Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.
Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

(07/01/2001, 12:00 GMT)

Βρετανία: Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων"
Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η βρετανική κυβέρνηση για να υποβάλει σε ιατρικές εξετάσεις τους βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί διεθνώς και να υποβάλει προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις όλους τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, το υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι, πριν από 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, είχε προειδοποιήσει τους στρατιώτες για τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο: η συμβουλή που είχε δοθεί εμπιστευτικά στους στρατιώτες ήταν πως έπρεπε να χρησιμοποιούν μάσκες για να μην εισπνέουν τη σκόνη από τις οβίδες, αν και οι αξιωματούχοι επέμεναν τότε, ότι οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι. Την διεξαγωγή ερευνών για τους κινδύνους του απεμπλουτισμένου ουρανίου ζήτησαν και οι βετεράνοι του πολέμου στον Περσικό. Η Βρεττανική κυβέρνηση παραδέχθηκε επίσης εχθές ότι βλήματα πυροβολικού με κεφαλές ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν και σε πεδία βολής εντός των συνόρων της χώρας. Η επίσημη κυβερνητική θέση παραμένει ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όμως ειδική εξεταστική επιτροπή της βουλής πρόκειται να ερευνήσει το θέμα περαιτέρω.

H Πορτογαλία αμφισβητεί τις Νατοϊκές διαβεβαιώσεις για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να ερευνηθούν πλήρως οι κίνδυνοι από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι είναι μηδαμινοί, αλλά ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν είναι πλέον απολύτως σίγουρος για τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ασφαλές. Η Πορτογαλία κάλεσε τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και παρουσιάζουν ασυνήθιστα συμπτώματα να υποβληθούν αμέσως σε ιατρικές εξετάσεις. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις περιπτώσεις λευχαιμίας μεταξύ των στρατιωτικών που μπορεί να έχουν σχέση με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. 16 στρατιώτες 6 χωρών, που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, έχουν πεθάνει από λευχαιμία. Εκπρόσωπος της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο παραδέχτηκε ότι οι περιοχές που είχαν πληγεί από οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν έχουν "σφραγισθεί", παρά τις συστάσεις επιστημόνων του ΟΗΕ.

ΗΠΑ: Μετ' εμποδίων αναγόρευση Μπούς ως νικητή, από το Κογκρέσο
Στις ΗΠΑ το Κογκρέσο αναγόρευσε επισήμως τον Τζόρτζ Μπους ως νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Αλλά η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, καθώς μερικοί μαύροι Δημοκρατικοί βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα, αφού προηγουμένως επιχείρησαν να σταματήσουν τη διαδικασία, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα. Τελικά ο κ. Μπους έλαβε 271 ψήφους και ο αντίπαλός του, Αλ Γκορ, 266, ενώ υπήρξε μία αποχή.

Τη Μέση Ανατολή επισκέπτεται ο αρχηγός της CIA
Διπλωματική κινητικότητα αναμένεται σήμερα στο μεσανατολικό καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπεύθυνοι ασφαλείας  συναντώνται στην Αίγυπτο με τον διευθυντή της CIA Τζωρτζ Τένετ. Στη συνάντηση πρόκειται να εξεταστούν τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης  που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει κοστίστει τη ζωή σε περισσότερους από 350 ανθρώπους. Πάντως, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι πιθανότητες για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας είναι ακόμα ελάχιστες.
Οι Ισραηλινοί ζητούν από την Παλαιστινιακή Αρχή να επανασυλλάβει τους ακραίους ισλαμιστές που πρόσφατα αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές, και να συνεργασθεί εκ νέου σε θέματα ασφαλείας. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή ηγεσία δυσκολεύεται να πείσει το λαό να σταματήσει τις πράξεις βίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αποκαλύψεις για τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν
Εγγραφα που διέρρευσαν προς τη Δύση εξηγούν λεπτομερώς με ποιούς τρόπους η τότε ηγεσία της Κίνας είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, που γίνονταν το 1989 στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου. Τα έγγραφα αυτά καταγράφουν τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που γίνονταν κατά τη διάρκεια της κρίσεως, και δείχνουν πώς ο σκληροπυρηνικός Λι Πενγκ έπεισε τον γηραιό ηγέτη της Κίνας, Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, πως ήταν αναγκαία η λήψη αυστηρών μέτρων και πώς ο κ. Λι απεμάκρυνε τον φιλελεύθερο γενικό γραμματέα του κόμματος, Ζιάο Ζι Γιανγκ, από την εξουσία. Ο κ. Ντενγκ, όπως αποκαλύπτεται, επέμενε πως δεν έπρεπε να σκοτωθεί κανείς στην πλατεία Τιανανμέν.  Μετά την επέμβαση του στρατού, ο κ. Λι δήλωσε πως 200 πολίτες σκοτώθηκαν στη γύρω περιοχή. Τα έγγραφα, που αναμένεται να δημοσιευθούν στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό "Foreign Affairs", έχουν εξετασθεί από ειδικούς οι οποίοι είναι πεπεισμένοι για τη γνησιότητά τους.

Ερευνες για Ουκρανούς "εγκληματίες πολέμου" που ζουν στη Βρετανία
Οι πολωνικές αρχές ερευνούν τις πληροφορίες ότι Ουκρανοί - πρώην μέλη μιάς ναζιστικής στρατιωτικής μονάδας των SS, της επονομαζόμενης "Μεραρχίας της Γαλικίας", ζουν στη Βρετανία, η οποία τους έδωσε άσυλο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως υποστηρίζει ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Κυριακή στη βρετανική τηλεόραση, πιστεύεται ότι ζουν ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 1500 Ουκρανοί οι οποίοι κατηγορούνται πως διέπραξαν θηριωδίες όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά επίσης στην Ουκρανία και τη Σλοβακία.

