της Χιλής.

Κολοσσός του κλάδου των μέσων ενημέρωσης
Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την συγχώνευση της Time Warner και της America on Line ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου στα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έδωσε το "πράσινο φώς" στην συγχώνευση της Time Warner - στην οποία ανήκουν το CNN και τα κινηματογραφικά στούντιο Times Warner Brothers - και της America on Line που ήδη είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής  υπηρεσιών του ιντερνετ.

Θανατική εκτέλεση στην Οκλαχόμα
Στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων πολιτειών εξετελέσθη μία λεσβία μαύρη  γιά την δολοφονία της ερωμένης της το 1988. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και ο κυβερνήτης της πολιτείας απέρριψαν την αίτηση χάριτος, ενώ πολλοί υποστήριζαν ότι η εκτελεσθείσα ήταν πνευματικώς καθυστερημένη και δεν είχε εκπροσωπηθεί ικανοποιητικά στη δίκη της.

Ακραίες κλιματολογικές συνθήκες
Στην Καλιφόρνια δύο εκατομμύρια κάτοικοι αντιμετωπίζουν διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού, λόγω της σοβαρής κακοκαιρίας που προκάλεσε την διακοπή της λειτουργίας γεννητριών  σε αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού  στην Απω-ανατολική Ρωσσία καταγράφηκαν οι χαμηλώτερες θερμοκρασίες εδώ και μισό αιώνα. Στην περιοχή γύρω στο Βλαδιβοστόκ το θερμόμετρο κατέβηκε στους μείον 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε μία γειτονική περιοχή έφθασε στους -45.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.