Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετρήσεις ραδιενέργειας στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο
Μετρήσεις ραδιενέργειας στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο

(10/01/2001, 1000 GMT)

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για το "σύνδρομο των Βαλκανίων"
Oι μόνιμοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία απο την χρήση στην πρώην Γιουγκοσλαβία αντιαρματικών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οπως μεταδίδει ο αμυντικός συντάκτης του BBC αναμένεται ότι θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη καθώς η Γερμανία και η Ιταλία θα ασκήσουν πιέσεις για την απομάκρυνση αυτών των βλημάτων απο το ΝΑΤΟικό οπλοστάσιο. Ομως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αντιδρούν ισχυριζόμενες ότι τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΝΑΤΟικού οπλοστασίου.

Σας είχαμε προειδοποιήσει λέει ο Κόεν
Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Κόεν, δήλωσε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχαν προειδοποιηθεί για το πώς πρέπει να χειρίζονται τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο κύριος Κόεν είπε ότι τα λάθη που πιθανώς να έγιναν οφείλονται στην μή απομάκρυνση των αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών αυτοκινήτων που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι αρχές της Βοσνίας συζητούν το "σύνδρομο των Βαλκανίων"
Το υπουργικό συμβούλιο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τις πιθανές συνέπειες από το απεμπλουτισμένο ουράνιο στο στρατό και στον άμαχο πληθυσμό της χώρας. Εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έριξαν πάνω από 10 χιλιάδες βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις επιχειρήσεις τους εναντίον των σερβικών δυνάμεων πριν έξη χρόνια.

Παραιτήσεις γερμανών υπουργών για τις "τρελές αγελάδες"
Στη Γερμανία την παραίτησή τους υπέβαλαν η υπουργός Υγείας Αντρέα Φίσερ και ο υπουργός Γεωργίας Καρλ-Χάιντς Φούνκε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών -της λεγόμενης ασθένειας των τρελών αγελάδων. Η κ. Φίσερ είπε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη τις τελευταίες εβδομάδες και απέδωσε τα προβλήματα, εν μέρει, στις πιέσεις για φτηνότερα τρόφιμα. Τα κρούσματα ζώων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια των τρελών αγελάδων αυξάνονται συνεχώς από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά. Η Γερμανία επί χρόνια υποστήριζε πως τα γερμανικά κοπάδια δεν είχαν προβλήματα.

Η Πλάβσιτς στη Χάγη
Η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς μετέβη στη Χάγη για να παρουσιαστεί ενώπιον του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήγματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν είναι γνωστό αν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον της αλλά πληροφορίες από το Σεράγεβο αναφέρουν ότι μετέβη στη Χάγη οικειοθελώς. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ χαρακτήρισε την απόφαση της κ. Πλάβσιτς θαραλέα.

Συνάντηση Αραφάτ με ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο στο Μεσανατολικό πρίν την αποχώρηση του Μπίλ Κλίντον απο την αμερικανική προεδρία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ συναντήθηκε με ανώτατο Ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο κύριος Αραφάτ είχε και 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο.

Παραιτήθηκε η υποψήφια υπουργός Εργασίας του Μπους
Η Λίντα Τσαβέζ που επρόκειτο να αναλάβει υπουργός Εργασίας στη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους παραιτήθηκε μετά από τις καταγγελίες ότι είχε βοηθήσει μια λαθρομετανάστρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η κ. Τσαβέζ είπε ότι η υπόθεση θα αποσπούσε την προσοχή της νέας κυβέρνησης. Παραδέχτηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα αλλά είπε ότι το έκανε από συμπόνοια προς τη λαθρομετανάστρια. Ο κ. Μπους εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παραίτηση της κ. Τσαβέζ.

Ο Πινοσέτ συμφωνεί να περάσει από ιατρικές εξετάσεις
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής στρατηγός Αγκούστο Πινοσέτ υποβάλεται σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να δικαστεί για υποθέσεις παραβίασεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται. Η υπεράσπιση του πρώην δικτάτορα υπεχώρησε και δέχθηκε να υποβληθεί ο πελάτης της σε ιατρικές εξετάσεις.

Πρωτοβουλία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
Συμφωνήθηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη και τις χώρες που κατηγορήθηκαν ως φορολογικοί παράδεισοι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο σε δεκαπέντε μικρές νησιωτικές χώρες που κατονόμασε σε μαύρη λίστα επειδή παρέχουν τραπεζικές  διευκολύνσεις, καθώς με τη χαλαρή φορολογική πολιτική τους και νόμους που προστατεύουν το τραπεζικό απόρρητο προτιμώνται από φοροφυγάδες και εγκληματίες που θέλουν να αποκρύψουν τα παράνομα κέρδη τους. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, στις τράπεζες αυτών των χωρών υπάρχουν αποταμιευμένα τρία τρισεκατομμύρια δολλάρια.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.