Ταϋλάνδη: Ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την Ταϋλάνδη επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη ότι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης, Τάϊ Ρακ Τάϊ, που σχηματίστηκε μόλις πριν από 18 μήνες. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι το κόμμα του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Τακσίν Σιναουάτρα θα πάρει και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, συζητήσεις έχουν αρχίσει με μικρότερα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο κύριος Σιναουάτρα όμως είναι πιθανόν να αποκλειστεί από την πρωθυπουργία, αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεχθεί τις καταγγελίες εναντίον του για απόκρυψη εισοδήματος.

Αύξηση των κρουσμάτων μολυβδίασης στην Κίνα
Μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθούν οι αιτίες της μολυβδίασης σε παιδιά, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται επικίνδυνα, ξεκίνησε στην Κίνα. Η μολυβδίαση που ως αιτία έχει τη μολυσμένη ατμόσφαιρα και τα αέρια των χημικών βιομηχανιών, πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει νοητική καθυστέρηση. Τα παιδιά είναι η πλέον ευάλωττη στην ασθένεια κατηγορία, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα αποδίδεται στην ταχεία οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων ετών.

Αρχίζουν οι εορτές του Κουμπ Μελά στην Ινδία
Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδουϊστές προσκυνητές άρχισαν σήμερα να συρρέουν στη βόρεια ινδική πόλη Αλλαχαμπάντ για τις εορτές του Κουμπ Μελά που λαμβάνουν χώρα κάθε δώδεκα χρόνια. Κατά τη διάρκειά τους εκατομμύρια πιστοί λούονται στα νερά του Γάγγη ώστε να καθαρθούν από τις αμαρτίες τους. Για τη διαμονή και διατροφή του πλήθους που αναμένεται να συρρεύσει, οι αρχές έχουν στήσει μια ολόκληρη λυόμενη πολιτεία, ενώ έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Οι προηγούμενες εόρτες του Κουμπ έχουν καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η πολυπληθέστερη σύναξη της ανθρώπινης ιστορίας.

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Γκάνα
Στην πρωτεύουσα της Γκάνα Άκκρα έγινε σήμερα η τελετή ορκομωσίας του νέου προέδρου της χώρας, Τζων Κουφουόρ. Ο κύριος Κουφουόρ, που επικράτησε του απερχόμενου αντιπροέδρου της χώρας Τζων Άττα Μιλς στις εκλογές του περασμένου μηνός, διαδέχεται έναν από τους πιο χαρισματικούς Αφρικανούς ηγέτες των τελευταίων ετών, τον Τζέρυ Ρόουλινγκς. Η κυβερνητική αλλαγή δεν αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των στρατιωτικών, καθώς, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, υπό την εικοσαετή ηγεσία του Ρόουλινγκς η Γκάνα απέκτησε μια σχετική πολιτική σταθερότητα.

Απειλές για το ράλι Παρίσι-Ντακάρ από το Πολισάριο
Το Μέτωπο του Πολισάριο, που υποστηρίζει ότι το Μαρόκο δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο της Δυτικής Σαχάρας, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά όσους συμμετέχουν στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ ν'αποφύγουν την διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή. Την Κυριακή πρόκειται οι οδηγοί να βρίσκονται στη Δυτική Σαχάρα. Με το ράλι παραβιάζεται ουσιαστικά η 10ετής εκεχειρία,  υποστηρίζει το Πολισάριο και τονίζει πως θα ξαναρχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εάν δεν ληφθεί υπόψη η προειδοποίησή του. Το γαλλικό Υπουργείο Αθλητισμού δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις απειλές του Πολισάριο.

Τηλεοπτικό διάγγελμα Σαντάμ Χουσεϊν
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδοσε διάγγελμα του προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των ενόπλων δυνάμεων και επανέλαβε την πρότασή του για την αποστολή εκατομμυρίων εθελοντών που θ'αναλάβουν να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους κατά του Ισραήλ.  Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Μέση Ανατολή, είναι προφανές ότι η Βαγδάτη θέλει να δείξει ότι είναι καλή η κατάσταση της υγείας του προέδρου, παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι υπέστη την περασμένη εβδομάδα εγκεφαλικό. Στην τηλεοπτική του εμφάνιση, ο πρόεδρος του Ιράκ έδειχνε να είναι καλά στην υγεία του.

Επίσκεψη Σρέντερ στη Μόσχα
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα στη Μόσχα, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συζήτησαν το θέμα του τεραστίου εξωτερικού χρέους της Ρωσίας το οποίο ανέρχεται σε 50 σχεδόν δισεκατομμύρια δολλάρια. Συμφωνα με μία πληροφορία, η Γερμανία προτείνει τη μετατροπή όλου ή μέρους του τεραστίου ποσού που της οφείλει η Ρωσία σε μετοχές ρωσικών εταιρειών.

Είκοσι εγκλωβισμένοι σε ορυχείο στην Κίνα
Περισσότεροι από είκοσι εργάτες ενός ορυχείου στα νότια της Κίνας βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλυμμηρισμένη στοά. Ένας άνθρωπος κατάφερε να απεγκλωβιστεί, όμως σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων είναι πλέον ελάχιστες οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί οι συνάδελφοί του. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά εργατικών ατυχημέτων στα κινεζικά ορυχεία που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από πέντε χιλιάδες εργαζομένους κατά το περασμένο έτος.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.