Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.
Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

(07/01/2001, 09:30 GMT)

Ερευνες γιά το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέστειλε την ομάδα ειδικών της στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ασφαλή. O Πορτογαλικός τομέας είναι κοντά στα κατεστραμμένα Σερβικά τεθωρακισμένα, που μπορεί να κτυπήθηκαν από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αντίστοιχες μετρήσεις έχει κάνει και ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, σε έντεκα περιοχές στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ, οι οκτώ από τις έντεκα αυτές περιοχές ήταν μολυσμένες.Το λεγόμενο σύνδρομο των Βαλκανίων απασχολεί έντονα όλες τις χώρες στρατιώτες των οποίων έχουν υπηρετήσει στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα δεκαέξι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, από έξι διαφορετικές χώρες έχουν πεθάνει από λευκαιμία. Από την άλλη, μετά τον Βρετανό ομόλογό του και ο Γερμανός υπουργός Αμύνης αρνείται να διατάξει να γίνουν ιατρικές εξετάσεις στους περίπου 60.000 Γερμανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Ο Ρούντολφ Σάρπινγκ επέμεινε με δηλώσεις του σήμερα το πρωϊ ότι τα θραύσματα απεμπλουτισμένου ουρανίου εκλύουν ραδιενέργεια που δεν ξεπερνά τις επιτρεπόμενες τιμές.

Ανησυχία και μέτρα για τις τρελλές αγελάδες
Υπάλληλοι της αγορανομίας αρχίζουν σήμερα στην Ιρλανδία τη θανάτωση όλων των κοπαδιών που δεν έχουν εξεταστεί για την ασθένεια των τρελλών αγελάδων. Με το μέτρο αυτό πρόκειται να θανατωθούν έως και εξακόσιες χιλιάδες αγελάδες, σε μια προσπάθεια γιά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στο ιρλανδικό βοδινό κρέας. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τη βιομηχανία κρέατος έχουν αποκλείσει τους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενα για την αποτυχία, όπως λένε, της κυβέρνησης να δώσει αποτελεσματική λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση των κρουσμάτων της ασθένειας και στη Γαλλία.

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Ακτή Ελεφαντοστού
Απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Η κυβέρνηση της χώρας λέει τώρα ότι η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχό της, όμως οι τελευταίες ειδήσεις μιλούν για σποραδικά πυρά στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Αμπιτζάν. Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται όπως φαίνεται στον έλεγχο του κτιρίου της ραδιοτηλεόρασης, το οποίο νωρίτερα είχε καταληφθεί από  στασιαστές στρατιωτικούς, που μετέδωσαν μάλιστα και μήνυμά τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι στασιαστές κρατούν ομήρους.Στη χώρα επικρατεί πολιτική αστάθεια τον τελευταίο χρόνο. Στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ηττήθηκε μεν ο πραξικοπηματίας στρατηγός Ρόμπερτ Γκουέϊ, πολλοί όμως θεωρούν ότι ο ίδιος ενορχηστρώνει τώρα την επιστροφή του.

Κινητικότητα στο Μεσανατολικό
Ο πρόεδρος Κλίντον στέλνει σήμερα στη Μέση Ανατολή τον ειδικό απεσταλμένο Ντένις Ρος, σε μια ακόμη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία πριν αναχωρήσει από την προεδρία. Ο κύριος Ρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Έχουντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Εξάλλου, και ο Κόλιν Πάουελ, που θα ορκιστεί υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Μπους, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η αμερικάνικη προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης θα συνεχιστεί και μετά την κυβερνητική αλλαγή. Ο κ.Πάουελ έχει ήδη επικοινωνήσει με εκπροσώπους των Παλαιστινίων, αποκάλυψε ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Δηλώσεις Πούτιν για το σοβιετικό χρέος
Να αποπληρώσει όλο το χρέος της τέως Σοβιετικής Ένωσης προς τη Δύση, που ανέρχεται σε περίπου 48 δισεκατομμύρια δολλάρια- υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας κατά το τέλος της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη ρωσική πρωτεύουσα, δεν είναι σαφές πότε θα γίνει αυτή η αποπληρωμή, τη στιγμή μάλιστα που όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει ήδη να καθυστερήσει την πληρωμή της πρώτης δόσης, περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο δολλάρια, προς τις πιστώτριες χώρες.

