Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Γιουγκοσλάβος στρατιώτης κάνει μετρήσεις ραδιενέργειας σε βομβαρδισμένο τηλεοπτικό αναμεταδότη
Γιουγκοσλάβος στρατιώτης κάνει μετρήσεις ραδιενέργειας σε βομβαρδισμένο τηλεοπτικό αναμεταδότη

(10/01/2001, 20:30 GMT)

Νατοϊκό σχέδιο δράση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα εκπονήσει σχέδιο δράσης που θα δίνει εγγυήσεις στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών και στους στρατιώτες που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια, σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία η χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο κ. Ρομπερτσον είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα συντονίσει τις ιατρικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως οι κυβερνήσεις των χωρών που ανησυχούν για το ζήτημα, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ανταλλαγή πορισμάτων. Επι πλέον, θα δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή αποκλειστικό εργο της οποίας θα είναι ο χειρισμός του όλου θέματος. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, είπε επίσης ότι θα δωθούν στις κυβερνήσεις όλες οι λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες που έπληξαν οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Διχάζεται το ΝΑΤΟ για την απαγόρευση χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου
Διχασμένες εμφανίστηκαν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με το προτεινόμενο μορατόριουμ στη χρήση όπλων που φέρουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. ΗΠΑ και Βρετανία λένε ότι δεν υπάρχει αποχρών λόγος για απαγόρευση των όπλων αυτών, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ηπλειοψηφία των χωρών - μελών της συμμαχίας. Άλλες χώρες όμως, με επικεφαλής την Ιταλία, ζητούν ήδη να αποσυρθούν τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με τις περιπτώσεις λευχαιμίας που παρουσιάσθηκαν σε στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Και η Γερμανία, δια στόματος του υπουργού άμυνάς Ρούντολφ Σάρπινγκ, ζήτησε να εφαρμοστεί μορατόριουμ στη χρήση των όπλων που περιέχουν το τοξικό αυτό μέταλλο, τουλάχιστον προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τους κινδύνους από τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στη υγεία στρατιωτών και αμάχων.

Ιράκ: ζητά έρευνα για τα όπλα ουρανίου στον πόλεμο του Περσικού
Το Ιράκ ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να ερευνήσουν τα αποτελέσματα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, και όχι μόνο στα Βαλκάνια. Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου εξωτερικών είπε ότι η χρήση τέτοιων όπλων κατά του Ιράκ οδήγησε έκτοτε σε ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας, καρκίνου των πνευμόνων, του δέρματος και του πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό.

Επιτροπή "Αλήθειας και Συμφιλίωσης" ιδρύει το Βελιγράδι
Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδιο για τη σύσταση επιτροπής "αλήθειας και συμφιλίωσης" κατά το πρότυπο της επιτροπής που συνέστήθη στη Νότιο Αφρική, μετά την πτώση του καθεστώτος του απαρτχάϊντ. Ο γιουγκοσλάβος υπουργός δικαιοσύνης Μομτσίλο Γκρούμπατς είπε ότι η επιτροπή αυτή θα συλλέξει στοιχεία για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και τον πόλεμο της Βοσνίας. Εξάλλου θα δοθεί αμνηστία σε όσους κατηγορούνται για εγκλήματα εναντίον του κράτους, εάν δεχθούν να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής.

Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς παραπέμπεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Με τις  κατηγορίες της γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου στην διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία, παραπέμπεται στο Διεθνές Δικαστηριο της Χάγης, η πρώην πρόεδρος των Σερβοβόσνιων Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Η κ. Πλάβσιτς, που ας σημειωθεί παραδόθηκε οικειωθελώς, είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Σερβων της Βοσνίας που προσάγεται σε δικη.

Χιλή: Εισαγωγή του Πινοσέτ σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ βρίσκεται από σήμερα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, όπου  υποβάλεται σε σειρά ιατρικών εξετάσεων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ικανός για καταλογισμό. Οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται κατόπιν εντάλματος του δικαστή Χουάν Γκουζμάν, που ερευνά πάνω από 200 μηνύσεις που εκκρεμούν κατά του στρατηγού Πινοσέτ, για απαγωγές και δολοφονίες πολιτικών του αντιπαλων. Εάν διαπιστωθεί ότι ο στρατηγός Πινοσετ έχει σώας τας φρένας, τότε ο δικαστής Γκουζμάν προβλέπεται να αρχίσει την κυρίως ανάκρισή του την επόμενη εβδομάδα.

Συνομιλίες Ετσεβίτ - Ταλαμπανί στην Αγκυρα
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε σήμερα συνομιλίες στην Αγκυρα με έναν εκ των κούρδων ηγετών του Βορείου Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Μετά το τέλος των συνομιλιών ο κ. Ετσεβίτ είπε ότι συζήτησε με τον κούρδο ηγέτη για την ασφάλεια και τη στταθερότητα στην περιοχή. Ενώ ο κ. Ταλαμπανί, που ηγείται της οργάνωσης "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν", είπε ότι δεν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, αλλά επενδύσεις στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Αναβάλλεται επ' αόριστον η επίσκεψη Ντένις Ρος στη Μέση Ανατολή
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρός, ανέβαλε επ' αόριστον την επίσκεψή του στην περιοχή, που είχε ως σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η καθυστέρηση της άφιξης του κ. Ρος στην Μέση Ανατολή γίνεται για να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση της βίας.

Νέα υπουργός Γεωργίας στη Γερμανία
Διαστάσεις πολιτικής κρίσης ελαβε το θέμα της ασθενειας των τρελών αγελάδων στην Γερμανία, με την χθεσινή παραίτηση δύο υπουργών, της υπουργού Υγείας και του υπουργού Γεωργίας. Ο καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε πως η Ρενάτε Κούνεστ, αντιπρόεδρος του κόμματος των Πράσινων τοποθετείται ως νέα υπουργός Γεωργίας.

AIDS: απειλή και για το εκπαιδευτικό σύστημα στη Νότια Αφρική
Σύμφωνα με έρευνα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, η ασθένεια του Aids έχει δραματικές επιπτώσεις και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αυτής. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που διέρρευσαν σε εφημερίδα, το Aids αναμένεται να είναι φέτος η κυριότερη αιτία θανάτου για τους εκπαιδευτικούς, ενώ το ένα τέταρτο των προπτυχιακών φοιτητών είναι φορείς του ιού HIV.

Παρατείνεται η κατάπαυση του πυρός στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία αποφασίσθηκε η παράταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών ανταρτών στην επαρχία Ατσέχ. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα έχουν περαιτέρω συνομιλίες γιά τον τερματισμό των συγκρούσεων. Πέρυσι περισσότεροι από 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ατσεχ.

Απαγωγή στην Τσετσενία
Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι ένας αμερικανός υπάλληλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, απήχθη στην Τσετσενία. Η απαγωγή έγινε την Τρίτη, 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Πρόκειται γιά τον Κένι Γκλουκ, μέλος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", τον οποίο ένοπλοι μασκοφόροι, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, απήγαγαν μαζί με άλλους τρείς Τσετσένους.

Λειτουργεί κανονικά η κρατική τηλεόραση στην Τσεχία
Στην Τσεχία επαναλειτούργησε η  κρατική τηλεόραση μετά από 17 ημέρες διακοπών στα τηλεοπτικά προγράμματα λόγω της διαμάχης μεταξύ των δημοσιογράφων και της νέας διοίκησης. Οι δημοσιογράφοι πάντως συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο νέος γενικός διευθυντής του σταθμού Γίρι Χόνταντς θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.