Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλώσεις στην Αθήνα για την κατάργηση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου
Διαδηλώσεις στην Αθήνα για την κατάργηση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου

(09/01/2001, 2330 GMT)

Ανησυχία της Βρετανίας για το "σύνδρομο των Βαλκανίων"
Η βρετανική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της κοινής γνώμης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τους στρατιώτες από τη χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις συρράξεις στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, αποφασίζοντας να γίνουν ιατρικές εξετάσεις στους βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι δεν συντρέχει άμεσος λόγος ανησυχίας. Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία ερευνούν καταγγελίες ότι στρατιώτες τους μπορεί να προσβλήθηκαν από λευχαιμία την περίοδο που υπηρετούσαν στις ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από ομάδα ιατρών και ειδικών σε θέματα ραδιενέργειας να εξετάσει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία γιά το ζήτημα του απεμπλουτισμένου ουρανίου και να συντάξει σχετική έκθεση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Αλλά το ΝΑΤΟ εμμένει ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχει σύνδεση της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και των προβλημάτων υγείας των στρατιωτών. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έρυενας από το ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει "υστερία" σχετικά με το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Οι αρχές της Βοσνίας συζητούν το "σύνδρομο των Βαλκανίων"
Το υπουργικό συμβούλιο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνέρχεται την Τετάρτη για να συζητήσει τις πιθανές συνέπειες από το απεμπλουτισμένο ουράνιο στο στρατό και στον άμαχο πληθυσμό της χώρας. Εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έριξαν πάνω από 10 χιλιάδες βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις επιχειρήσεις τους εναντίον των σερβικών δυνάμεων πριν έξη χρόνια.

Παραιτήσεις γερμανών υπουργών για τις "τρελλές αγελάδες"
Στη Γερμανία την παραίτησή τους υπέβαλαν η υπουργός υγείας Αντρέα Φίσερ και ο υπουργός γεωργίας Καρλ-Χάιντς Φούνκε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών -της λεγόμενης ασθένειας των τρελλών αγελάδων. Η κ. Φίσερ είπε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη τις τελευταίες εβδομάδες και απέδωσε τα προβλήματα, εν μέρει, στις πιέσεις για φτηνότερα τρόφιμα. Τα κρούσματα ζών που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια των τρελών αγελάδων αυξάνονται συνεχώς από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά. Η Γερμανία επί χρόνια υποστήριζε πως τα γερμανικά κοπάδια δεν είχαν προβλήματα.

Παραιτήθηκε η υποψήφια υπουργός εργασίας του Μπους
Η Λίντα Τσαβέζ που επρόκειτο να αναλάβει υπουργός εργασίας στη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους παραιτήθηκε μετά από τις καταγγελίες ότι είχε βοηθήσει μια λαθρομετανάστρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η κ. Τσαβέζ είπε ότι η υπόθεση θα αποσπούσε την προσοχή της νέας κυβέρνησης. Παραδέχτηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα αλλά είπε ότι το έκανε από συμπόνοια προς τη λαθρομετανάστρια. Ο κ. Μπους εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παραίτηση της κ. Τσαβέζ.

Συνομιλίες Σου-Τσι και κυβέρνησης στη Βιρμανία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση ότι η ηγέτιδα του δημοκρατικού κινήματος στη Βιρμανία, Ονγκ Σαν Σου-Τσι, είχε από τον Οκτώβριο μυστικές συνομιλίες με τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Αννάν κάλεσε και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να εργαστούν για την εθνική συμφιλίωση.

Τέσσερεις νεκροί από ένοπλη επίθεση στο Τέξας
Η αστυνομία στη πόλη Χιούστον του Τέξας λέει ότι ένας οπλοφόρος  σκότωσε τρεις ανθρώπους, με τους οποίους πιστεύεται ότι είχε προηγούμενες διαφορές. Αργότερα υπέκυψε και ο ίδιος στα τραύματά του, που κατά τα φαινόμενα τα είχε προκαλέσει ο ίδιος. Το περιστατικό σημειώθηκε στο κατάστημα χονδρικής πώλησης ρούχων Amco Trading. Δεν είναι σαφές αν τα θύματα ήταν υπάλληλοι ή πελάτες του καταστήματος.

Η Πλάβσιτς στη Χάγη
Η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς μετέβη στη Χάγη για να παρουσιαστεί ενώπιον του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήγματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν είναι γνωστό αν έχουν απαγγελθεί κατηγρίες εναντίον της αλλά πληροφορίες από το Σεράγεβο αναφέρουν ότι μετέβη στη Χάγη οικειοθελώς. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ χαρακτήρισε την απόφαση της κ. Πλάβσιτς θαραλέα.

Ο Πινοσέτ συμφωνεί να περάσει από ιατρικές εξετάσεις
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής στρατηγός Αγκούστο ΠΙνοσέτ επέστρεψε από την εξοχική του κατοικία στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο όπου την Τεάρτη θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να δικαστεί για υποθέσεις παραβίασεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται. Η υπεράσπιση του πρώην δικτάτορα υπεχώρησε στην άρνησή της να υποβληθεί ο πελάτης της σε ιατρικές εξετάσεις.

Ολική έκλειψη της Σελήνης
Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία παρακολούθησαν την πρώτη ολική έκλειψη της Σελήνης στον 21ο αιώνα. Η σκιά της Γης χρειάστηκε σχεδόν δύο ώρες για να καλύψει ολόκληρο το φεγγάρι. Σε ορισμένες περιοχές το χρώμα της Σελήνης έγινε κόκκινο ενώ αλλού αυτή εξαφανίστηκε τελείως από τον ουρανό.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.