Συλλήψεις για την κλοπή των Ρέμπραντ
Στη Σουηδία η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη ανθρώπους που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με την κλοπή τριών πινάκων ζωγραφικής του Ρέμπραντ και του Ρενουάρ από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης. Οι πίνακες, που ακόμα δεν έχουν βρεθεί, κλάπηκαν στις 22 Δεκεμβρίου από οπλισμένους μασκοφόρους που διέφυγαν με πλεούμενο μέσω των καναλιών της πόλης. Η αξία τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα τριάντα εκατομμύρια δολλάρια. Εχουν γίνει οκτώ συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Ταϋλάνδη: Ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές
Η εφορευτική επιτροπή της Ταϋλάνδης ανέβαλε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων μέχρι να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες.Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης, Τάϊ Ρακ Τάϊ, που ιδρύθηκε μόλις πριν από 18 μήνες από τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Τακσίν Σιναουάτρα. Εν τω μεταξύ έχουν αρχίσει συζητήσεις με μικρότερα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο κύριος Σιναουάτρα όμως είναι πιθανόν να αποκλειστεί από την πρωθυπουργία, αν το συνταγματικό δικαστήριο αποδεχθεί τις καταγγελίες εναντίον του για απόκρυψη εισοδήματος.

Ιράν : Ολοκληρώνεται η δίκη για τους φόνους αντικαθεστωτικών
Μόνο δύο από τους 18 κατηγορούμενους για ανάμειξη στις δολοφονίες αντικαθεστωτικών και διανοουμένων εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι καθώς ολοκληρώνεται η δίκη τους κεκλεισμένων των θυρών στην Τεχεράνη. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι πρώην αξιωματούχοι του Υπουργείου Ασφάλειας που παραδέχθηκαν ότι έδωσαν εντολή για τους φόνους. Οι συγγενείς των θυμάτων απέχουν από τη δίκη η οποία πιστεύουν ότι έγινε για να μην αποκαλυφθεί πως την ευθύνη φέρουν ακόμη πιο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του Ιράν.

Εληξε η προθεσμία για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ο Πινοσέτ
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ δεν υπάκουσε στην εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και δεν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να δικαστεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στρατηγός έχει επίσης κληθεί να καταθέσει την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Χιλή είναι πλέον μάλλον απίθανο ότι θα παρουσιαστεί στη δικαιοδύνη. Η άρνηση του στρατηγού Πινοσέτ να συνεργαστεί σημαίνει ότι μπορεί να συλληφθεί με την κατηγορία της προσβολής των δικαστικών αρχών.

Το Πολισάριο κατηγορεί το Μαρόκο για παραβίαση της εκεχειρίας
Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές χιλιάδες μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης Μέτωπο του Πολισάριο, εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα τους στην νότια Αλγερία και κατευθύνονται προς την διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας. Το Πολισάριο ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται η 10ετής εκεχειρία και απείλησε να αρχίσει ξανά τον πόλεμο κατά του Μαρόκου επειδή τα αυτοκίνητα που πέρνουν μέρος στο ράλι Παρίσι - Ντακάρ θα περνούσαν από την διαφιλονικούμενη περιοχή. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι αγωνιζόμενοι οδηγοί και η συνοδεία τους πέρασαν από την περιοχή χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και έφθασαν στο σημείο ελέγχου Σμάρα όπου θα διανυκτερεύσουν πριν ξεκινήσουν αύριο με προορισμό τα σύνορα με τη Μαυριτανία.

Κοσσυφοπέδιο: Βρετανοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Αλβανούς αντάρτες
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κοσσυφοπέδιο Βρετανοί στρατιώτες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, συνέλλαβαν 9 ένοπλους Αλβανούς που πιστεύεται ότι είναι αντάρτες. Οι ένοπλοι συνελλήφθησαν το Σάββατο καθώς διέσχιζαν τα σύνορα της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Διαμαρτυρία Αρτεμίου στην ειρηνευτική δύναμη
Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος, διαμαρτυρήθηκε εχθές με επιστολή του στο διοικητή της K-For, για την απόφαση να ανατεθεί η ευθύνη φύλαξης των εκκλησιών στον ΟΗΕ και την αστυνομία του Κοσυφοπεδίου. Ο Αρτέμιος εξέφρασε την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι περισσότερες από εκατό εκκλησίες έχουν καταστραφεί ενώ βρίσκονταν υπό την επιτήρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.