Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετρήσεις ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο
Μετρήσεις ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο

(11/01/2001, 2230 GMT)

Απεμπλουτισμένο Ουράνιο: Λεπτομερή διερεύνηση ζητά η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) ζήτησε να διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχουν κατάλοιπα από τη χρήση Νατοϊκών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν λεπτομερείς έλεγχοι σε τουλάχιστον 30 τοποθεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σκόνη από τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να αποβεί καρκινογόνος. Η ΔΕΑΕ έκανε επίσης έκκληση για τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων σε όσα άτομα -στρατιώτες και αμάχους- ήρθαν σε επαφή με όπλα ή κατάλοιπα όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Διαρροή βρετανικής έκθεση για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου
Σε έκθεση του βρετανικού υπουργείου άμυνας του 1997, και η οποία διέρρευσε στο βρετανικό τύπο, επισημαίνονται  οι κίνδυνοι από  τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση το απεμπλουτισμένο ουράνιο αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, των λυμφαδένων και του εγκεφάλου. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης λέγοντας ότι αυτή αργότερα αναθεωρήθηκε, ενώ η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τέτοιες αιτιάσεις. Πάντως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγνώριζε  για τις συνέπειες από τη χρήση τέτοιων βομβών τα τελευταία 4 χρόνια.

Το Βελιγράδι αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με τα Τίρανα
Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία, σύμφωνα με πληροφορίες του επίσημου γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ, που αναμεταδώθηκαν από το Γαλλικό πρακτορείο. Οι διπλωματικές σχέσεις Βελιγραδίου - Τιράνων είχαν διακοπεί από τον Απρίλιο του 1999, με την έναρξη των Νατοικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Είμαι αθώα, διατείνεται στο δικαστήριο της Χάγης η κ. Πλάβτσιτς
Η πρώην πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, διακήρυξε την αθωότητα της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που εξετάζει τα εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κ. Πλάβσιτς, που παραδόθηκε οικειοθελώς, είναι η πρώτη γυναίκα και η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Σερβων της Βοσνίας που προσάγεται σε δίκη. Η προσαγωγή της αποτελεί επιτυχία για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Τσεχία : Απεχώρησε τελικά ο Γίρι Χόνταντς
O νέος επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης της Τσεχίας Γίρι Χόντατς υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας. Ο διορισμός του κ. Χόντατς προ 3 εβδομάδων προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και την κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού από τους δημιοσιογράφους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες λαού κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας για να υποστηρίξουν αι να συμετάσχουν σε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πιθανές συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας
Ο ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί διέκοψε την επίσκεψή του στο Παρίσι και επέστρεψε εσπευσμένα για διαβουλεύσεις στην Ιερουσαλήμ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές ετοιμάζονται να συναντηθούν απόψε τη νύχτα, σε μιά προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο μεταξύ ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν τη διαδικασία άρσης του  αποκλεισμού των παλαιστινιακών περιοχών, άρση που αποφασίσθηκε με βάση το σχέδιο 8 σημείων του αρχηγού της CIA Τζόρτζ Τένετ.

Ραγδαία οικονομική ανάπτυξη σημειώθηκε στη Γερμανία το 2000
Μέ βάση νέα στατιστικά στοιχεία - η τρίτη σε μέγεθος παγκοσμίως - γερμανική οικονομία ακολούθησε πέρυσι ραγδαία αναπτυξιακή πορεία. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας - από τότε δηλαδή που επετεύχθη η γερμανική ενοποίηση. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% ενώ παράλληλα οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 13% σε σχέση με το 1999. Αναλυτές εκτιμούν ότι στην αύξηση των εξαγωγών ουσιαστικό ρόλο έπαιξε η χαμηλή ισοτιμία του ευρώ.

Ινδονησία : Δίκη για δολοφονική επίθεση εναντίον 3 υπαλλήλων του ΟΗΕ
Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα άρχισε η δίκη 6 ανδρών, πού κατηγορούνται γιά το φόνο τριών υπαλλήλων των  Ηνωμένων Εθνών στο Δυτικό Τιμόρ πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Κατά την ακροαματική διαδικασία ένας από τους κατηγορούμενους παραδέχθηκε ότι είχε ανάμειξη στο φόνο των 3 υπαλλήλων.

Γαλλία: Αποφυλάκιση υϊού Μιτεράν, μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης
Αποφυλακίζεται ο γιός του εκλιπόντος προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, uα αφεθεί ελεύθερος αφού πρώτα η μητέρα του κατέβαλε γιά εγγύηση  το ποσό των 5 εκατομμυρίων φράγκων- δηλαδή περίπου 260 εκατομμύρια δραχμές. Ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν συνελήφθη πρίν από 3 εβδομάδες, κατόπιν απόφασης δικαστών - ανακριτών που ερευνούν τις καταγγελίες, που φέρουν τον υϊό Μιτεράν εμπλεκόμενο σε παράνομες πωλήσεις όπλων προς την Αγκόλα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.